Nezahrávej si s ohněm / Fire with Fire (2012/93/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 56% -Originál DVD-

09.02.2022 06:21
JEDNOU VĚTOU
„Hasič Jeremy se stane svědkem vraždy a identifikuje pachatele. Tomu je jasné, kdo jeho zatčení zapříčinil, a je rozhodnutý jednat.

OBSAH
Hasič Jeremy Coleman se se svým otcem stal svědkem brutální vraždy a sám jen tak tak vyvázl živý. Jakožto svědek proti vládci podsvětí Haganovi je umístěn do programu ochrany svědků pod dozor amerických maršálů. Když je však ohrožena i jeho nová identita, je Jeremy nucen podniknout neočekávanou akci, aby získal zpět svůj život a zachránil životy svých nejbližších. (H.C.E.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Do jaké třídy hořlavosti byste zařadili Árijské bratrstvo? Protentokrát si odpustím hadicové metafory a jen napíšu, že Soptík Duhamel byl v roli ochránce své milé stejně dobrý jako White Prejt D'Onofrio, který marně napodoboval Stacyho Keache (z filmu, kde se taky zakusovali do obrubníku). Willis? Ten jen zvedá v kanclu telefony a předvádí tu svoji pyškovitou nenucenost. Jeho roli by klidně zastal hydrant. Nic proti prostým akčním námětům jak z minulého století, ale v té době nepřivazovali kameru na stříkající hadici, kterou nikdo nedrží. Při finální akci jsem viděl jen dvě věci (hovno a digitální plameny) a Barrettův seriálový přístup si zaslouží stejný počet hvězd.. (Gilmour93) 2*

Nezahrávej si s hasičem. Mohl by ignorovat, že jsi Big Boss a vysvětlit ti, že dělání děr do hlav pumpařů či formování kamarádů baseballovou pálkou je sice zábavné, ale oheň je oheň a tvá zločinecká organizace je zatraceně hořlavá. Abych se přiznal, tak obvykle nemám slabost pro filmy, ve kterých se rozdají karty a pak už příběh frčí po vyjetých kolejích až k očekávanému finále, ale tentokrát mi to příliš nevadilo. Zmatený hasič byl totiž celkem fajn, sexuchtivá marshalka také měla něco do sebe a vyloženou radost mi udělal zločinecký advokát, jehož sebevědomé kličkování mezi paragrafy ve mně zase jednou vzbudilo chuť pro blaho lidstva vystřílet celou advokátní komoru a opětovně uvést do funkce soudce Lynche. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Celkem to bylo zajímavé. Zvláštní, dobrý příběh, který mohl být lépe spracován. Napětí tu ani není, co se týče nepředvídatelnosti, ta tu taky moc není a atmosféra tu je, ale je zvláštní, matná, malá a nevýrazná. Velkou chybou tyhle nedostatky ale zas tak nejsou. Zaujal mě charakter většiny postav, režisér se zřejmě snažil dát každé postavě prostor, hlavní hrdina filmu Josh Duhamel mě silně zaujal, i hlavní záporák byl výborný. A co se týče Bruce Willise, sice se nepředvedl nějak intenzivně, ale chválím ho za jeho lepší herecký výkon než v jeho nových filmech. Hudba dost dobrá, propojená hezky vydařenou nostalgií ve filmu. Mohlo zde být více akce, ale když je to Thriller, tak nevadí, jako thriller slušně zvládnut. Konec mohl být trochu lepší. Přesto je to pro mě slušná jednohubka na jedno shlédnutí. 60% = *** (mzss1) 3*

VELKÁ RECENZE
Bruce Willis má asi nějaký finanční problém. Jinak si jen těžko dokážu vysvětlit, proč v posledních letech kývne na každou kravinu a objevuje se ve filmech v rolích, v nichž bychom čekali spíš Erica Robertse nebo někoho podobného. Ale člověk si na to nové Ferrari nějak našetřit asi musí.
Willisova přítomnost ve Fire with Fire však dělá jinak nenápadnému a vlastně neškodnému béčku medvědí službu. Člověk by pořád očekával od filmu s tímhle plešatým borcem jistý standard. Ne zrovna novou Smrtonosnou past, ale každopádně víc, než nabízí milionkrát viděný příběh hasiče, který byl svědkem zločinu a po tom, co mu magor zabije kámoše a postřelí holku, uteče z programu na ochranu svědků a stává se z něho nelítostný mstitel.
Fire with Fire je jednoduché jako facka a v podstatě nemá krom atraktivního obsazení co nabídnout. Vedle Willise a Roario Dawson jsou tu i druholigoví ale stále obvykle zajímaví drsňáci jako Vinnie Jones nebo Julian McMahon. Ale ti nejspíš neměli do čeho kopnout, jinak si nedovedu představit, co je k téhle látce vedlo. Upřímně ani netuším, jak se jejich postavy jmenovaly.
Ne že by celovečerně debutující režisér David Barett odvedl vyloženě špatnou práci, ale jeho film hraje celou dobu vyloženě na jistotu. Není tu žádné překvapení, vizuální ani scenáristické nápady a člověk prostě jen musí vypnout mozek a doufat, že za tu hodinu a půl vybouchne dost domů a vystřílí se dost kulek na to, aby nemusel přemýšlet o tom, že vynášení odpadků a mytí hajzlu mohlo být lépe stráveným časem.
Plusové body Fire with Fire vybojovává sympaticky zlý nácek Vincent D'Onofrio, ovšem otravnost a nezajímavost ústředního superhasiče tlačí film zase zpátky do podprůměru. To je v podání mdlého Joshe Duhamella natolik hodný chlapík, že potom, co rozstřílí auto plné padouchů na kusy, začne na lumpy volat, ať odhodí zbraně a že jim pomůže, pokud jsou zranění. Zkrátka poměrně srandovní a otravný hlavní hrdina.
A to by se dalo říct o celém Fire with Fire. Patří na DVD právem, možná rovnou do televize a v podstatě neexistuje důvod, proč ho někomu doporučit. Je mnoho horších thrillerů, ale málo zbytečnějších. Nenechte se nalákat obsazením. Ti lidé tu jsou omylem a já bych rád věděl, co na ně tvůrci věděli, že je všechny ukecali k účasti na tomhle v podstatě zbytečném filmu.  

