Já nejsem já /Já nejsem já (1985/90/Československo/Komedie, Mysteriózní) 52% -Originál DVD-

27.08.2023 14:25
JEDNOU VĚTOU
„Co způsobí kombinace větší dávky alkoholu s tajemným měsíčním zářením…“

OBSAH
Situační komedie Václava Vorlíčka vychází z životní reality roku 1985, ozvláštněné klíčovým pohádkovým motivem. Námět Václava Nývlta těží z častého nesplnitelného přání mnoha lidí, kteří by v nejrůznějších situacích ze všeho nejraději byli někým jiným. Dvěma hrdinům filmového příběhu - slušnému, leč sucharskému inženýru Zárubovi, a sňatkovému podvodníkovi Majerovi - se působením tajemných sil Měsíce toto přání splní. Oba muži si vymění podobu, což ovšem ostře kontrastuje s jejich nezměněnými charaktery a hlasy. Nepochopitelná záměna se přirozeně stává zdrojem mnoha komických zápletek a situací. Happy end pak ústí do typicky pohádkového spravedlivého potrestání darebáka a zadostiučinění, kterého se dostane poctivému člověku. Nenáročná komedie s morálním podtextem se opírá především o herecké výkony dvou odlišných komiků Petra Nárožného a Oldřicha Kaisra.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Ženy se dělí na nevěsty a nevěstky, muži na blbce a ty ostatní…“ Výměna těl za bledého svitu měsíce a alkoholu v krvi určitě mohla nabídnout více humoru i ztřeštěných situací, ale mám za to, že z Nývltova nepříliš nápaditého scénáře ještě Vorlíček vybruslil relativně se ctí. Globálně vzato, dobro poctivosti zvítězilo nad zlem příživnictví a Jana Švandová ukázala prsa.. (Gilmour93) 3*

Kaiser s Nárožným si o jedné úplňkové noci vymění těla a je zaděláno na řadu malérů, trapasů a legrace. Nevyrovnaná komedie to možná je, ale na druhou stranu, nápad s vyměněnými těly má něco do sebe, herci ve svých rolích odvádějí dobré výkony a Vorlíčkova režie ještě tehdy měla svou kvalitu. Některé gagy nemají chybu, ale naopak některé jsou podány až moc křečovitě a film doplácí na občasně nezvládnutou dramaturgii. Později Vorlíček natočil řadu nepovedenějších filmů než je tenhle, včetně diváky rozporuplně přijatých pohádek. U téhle komedie se dá navíc dobře odreagovat, i když žádný zázrak to není, má dobré tempo a pobaví svojí originalitou po česku. 60% (kingik) 3*

Poněkud nezdařilá komedie o záměně osob v podání Petra Nárožného a Oldřicha Kaisera, a co se z toho vyvrbilo. A když mluvím o záměně, tak si ti dva prohodí rovnou těla - podobně jako třeba v Podivném pátku, resp. remaku Mezi námi děvčaty. Jenže zatímco u těchto amerických filmů slouží ona výměna k nějakému pochopení se, posunu, tato česká komedie žel funguje jen pro princip samotný a nijak téma nerozvíjí. Petr Nárožný hraje poněkud usedlého šéfa v textilce, s konzervativními názory, který se ne a nemá ke svatbě se svou dívkou (hraje ji již zesnulá Eva Jakoubková). Zatímco Oldřich Kaiser představuje světoběžníka, který rád potěší a utěší ženy všeho věku, asi je mu jich líto či co, a není divu, že je hledán policií. Tato expozice trvá skoro víc jak třetinu filmu. Když pak dojde k prohození těl a duší, až na pár výjimek se zase nic tak veselého neděje (snad nejlepší je Nárožného proměna v milého chlípníka, který holky v textilce konečně dokáže plácnout po zadečku). Pak jde jen o narafičenou svatbu, vyvlečení se z policejního stíhání, a nakonec o pokus vše zvrátit zpět, což se odehraje trošičku křečovitě, ale budiž. Jenže filmu pak chybí dovětek, dohra, doznění. Žena se vrátí, padne manžílkovi kolem krku, a my ani nevíme, přineslo to něco jemu, jí, podvodníkovi? A co ty holky z textilky? Skutečně škoda, námět není špatný, ale takto podaný by vydal spíše na středometrážní film. A tak pro chlapa jedinou zajímavostí mohou být odhalené kozy Jany Švandové, a i když zde hraje Bára Štěpánová, tak ta dá na své bohatství jen jemně nahlédnout. (honajz) 2*

