Hodinářův učeň / Hodinářův učeň (2019/102/Česko, Slovensko/Pohádka) 59%

27.08.2023 14:12
JEDNOU VĚTOU
„Zlá sudička Lichoradka chce zvrátit osud mladého hodináře, kterému její hodní bratři přiřkli bohatství a lásku.“

OBSAH
Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamilují se do sebe s hodinářovou dcerou Laurou a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Hodinářův učeň se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já si uvědomil, že na pohádce jsem od mých ranných dětských let nebyl a přitom, když o vánocích čumím na pohádku a je dobrá, odcházím spokojen. Když jsem se koukl na casting Hodinářova učně, říkal jsem, jo to by mohlo vyjít a vzal jsem buchty, ruksak na záda a místo do světa za princeznou jsem se vydal do kina za pohádkou. Musím říct, že jsem se po skončení projekce za svou výpravu pochválil, sice jsem nedostal ani půl království, ani princeznu za ženu, ale zato jsem dostal skvěle odsejpající, zábavnou, nevulgární pohádku se kterou bych jako rodič určitě pro svou ratolest neměl nejmenší problém. Dobro ani zlo tady nějak vyhrocený, spíš i ty pohádkovější postavy z obou stran občas udělají něco co jim úplně nevyjde a mají i přes své čarovné schopnosti blízko k nám lidem. U pohádek si vždy cením toho, že i když tuším jak asi pohádka dopadne, dokáže mou pozornost udržet až do konce a ještě mě přinutí fandit dobru, protože občas se najdou tak příšerné pohádky a hrozně napsaný kladný postavy a bytosti, že radši fandím zlu, Hodinářův učeň naštěstí není ten případ. Hlavní hvězdou je tady Jani Plodková její zlá sudička mě neskutečně bavila, krásná kombinace zloby a roztomilosti resp. zábavnosti, další dobrou roli si seknul Viktor Preiss, který je tady pro mě absolutní záporák a přesně ten typ člověka - zákeřnýho hajzla. Kluci z Dejvickýho divadla, svoje sudičky taky nemohli trefit líp a zejména Vaška Neužila začínám mít čím dál tím víc radši. Je fajn, mít v bijáku zase pohádku na kterou se nemusí bát rodiče vzít své děti že jim způsobí trauma. Jo a je tam hodně motýle, pane premiére. (Enšpígl) 4*

Já si uvědomil, že na pohádce jsem od mých ranných dětských let nebyl a přitom, když o vánocích čumím na pohádku a je dobrá, odcházím spokojen. Když jsem se koukl na casting Hodinářova učně, říkal jsem, jo to by mohlo vyjít a vzal jsem buchty, ruksak na záda a místo do světa za princeznou jsem se vydal do kina za pohádkou. Musím říct, že jsem se po skončení projekce za svou výpravu pochválil, sice jsem nedostal ani půl království, ani princeznu za ženu, ale zato jsem dostal skvěle odsejpající, zábavnou, nevulgární pohádku se kterou bych jako rodič určitě pro svou ratolest neměl nejmenší problém. Dobro ani zlo tady nějak vyhrocený, spíš i ty pohádkovější postavy z obou stran občas udělají něco co jim úplně nevyjde a mají i přes své čarovné schopnosti blízko k nám lidem. U pohádek si vždy cením toho, že i když tuším jak asi pohádka dopadne, dokáže mou pozornost udržet až do konce a ještě mě přinutí fandit dobru, protože občas se najdou tak příšerné pohádky a hrozně napsaný kladný postavy a bytosti, že radši fandím zlu, Hodinářův učeň naštěstí není ten případ. Hlavní hvězdou je tady Jani Plodková její zlá sudička mě neskutečně bavila, krásná kombinace zloby a roztomilosti resp. zábavnosti, další dobrou roli si seknul Viktor Preiss, který je tady pro mě absolutní záporák a přesně ten typ člověka - zákeřnýho hajzla. Kluci z Dejvickýho divadla, svoje sudičky taky nemohli trefit líp a zejména Vaška Neužila začínám mít čím dál tím víc radši. Je fajn, mít v bijáku zase pohádku na kterou se nemusí bát rodiče vzít své děti že jim způsobí trauma. Jo a je tam hodně motýle, pane premiére. (Matty) 3*

