Jáchyme, hoď ho do stroje! / Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974/95/Československo/Komedie) 85% -Originál DVD-

27.08.2023 14:25
JEDNOU VĚTOU
„František Koudelka uvěřil, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem - sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní.“

OBSAH
František Koudelka, svérázný smolař z Chvojkovic, opouští zaměstnání v místním JZD a vydává se z rodné vísky do Prahy, kde nastupuje do moderně řízeného autoservisu vedeného svérázným vedoucím Karfíkem. Ten ho společně s podnikovým psychologem Kláskem varuje před braním úplatků s tím, že každého čtvrt roku opouští brány závodu nedobrovolně některý ze zaměstnanců, aby právě kvůli potížím s braním úplatků skončil na psychiatrické klinice docenta Chocholouška. V Praze však hrdinu nečekají jen problémy s úplatky, ale také láska. V automatu, kam se občas chodí najíst, totiž prodává topinky sympatická prodavačka Blanka, do které se František zamiluje. Chtěl by ji požádat o schůzku, proti sobě však má nejen svou vlastní nesmělost, ale také ráznou tetičku, která má dohlédnout na to, aby František v Praze nezvlčil, a také nerudného a značně násilnického výčepního Karla.Naštěstí je vybaven vědecky zhotoveným kondiciogramem, který jako spolehlivý jízdní řád životem radí Františkovi, kdy má své šťastné dny nebo naopak dny kritické, kdy by se raději neměl do ničeho pouštět. S jeho pomocí dokáže mladý muž překonat nejen všechny nástrahy, ale také vlastní nesmělost.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nehledě na to všechno, jak dobrej tenhle film je, se o něm také dá říct, že předběhl dobu. Dokonce, že předpověděl budoucnost. Smoljak, Svěrák a Lipský už tenkrát totiž popsali to, čemu se dnes říká biorytmus. Takže s trochou štěstí a vírou můžeme předběžně všichni na den přesně říct, kdy bychom měli jít ke Koudelkovi. A to je k nezaplacení. (Malarkey) 5*

Filmový debut scénáristické dvojky Svěrák-Smoljak se nese ve znamení kvalitní crazy komedie a také křečovité snahy udělat vtip za každou cenu. Jáchym se snaží být nasycený gagy, ale v té záplavě nedotažených pokusů a náběhů se člověk přeci jen trochu ztrácí. Přesto Donald, Chocholoušek a STS Chvojkovice Brod patří dnes neodmyslitelně do českého kulturního kánonu a ačkoli Jáchym nedosahuje kvality mnoha pozdějších okusů cimrmanologické dvojky, pořád se na něj dá dívat s úsměvem a bez pocitu trapnosti. A vizionářská karikatura autoservisu, kde se zaměstnanci sledují prostřednictvím průmyslových kamer a dohlíží na ně starostlivý psycholog... jó, ta dneska sedí. (Marigold) 5*

Luděk Sobota si touhle vydařenou komedií plnou nesmrtelných hlášek na sebe upletl bič. Už totiž od té doby nevytvořil lepší a silnější roli, a dá se říct, že už ani nevytvoří. Jeho František Koudelka, řídicí se předpověďmi dobrých a špatných dnů, nabízí mnoho hereckých poloh a obdivoval jsem ho jako nesmělého troubu v bufetu hledajícího způsob, jak si získat pozornost prodavačky, nebo jako absolventa kursů karate i neustálého soka psa Gregorka v boji o lepší postel. Řada hlášek už vlastně dávno zlidověla, stejně jako postava psychiatra Chocholouška, nebo Bédi Hudečka z autoservisu. Možná konec nebyl nejpovedenější, ale jinak to v režii Oldřicha Lipského dynamicky a neotřele šlape. 80% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
V srpnu 1974 se v na filmovém plátně společně uvedli jako scenáristé Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak díky nestárnoucí tragikomedii Jáchyme, hoď ho do stroje! S režisérem Oldřichem Lipským pak spolupracovali i na studentské komedii „Marečku, podejte mi pero!“ Díky autorské dvojici, spojené od roku 1976 s Divadlem Járy Cimrmana, našel tehdy padesátiletý Lipský způsob, jak se se ctí vyrovnat s normalizační realitou. Král české filmové parodie po únikovém Slaměném klobouku (1971), dětské komedii 6 medvědů s Cibulkou (1972) a zemědělské agitce Tři chlapi na cestách (1973) natočil svůj vůbec první osobitě „civilní“ komediální film bez fantazijních prvků.
