Smrt černého krále / Smrt černého krále (1971/111/Československo/Krimi, Komedie) 76% -Originál DVD-

27.08.2023 14:23
JEDNOU VĚTOU
„Případu záhadné loupežné vraždy se ujímá rada Vacátko a jeho inspektoři...“

OBSAH
Námět filmu Smrt černého krále čerpá - stejně jako již dříve natočené filmy Pěnička a Paraplíčko, Partie Krásného dragouna a Vražda v hotelu Excelsior - z knihy Jiřího Marka Panoptikum hříšných lidí. Hlavním motivem napínavého příběhu se zdařilým vykreslením pražské periférie a pražského polosvěta je vyšetřování loupežné vraždy inkasisty Krále. Zákon i zde zastupuje rozvážný policejní rada Vacátko a jeho dva úředníci, inspektor Brůžek a inspektor Bouše...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Je to případ zapeklitej a čert nám ho byl dlužnej...", praví rada Vacátko v posledním filmovém příběhu mordparty ze Čtyřky. Ačkoli zápletka není nikterak světoborná a vystačila by tak akorát na jeden díl seriálu, dívá se na to díky výtečným hercům v čele s Jaroslavem Marvanem jako vždy dobře. Přeci jen, Hříšní lidé mají trochu jiné kvality než strhující detektivní předivo (humor a atmosféra prvorepublikové Prahy jsou vždy na prvním místě). Jen by to probůh nemuselo být tak dlouhé a nastavované. ... jak říkám, je to případ zapeklitej. (Marigold) 4*

Mordparta rady Vacátka je i na prahu nastupující normalizace stále ve výborné formě. Jako vždy jde o herecký koncert pomalu odcházející generace těch nejlepších českých herců... Parta ze ,,čtyřky" je tentokrát ochuzena o pana Mrázka a dostává se před zapeklitý případ, kde podezřelých je až příliš mnoho a který je v brilantní metafoře ke konci filmu reprodukován coby partie šachových figur. Detektivka Jiřího Sequense se, jak je u něj zvykem, dotýká toho nejsmutnějšího v lidské povaze - hrabivosti a nekřesťanského mamonu po penězích, ve své stylizovanosti je ale až příliš realistická... ,,Koukejte, pane Brůžek, udělejte, co vám říkám a neptejte se po spravedlnosti..." (Radek99) 4*

Jana Brejchová coby dcera Brodského…musel jsem se tomu pousmát, ale skutečně to tak vzhledem k jejich vzhledu i vypadalo. I tento případ byl vcelku zajímavou krimi, o jedenácti podezřelých, z nichž nikdo neměl čisté svědomí – prostě samí hajzlíci a chudák mrtvý Král (Brodský). Samotné vyústění bylo tentokrát docela překvapující, měl jsem úplně jiný TIP. Je zajímavé sledovat, že někteří herci se neustále vracejí před radu Vacátka – jen v jiných rolích. Ne že by mi to vadilo, ale i tento prvek je vcelku úsměvný…60% (SOLOM.) 3*

