Partie krásného dragouna / Partie krásného dragouna (1970/89/Československo/Krimi, Komedie) 78% -Originál DVD-

27.08.2023 14:22
JEDNOU VĚTOU
„Rada Vacátko se svojí mordpartou vyšetřuje vraždu bohaté soukromnice z Libně... Další příběh o "hříšných lidech města pražského"“

OBSAH
Jednoho večera je ve své vile na předměstí zavražděna bohatá soukromnice Františka Zuzánková. Už po krátkém čase začne komisař Zdychynec, který spolupracuje na vyšetřování s policejním radou Vacátkem, ze zločinu podezřívat snoubence své dcery Kamilky, mladého poručíka od dragounů - Rudiho Macháčka. To, že v den vraždy přišel pozdě na taneční zábavu a choval se značně podezřele, není jedinou stopou, která ukazuje přímo na něj. Výslech mezi čtyřma očima však skončí hádkou a fackami. Zdychynec se svěří Vacátkovi a ten pošle za Rudim detektiva Brůžka. Ten vypátrá, že pohledný dragoun má pletky i s dalšími dívkami. Všechny jsou s ním v jiném stavu a všechny doufají, že se s nimi ožení. Mezitím Zdychynec přijde na další stopu, kterou je synovec zavražděné paní Zuzánkové, cirkusák Pepa Zuzánek. Který z mužů vraždil, to je otázka, na kterou musí najít odpověď Vacátko se svými detektivy Brůžkem a Boušem, za neocenitelné pomoci komisaře Zdychynce...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zfilmovaný krimi příběh seriálového cyklu Hříšní lidé města pražského. Policejní rada Vacátko a jeho vyšetřovací tým tentokrát dostávají méně prostoru, než je obvyklé. Do popředí se dostává možná nepřekvapivě policejní komisař nezdolného Vladimíra Menšíka a také z vraždy podezřelý mladý poručík od dragounů Josefa Abrháma, v jehož neprospěch hovoří svědectví staříka. Poručík je snoubencem komisařovy dcery a ten nedopustí, aby měl ve své rodině vraha. Do vyšetřování se pouští na vlastní pěst a svoji verzi předloží vrchním vyšetřovatelům. A jak to všechno dopadne, se nesluší prozrazovat. Film je spíše hozený do komedie s krimi zápletkou ze staré Prahy, konkrétně z Proseka, která je tady přesvědčivě vyobrazena, a všichni herci odvádějí skvělé herecké výkony. Do toho hraje odpovídající hudební doprovod mistrovského Zdeňka Lišky. A vše to řídí s přehledem Jiří Sequens. Jenže když krimi, tak krimi, a když komedii, tak komedii. Asi tak. Tím chci naznačit, že sice obojí dokáže dobře koexistovat v jednom filmu, ale i když se fackující Menšík s Abrhámem těžko dají překonat, tak se snaha o vážné pojetí filmu vytrácí s každým komediálním výstupem zmíněných herců. 60% (kingik) *

Můj nejoblíbenější český detektivní cyklus a jeden z jeho povedených střípků - pánové ze ,,čtyřky", Vacátkovská mordparta v čele s noblesním panem radou, geniální komediálně-tragický herecký part Vladimíra Menšíka v roli hypochondrického cholerika komisaře Zdychynce (jeho náběhy na infarkt, oči v sloup při omdlévání, cholerické stavy a afektovaně vedené výslechy jsou nezapomenutelné...), typově přesný Josef Abrhám (byl skutečným idolem a filmovým milovníkem své doby...navíc je vynikajícím hercem, což propůjčilo jeho dragounovi skutečný šarm), patina filmového materiálu počátku sedmdesátých let s kouzelně vybledlými barvami, úžasná hudba dvorního skladatele tohoto volného cyklu Zdeňka Lišky, přesná Sequensova režijní práce, naprosto dokonalá mizanscéna... Partie krásného dragouna je krásná a moudrá detektivka, setkání s níž mi nezkazí ani častými reprízami dávno prozrazené rozuzlení...(Radek99) 5*

Štastný nápad na filmové pokračování mimořádně zdařilého televizního seriálu i v tomto případě překonal očekávatelný výsledek. V paměti mi zůstává - na vzdory jiným názorům - fascinující výkon Květy Fialové. Její úletová panička je pro mne legendou tím spíš, že tu Fialová viditelně hraje tak trochu sebe samu a že jí to její lidství vydrželo i do současného úctyhodného věku. Jsou lidé, kteří se nemění, zůstávající sebou samými a obohacující tím druhé. A jsou to lidé, kterých nikdy není dost. Jinak PARTIE samozřejmě představuje další velký úspěch celého týmu filmu, především však úspěch Markův a Sequensův. To jistě. (sportovec) 5*

