Gangster Ka: Afričan / Gangster Ka: Afričan (2015/98/Česko/Krimi, Drama, Thriller) 70%

27.08.2023 14:11
JEDNOU VĚTOU
„Z polosvěta není cesty zpět.“

OBSAH
Po nepochopitelném útěku přímo z rukou policie, opouští Kraviec Českou republiku. Začíná nová etapa jeho zločinného života. Káčko už nemá co ztratit. Teprve teď začíná vyplouvat na povrch veškerý odpad, který po něm zbyl. Káčko se usazuje na Seychelských ostrovech, v rukou má směnku na 80 milionů, která z fleku může položit premiéra i vládu. 6 miliard z vytunelovaného podniku ČEPRO se pomalu rozpustilo, je potřeba přijít s novým zdrojem příjmu. I kdyby kvůli tomu měl udělat státní převrat. Česká republika tak exportuje do světa gangstera prvotřídního formátu. Ať už to jsou Seychely nebo Jihoafrická republika, všude kam tento gangster vstoupí, likviduje místní mafii a nastoluje vlastní řád. Na povrch se derou negativní vlastnosti jeho charakteru v závislosti na přemíře užívání drog a alkoholu. Káčko se mění z nadprůměrně inteligentního podvodníka na nejtemnějšího gangstera, vraha a obchodníka s narkotiky. A to je místo v polosvětě, ze kterého není návratu... Závěrečná část temného příběhu Gangster Ka: Afričan režiséra Jana Pachla zdůrazňuje fakt, že spáchané zlo nemůže být jen tak pominuto. Jaké jsou mechanismy organizovaného zločinu? Lze nad nimi zvítězit?(Bioscop)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když v kině začaly běžet závěrečné titulky, říkal jsem si, že Afričan se povedl lépe, jak první díl, který mě do příběhu padrína Kraviece uvedl. Lepší to bylo ale hlavně v tom, že mě režisér Jan Pachl nadobro přesvědčil s tím, že jde český film natočit za relativně normální peníze tak, že si ho s radostí spletete s významnou evropskou tvorbou. Většina se totiž odehrává buď v Jihoafrické Republice nebo na Seychelech, což samo o sobě vypadá naprosto ultimátně a musím říct, že mi níže uvedené filtry podporující atmosféru vůbec nevadili. Naopak. Co se týče herců, hrají opět výborně, jako v prvním díle. Problém je sice v tom, že je třeba vidět první díl, abyste vnímali souvislosti a chápali, proč některé postavy dělají to, co dělají. Na druhou stranu ale nechápu, proč by někdo měl vidět tento film jako první a pak to zpětně dohánět, takže i tento argument by mi z huby kritika byl spíš k smíchu. Celkově si myslím, že si tento film vůbec nezaslouží negativní kritiku, protože mu v podstatě není moc co vytknout. Pan režisér se zvládl do české kinematografie uvést jako absolutní profesionál a já mu za to děkuji. Doufám, že film ještě podpoří a pořádně ho protáhne i různě na festivalech po světě. Rozhodně by si to zasloužil. (Malarkey) 5*

Nadávání na poměry, které u nás panují, se stalo už jakýmsi folklórem. Rádi si zařveme, velmi rádi k „zaručené pravdě“ i něco přihodíme. Všichni jsme nejlepší fotbaloví trenéři, všichni víme, jaké pětky postavit na led, jak vyřešit vládní krizi. A na filmy jsme taky machři. Stále ještě „mladík“ Jan Pachl jím ale skutečně je. Rozvrátil pravdu, že politické thrillery u nás moc neumíme. On je umí. První setkání s Radimem Kraviecem bylo fajn, sice jsem lehce nadhodnotil, ale s tímhle osobitým hovádkem, které je buranské i inteligentní, jsem se bavil. Dvojka jede sice na nižší rychlost, ale na tuzemské poměry je pořád kvalitní. Afričan začíná tam, kde jednička skončila, je méně akčnější, má stejně vybroušený styl, jen slabší děj. Hlavní hrdina není jen egoman, ale vnímáme jeho celistvější obraz i zápal bojovníka, který se nechce vzdát. Samozřejmě nějaké zásadní psychologie nebo vývoje se nedočkáme, ale mně to stačilo. Necítil jsem se trapně, nebylo mi zle z dialogů, nekroutil jsem hlavou nad zvraty, což je na český biják pochvala. Trio Hynek Čermák, Predrag Bjelac a Filip Čapka výborné. Snad se režisér a scénárista Pachl nevyčerpal. Těším se příště. (castor) 3*