Pohádkový příběh (zdráhám se použít označení "pohádka"), do jisté míry stavějící na neotřelém tématu relativity času, vrátil do kin Viktora Preisse. Ten se postupně vytratí ze scény a přestane být pro příběh tolik důležitý, ovšem příběhu to nikterak neuškodilo. Své přednosti nemá jen v hereckém obsazení, hlavním strůjcem nepodbízivého vyprávění je režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová, která vyhání od svého díla nejmenší diváky, kteří si rádi potrpí na tradiční pohádkový styl a atraktivní fantazijní prvky. Čerty, hastrmany ani jiná stvoření se zde nevyskytují. Místo toho si příběh vystačí s prokletým hostincem, s potulným panoptikem, kde je k vidění zvířecí muž, a mezi tím živelně pobíhá Jana Plodková coby zlá a pitvořivá sudička Lichoradka, která zanedbanou údržbou chrupu budí podezření, že předčasně prchla ze zubařského křesla Romana Šmuclera. Celý příběh se točí kolem Urbana a Laury, jimž sudičky u kolébky předpověděly, že jednou budou svoji. Ovšem hamižnost Lauřina otce, jenž je hodinářem, a jeho obava z vlastní smrti zaviní, že si na svůj koitus budou maličko počkat. Urban, který se stal jeho učněm, je jím donucen vydat se do světa. aby našel unikátní hodiny, co varují před smrtí, jinak může zapomenout na náruč vnadné Laury. Schéma vydatně koketuje s osudovostí a předzvěstí smrti, načež dává zelenou morbidním tendencím, což se určitě nebude zamlouvat dětičkám, které neshledají film příliš atraktivním. Ovšem ti, co volají po originalitě a jinakosti v pohádkovém rybníčku, našli v režisérce spásu. Ústřední dvojice Michal Balcar a Dana Droppová vládne neokoukaným kouzlem, Miroslav Krobot je opravdu nevídaným hostinským, Jaroslav Plesl s Václavem Neužilem bourají mýtus o tom, že mužům bylo v minulosti zapovězeno hrát sudičky a úporná snaha po originalitě má vysoké zastoupení. Režisérka si řekla, že na podbízivé pohádkové příběhy je režisérů více než dost, a těch, kteří jdou proti proudu, občas rýpnou do zaběhaného schématu, je přece jen méně. Takže výsledkem je poměrně zralý pohled na milionkrát viděné. 7/10 (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Pohádky jsou hodně komplikovaný žánr. Zvlášť ty české. Publikum přesně ví, co chce a filmaři mu to rádi a ochotně servírují až pod nos. Výsledkem tedy je, že většina domácích pohádek je do značné míry stejná. Princové a princezny, staří králové a především čerti. Úplně všude jsou čerti. Hodinářův učeň zkouší jít trošku jinou cestou. Jestli se to jeho tvůrcům vyplatí, zjistíme asi až za pár týdnů, osobně ale oceňuji pokus o malinku jinou českou pohádku. A navíc takovou, na níž ta jinakost není jedinou zajímavou věcí.
Děj Hodinářova učně se odehrává na konci devatenáctého století v malém městečku, kde se narodil Urban a u jeho kolébky se sešla trojice sudiček. Dva dobráčtí duchové mu prorokují šťastný život a lásku, jejich zlá kolegyně má úplně jiné plány. Čí sudba má větší sílu, ukáže až budoucnost. Ale na tu si chvilku počkáme. Na scéně se totiž objevuje hodinář, jenž zjistí, že Urbanovi by měl v dospělosti patřit obrovský poklad, a tak se osiřelého kluka ujme, začne ho učit řemeslu a plánuje, že ho ožení se svou dcerou Laurou. Ani jeden z mladých hrdinů by s tím neměl problém, pak se ovšem hodinář dozví, že hned po svatbě by měl umřít a z toho nadšený není. Urbana tak pošle do světa s úkolem najít hodinky, které předpovídají smrt. A dokud je nenajde, žádná svatba nebude. Vyhraje nakonec láska a poctivost, nebo lakota a zlo?
