Hledám dům holubí / Hledám dům holubí (1985/72/Československo/Rodinný) 60%

27.08.2023 14:12
JEDNOU VĚTOU
„Film vypráví o životě vesnických dětí různého věku, o jejich zájmech a zálibách.“

OBSAH
Vesnické děti Tom Buchar, jeho kamarádi Tonda, Jenda a Gábina, i potměšilý Pišta se scházejí ve výtvarném kroužku. Pišta by se rád kamarádil s Gábinou. Dívka ale okatě dává přednost Tomovi, který je vášnivý holubář. Jeho koníček však naráží na vážnou překážku. Tou je jeho starší bratr, či spíše souprava bicích nástrojů, na něž středoškolák Dan neustále hraje u nich ve stodole. Divokým rytmem bubnů a činelů plaší Tomovy holuby. Jsou z toho četné hádky a rvačky. Nejmladší z bratrů je ještě miminko a říkají mu Cipísek. Tom se dozví, že Pišta střílí jeho holuby, a jde si to s ním vyřídit. Pištova maminka však svého syna zapře. Chlapec si proto vyleje zlost na Danovi. Mezi sourozenci se strhne rvačka, při níž vypadne Cipísek z rozjetého kočárku. V nemocnici naštěstí zjistí, že miminko je v pořádku. Nehoda Toma a Dana navždy usmíří.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zapomeň na obvyklou dětskou poetiku servírovanou paní režisérkou, i když i toho se zde dočkáme. Věra Plívová-Šimková versus Pražský výběr zkoušející ve stodole. Film o mládeži osmdesátých let, naplno se oddávající výběrovým rytmům, bizarně falzetovým zakončováním slov a prapodivnému tanci. Revoluční pohled na hudební kulturu podtrhuje vynikající soundtrack, podpořený skvělou závěrečnou tancovačkou v tomto stylu, napříč všemi generacemi. Film s atmosférou úletu jménem Čekání na Patrika, ale s daleko větší kvalitou scénáře. (mchnk) 4*

Už jak jsem slyšel v úvodních titulcích zpívat Čoka, tak mi bylo jasné, že to normální film rozhodně nebude. Taky že ne. Je tady naprosto minimální děj a fůra wtf záběrů, scén (třeba když tam brečí to mimino kvůli tomu, že kolem něj chodí tři koťata - která se tam pak snad už ani neobjevila) a dialogů, které na mě působí, jako mix filmů Pražákům, těm je tu hej a většiny filmů od Chytilové. A asi půl hodinu mě ta šílenost bavila, pak jsem se u toho začal nudit a jediné, co si mi pak ještě líbilo, byla hudba Pražského výběru, která se do tohohle filmu, který je pro děti, překvapivě hodila. Když jsem na to tady na ČSFD narazil poprvé, tak jsem chytl záchvat smíchu z toho obsahu, co tu je, jenže ono to fakt o ničem jiném nebylo. Ještě se mi tu líbil výběr prostředí, ten se podle mě povedl a chvílemi jsem měl pocit, jako bych na té vesnici fakt byl, ale to už je tak nějak všechno. Nepamatuji si, že by Věra Plívová-Šimková točila psychedelické filmy, protože tohle místy psychedelické fakt bylo. 3* (honajz2) 3*

Jeden z mnoha filmů o dětech který ničím nevynikne, ale ani není pozadu za ostatními. Celý film podle mě plynul tak jak měl, ale na víc než na průměr nedosáhl. Co mi do filmu nepasovalo, byl násilný závěr, aspoň tak to na mě působilo. Další věcí, která stojí za zmínku u tohohle filmu je hudba, která se mi svým nástrojovým obsazením (dvě kytary a bicí) a jejím zvukem velice líbila. Horší bylo, když začal zpěv, což o to špatnej nebyl, ale je to místo, kde jsem ve filmu opět zpatřoval násilí, tentokrát ve formě přechodu k vyšším tónům. Možná se to někomu líbí, ale mě moc ne... (camper) 3*