Příběh o nesmělém mladém traktoristovi Františkovi, který přichází z venkova do Prahy, se ovšem opírá o jeden z pomíjivých hitů normalizační éry – kondiciogram. Tvůrcům se povedlo překonat dobové standardy a realizovat „existenciální“ komedii o tom, že člověk je pánem vlastního osudu. Plachý, nerozhodný František Koudelka totiž svůj život zcela podřídí computerovému plánu vymezujícímu pro všechny činnosti „šťastné“ a „krizové“ dny. Zatímco v těch špatných se dobrácká naivka stává trpnou obětí své obvyklé neschopnosti a smůly, v „dobrých dnech“ dokáže oslnit dívku svého srdce – prodavačku Blanku (Marta Vančurová), porazit nadutého výčepního, vyhrát zápas v judu i automobilový závod.
Nápady až přetížený snímek právem patří k českých komediálním klenotům, a to nejen díky řadě okouzlujících scén a nestárnoucích dialogů, ale i díky přesnému hereckému obsazení. Tomu dominuje ve své první velké filmové roli tehdy devětadvacetiletý divadelník Luděk Sobota. Pokud jde o titulního Jáchyma v podání Petra Bruknera, jde o cameo počítačového technika, který se na plátně objeví jen několik vteřin.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Dobrosrdečný venkovský mladík František Koudelka odjede pracovat do Prahy. Na cestu si koupí kondiciogram, jímž mu počítač podle data narození označil dny ošidné, neúspěšné či dokonce krizové, a tu a tam i den úspěšný. Nešikovný smolař František má konečně pro svůj život vodítko. V Praze nastoupí v autoservisu a ubytuje se u své ovdovělé tety Sýkorové, která ovšem jednoznačně dává přednost milovanému psu Gregorovi. Podnikový psycholog Františka varuje. Mechanici dostávají od zákazníků velké úplatky a často se stane, že se některý z přílivu peněz zblázní. V jídelním automatu u pultu s topinkami obsluhuje Blanka, dívka Františkových snů. Přes mladíkovu plachost si nakonec domluví rande a začnou spolu chodit. Výčepní Karel z automatu to nerad vidí a konkurenta v lásce inzultuje. Mladík nastoupí do oddílu juda. Na sedmadvacátého - nejbližší úspěšný den - plánuje odvetu Karlovi. Opakovaně chodí do kina a údery trénuje podle šerifa ve filmu. Sedmadvacátého František neplánovaně vyhraje souboj v judu i automobilové závody. Oblečen v judistickém kimonu je přinucen zahájit výstavu. Energií hýřící mladík vzbudí pozornost podnikového psychologa a ten pro něho pošle zřízence z psychiatrie. Ti však vždy lapí někoho jiného. Nakonec Františka zachrání před mstivým Karlem. Po letech František a Blanka žijí se svými dětmi na venkově. Omluva z firmy, která mu léta posílala chybné kondiciogramy, přichází pozdě. František je šťastný a vše se mu daří. Jen nový automobil, který firma poslala jako odškodné, sjel do blízkého rybníka.

DĚJ FILMU
Mladý automechanik František Koudelka se loučí na vesnici na svém pracovišti v STS Chvojkovice-Brod a jede za svou tetou do Prahy. František je plachý a velmi roztržitý člověk. Ještě během svého posledního dne v STS zapomene zašpalkovat kola traktoru pojmenovaného „Máňa“, který sjede do rybníka a potopí se. Vedoucí ho raději posílá domů, aby už nic nezkazil. Ve vsi si nechá před odjezdem za 15 Kčs vypracovat kondiciogram, počítačem vytvořenou předpověď dobrých, neutrálních, horších a kritických dnů svého života. V Praze jej přivítá tetička Marie Sýkorová, která má psa Gregora. František bude spát v pokoji s Gregorem, ale zatímco Gregor má kvalitní lůžko, on se musí spokojit s rozvrzanou pohovkou (později se snaží pomocí úplatku topinkami Gregora nalákat na pohovku, aby se lépe vyspal na jeho posteli). Tetička mu v Praze dojednala práci v autoservisu. Večer však musí pravidelně venčit psa.