Krom trojice sudiček není v Hodinářově učni téměř žádné nadpřirozeno. Stejně jako žádní princové a princezny, královské dvory a podobné věci. A hrozně dobře se mi na to koukalo. Poetika pohádek Jana Drdy má svoje kouzlo, ale občas se trošku okouká a novinka Jitky Rudolfové ukazuje, že příběhy o velké lásce, dobrodružném putování a boji dobra se zlem můžou fungovat i ve víceméně normálním a obyčejném světě. Na druhou stranu nejsem si úplně jistý, jestli tuhle změnu pohádkového prostředí ocení malí diváci, kteří jsou přeci jenom asi zvyklí právě na ty tradičněji pojaté pohádky. Ovšem malí diváci tu možná budou mít trošku jiné problémy.
Nechci o Hodinářově učni mluvit jako o realistické pohádce, pořád je to pohádka a v ní se s realitou pracuje velmi volně, ale najde se tu pár scén, které byste možná v tomhle žánru nečekali. Příběh je popravdě občas docela drsný. Když někdo leží v nemocnici a umírá kvůli ztracené lásce, tak to vypadá, že fakt umírá a není to hezký pohled. Když zlá sudička zjistí, že její plány úplně nevyšly, neváhá jednoho ze zloduchů začít přesvědčovat o tom, že by vlastně nebyl blbý nápad Urbana zabít (a pro sichr mu k tomu dá nůž). Hodinářův učeň se nikdy nepromění v něco vyloženě drsného nebo temného, na druhou stranu se odehrává ve světě, kde existuje smrt a zlo se nepotrestá tím, že ho někdo srandovně hodí do rybníka nebo hromady hnoje.
Pořád tu ale najdeme dost romantiky, humoru, veselých vedlejších postaviček a pár nenásilných poučení na to, aby Hodinářův učeň bez problémů spadal do pohádkového žánru. Jeho jinakost si naštěstí evidentně užívali i herci. Vidět na plátně Viktora Preisse je vždycky radost a jeho hodinář-zloduch má ke klasickým pohádkovým padouchům docela daleko. Nejvíc pozornosti si však pro sebe ukradla Jana Plodková, jako hodně trhlá zlá sudička. V trailerech působila trošku podivně, ve filmu je ale hodně fajn a hodně zábavná. A i ústřední herecká dvojice je dostatečně sympatická na to, abyste jí přáli šťastný konec.
Zamrzí snad jedině to, že se tvůrci až příliš často a příliš okatě uchylují k podezřelým náhodám, kdy se hrdinovi povede vyřešit nějaký zásadní problém tím, že byl prostě ve správnou dobu na správném místě a zachoval se jako hrdina. Do pohádkového žánru tyhle šťastné náhody samozřejmě patří, tady ale trošku narušují snahu tvářit se realisticky. Celkově je však Hodinářův učeň fajn pohádková podívaná pro celou rodinu, která se nebojí zkoušet vyprávět trošku jiným způsobem. A docela mu to jde.  