VELKÁ RECENZE
Věra Plívová-Šimková v roce 1985 potvrdila svou pozici úspěšné autorky filmů pro děti a mládež příběhem o vesnických dětech, které musejí překonávat nejrůznější „sousedské“ spory. Děti Bucharových a Pištorkových mají rozmanité zájmy: Tom propadl holubářství, Dan se věnuje moderní hudbě a Markéta zase nejraději jezdí na koni. Podobně jako v jiných autorčiných filmech, i tentokrát jde o klukovské soupeření, první lásky i rodinnou a kamarádskou sounáležitost. Plívová-Šimková se už tradičně spolehla na herecké výkony mladých představitelů, vesměs nepříliš známých nebo zapomenutých (v roli Markéty se však objevuje tehdy sedmnáctiletá Michaela Kuklová). Pokud jde o název, písňový hit Jiřího Schelingera Holubí dům nemá nic společného s filmem, ve kterém zazní živé, chytlavé skladby Michaela Kocába a Michala Pavlíčka.
Bucharovi mají tři syny. Tom je vášnivý holubář, středoškolák Dan holduje moderní hudbě a neúnavně zkouší své bicí a činely. Nejmenší Cipísek je miminko v kočárku. Sousedé Pištorkovi nejsou moc hodní lidé, takže ani jejich synek zvaný Pišta se nechová k vesnickým kamarádům dobře. Děvčata Markéta a Jana nejraději jezdí na koních. Markéta se Danovi líbí. Tom posílá zprávy kamarádům Tondovi a Jendovi, kteří také holubaří. Danovy bubny však velmi znervózňují Tomovy holuby, a proto se Tom snaží za každou cenu hudební nástroje zničit. Dan a jeho kamarádi Jarda a Rudík hrají na kytary a s Danem mají skupinu „mjuzik-trojku“. Chodí do tanečních, ale moc je to nebaví. Bucharovi mají pěkného psa Borynu, ale toho jednoho dne nešťastně zabije kopytem Markétina kobylka. Také holubáři mají smutek. Pišta zastřelí prakem Tomova holuba. Tom si to chce s ním vyřídit, Pištorková syna zapře. Nešťastný Tom se popere s bratrem. Při rvačce oba zavadí o kočárek, který se rozjede a Cipísek z něho vypadne. Naštěstí jsou poranění jenom drobná. Nehoda Toma a Dana usmíří. Za vesnicí je veselá slavnost, jíž se účastní i filmový štáb. Pišta je potrestán, spadne do močůvky. Danovy bubny a činely hlaholí nad celou vesnicí a Tomovi holubi vesele poletují nad střechami.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.1.1986
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Věra Plívová-Šimková (Režie), Blažej Vráb (Produkce/Vedoucí výroby), Michael Kocáb (Hudba), Michal Pavlíček (Hudba), Antonín Holub (Kamera), Eva Bobková (Střih), Vladimír Labský (Scénografie), Jiří Sochovský (Kostýmy), Karel Jaroš (Zvuk), Stanislav Petřek (Masky), Věra Plívová-Šimková (Scénář), Miroslav Čermák (Herec), Radek Teč (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Pavel Nový (Herec), Michaela Kuklová (Herec), Jiří Racek (Herec), Václav Helšus (Herec), Karel Bělohradský (Herec), Milena Šajdková (Herec)
 
1985/72/Československo/Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Na ozvučovaní je zaujímavé to, že pri postsynchronoch volili opačný postup. Spevák a gitarista Vilém Čok, ktorý naspieval všetky Danove (Miroslav Čermák) songy, prišiel nahovoriť aj celý jeho text.
- Vo filme je päťdesiat minút muziky, väčšinou spievanej.
- Exteriéry sa natáčali v Podkrkonoší v obci Sklenařice.
 
Odkazy