Ráno se František hlásí do zaměstnání u vedoucího autoservisu Karfíka. Ten mu společně s podnikovým psychologem Kláskem dá školení a varuje jej především před přijímáním úplatků. Jak poznamená, každého čtvrt roku opouští bránu servisu jeden zaměstnanec v sanitním voze a je odvezen na psychiatrickou kliniku docenta Chocholouška (neboť se zbláznil, podle Karfíkova názoru pouze z úplatků). Koudelka je přidělen na zaučení k Bédovi Hudečkovi. Ten zrovna pracuje na zeleném Renaultu 16 koketující paní Nevyjelové, na kterou se snaží udělat dojem.
František se řídí svým kondiciogramem a když mu opět ujede automobil a spadne z mostu do Vltavy, zoufá si z kritických dnů. Kondiciogram si pořídí i jeho spolupracovník Béda Hudeček. Františka zaujme prodavačka v bufetu. Neví, jak ji má oslovit a tak si k ní chodí pouze rozměnit peníze. Nakonec se odhodlá a seznámí se s ní. To se nelíbí jejímu kolegovi u výčepu Karlovi. František pozve Blanku (tak se prodavačka jmenuje) k tetě domů, když je zrovna s Gregorem na výstavě psů. Teta se ale nečekaně vrátí a najde doma Františka s Blankou. Rozčílí se a zakáže mu ji. František navíc dostane přes hubu od Karla, se kterým se potká, když doprovází Blanku k tramvaji.
Blanka přemluví Františka, aby se přihlásil do kurzu juda, kam sama chodí. František udělá dobrý dojem na trenéra Tumpacha, který s ním nemůže ani hnout, když si jej chce vyzkoušet (Františkovi se totiž skřípla část saka do dveří). Začne také navštěvovat biograf, kde promítají snímek Šerif nemá odpoledne čas. Líbí se mu tam jedna scéna (kdy šerif pořádně natáhne jednomu padouchovi) a ještě v biografu si ji nacvičuje. Hodlá si vyřídit účty s Karlem. Trenér Tumpach shání na záskok pro turnaj juda některého schopného nováčka (protože Hemele je na vojně a Smola se rozstonal) a vzpomene si na Koudelku. Ten se k tomu moc nemá, ale Blanka mu šeptne, že v době turnaje bude mít dobré dny. František je nominován. Pak zajde do bufetu a informuje výčepního Karla, aby ve středu sedmadvacátého neopouštěl Prahu, vyzývá jej na souboj.
Ve středu sedmadvacátého František vstane, sebevědomě vysvětlí tetě Marii, aby se mu nepletla do osobních záležitostí, a jde do práce. Tam mu Béda Hudeček předá do úschovy své úplatky, aby je neztratil, má totiž kritický den. Vedoucí Karfík pomocí kamery přistihne Františka, jak si vytahuje z kapse štosy bankovek a mumlá si, že je blázen. To je přesně to, co chce slyšet a okamžitě telefonuje docentu Chocholouškovi. Saniťáci však nedopadnou Koudelku, nýbrž Bédu Hudečka. Ten poprosil Františka, aby zajel za paní Nevyjelovou a předal jí vzkaz – básničku („Růže k lásce schůdeček, s úctou Béda Hudeček.“) František pak odjede ze zaměstnání vypůjčeným vozem Ford Mustang 1966 Convertible dánského hudebníka. Předtím stihne absolvovat své zápasy v judu a soupeře k překvapení trenéra Tumpacha dokonce porazit. Pak chvátá do bufetu. Tam ale Karel není, odjel čepovat pivo do Jesenice. V bydlišti paní Nevyjelové mu sousedka (která se domnívá, že jde o Bédu Hudečka) předá vzkaz, aby za ní přijel na zámek Konopiště, kde se koná výstava japonského malíře Uko Ješity. Koudelka se tam kvapně vydává, cestou se zúčastní 12. ročníku motoristického závodu „Konopišťské kolo“. I tento závod se mu v konkurenci automobilů Alpine podaří vyhrát, proti čemuž vehementně protestuje cholerický závodník Stanislav Volejník. Jeho protest je uznán za oprávněný a Volejník trvá na opakování slavnostního ceremoniálu předávání cen. Ten se koná téměř bez diváků. Během ceremoniálu jej na stupních vítězů lapí saniťáci Arnošt a Arnošt, kteří stále neúspěšně pátrají po Františku Koudelkovi.
