Pěnička a Paraplíčko / Pěnička a Paraplíčko (1970/92/Československo/Krimi, Komedie) 73% -Originál DVD-

27.08.2023 14:22
JEDNOU VĚTOU
„Kasařská balada z prostředí pražské zločinecké galerky... Kriminální romance ze série Hříšní lidé města pražského“

OBSAH
Za ranního šera je v Praze ve Vltavě nalezena mrtvola kasaře Toufara se zabodnutým nožem v zádech. Inspektoři Bouše a Brůžek navštíví jeho milenku, prostitutku Annu Kulatou zvanou Paraplíčko a je zjevné, že než otevřela dveře svého bytu, oknem kdosi utekl. Paraplíčko je předvedena k výslechu k šéfovi kriminálky - radovi Vacátkovi, ale i když je šokována fotografií mrtvého, nepřizná nic. Před Toufarem žila Paraplíčko s kasařem Pěničkou, který jí velmi miloval a odvedl ji od pouličního řemesla. Když však dostal tři roky kriminálu, Paraplíčko začala žít se surovým Toufarem a ten ji znovu vyhnal na ulici. Pěnička je proto v případě vraždy nejpodezřelejší. Už je tři měsíce doma a pracuje u uhlířů, kteří mu potvrdí alibi. Paraplíčko má ale z Pěničky strach a na radu kriminálníka Mlíka oznámí Vacátkovi, že vražedný nůž byl Pěničkův. Policisté přijdou kasaře zatknout, ale ten uprchne k půdě domu, tam se zabarikáduje a po pronásledovatelích střílí. Nakonec se za ním vydá sám pan rada. Pěnička se přizná k zabití Toufara v sebeobraně při rvačce a Vacátko ho přemluví, aby se odevzdal do rukou spravedlnosti. Odjedou spolu fiakrem a rozlítostněná Anna se vrací ke starému způsobu života, zavěšená do nového milence - Mlíka.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Poměrně slabý pokus odskočit si z žánru rozšafné detektivky k "vážnějším" polohám... Sequens jakoby spíš chtěl vykreslit prostředí galérky a natočit "milostné drama" z prvorepublikové Prahy, kterým se budou proplétat notoricky známé postavy skvělého seriálu... Podařilo se to tak napůl, herecky je to hodně slušné, ale scénář je suchopárný a prostý vzruchu. Pěnička a Paraplíčko patří rozhodně ty slabší figurky z kumpanie hříšníků v rajónů pánů ze Čtyřky. A ani ten humor nejni, co bejval. (Marigold) 3*

Tento díl není ani tak detektivkou, jelikož k odhelí vraha dojde poměrně brzy. Jedná se spíše o romanci o nešťastné lásce chudičké prostitutky Anči zvané "Paraplíčko" a charismatického kasaře Pěničky. Naše známá mordparta je odsunuta trošku do pozadí a ona již zmíněná romance má velký prostor. V hlavních rolích dominují nejen skvělé výkony Jaroslava Marvana, Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy, ale i neméně skvělé herectví Jiřiny Bohdalové v roli Anči Paraplíčka, Radka Brzobohatého v roli Pěničky a Bohumila Šmídy coby drsného kasaře Mlíka. (sud) 4*

Jiří Sequens byl velmi slušný řemeslník, který v mnoha filmech nabízí značně rutinované výkony. Občas se ovšem zableskne... Zřejmě ve chvíli, kdy se dané téma režiséra nějak osobně dotklo, bylo mu blízké, přitahovalo jej. Sequensovo výborně zvládnuté řemeslo pak přinese skutečně nevšední výkon. To platí především o seriálu "Hříšní lidé města pražského" a navazujících filmech a také o "Atentátu". "Pěnička a Paraplíčko" není klasická detektivka, je to spíše detektivní film s mnoha dobrými hereckými výkony, dobře zvládnutou kamerou, výborně vybranými a připravenými lokacemi a záměrně pomalým rytmem vyprávění. Širokoúhlý formát tomuto pomalému, vizuálně bohatému způsobu vyprávění mimořádně svědčí. Škoda několika zjevných režijních škobrtnutí, při kterých se najednou žánr změní v muzikál či bláznivou komedii, tj. především v zásadě zcela zbytečné "hudební vstupy", i když hned ten první je zajímavý alespoň prudkou změnou nálady po zahlédnutí mrtvoly v kalných vltavských vodách a pak příjezd hasičů v poslední části filmu. Bez těchto "rekvizit" by byl film rozhodně celistvější. (Šandík) 4*

