Za zrcadlem / Looking Glass (2018/103/Kanada, USA/Thriller) 46%

09.02.2022 07:15
JEDNOU VĚTOU
„Nikdy nevíte, kdo vás sleduje."

OBSAH
Manželský pár, který přišel o dítě, se snaží začít znovu. Koupí starý motel v poušti, ale rychle zjistí, že se tam děje něco divného. To, co se zprvu zdálo jako únik, se změní na napínavou jízdu do podivného světa plného tajností. Ray totiž objeví dvoustranné zrcadlo a stane se svědkem děsivého činu. Následuje zvrácená hra na kočku a myš. Ray musí závodit s časem, aby zachránil manželku i sebe před příšerným tajemstvím, s nímž je motel spojen a před podivnými lidmi, kteří ho navštěvují. (TV JOJ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Za zrcadlem a co tam Alenka Cageová našla.. Podstatou thrilleru je vyvolat u diváka napětí a emoce, ale proč by to tady dělali. Šmírák Nicolas zažívá zlý časy v El Royale a režisér, který ukotví všechny postavy do jedné lokace, se poctivě snaží dostat diváka do limbu. Lze se zabavit jedině tím, že přemýšlíte, jakou image zvolil neúnavný Cage tentokrát. Byl to sexuálně frustrovaný profesor vyučující dějiny marxismu-leninismu? (Gilmour93) 3*

Pro jednou zase souhlas s Lacem. Je fakt, že Cage si v poslední době nevybírá jenom samý špatný projekty, ale tohle byla hrozná nuda s triviální zápletkou roztaženou do absolutně neadekvátní stopáže. Film ve kterém se v podstatě nic zásadního neděje a pokaždé když se tam objeví nová postava, tak dokážete odhadnout předem proč tam je a jak to s ní nakonec dopadne. Škoda Cage má určitě na víc, ale tady to nepotvrdil.20% (Wacoslav) 1*

Nechápu hodnocení 43%. Cage natočil za posledních pár let často podstatně větší hrůzy a jejich hodnocení je zde často mnohem lepší. Looking Glass má podle mě hlavně hlavu a patu a kamera vypadá jako něco co opravdu nestálo milion dolarů a netočilo se někde v rumunských ateliérech. Looking Glass má něco málo z Davida Lynche a stejně tak z Motelu smrti. Prostě trošku mysteriózní snímeček s kvalitně hrajícím Cagem. Že je Cage schopný herec víme, ale bohužel leze do mnohdy až hrůzných projektů. 50% (Xmilden) 3*

VELKÁ RECENZE
Odpovědi se ve filmu Tima Huntera bohužel dovtípíme téměř okamžitě. Ve starém motelu uprostřed pouště se sice dějí podivné věci, ale zároveň nic, co jiné americké thrillery už dříve neukázaly.
Už v zápletce odhalí filmoví nadšenci pár recyklovaných hollywoodských klišé. Manželský pár (Nicolas Cage a Robin Tunney) přišel za nejasných okolností o dítě a snaží se začít od nuly. Nečekaně se proto přesunou do opuštěného motelu uprostřed ničeho, který navštěvují výstřední individua a dějí se zvláštní věci. Ray (Nicolas Cage) navíc v jednom z pokojů objeví dvoustranné zrcadlo, skrze které spatří, co mělo být očím veřejnosti skryto. Podaří se mu odhalit, kdo je v pozadí toho všeho včas, aby zachránil sebe i manželku?
Samotné opakování již mnohokrát užité filmové kombinace motel-záhada-zločin však není tím, co snímek nejvíce handicapuje.Samotné opakování již mnohokrát užité filmové kombinace motel-záhada-zločin však není tím, co snímek nejvíce handicapuje. Faktem ale je, že Hunterův thriller z roku 2018, který nově uvedl Netflix, nepřichází s ničím novým a dějově i herecky po celých sto minut zůstává nevýrazný, šedavý a zvláštně zastřený – jako by byl sám umístěný za pomyslným, hodně zakaleným zrcadlem.
Přestože Hunter do hlavních rolí obsadil Nicolase Cage a Robin Tunney, kteří jindy v podobných rolích excelují, jako by se mračna stáhla i nad nimi. Cage sice dokáže být poměrně přesvědčivým, vyšinutým manželem s nečitelnou mimikou a sklonem k voyerství, Robin Tunney v roli manželky ale zůstane tak nevýrazná, že ji člověk v celém filmu sotva postřehne. Nezajímavý děj se s každou další minutou drolí a my nedostáváme příliš šancí se napojit na některou z postav, natož tak pochopit její motivaci.
Co především na začátku filmu upoutá pozornost, je využití chladných odstínů barev, které pomáhají udržet atmosféru amerického venkova několik desítek let nazpět, čemuž ostatně odpovídají i kostýmy. Bohužel ani to v kombinaci s pár silnějšími momenty vyplněnými zlověstným tichem nebo mrazivými tóny snímek pohromadě neudrží. A největší záhadou tak není to, kdo za všemi zločiny stojí, ale to, jak se natolik nekonzistentní, nedotažená a nedomyšlená podívaná jako Za zrcadlem udrží na obrazovkách.

DABING
V českém znění účinkovali: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Ray), Andrea Elsnerová - Robin Tunney (Maggie), Michal Holán - Marc Blucas (Howard), Tomáš Juřička - Ernie Lively (Tommy), Jolana Smyčková - Kassia Conway (Jahodová blondýna), Pavel Soukup, Petra Tišnovská, Marek Libert, Zbyšek Horák, Kateřina Lojdová, Martin Kubačák, Klára Jandová a další
Překlad: Milan Stejskal
Úprava: Nataša Čermínová
Vedoucí dramaturg: Lucie Mitková
Zvuk: Tomáš Paulas
Produkce: Markéta Vacková, Peter Čížek
Šéfproducent: Branislav Mitka
Režie: Vojtěch Hájek
Pro JOJ Group vyrobila Brněnská soukromá televize ve studiu S Pro Alfa CZ v roce 2018

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.2.2018 Momentum Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 76,788

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Noční bouře gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/1-12/
USA, Akční / Thriller 2019
Režie: Stephen S. Campanelli, Hrají: Nicolas Cage, Kelsey Grammer

Za zrcadlem gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/16/
Kanada / USA, Thriller 2018
Režie: Tim Hunter, Hrají: Nicolas Cage, Robin Tunney
 
Tvůrci a herci
Tim Hunter (Režie), Braxton Pope (Produkce), David M. Wulf (Produkce), Mark Adler (Hudba), Kristin Gundred (Hudba), Patrick Cady (Kamera), Kristi Shimek (Střih), - (Casting), Christopher R. DeMuri (Scénografie), Heather Gaither (Kostýmy), Ben Wilkins (Zvuk), Abigail Steele (Masky), Jerry Rapp (Scénář), Matthew Wilder (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Robin Tunney (Herec), Marc Blucas (Herec), Ernie Lively (Herec), Jacque Gray (Herec), Jason K. Wixom (Herec), Kassia Conway (Herec), Kimmy Jimenez (Herec), Bill Bolender (Herec), Sila Agavale (Herec)

2018/103/Kanada, USA/Thriller
 
Zajímavost k filmu
-
 
Odkazy