František konečně přijíždí na výstavu malíře Uko Ješity. Pořadatelé si jej s japonským malířem miniatur spletou, protože je oděn v tradičním japonském kimonu (ještě ze zápasů z juda). Zde předá vzkaz paní Nevyjelové a poté zmizí. Když na Konopiště přijíždí skutečný Uko Ješita, je zadržen a odvezen saniťáky docenta Chocholouška. Ten už má jejich přešlapů po krk a na další výjezd vyráží s nimi. I on se splete, když odchytí uklízeče v tělocvičně, kde probíhal turnaj juda. František už je mezitím v Jesenici, kde vyzve na souboj výčepního Karla, svého rivala o Blančinu náklonnost. Ani tady se docentu Chocholouškovi s jeho týmem nepodaří Františka Koudelku polapit, místo něj si odváží Karla. To už je moc i na docenta Chocholouška a protitankovou tarasnicí (která byla zabavena jednomu uprchlému pacientovi, jenž s její pomocí zničil tři sanitní vozy, než byl dopaden) pálí po svých asistentech. Dobíjí mu vedoucí autoservisu Karfík a psycholog Klásek.
Blanka navrhne Františkovi svatbu. V závěrečné scéně si František Koudelka pročítá kondiciogram a plánuje si podle něj stavbu stodoly u malebného venkovského domku, kam se s Blankou nastěhoval. Těhotná Blanka přináší na stůl talíř plný topinek a František si jednu vezme. Kolem si hrají tři jejich děti v námořnickém stejnokroji. Přijíždí k nim trojice mužů, delegace v černém automobilu Tatra 603. Mluvčí výpočetního střediska Jih se omlouvá, říká, že Františkovi po celá léta zasílali špatné kondiciogramy, které patřily jeho jmenovci – důchodci Františku Koudelkovi z Příbrami. K omluvě se připojuje i zástupce firmy Katoda Olomouc. Muži odcházejí a jako kompenzaci za škodu, kterou způsobily jejich špatné kondiciogramy zanechávají rodině vůz Tatra 603. František s Blankou jim mávají na pozdrav, zatímco nezabrzděný automobil mezitím sjede do rybníka a potopí se.