PODROBNÝ POPIS FILMU
Narodí se chlapec Urban. U kolébky, na niž usedl bílý motýl, se chystají předpovědět jeho osud věčně se hádající bratři Rodovoj a Rodovít. Jenže se tu objeví jako třetí sudička jejich sestra Lichoradka, která prohlásí, že se z Urbana stane sirotek. Její bratři sudbu zmírní: Urban se dobře ožení a bude bohatý. Ale Lichoradka je přesvědčena, že ona bude mít navrch. Vzápětí na spící maminku usedne motýl smrti lišaj. Žena začne kašlat... Zámožný hodinář jede v noci v kočáře lesem. Přikáže zastavit, když vidí nedaleko cesty záři. Ve skalách sleduje Rodovoje a Rodovíta, jak počítají spoustu zlaťáků. Dozví se od nich, že všechny budou patřit Urbanovi, až se ožení s jeho dcerou Laurou. Hodináře před jeho domem budí kočí. Muž si myslí, že se mu to zdálo, ale zjistí, že má jeden zlaťák z pokladu. Ten na něm marně mámí prostořeká špindíra Lichoradka. Hodinář se doma baví o zlaťáku se ženou, ale podle ní měl jen živý sen a zlaťák se k němu dostal bůhvíjak. Hodinář si řekne, že když peníz patří Urbanovi, ať si ho tedy vezme. Vyhodí ho z okna a čeká. Vyruší ho dcerka Laura. Zlaťák si chce vzít Lichoradka, ale bratři ji odtáhnou. Hodinář pak vidí, jak minci sebere umouněný kluk. Běží za ním. Chlapec mu řekne, že utekl ze sirotčince a že se mu zjevili dva páni a poslali ho pro zlaťák. Hodinář ho vezme k sobě domů. Prohlásí před ženou a dcerkou, že se o sirotka Urbana postará a že z něj bude jeho učeň. Uloží klukův zlaťák ke svým do truhly. V posteli řekne ženě, že by chlapec byl dobrý ženich pro jejich dceru a že se tak dostanou k pokladu. Podle manželky žádný poklad není a Laura se stejně může vdát, až když bude plnoletá. Urban se učí na hodináře a Lauřina matka jeho i dcerku učí jako ve škole. Děti se sbližují. A tak dospějí... Při oslavě Lauřiných narozenin otec všechny zaskočí prohlášením, že se dcera s Urbanem zasnubují a že brzy bude svatba. Mladí lidé jsou z toho rozpačití, ale pak se domluví, že se vlastně oba milují. Políbí se. Jenže hodináře osloví protřelá Lichoradka. Prý sice Urban při svatbě dostane poklad, ale hodinář v ten den zemře. Vystrašený muž náhle začne mluvit o odkladu obřadu. V hospodě si vyslechne historku o rabínovi a jeho zázračných hodinkách, co varují svého majitelé před smrtí. Lichoradka mu poradí, ať pro kouzelné hodinky pošle Urbana. A hodinář skutečně ještě v noci mladíka vypakuje z domu s tím, že svatba bude, až přinese hodinky. Urban dá venku do obojku Lauřina psa Anselma vzkaz pro dívku, že ji miluje a že na něj má čekat. Pak odchází nocí a zjevuje se mu Laura, s níž zpívá zamilovanou písničku. Ráno se hodinář pokrytecky zlobí, že Urban je nevděčník, když se vytratil bez rozloučení. Laura je nešťastná. Otec ji později utěšuje, že jí sežene lepšího ženicha. Urban putuje krajem a marně se vyptává lidí na hodinky. Přidají se k němu Rodovoj a Rodovít, chtějí s ním jít do královského města. Jenže se tu zjeví i Lichoradka a odláká jim mladíka, když mu řekne, že ví, kde hodinky jsou. Sudička dovede důvěřivce k hostinci U kukaček a tam mu zmizí. Hospodský Urbana marně varuje, aby zmizel dřív, než hodiny odbijí poledne. Pak totiž začnou jít pozpátku a do hospody se vrátí všichni jejich hosté, kteří se tu porvou a on to pak musí se ženou každý den uklízet. Kdo tu zůstane přes dvanáctou, už se odtud nedostane. To se také stane. Urban se musí nakonec zapojit do bitky a dostane půllitrem po hlavě. Spokojená Lichoradka pozoruje oknem rvačku. Její bratři se zlobí. Hodinář doma hostí bohatého nápadníka. Pak vynadá Lauře, která se nechce vdát. Bratři se další den zapojí v hospodě do dění. Poradí mladíkovi, jak zlomit prokletí: dřevěná kukačka musí vysedět vejce, ukryté v hodinách, a vylíhnuté ptáče musí o půlnoci zakukat. Urban skutečně najde v hodinovém stroji vejce. Vloží ho do dřevěné kukačky a namíří na něj lupu. Sluneční svit se postará o to, že se z vejce vylíhne kukaččí mládě, jež však záhy uletí. O půlnoci se vrátí a zakuká. Kouzlo je zlomeno. Hosté se rázem přestanou rvát a začnou se objímat. Hospodský se ženou Urbanovi poděkují a mladík se vydá na další cestu. V kostele se koná svatba smutné Laury s bohatým nápadníkem. Jenže k oltáři doběhne Anselm, z obojku mu