Lucie, postrach ulice / Lucie, postrach ulice (1984/74/Československo, Západní Německo/Komedie, Rodinný, Fantasy) 72% -Originál DVD-

27.08.2023 14:25
JEDNOU VĚTOU
„Pohádková komedie o malé Lucii, protivném Osvaldovi a dvou kouzelných postavičkách z formely.“

OBSAH
Dětská pohádková komedie o malé Lucii, protivném vůdci klukovské patry Osvaldovi a dvou kouzelných postavičkách z formely. Lucie je šestiletá holčička, která se už nemůže dočkat, až půjde poprvé do školy. A protože všechny její kamarádky jsou ještě na prázdninách, nemá si s kým hrát. Parta páťáka Osvalda totiž o malé holky nestojí. Jedině, že by dokázala svou odvahu krádeží v obchodě. Lucie se vydá do obchodního domu a tam sáhne po krabičce s formelou. A to je začátek neobyčejného dobrodružství, neboť z krabičky vylezou dvě postavičky kouzelných formeláků, které se stanou pro Lucii bájenými kamarády, s nimiž prožije na konci léta to nejbáječnější dobrodružství.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Díky tomu, že Lucie vznikla objednávku západoněmecké televize, působily dříve některé momenty hodně exoticky. Díky nim ale mohou film bez problému sledovat i dnešní děti, což o všech dětských filmech made in socialismus rozhodně říci nejde. Spolu s "Chobotničkami" kult dětského filmu. (berg.12) 5*

"Jdeme se podívat na tuleně. Jeden je zelenej a druhej oranžovej." V době nástupu malé Lucie jsem už byl velký chlapák, který už si dávno hrál s Merkurem a Legem, takže mě ta plastelínová mánie poněkud minula. Nicméně moje děti v období nástupu do školy Lucii se zájmem sledovaly, takže mám podezření, že to pořád funguje. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Československý trikový kumšt i svět dětské fantazie v západoněmeckém hávu. Nic netušící vize do budoucnosti českého národa plná mercedesů, nákupních center (vybavených hlavně persilem) a všeobecným nadstandardem obyvatelstva. V českých podmínkách (které zde připomínají jen doboví plyšáci) by mě snímek oslovil určitě více. (mchnk) 3*

VELKÁ RECENZE
Titulní protagonistkou populárního dětského snímku je šestiletá holčička, která se po prázdninách chystá poprvé do školy. Předtím se však musí utkat s partou starších dětí vedených zlomyslným sousedovic synkem Osvaldem. Ten naivní dívenku přesvědčí, že ji vezmou do party, jen když něco ukradne v obchodním domě. Místo krádeže plastelíny značky Ferda & Ferda však dojde k Luciinu seznámení s formeláky – oživlými plastelínovými panáčky, kteří umějí kouzlit. Rázem se tak stane žádanou kamarádkou pro všechny děti z okolí. Osvald, zbavený vůdcovství, se však rozhodne k pomstě. Ta je tématem následujícího filmu nazvaného …a zase ta Lucie! (1984), který opět natočil režisér Jindřich Polák ve spolupráci se scenáristou Otou Hofmanem. Oba autoři jsou známí i příběhy o mlčenlivém muži s kouzelnou buřinkou, panu Tau, a veselým vyprávěním o Chobotnicích z II. patra (1986). Dvě populární filmové komedie o dívence Lucii vznikly sestřihem šesti půlhodinových televizních příběhů, které Polák s Hofmanem pod názvem Luzie, der Schrecken der Straße (1980) realizovali na zakázku pro západoněmeckou televizi. Seriál tehdejší Česká televize neuvedla, ale k divákům se dostal o čtyři roky později v podobě jeho sestřihu do formátu dvou celovečerních filmů… Pozornost se v populárním dětském snímku soustřeďuje na animované formeláky, kterým propůjčili své hlasy Jiřina Bohdalová a Josef Dvořák. Role Lucie se ujala často obsazovaná Žaneta Fuchsová, která patřila k Polákovým oblíbeným dětským herečkám (vybral si ji i do zmíněných Chobotnic a do filmu Pan Tau). Part zlovolného kluka Osvalda připadl Michaelu Hofbauerovi, kterého si režisér už předtím otestoval ve snímcích o Panu Tau. Na nejpopulárnější Polákovu postavu upozorňuje obsazení Otty Šimánka, který si ovšem ve snímku Lucie, postrach ulice zahrál detektiva z obchodního domu.
Šestiletá Lucie se vrátila z báječných prázdnin u dědečka. Půjde poprvé do školy a má hned tři aktovky - od maminky, tatínka i dědečka. Kamarádky nejsou doma a parta starších dětí, vedená sousedovic klukem Osvaldem, ji nechce vzít mezi sebe. Důvěřivé holčičce provádějí různá alotria a promlsají i peníze utržené za prodej dvou aktovek. Nakonec ji zlomyslný Osvald pošle ukrást něco do obchodního domu, jako zkoušku před přijetím do party. Lucie se pokusí vzít formelu značky Ferda & Ferda a chytí ji detektiv. Jenže z krabičky utečou dva formeloví panáčci a změní se v bambuli na Luciině čepici. Ředitel obchodního domu pak domnělou zlodějku s omluvou a bonboniérou propustí. Zelený a oranžový panáček ovládají různá kouzla. Lucie se dívá na oblíbený seriál o vládkyni všech moří, kterou by se tak ráda stala. Obývák je zásluhou Ferdů rázem plný mořské vody, která teče i do bytu k Osvaldovi a z televize vypluje koráb s plachtami. Před návratem rodičů ale stihnou Ferdové pohromu napravit. Díky svým kouzelným formelákům je Lucie pro ostatní děti atraktivní. Osvald ji pronásleduje, ale holčička uteče k mamince - zubařce do ordinace. Ferdové se tu změní na malé dovádějící tuleně a přilákají na zubní oddělení spousty dětí. Osvald zůstane sám a Lucie se stává vládkyní dětské party.
 