 
Postavy a obsazení
• Luděk Sobota - František Koudelka
• Marta Vančurová - prodavačka Blanka
• Věra Ferbasová - tetička Marie Sýkorová
• Josef Dvořák - automechanik Béda Hudeček
• Ladislav Smoljak - vedoucí autoservisu Karfík
• Zdeněk Svěrák - podnikový psycholog Klásek
• Karel Novák - výčepní Karel
• Václav Lohniský - psychiatr docent Chocholoušek
• Eva Fiedlerová - paní Nevyjelová (dabing Jaroslava Adamová)
• František Husák - zřízenec na psychiatrii Arnošt Holna
• Josef Hlinomaz - zřízenec na psychiatrii Arnošt Malota
• Miroslav Homola - vyvolávač
• Lubomír Lipský - vrátný Prouza v autoservisu
• Petr Nárožný - automobilový závodník Stanislav Volejník

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 5.12.2019 Bohemia MP
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:  29.9.2004 (DVD) Bontonfilm, Bohemia Motion Pictures
Poprvé na VHS: 1.1.1997 Barrandov Biografia
Poprvé na DVD: 6.5.2020 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Oldřich Lipský (Režie), Karel Vejřík (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk Liška (Hudba), Jaroslav Kučera (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Jindřich Götz (Scénografie), Theodor Pištěk (Kostýmy), Josef Vlček (Zvuk), František Čížek (Masky), Ladislav Smoljak (Scénář), Zdeněk Svěrák (Scénář), Oldřich Lipský (Scénář), Luděk Sobota (Herec), Marta Vančurová (Herec), Věra Ferbasová (Herec), Josef Dvořák (Herec), Ladislav Smoljak (Herec), Zdeněk Svěrák (Herec), Václav Lohniský (Herec), František Husák (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Lubomír Lipský st. (Herec), František Peterka (Herec), Karel Novák (Herec), Eva Fiedlerová (Herec), Petr Nárožný (Herec), Jan Hartl (Herec), Miroslav Homola (Herec), Eva Svobodová (Herec), Josef Beyvl (Herec), Václav Kotva (Herec), Tetsuchi Sassagawa (Herec), Oldřich Velen (Herec), Karel Augusta (Herec), Radoslav Dubanský (Herec), Petr Kopřiva (Herec), Karel Kryška (Herec), Jan Kuželka (Herec), Jiří Lábus (Herec), Jiří Zavřel (Herec), Jan Vala (Herec), Jiří Wimmer (Herec), Oldřich Musil (Herec), Vladimír Krška (Herec), Josef Koza (Herec), Vlastimil Bedrna (Herec), Antonín Navrátil (Herec), René Přibil (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Karel Peyr (Herec), Pavel Vondruška (Herec), Jaroslav Vozáb (Herec), Jaroslav Weigel (Herec), Oldřich Unger (Herec), Mirko Musil (Herec), Josef A. Stehlík (Herec), Antonín Soukup (Herec), Karel Smrž (Herec), Luisa Kollingerová (Herec), Josef Skrčený (Herec), Marie Prokešová (Herec), Jana Posseltová (Herec), Michal Pospíšil (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec), Ivan Pokorný (Herec), František Vinant-Petiška (Herec), Ivan Martin (Herec), Vilém Lipský (Herec), Anna Pitašová (Herec), Zdeněk Křeček (Herec), Jana Drastíková (Herec), Olga Hrzánová (Herec), Dana Klossová (Herec), Petr Hájek (Herec), Petr Brukner (Herec), Alena Augustová (Herec), Josef Brozman (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Miloň Čepelka (Herec), Josefa Pechlátová (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Petr Jákl st. (Herec), Zdeněk Hrdlička (Herec), František Jákl (Herec), Jiří Mašín (Herec), Jaroslav Klenot (Herec), Karel Vítek st. (Herec), Václav Syřiště (Herec), Jaroslava Adamová (Herec)
 
1974/95/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V každém proslovu, který ve filmu zazní, se opakuje formulka "svěží vítr" (na výstavě psů, na turnaji v judu, na automobilových závodech na Konopišti a na výstavě miniatur Uko Ješity)
- Josef Dvořák, který ve filmu představuje automechanika Bédu Hudečka, je opravdu vyučený automechanik.
- Film získal Cenu výkonného výboru festivalu na Medzinárodnej prehliadke humoristických filmov v La Coruna 1975, na Festivale českých a slovenských filmov v Prahe 1975 získal Oldřich Lipský Cenu za réžiu a toho istého roku bol vyznamenaný Múzou Euterpe.
- Petr Nárožný uvedl, že před natáčenim scény na stupních vítězů společensky unavený herec František Husák usnul. Toho využil Josef Hlinomaz k zesměšneni politika Gustáva Husáka provoláváním do megafonu, aby se všichni kolemjdoucí šli podívat na opilého Husáka.
- Film sa pôvodne volal Vysoká fáze, čo vyzeralo ako názov dokumentu o energetike.
- Protože si chtěli být scenáristé Zdeňek Svěrák a Ladislav Smoljak jistí úspěšností, do scénáře postupně přidávali další a další humorné scénky. Dle Zdeňka Svěráka by to poté vystačilo na dva filmy.