VELKÁ RECENZE
Kouzlo prvorepublikového podsvětí – galerky – tvořilo nezbytnou součást populárního televizního seriálu Hříšní lidé města pražského (1968), inspirovaného literární předlohou Jiřího Marka. Režisér a scenárista Jiří Sequens ze starosvětské atmosféry těžil i v kriminálních komediích, ve kterých televizní hrdiny přesunul na filmové plátno. Ve snímku z roku 1970 se hlavní protagonista – ostrovtipný rada Vacátko v podání Jaroslava Marvana – vciťuje do tragického osudu lehkomyslné prostitutky Anči zvané Paraplíčko a jejího milence, kasaře Pěničky. V milostném dramatu z prvorepublikové Prahy si hlavní role zahráli Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý. V rámci série je výjimečná snaha tvůrců evokovat atmosféru prostřednictvím písňových čísel, která žánr krimikomedie posouvají směrem k hudebnímu filmu.
Za ranního šera je v Praze ve Vltavě nalezena mrtvola kasaře Toufara se zabodnutým nožem v zádech. Inspektoři Bouše a Brůžek navštíví jeho milenku, prostitutku Annu Kulatou zvanou Paraplíčko a je zjevné, že než otevřela dveře svého bytu, oknem kdosi utekl. Paraplíčko je předvedena k výslechu k šéfovi kriminálky - radovi Vacátkovi, ale i když je šokována fotografií mrtvého, nepřizná nic. Před Toufarem žila Paraplíčko s kasařem Pěničkou, který jí velmi miloval a odvedl ji od pouličního řemesla. Když však dostal tři roky kriminálu, Paraplíčko začala žít se surovým Toufarem a ten ji znovu vyhnal na ulici. Pěnička je proto v případě vraždy nejpodezřelejší. Už je tři měsíce doma a pracuje u uhlířů, kteří mu potvrdí alibi. Paraplíčko má ale z Pěničky strach a na radu kriminálníka Mlíka oznámí Vacátkovi, že vražedný nůž byl Pěničkův. Policisté přijdou kasaře zatknout, ale ten uprchne k půdě domu, tam se zabarikáduje a po pronásledovatelích střílí. Nakonec se za ním vydá sám pan rada. Pěnička se přizná k zabití Toufara v sebeobraně při rvačce a Vacátko ho přemluví, aby se odevzdal do rukou spravedlnosti. Odjedou spolu fiakrem a rozlítostněná Anna se vrací ke starému způsobu života, zavěšená do nového milence - Mlíka.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 9.4.1971
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.12.1995 (VHS) AB Barrandov Home Video
Poprvé na DVD: 5.4.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Partie krásného dragouna (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/168/
Československo, Krimi / Komedie, 1970
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Vinklář

Pěnička a Paraplíčko (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/169/
Československo, Krimi / Komedie, 1970
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Vinklář

Vražda v hotelu Excelsior (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/171/
Československo, Krimi / Komedie, 1971
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, František Filipovský

Smrt černého krále (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/170/
Československo, Krimi / Komedie, 1971
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha

SERIÁLY V SÉRII
Hříšní lidé města pražského (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/167/
Československo, Krimi / Komedie / Drama, 1968
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha

Panoptikum Města pražského (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/172/
Československo, Krimi / Komedie, 1987
Režie: Antonín Moskalyk, Hrají: Jiří Adamíra, Josef Vinklář
 