vypadne lístek, a když si jej nevěsta přečte, uteče od oltáře. Rodovoj a Rodovít nasměrují pomocí rozcestníků Urbana do královského města, kam právě zavítalo panoptikum. Největší atrakcí je zvířecí muž, celý pokrytý srstí. Bratři se tu objeví jako siamská dvojčata. Jejich sestra řekne Urbanovi, že hodinky jsou na hoře, kde nikdy nezapadá slunce. Zrůda zavřená v kleci požádá Urbana, aby ji osvobodil. Siamská dvojčata svěřenci poradí, jak to udělat. Otec se doma zlobí na Lauru. Tvrdí jí, že z další svatby se už nevykroutí. Bratři večer dají láhev vína hlídači a v hospodě se opijí s principálem, aby ho zdrželi. Urban si na poslední chvíli poradí s časovým zámkem na kleci a spolu se zrůdou utečou. Opilá siamská dvojčata doprovodí principála k maringotce a sama usnou v kleci. Lichoradka je tam zamkne. Urban s dobráckým netvorem přespí v poli, ale ráno musejí utíkat před rolníky. Dostanou se k opuštěné salaši v horách. Postižený muž zachránci poděkuje a dá mu hodinky, co varují před smrtí. Vypráví mu, jak sloužil u slepého rabína, který se díky hodinkám dožil 250 let. Jednou je však zapomněl doma a než mu je sluha přinesl, zemřel. On si je pak vzal. Rozloučí se s Urbanem; zůstane tady v salaši, aby byl daleko od lidí. Bratři se probudí v kleci. Principál se zlobí, že mu utekl nejlepší exemplář a chce teď předvádět je. Oni jsou bezmocní, dokud z nich nevyprchá alkohol. Urbana sleduje Lichoradka. Mladíkovi se zdá o setkání s Laurou. Jenže ho probudí sudička a ukradne mu hodinky. On pak běží za ní. Laura odmítá jíst. Je tak zesláblá, že podle lékaře musí do nemocnice. Principál se chystá předvést svůj nový exemplář, jenže v kleci jsou místo siamských dvojčat dva vojáci, kteří mu přikážou, aby je pustil, a sami ho tam zamknou. Jeho podřízení z toho mají radost. Lichoradka doběhne k vysoké skále a vyhodí na ni hodinky. Je to hora, kde nezapadá slunce a ze které se nikdy nikdo nevrátil. Mladík šplhá vzhůru. Ke skále dorazí i bratři. Laura nejí ani v nemocnici. Urban na vrcholu sebere hodinky. Zjeví se mu tady bytost dvou tváří: vládkyně smrti Morana a vládkyně života Živa. Morana vyšle na mladíka svého lišaje. Živa mu řekne, že se zachrání, když jí sestrojí hodiny. Urban však nemá nic, z čeho by je udělal, ale pak dostane nápad. Vytvoří na vrcholu sluneční hodiny. Je tedy volný. Ale Morana mu ukáže motýla, kterého chce vyslat k Lauře. Bude-li tam lišaj dřív než on, dívka zemře. Živa naopak vyšle svého bílého motýla. Mladík se dostane ze skály a běží za motýly. Lichoradka oznámí bratrům, že ještě nevyhráli. Urban doběhne domů. Od Lauřiny matky se dozví, že dívka je v nemocnici. Lichoradka v hospodě řekne hodináři, že Urban se vrátil, že bude svatba a že on zemře. Dá mu do ruky nůž. Urban na koni dojede k nemocnici. Pomohou mu bratři převlečení za jeptišky ošetřovatelky. Zavřou okno, aby do pokoje s nemocnou nemohl vletět lišaj. Jenže v místnosti se ukrývají i Lichoradka a hodinář s nožem. Nešťastný Urban nemůže svou milou probudit. Na dívku usedne bílý motýl. Mladík jí zpívá jejich písničku a ona se probere. Lichoradka otevře okno a Moranin motýl tam vletí. K posteli se blíží hodinář s nožem. Avšak na poslední chvíli si svůj čin rozmyslí. Pochválí Urbana a dostane od něj hodinky. Lichoradka je zklamaná. Koná se svatební hostina. Hodinář má strach, aby o hodinky nepřišel. V dílně je začne rozebírat. Chce odhalit jejich princip, aby mohl dělat jejich repliky na kšeft. Zatímco novomanželé spí v posteli, hodináře pozdě večer vyruší zvonek. Muž zanechá díla a vyjde před dveře, kde nikdo není. Je bouřka a z oblohy sjede blesk. Ráno leží hodinář na dvoře mrtvý. Při dědickém řízení sdělí notáři Rodovoj a Rodovít pozůstalým, že Urban dostane sto tisíc ve zlatě. Hodinářka nechápe, kde by její lakomý manžel sebral tolik peněz. Urbanovi oba notáři někoho připomínají. Nový hodinář vyrobí manželce z hodinek, co varují před smrtí, hodinky s hracím strojkem s jejich písničkou. A Živa na hoře u slunečních hodin vypouští bílé motýly. Narodí se dítě, které má v kolébce hrací hodinky. Jsou u něj tři sourozenci, kteří se zase dohadují, kdo bude mít navrch. (Po titulcích) Zvířecí muž žije spokojeně na salaši s ovcemi a ovčáckým psem.