VELKÁ RECENZE
 V osmdesátých letech se režisérský klasik Václav Vorlíček věnoval především televizní tvorbě. Mezi jeho filmy určenými pro velké plátno najdeme i komedii Já nejsem já, natočenou podle scénáře Václava Nývlta. Fantazijní zápletka se odvíjí od jednoho z Vorlíčkových vypravěčsky oblíbených momentů – výměny identity. V těle postaršího dílovedoucího Záruby se tak jedné úplňkové noci ocitne osobnost sňatkového podvodníka Majera. Spořádaný morous si naopak užívá těla mladšího muže. Každý z mužů se v novém těle chová stejně, výsledkem jednoduché výměny je však vlastně nakonec jen sňatek nerozhodného Záruby… Snímek je založen na divácky vděčném obsazení Petra Nárožného a Oldřicha Kaisera do hlavních rolí. Partnerky obou povahově odlišných hrdinů si zahrály Eva Jakoubková (milující tlumočnice Kamila) a Jana Švandová (sexuální dračice Drahuše).
Holohlavý morous Kamil Záruba se ani po sedmileté známosti neodhodlal ke svatbě s půvabnou tlumočnicí Helenou. Ta se ujme aktivity a zařídí pro oba svatební cestu do Maďarska. V cestovní kanceláři ji marně svádí floutek představující se jako Oleg. Kamil má povýšit z dílovedoucího na náměstka ředitele. Ambicemi ho ale převyšuje kariérista Pešek. Kamila pronásleduje a přemlouvá ho, aby funkci odmítl. Oleg, ve skutečnosti Oskar, je novodobý podvodník. Svádí ženy bez výběru - důležité je pro něj materiální zabezpečení. Teď žije s energickou Drahuší, majitelkou pouťové střelnice. Ta ho sice ochotně vydržuje, ale je příliš náruživá a Oskar je unavený. Oba muži se cítí zahnáni do kouta a jedné noci za úplňku se jejich osobnosti vymění. Oskarovi šokovanému ztrátou vlasů změna podoby tolik nevadí, vždyť je hledán Bezpečností. Kamil je i v nové atraktivní podobě konzervativní a Helena ho, coby domnělého hejska z cestovky, odmítá. Pozná ho, až podle specifického pískání na papouška. Oskar má i v Kamilově podobě šarm a Peška se snadno zbaví. Ochotně se ožení s Helenou, aby se dostal za hranice. Ve vlaku ho ale Helena rafinovaně přiměje k návratu do původní podoby. S Kamilovým pasem ho pohraničníci dál nepustí. Helena se spokojeně vrátí domů ke Kamilovi - i podle svatebních fotografií - svému manželovi.
 
Postavy a obsazení
• Petr Nárožný - dílovedoucí Ing. Kamil Záruba
• Oldřich Kaiser - sňatkový podvodník Oskar Majer
• Eva Jakoubková - tlumočnice Helena, Kamilova snoubenka
• Jana Švandová - Drahuše Helfertová, Oskarova přítelkyně
• Ondřej Havelka - Arnošt Pešek, Zárubův zástupce
• Bronislav Poloczek - František Šimáček, Martin manžel
• Miroslav Zounar - ředitel oděvního závodu

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.8.1986
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.8.200Í (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.9.1998
Poprvé na DVD: 24.8.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Václav Vorlíček (Režie), Přemysl Pražský (Produkce/Vedoucí výroby), Karel Svoboda (Hudba), Josef Pávek (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Oldřich Bosák (Scénografie), Zuzana Bártová (Kostýmy), Jiří Lenoch (Zvuk), Stanislav Petřek (Masky), Jiřina Bissingerová (Masky), Václav Nývlt (Scénář), Petr Nárožný (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Eva Jakoubková (Herec), Jana Švandová (Herec), Ondřej Havelka (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Miroslav Zounar (Herec), Jitka Asterová (Herec), Barbora Štěpánová (Herec), Květa Fialová (Herec), Jana Kasanová (Herec), Iva Hüttnerová (Herec), Jana Andresíková (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Lenka Machoninová (Herec), Zuzana Talpová (Herec), Věra Kalendová (Herec), Ladislav Potměšil (Herec), Jiří Lábus (Herec), Vlasta Žehrová (Herec), Oldřich Velen (Herec), Jana Altmannová (Herec), Barbora Leichnerová (Herec), Jiřina Krejčíková (Herec), Radan Rusev (Herec), Ivana Vávrová (Herec), Mirko Musil (Herec), Vlastimil Zavřel (Herec), Eva Klepáčová (Herec), Zdena Sajfertová (Herec), Soňa Dvořáková (Herec), Jan Kraus (Herec), Dana Hlaváčová (Herec), Miroslav Babuský (Herec)
 
1985/90/Československo/Komedie, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Obraz visící v bytě sestry hlavní představitelky se objevil i v seriálu Dynastie Nováků (1982) jako dárek k narozeninám. V obou případech u toho byl Oldřich Kaiser.
 
Odkazy