Tvůrci a herci
Jiří Sequens st. (Režie), Josef Císař (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk Liška (Hudba), Miloslav Harvan (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Karel Černý (Scénografie), Vlastimil Hasala (Kostýmy), Adolf Nacházel (Zvuk), František Novotný (Masky), Jiří Marek (Scénář), Jiří Sequens st. (Scénář), Jiří Marek (kniha) (Předloha), Jaroslav Marvan (Herec), Josef Vinklář (Herec), Josef Bláha (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Radoslav Brzobohatý (Herec), Bohumil Šmída (Herec), Martin Růžek (Herec), Bohuslav Čáp (Herec), Ota Sklenčka (Herec), Jaroslav Raušer (Herec), Stanislav Fišer (Herec), Jiřina Štěpničková (Herec), Miroslav Homola (Herec), Mirko Musil (Herec), Robert Vrchota (Herec), Václav Kaňkovský (Herec), Bohumil Koška (Herec), Vladimír Navrátil (Herec), Zdeněk Braunschläger (Herec), Miroslav Malina (Herec), Vladimír Medek (Herec), Jiří Smutný (Herec), František Holar (Herec), Josef Zíma (Herec), Viktor Očásek (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Ivo Niederle (Herec), František Bohdal (Herec), Ela Šilarová (Herec), Jan Blažek (Herec), Petr Jákl st. (Herec), Jiří Kasík (Herec), Jiří Mašín (Herec), Otakar Rademacher (Herec), Jiří Vach (Herec), Jan Váňa (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Antonín Janů (Herec), Antonín Kryl (Herec), Rudolf Přibík (Herec), Karel Turnovský (Herec), Jaromír Vrba (Herec), Elena Lindauerová (Herec), Hana Talpová (Herec), Zdeněk Blažek (Herec), Antonín Loužecký (Herec), Jindřich Panáček (Herec), Jaroslav Moučka (Herec)
 
1970/92/Československo/Krimi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu byly použity autentické a opravdu věrohodné stejnokroje vzor 24, jež byly propracovány až k detailu (např.barva výložek-žlutá pro jezdectvo).
- Vladimír Menšík byl během natáčení na protialkoholickém léčení a tak museli vždy tvůrci přemlouvat doktora, aby ho aspoň na pár hodin vždy pustili.
- Během natáčení bylo zjištěno zvláštní cvakání, později se ukázalo, že šlo o zvuky, které způsoboval mimo záběry kamery Jaroslav Marvan, jelikož měl právě nové zuby.
- Natáčení probíhalo v místě dnešního nádraží Holešovice.
- Josef Abrhám nebyl příliš nadšen, že musí v jedné ze scén vystupovat v dobovém spodním prádle a marně se snažil přesvědčit režiséra o jiném způsobu natočení této scény.
- Scéna kde jede Josef Abrhám v čele jezdeckého oddílu, byla natáčena na letišti Ruzyně.
- Facky, které si ve filmu uštědřují Vladimír Menšík a Josef Abrhám jsou na vyžádání režiséra skutečné.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Bohumil Šmída, Martin Růžek, Bohuslav Čáp, Ota Sklenčka, Jaroslav Raušer, Stanislav Fišer, Jiřina Štěpničková, Miroslav Homola, Mirko Musil, Robert Vrchota, Václav Kaňkovský, Bohumil Koška, Vladimír Navrátil, Zdeněk Braunschläger, Miroslav Malina, Vladimír Medek, Jiří Smutný, František Holar, Josef Zíma, Viktor Očásek, Jaroslav Tomsa, Ivo Niederle, František Bohdal, Ela Šilarová, Jan Blažek, Petr Jákl st., Jiří Kasík, Jiří Mašín, Otakar Rademacher, Jiří Vach, Jan Váňa, Zdeněk Srstka, Antonín Janů, Antonín Kryl, Rudolf Přibík, Karel Turnovský, Jaromír Vrba, Elena Lindauerová, Hana Talpová, Zdeněk Blažek, Antonín Loužecký, Jindřich Panáček, Jaroslav Moučka