VELKÁ RECENZE
Televizní krimiseriál Hříšní lidí města pražského (1968) byl natolik úspěšný, že se jeho fanoušci dočkali i čtveřice filmových příběhů rady Vacátka a jeho mordparty. Vedle Pěničky a Paraplíčka (1970), Vraždy v hotelu Excelsior (1971) a Smrti černého krále (1971) tak podle knihy Jiřího Marka vznikla i kostýmní tragikomedie, v níž je z vraždy bohaté ženy podezříván fešácký lamač dívčích srdcí poručík od dragounů Rudi Macháček. Dalším podezřelým se stává synovec zavražděné, cirkusák Zuzánek… Stejně jako v televizním seriálu se zkušený scenárista a režisér Jiří Sequens opírá o atraktivní atmosféru staré Prahy a o solidní herecké výkony Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře v rolích prvorepublikových kriminalistů. V roli záletného Macháčka exceluje Josef Abrhám. Zuzánek se stal další z padoušských rolí Jiřího Holého.
V předměstské vile je zavražděna bohatá soukromnice Zuzánková. Libeňský policejní komisař Zdychynec ohlásí případ radovi Vacátkovi, na jehož pokyn se ihned rozběhne pátrání. Po výpovědi souseda Zuzánkové Zdychynec začne podezřívat ze zločinu nápadníka své dcery Kamilky, krásného dragouna Rudiho. Zdychynec v Rudiho nepřítomnosti prohledá jeho pokoj u elegantní paní Dragičové. Veškeré nálezy mimo jiné písek na Rudiho holinkách i značný obnos peněz v jeho nočním stolku utvrdí komisaře, že je na správné stopě, zvláště když Rudi odmítne sdělit, kde byl v době vraždy. Komisař se navíc dozví, že jeho Kamilka čeká s Rudim dítě. Svěří se Vacátkovi a ten pověří detektiva Brůžka sledováním Rudiho. Brůžkovi nedá moc práce, aby zjistil, že Rudi, kromě Kamilky, přivedl ještě další tři důvěřivé dívky do jiného stavu. Tímto způsobem dodává zákaznice Dragičové, která za slušnou úplatu pomáhá dívkám od nežádoucího těhotenství a s Rudim se dělí o výdělek. Na stopu skutečného vraha přivede policii paní Zdychyncová. Prozradí radovi, že Zuzánková měla synovce Pepu, který utekl k cirkusu. A právě v den vraždy jel kolem cirkus Coloredo. Pepa se pod tíhou důkazů přizná. Rudi se žení, ale jeho nevěstou je stará a ošklivá, ač bohatá žena. „Boží mlýny...“ komentuje jeho sňatek pan rada Vacátko.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.6.1971
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.1.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Partie krásného dragouna (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/168/
Československo, Krimi / Komedie, 1970
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Vinklář

Pěnička a Paraplíčko (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/169/
Československo, Krimi / Komedie, 1970
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Vinklář

Vražda v hotelu Excelsior (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/171/
Československo, Krimi / Komedie, 1971
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, František Filipovský

Smrt černého krále (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/170/
Československo, Krimi / Komedie, 1971
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha

SERIÁLY V SÉRII
Hříšní lidé města pražského (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/167/
Československo, Krimi / Komedie / Drama, 1968
Režie: Jiří Sequens st., Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha

Panoptikum Města pražského (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/172/
Československo, Krimi / Komedie, 1987
Režie: Antonín Moskalyk, Hrají: Jiří Adamíra, Josef Vinklář
 
Tvůrci a herci
Jiří Sequens st. (Režie), Josef Císař (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk Liška (Hudba), Miloslav Harvan (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Karel Černý (Scénografie), Vlastimil Hasala (Kostýmy), Adolf Nacházel (Zvuk), František Novotný (Masky), Jiří Marek (Scénář), Jiří Sequens st. (Scénář), Jiří Marek (kniha) (Předloha), Jaroslav Marvan (Herec), Josef Vinklář (Herec), Josef Bláha (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Stella Zázvorková (Herec), Josef Abrhám (Herec), Květa Fialová (Herec), Helga Čočková (Herec), Bohuš Záhorský (Herec), Svatopluk Skládal (Herec), Jana Šulcová (Herec), Carmen Mayerová (Herec), Míla Myslíková (Herec), Jiří Holý (Herec), Eva Foustková (Herec), Jaroslav Cmíral (Herec), Ladislav Potměšil (Herec), Jiří Smutný (Herec), Jindřich Panáček (Herec), Josef Bek (Herec), Bohumil Šmída (Herec), František Holar (Herec), Mirko Musil (Herec), Jiří Sequens ml. (Herec)
 
1970/89/Československo/Krimi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu byly použity autentické a opravdu věrohodné stejnokroje vzor 24, jež byly propracovány až k detailu (např.barva výložek-žlutá pro jezdectvo).
- Vladimír Menšík byl během natáčení na protialkoholickém léčení a tak museli vždy tvůrci přemlouvat doktora, aby ho aspoň na pár hodin vždy pustili.
- Během natáčení bylo zjištěno zvláštní cvakání, později se ukázalo, že šlo o zvuky, které způsoboval mimo záběry kamery Jaroslav Marvan, jelikož měl právě nové zuby.
- Natáčení probíhalo v místě dnešního nádraží Holešovice.
- Josef Abrhám nebyl příliš nadšen, že musí v jedné ze scén vystupovat v dobovém spodním prádle a marně se snažil přesvědčit režiséra o jiném způsobu natočení této scény.
- Scéna kde jede Josef Abrhám v čele jezdeckého oddílu, byla natáčena na letišti Ruzyně.
- Facky, které si ve filmu uštědřují Vladimír Menšík a Josef Abrhám jsou na vyžádání režiséra skutečné.
 
Odkazy