Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film) / Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film) (1978/85/Československo/Komedie, Rodinný) 87% -Originál DVD-

27.08.2023 14:25
JEDNOU VĚTOU
„Pokračování příběhů malého Vaška zasazené doprostřed krásného léta. Vaškovi se splní přání - táta ho zaučuje do tajů horolezectví.“

OBSAH
Při premiéře pokračování své dnes už proslavené komedie o malém Vaškovi a jeho rodičích Jak vytrhnout velrybě stoličku autorka a režisérka Marie Poledňáková uvedla: "Druhá část, respektive volné pokračování, byla napsána vlastně před uvedením hry Jak vytrhnout velrybě stoličku. Takže podnětem nebyl úspěch díla, ale skutečnost, že v jeho závěrečných scénách vznikla velice zajímavá situace. Vystihli to i herci a v posledním období natáčení si sami vymýšleli scény, domýšleli osudy svých postav; k fabulování se přidal postupně celý štáb. A ústřední myšlenka? Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o příběh lehký, úsměvný. Jestliže se však zamyslíme hlouběji nad problémem neúplné rodiny i jejího znovuvybudování, vytěžíme asi víc zajímavých poznatků. Luboš a Anna, Vaškovi rodiče, se ocitají ve složité situaci. Jeden druhého se snaží pochopit, respektovat rozdílnost povah - zpočátku hlavně kvůli dítěti. A není lehká ta cesta, na níž se má znovu upevnit vztah už jednou narušený. Situace, která nastala, je dost kuriózní: dva lidé, muž a žena, se po osmi letech opět setkávají, znovu se poznávají. Tento problém mě tedy zaujal - a také dětský svět, svět s jeho sny, touhami, svět, který se prostě nechce smířit s něčím, co se neshoduje s jeho představami o dobru a spravedlnosti." Skvělá letní komedie, v níž, jak říká autorka, opravdu nejde jen o humor, byla natočena před více než dvaceti lety. Přesto nás zaručeně bude bavit i nadále.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zdá se, že tenhle film jen tak něco nepoloží a ve svém žánru rodinné komedie zůstane ještě dlouho a zřejmě navždy nepřekonaný. Po prvním, ještě poměrně vážném rozjezdovém dílu, přišlo na řadu volné pokračování, které s sebou přineslo pohodovou letní atmosféru sálající přímo z televizní obrazovky. Preissová, Němec, Holý se svým perfektním autentickým herectvím a k nim ještě přibude milý děda Karlík. Všichni čtyři vytvářejí film, na který by se měli podívat dnešní "režiséři", aby věděli, jak se dělá kvalitní televizní film přežívající dlouhé roky bez náznaku újmy. Hudba Václava Zahradníka, kamera Petra Poláka a režie Marie Poledňákové. A ptám se, kdo se jim dneska přiblíží. Nikdo. A to tenhle film byl dělaný jako televizní. Jenže dnešní filmy s otřesnou kamerou, bych ani do televize nedal, natož do kina, jak se jich tam vehementně většina cpe. A přitom příběh Vaška a jeho rodičů je v podstatě jednoduchý, s nijak extrovní zápletkou a přesto vybalancovaný a dokonale přesný ve svých požadavcích na diváka. Nové televizní filmy můžete se jít zahrabat. 100% (kingik) 5*

Málokdy se podaří takhle vystihnout chemii rodinného života, Marie Poledňáková je zjevně velmi empaticky vybavená scénáristka a režisérka, Tomáš Holý báječný dětský herec, na kterém to všechno vlastně stojí a on to s až překvapivou bravurou a přirozeností unese. Velmi podařená letní prázdninová rodinná komedie, ke které je stále proč se vracet... Některé televizní útěky z šedavého bezčasí normalizace měly zjevně smysl... (Radek99) 4*

Dejte mi pevný bod a já pohnu vesmírem. Dejte mi Tomáše Holého a já pohnu skálou a bránicí. Jeden z našich nejmilejších rodinných filmů, chrabrý horolezec František Němec, děda Josef Karlík, ironická Jana Preissová, éterická baletka ,co má "páru jako lokomotiva", a tři chlapy v chalupě a černé selátko. "Co to je? To je Pepa" :) Spolu s prvním dílem a jedním českým dětským muzikálem jednoznačně nejlepší Holého filmy. Evokuje čas věčně odřených kolen, klukovských rošťáren, těžko vybrat mezi scénami nákupů, Popelky v cukru, dědy vodníka, Máni, lezením a padaním tu nejlepší. Láska přenáší hory, Tomáš Holý přenáší přes Prachovské skály legraci, která ani trochu nekoroduje. A s postupem času jsem objevila, že je to jeden z mála českých snímků, který svým pingpongovým humorem místy načichl atmosférou staré dobré americké screwball-comedy. Přestřelky mezi Lubošem a Annou, do nichž přilévá olej Vašek, děda i hasiči, nemají slepých nábojů. (Nathalie) 5*

VELKÁ RECENZE
-
 
Postavy a obsazení
• Jana Preissová - Anna Bendová
• Tomáš Holý - Vašek Benda
• František Němec - Luboš Rychman
• Vlastimil Harapes - Jindřich
• Jana Dítětová - babička - zdravotní sestra
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 24.12.1978 Československá televize
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.5.2004 (DVD) Centrum českého videa
Poprvé v TV: 24.12.1978 Československá televize
Poprvé na DVD: 1.10.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film) (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/182/
Československo, Komedie / Rodinný, 1977
Režie: Marie Poledňáková, Hrají: Jana Preissová, Tomáš Holý

Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film) (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/181/
Československo, Komedie / Rodinný, 1978
Režie: Marie Poledňáková, Hrají: Jana Preissová, Tomáš Holý

Jak se krotí krokodýli (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/173/
Česko, Rodinný / Komedie, 2006
Režie: Marie Poledňáková, Hrají: Miroslav Etzler, Ingrid Timková
 
Tvůrci a herci
Marie Poledňáková (Režie), - (Produkce), Zahradník (Hudba), Petr Polák (Kamera), Petr Polák (Střih), Karel Černý (Scénografie), Svata Sophová (Kostýmy), Dobroslav Šrámek (Zvuk), František Pilný (Masky), Marie Poledňáková (Scénář), Jana Preissová (Herec), Tomáš Holý (Herec), František Němec (Herec), Josef Karlík (Herec), Jana Dítětová (Herec), Vlastimil Harapes (Herec), Petr Nárožný (Herec), Luděk Sobota (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), František Peterka (Herec), Gabriela Vránová (Herec), Alena Kreuzmannová (Herec)
 
1978/85/Československo/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy Vašek (Tomáš Holý) mamince (Jana Preissová) poprvé představí Beníka,je za dveřmi pokoje (a jeho zády) vidět šicí stroj Veritas z NDR ve tmavé verzi stolku.
- Slovo "zašprclo", které Tomáš Holý (Vašek) použil při horolezeckém výstupu s tatínkem (František Němec) si sám vymyslel a použil ho mimo záběry při rozhovoru s režisérkou Marií Poledňákovou. Tu zaujalo a slovo pak použila ve filmu.
- Luděk Sobota (zootechnik Vlk) z nostalgie pojmenoval starý hasičský automobil  Máňa,tedy stejnou přezdívkou,kterou použil pro traktor už ve filmu Jáchyme hoď ho do stroje! (1974).
- Počas nakrúcania filmu režisérka Marie Poledňáková prechladla a ochorela na angínu. Nemohla si dovoliť zostať v posteli, a tak točila s horúčkou. Keď bola chorá, nešlo to ani Tomášovi Holému (Vašek) a na projekcii denných prác sa to potvrdilo, scény sa museli pretočiť.
- Pád zo skaly Františka Němca (Luboš) nebola hra pred kamerou, ale nešťastná náhoda. Profesionáli tvorcom vraveli, že nech na ten pieskovec po daždi nelezú, pretože je to nebezpečné, ale oni museli nakrúcať, a tak sa hercovi odtrhol chyt. Chlap, ktorý herca istil, bol duchaprítomný a chytil lano. Herec môže hovoriť o šťastí, že vyviazol len s odreninami. Pri páde si odrel aj krk, ktorý sa potom maskéri snažili zakryť. Keby spadol z viac ako trojmetrovej výšky, mohol si zlomiť aj väz.
- Scéna kúpania Vaška (Tomáš Holý) pod pumpou sa natáčala v chladný večer, a preto rekvizitári naliali do filmovej studne teplú vodu. Josef Karlík (deda Josef) začal pumpovať a z Tomáša začala stúpať para. Záber sa musel opakovať, ale pri opakovanom pokuse tiekla z pumpy už len studená voda.
- Během natáčení byla herečka Jana Preissová těhotná.
- V závěru filmu v čase 1:28:00, kdy vstupuje Anna (Jana Preissová) do koupelny, je možné zpozorovat, že herečka tehdy při natáčení zakopla o práh.
- K natočení filmu Marii Poledňákovou inspirovali sami herci, když ke konci natáčení filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) začali fabulovat, jak by se osudy postav mohly dále vyvíjet.
- František Němec získal za tento film cenu "Zlatý krokodýl" v kategorii "Nejlepší herec". Tutéž cenu získal Tomáš Holý v kategorii "Zvláštní cena za nejlepší dětský herecký výkon".
- Snímek získal v roce 1979 ocenění „Cino del Duca“ - nejlepší režie a „Golden Nymph“ – nejlepší scénář na MTF Monte Carlo. Také v témže roce získal „Řád dětského úsměvu“, což je cena dětského publika za nejlepší film.
- Snímek se umístnil na devátém místě v anketě "Nejúspěšnější česká komedie století" vyhlašovanou při příležitosti stého výročí České kinematografie.
- Marie Poledňáková nikdy neprozrazovala dětským hercům příběh a dokonce ani repliky. Byla toho názoru, že jedině tak se u nich dosáhne spontánnosti a přirozenosti.
- Skála Dračí zub se ve skutečnosti jmenuje Skautská věž, ve filmu je použita její jižní část. Nachází se mezi Hrubou skálou a Valdštejnem.
- Chalupa se nachází v Českém ráji v obci Dobšice, rybník Věžák naleznete nedaleko. Natáčelo se také v Prachovských skalách. Hřbitov se nachází na Hrubé skále, režisérka Marie Poledňáková má na hřbitově rodinu.
- Obchod, kam jezdili kluci nakupovat, se nachází ve Vesci u Sobotky.
 
Odkazy