- Autor scenára Ladislav Smojlak bral obsadenie Luděka Sobotu ako osudovú chybu a po premiére, aj napriek úspechu, tvrdil, že im zničil film.
- Domček v Jickovicích, v ktorom žije František Koudelka (Luděk Sobota), odporučil režisérovi Lipskému kameraman František Vlček, ktorý mal neďaleko chalupu.
- Závodník č.12, Stanislav Volejník (Petr Nárožný), ktorý bol neoficiálny víťaz a trval na opakovaní ceremoniálu, jazdil na aute SAAB Sonett V4 [97] z roku 1967.
- Názov fiktívnej strojnej traktorovej stanice Chvojkovice-Brod sa koncom deväťdesiatych rokov stal populárnym označením, ktoré nesie niekoľko rôznych skutočných športových oddielov.
- V súčasnosti je v inventári domu stále aj pôvodná stolička, na ktorej si František Koudelka (Luděk Sobota) balil do kufra vajíčka od mamy.
- Rozprávka, ktorá beží v TV počas pristihnutia tetičky Márie, je "Pohádka o perníkové chaloupce" od Boženy Němcové.
- Konečný názov snímky vznikol v Oslově. Natáčalo sa totiž na priestranstve pred obchodom so zmiešaným tovarom, kde predával pán Jáchym. Filmárom sa jeho meno zapáčilo natoľko, že ho nakoniec použili v názve.
- Auto, ktoré ušlo Františkovi (Luděk Sobota) z autoservisu, bol Fiat 600 D z roku 1963 a do vody spadlo z pražského mostu Legií.
- Traktor "Máňa" je Zetor 3011 z roku 1974.
- Autoservis, do ktorého František Koudelka (Luděk Sobota) nastúpil, bol v tom čase autoservis Renault v Prahe.
- Traktor "Máňa" sa v skutočnosti nepotopil celý, iba vošiel do rybníka a ďalší záber už bol na potápajúcu sa starú strechu, ktorú pod hladinu sťahovali potápači.
- Traktor "Máňa", ktorý vošiel do rybníka, skryte riadil pôvodný vlastník usadlosti v Hoděticích (STS Chvojkovice - Brod), ktorému bola usadlosť vrátená v reštitúcii v roku 1989.
- Auto, ktoré spadlo na Františka Koudelku (Luděk Sobota) a Bedricha Hudečka (Josef Dvorák) v autodielni pri prezeraní kondiciogramu, bolo čierne "GAZ 24 Volga" z roku 1973.
- Pes Gregor sa v skutočnosti volal Andy.
 
Odkazy
 

Hrají:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák, Josef Hlinomaz, Miroslav Homola, Lubomír Lipský st., Petr Nárožný, Eva Svobodová, Josef Beyvl, Václav Kotva, František Peterka, Oldřich Velen, Vladimír Krška, Oldřich Unger, Jaroslav Weigel, Miloň Čepelka, Jan Hartl, Jiří Wimmer, Jan Vala, Tetsuchi Sassagawa, Karel Augusta, Radoslav Dubanský, Petr Kopřiva, Karel Kryška, Jiří Lábus, Jiří Zavřel, Jan Kuželka, Oldřich Musil, Josef Koza, Vlastimil Bedrna, Antonín Navrátil, René Přibil, Jaroslav Tomsa, Karel Peyr, Pavel Vondruška, Jaroslav Vozáb, Mirko Musil, Josef A. Stehlík, Antonín Soukup, Karel Smrž, Luisa Kollingerová, Josef Skrčený, Marie Prokešová, Jana Posseltová, Michal Pospíšil, Vladimír Hrabánek, Ivan Pokorný, František Vinant-Petiška, Ivan Martin, Vilém Lipský, Anna Pitašová, Zdeněk Křeček, Jana Drastíková, Dana Klossová, Olga Hrzánová, Petr Hájek, Petr Brukner, Alena Augustová, Josef Brozman, Jiřina Bílá, Josefa Pechlátová, Vlastimila Vlková, František Jákl, Petr Jákl st., Jiří Mašín, Zdeněk Hrdlička, Karel Vítek st., Jaroslav Klenot, Vladimír Fürst