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Josh Duhamel (Jeremy Coleman), Alexej Pyško - Bruce Willis (Mike Cella), Klára Sochorová - Rosario Dawson (Talia Durhamová), Tomáš Juřička - Vincent D'Onofrio (David Hagan), Zdeněk Podhůrský, Petr Neskusil, Filip Švarc - James Lesure (Craig), Libor Bouček - Eric Winter (Adam), Jana Páleníčková - Bonnie Somerville (Karen Westlakeová), Svatopluk Schuller, Ludvík Král - Curtis "50 Cent" Jackson (Lamar), Bohdan Tůma - Quinton 'Rampage' Jackson (Wallace), Petr Svoboda - Richard Schiff (Harold Gethers), Zbyšek Horák - Julian McMahon (Robert), Pavel Šrom - Kevin Dunn (agent Calvin Mullens), Hana Igonda Ševčíková, Marika Šoposká, Marek Libert - Vinnie Jones (Boyd)
Překlad: Martin Massaniec
Dramaturgie: Lucie Musílková
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Hana Haladová
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: FTV Prima s.r.o. ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skuiny Médea Group 2014

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6:11.2012 (DVD and Blu-ray premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.1.2015 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2,500,277
Náklady (Rozpočet) - $ 10 400 400

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Nebezpečný náklad gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/1-11/
USA, Akční / Krimi 2016
Režie: Max Adams, Hrají: Mark-Paul Gosselaar, Bruce Willis

Nezahrávej si s ohněm gastonrolinc.webnode.cz/news/15/
USA, Akční / Krimi 2012
Režie: David Barrett, Hrají: Josh Duhamel, Bruce Willis
 
Tvůrci a herci
David Barrett (Režie), 50 Cent (Produkce), Andrew Deane (Produkce), Randall Emmett (Produkce), Richard Jackson (Produkce), George Furla (Produkce), Matthew Rhodes (Produkce), Trevor Morris (Hudba), Christopher Probst (Kamera), Paul Harb (Střih), Anne McCarthy (Casting), Nathan Amondson (Scénografie), Mia Maddox (Kostýmy), Kenneth Skoglund (Zvuk), Karri Farris (Masky), Tom O'Connor (Scénář), Lowell Cauffiel (Scénář), Josh Duhamel (Herec), Bruce Willis (Herec), Rosario Dawson (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), 50 Cent (Herec), Vinnie Jones (Herec), Arie Verveen (Herec), Bonnie Somerville (Herec), Quinton 'Rampage' Jackson (Herec), Richard Schiff (Herec), Kevin Dunn (Herec), Danny Epper (Herec), Scott A. Martin (Herec), Julian McMahon (Herec), James Lesure (Herec), Ray Gaspard (Herec), Han Soto (Herec), Christopher Berry (Herec), Eric Winter (Herec), Thom Barry (Herec), Douglas M. Griffin (Herec), John L. Armijo (Herec), Lydia Hull (Herec), Bill Stinchcomb (Herec), Catherine Shreves (Herec), Brian Oerly (Herec), Nnamdi Asomugha (Herec),
 
2012/93/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film je věnován herci Justinu Holecekovi, který zemřel v roce 2009.
- Po filmu Sin City - město hříchu (2005) se jedná o druhou spolupráci hereckého dua Bruce Willis a Rosario Dawson. Herci Josh Duhamel a James Lesure si spolu zahráli hlavní role už v seriálu Las Vegas: Kasino (od r. 2003), kde rovněž hráli kolegy v zaměstnání. Josh Duhamel a Kevin Dunn si spolu zahráli také ve všech dílech série Transformers.
- Napriek tomu, že sa väčšina filmu odohráva v Kalifornii, tak celé natáčanie prebiehalo v meste New Orleans v Louisiane.
 
Odkazy