Ocenění:
Český lev
2019 - Ivan Acher, Michal Novinski (Nejlepší hudba)
2019 - Martin Kurel (Nejlepší scénografie (výprava)) (nominace)
2019 - Marek Cpin (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2019 - Helena Steidlová (Nejlepší masky) (nominace)

Slnko v sieti
2020 - Marek Cpin (Kostýmy) (nominace)
2020 - Helena Steidlová (Masky) (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.8.2019 Bontonfilm
Premiéra Slovensko: 12.9.2019 Bontonfilm SK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.12.2019 (DVD)
Poprvé na DVD: 13.12.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 8 999 856
Návštěvnost v ČR 90 277
Náklady (Rozpočet) - $ 49 000 000
 
Tvůrci a herci
Jitka Rudolfová (Režie), Pavel Berčík (Produkce), Zuzana Mistríková (Produkce), Ivan Acher (Hudba), Michal Novinski (Hudba), Ferdinand Mazurek (Kamera), Jakub Hejna (Střih), Martin Kurel (Scénografie), Marek Cpin (Kostýmy), Richard Müller (Zvuk), Helena Steidlová (Masky), Jitka Rudolfová (Scénář), Viktor Preiss (Herec), Michal Balcar (Herec), Dana Droppová (Herec), Éva Bandor (Herec), Jana Plodková (Herec), Jaroslav Plesl (Herec), Václav Neužil ml. (Herec), Miroslav Krobot (Herec), Jakub Žáček (Herec), Pavlína Štorková (Herec), Sebastian Pöthe (Herec), Marek Zelinka (Herec), Hana Müllerová (Herec), Jiří Vyorálek (Herec), Filip Brouk (Herec), Zdeněk Mucha (Herec), Pavel Šimčík (Herec), Martina Sľúková (Herec), Vladimír Sadílek (Herec), Zdeněk Pecháček (Herec), Petr Franěk (Herec), Petr Pěknic (Herec),
 
2019/102/Česko, Slovensko/Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- Herečka Dana Droppová ztvárňující roli Laury byla předabována Denisou Biskupovou. Stejně tak byla předabována maminka Laury (hodinářka) v podání Évy Bandor. Hlas ji díky silnému slovenskému akcentu propůjčila herečka Alena Antalová, rovněž původem ze Slovenska.
- Na konci titulků následuje ještě jedná krátká scéna – se zvířecím mužem (Jiří Vyorálek).
- Královské město, kam přijel cirkus, bylo v prostorách zámku v Lednici. Svatební obřad se natáčel v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Horní Řasnici, okres Liberec.
- Při svatbě Laury (Dana Droppová) a jejího ženicha byl použit skutečný farář, takže vše je autentické.
- Herci Jakubovi Žáčkovi byla role psána přímo na tělo.
- Tvůrci už při psaní mysleli na konkrétní herce a jejich schopnosti, především na svérázné bratry v podání Václava Neužila a Jaroslava Plesla.
- Natáčení začalo v září 2018 u Kamenického Šenova. Dále se točilo na Luční boudě v Krkonoších, zámku v Uherčicích u Znojma či v Mikulově a Podyjí.
 
Odkazy