VELKÁ RECENZE
Režisér Jiří Sequens a spisovatel a scenárista Jiří Marek se po televizním seriálu Hříšní lidé města pražského (1968) ve čtveřici krimikomedií vrátili do prvorepublikové Prahy, ve které řeší zapeklité kriminální případy mordparta rady Vacátka. Smrt černého krále (1971) čerpá – stejně jako předchozí snímky Pěnička a Paraplíčko, Partie Krásného dragouna (oba 1970) a Vražda v hotelu Excelsior (1971) – z knihy Jiřího Marka Panoptikum hříšných lidí. Vacátko a jeho kolegové, Bouše a Brůžek, tentokrát vyšetřují loupežnou vraždy inkasisty Krále, zapleteného do případu zpronevěry. Vedle ochránců prvorepublikové spravedlnosti v podání Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře se v rutinně natočeném filmu objevují i Vlastimil Brodský coby Král. V roli inkasistovy dcery Magdy se objevila Jana Brejchová, která byla v té době Brodského manželkou.
Pohledná Magda Králová se v tramvaji seznámí s údajným studentem Josefem Kořínkem zvaným Pépi, aniž tuší, že jde o kapsáře. Magdin otec Ludvík Král, inkasista firmy Globus, zatím popíjí s přáteli v zahradní restauraci, i když ho sužují velké bolesti žaludku. Vyhledá ho mladý šéf Vili Berger, spolumajitel firmy Globus, a předá mu šek na čtyřicet dva tisíc korun. Nemá v plánu poslat třicet tisíc otci do Brna na obchodní transakci, ale utéci i s tajně navýšenou částkou a sekretářkou Zuzankou do Vídně. Král dostane ráno ještě další šek od prokuristy Hrádka, tentokrát na dvacet tisíc. Inkasista vyzvedne peníze v bance a cestou do firmy koupí dopisní papír a obálku v trafice. Večer Hrádek ohlásí na kriminálce Královo zmizení. Inspektor Bouše najde svázaného mrtvého inkasistu, samozřejmě bez peněz, na břehu potoka. Rada Vacátko zjistí při výslechu mladého Bergera i Hrádka, že se zřejmě pokusili o defraudaci, ale Berger senior to zamítne. Pojišťovna by mu peníze nenahradila. Podezřelými z vraždy se stanou postupně Pépi, Magdin druh Vycpálek i Královi kamarádi, ale chybí důkazy. Až na pohřbu se nakonec objeví tetka v šátku - Králova švagrová. Kriminalisté zjistí, že k ní poslal Král peníze a sám pak fingoval vlastní vraždu. Těžce nemocný muž chtěl takto zabezpečit dceru Magdu i manželku. Obě chladné a bezcitné ženy se rozpláčou teprve tehdy, když zjistí, že jim zpronevěřené peníze nezůstanou.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 31.3.1972
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.8.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Partie krásného dragouna (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/168/
Československo, Krimi / Komedie, 1970
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Vinklář

Pěnička a Paraplíčko (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/169/
Československo, Krimi / Komedie, 1970
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Vinklář

Vražda v hotelu Excelsior (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/171/
Československo, Krimi / Komedie, 1971
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, František Filipovský

Smrt černého krále (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/170/
Československo, Krimi / Komedie, 1971
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha

SERIÁLY V SÉRII
Hříšní lidé města pražského (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/167/
Československo, Krimi / Komedie / Drama, 1968
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha

Panoptikum Města pražského (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/172/
Československo, Krimi / Komedie, 1987
Režie: Antonín Moskalyk, Hrají: Jiří Adamíra, Josef Vinklář
 
Tvůrci a herci
Jiří Sequens st. (Režie), Josef Císař (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk Liška (Hudba), Václav Hanuš (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Karel Černý (Scénografie), Vladimír Synek (Kostýmy), Adolf Nacházel (Zvuk), František Novotný (Masky), Jiří Marek (Scénář), Jiří Sequens st. (Scénář), Jiří Marek (kniha) (Předloha), Jaroslav Marvan (Herec), Josef Bláha (Herec), Josef Vinklář (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Jana Brejchová (Herec), Antonie Hegerlíková (Herec), Josef Somr (Herec), Josef Kemr (Herec), Stanislav Fišer (Herec), Valtr Taub (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Nina Popelíková (Herec), Petr Čepek (Herec), František Hanus (Herec), Carmen Mayerová (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Ota Sklenčka (Herec), Jiří Smutný (Herec), Jaroslav Mareš (Herec), Věra Nerušilová (Herec), Vladimír Bičík (Herec), Stanislav Hájek (Herec), Eduard Pavlíček (Herec), Jindřich Panáček (Herec), František Poupě (Herec), Josef Skrčený (Herec), Miloš Willig (Herec), Václav Lohniský (Herec), Josef Koza (Herec), Bohumil Koška (Herec), Karel Braniš (Herec), Antonín Brynda (Herec), Antonín Jedlička (Herec), Václav Libich (Herec), Josef Schwarz (Herec), Eva Cízlová (Herec), Zuzana Gančevová (Herec), Slávka Hamouzová (Herec), Karel Hovorka st. (Herec), Milan Charvát (Herec), Antonín Loužecký (Herec), Olga Švejdarová (Herec), Vlastimila Vlková (Herec)
 
1971/111/Československo/Krimi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Jana Brejchová hrála ve filmu dceru Vlastimilu Brodskému, ačkoli byli ve skutečnosti manželé.
- Točilo se v místech dnešní stanice metra Vltavská. Scény na vlakovém nádraží se pak filmovaly na dnes již neexistující stanici Praha - Těšnov.
- Režisér Sequens vzpomínal, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za láhev rumu mu ten hrob vykopali.
- Film se točil souběžně s filmem Vražda v hotelu Excelsior, výroba tak vyšla levněji.
 
Odkazy