Postavy a obsazení
• Žaneta Fuchsová - Lucie
• Jiřina Bohdalová - formelák Ferda
• Josef Dvořák - formelák Ferda
• Vlastimil Brodský - vypravěč
• Jaromír Hanzlík - tatínek
• Daniela Kolářová - maminka
• Hana Maciuchová - Osvaldova maminka
• Michael Hofbauer - Osvald
• Saša Pirná - Maruška
• Mahulena Bočanová - Lída
• Ota Bláha - kluk
• Pavel Miko - kluk
• Lukáš Bech - kluk u zubaře
• Jiří Pleskot - dědeček
• Zdeněk Dítě - ředitel obchodního domu
• Dagmar Patrasová - prodavačka
• Otto Šimánek - detektiv
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.10.1984
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.6.2008 Šíp
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Lucie, postrach ulice (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/177/
Československo / Západní Německo, Komedie / Rodinný / Fantasy, 1983
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Žaneta Fuchsová, Jiřina Bohdalová

...a zase ta Lucie! (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd165/
Československo / Západní Německo, Komedie / Rodinný / Fantasy, 1983
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Žaneta Fuchsová, Jiřina Bohdalová
 
Tvůrci a herci
Jindřich Polák (Režie), Jan Šuster (Produkce/Vedoucí výroby), Angelo Michajlov (Hudba), Josef Vaniš (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Dalibor Lipský (Střih), Karel Černý (Scénografie), Zuzana Máchová (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Pavel Jelínek (Zvuk), Vladimír Petřina (Masky), Ota Hofman (Scénář), Žaneta Fuchsová (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Josef Dvořák (Herec), Daniela Kolářová (Herec), Jaromír Hanzlík (Herec), Jiří Pleskot (Herec), Hana Maciuchová (Herec), Mahulena Bočanová (Herec), Dagmar Patrasová (Herec), Ota Šimánek (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Lukáš Bech (Herec), Jiří Lír (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Bořík Procházka (Herec), Michael Hofbauer (Herec), Petr Nárožný (Herec), Veronika Freimanová (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Petr Pospíchal (Herec), Marek Mikuláš (Herec), Michael Habeck (Herec), Paul Bürks (Herec), Jochen Striebeck (Herec)
 
1984/74/Československo, Západní Německo/Komedie, Rodinný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Mahulenu Bočanovú (Lýda) predabovala v tom čase ostrieľaná detská herečka Michaela Kudláčková.
- Lucčin (Žaneta Fuchsová) otec (Jaromír Hanzlík) jezdil ve filmu vozem německé výroby VW Golf I, vyráběném v letech 1974 -1983.
- Filmový debut Mahuleny Bočanové.
- V Německu se muselo točit na dvě kamery současně. Jedna kamera jela na ostro a druhá jen "naoko" kvůli lidem, kteří neustále vstupovali do záběru.
- Karla Hábla (Fantomas) při postsynchronech nadaboval Miroslav Moravec, aby tak role neztratila svůj osobitý hlas.
- Film je celovečerným zostrihom prvej polovice rovnomenného seriálu.
- Film se natáčel v bývalé Německé spolkové republice, konkrétně v Kolíně nad Rýnem.
 
Odkazy