Na atraktivní náměty si česká kinematografie nemůže stěžovat. Naopak, český divák bude mít oprávněně pocit, že český film tyhle atraktivní látky svým přístupem opakovaně znehodnocuje. Příběh Radovana Krejčíře dlouhá léta zaměstnával nejen média, ale i policii, justici a politickou reprezentaci. Jeho jméno se stalo známým i v mezinárodním měřítku, v JAR se stal symbolem korupce a organizovaného zločinu. Z jeho kauzy se mohl stát skvělý biják - kdyby nevznikl v českém prostředí. Pokud to někdo umí, natočí něco jako Veřejný nepřítel č. 1, který, přestože znáte Mesrinovy životní peripetie, výborně působí jako thriller a zástupce dobrodružného žánru, který zároveň leccos vypovídá i o době a francouzské společnosti. Pokud se toho chopí český filmař a naše produkce, vznikne snímek, který má v sobě méně napětí než průměrný novinový článek. Gangster Ka naprosto nefunguje jako žánrový kousek, nevzbuzuje emoce a prachsprostě nudí. Postava vypravěče je vyložený omyl, režie je nevzrušivě rutinní. Ne, za tohle nedám ani dvě hvězdičky. Ztráta času, co dokonale ilustruje stav české kinematografie. Celkový dojem: 25 %. (gudaulin) 1*

VELKÁ RECENZE
Gangster Káčko je zase na scéně. „Co je na mně kontroverzního? To je normální obchod!“ rozčiluje se Hynek Čermák ve svém luxusním autě na Seychelách poté, co mu jeho šikovný právník a nejlepší kámoš Dardan zařídili útěk z Čech, kde pro něj byla půda příliš horká. Pro nás by možná byl pobyt v téhle zemi skvělou dovolenou. Jenže Káčko není jen tak někdo. Potřebuje drajv, dobrodružství, pořádnou akci. A taky sex, kokain a peníze. A právě tahle jeho psychopatická touha nezastavit se před ničím a nikým ho nakonec dožene až do Jihoafrické republiky, jako poslední šance na úkryt.
Gangster Ka: Afričan je druhým dílem filmu inspirovaném knihami Jaroslava Kmenty o kontroverzním ostravském podnikateli Radovanu Krejčíři. Kraviec neboli Káčko se od nápaditých obchodních aktivit dostal až do těch nejnebezpečnějších mafiánských vod a jeho putování je lemované miliony natištěných peněz, stovkami podplacených státníků a taky řadou mrtvol, které Dardan svědomitě, ale s hlubokou vráskou na čele pohřbívá.
„Ten příběh je vlastně do velké míry vystavěn na paradoxu,“ komentuje střihač Adam Dvořák náš obdiv nad tím, že se jim povedlo do husté atmosféry stahujících se mračen funkčně zakomponovat suchý humor. Čermák, kterého si pamatujeme z televizních obrazovek spíš jako komedianta, rozehrává na plátně širokou škálu nálad od pohodové bezstarostnosti až po vyšinuté záchvaty nervního alkoholika a hrubiána – a v každé z nich exceluje.
Doprovází ho Dardan (Predrag Bjelac – pro ty, co by nevěděli, také Igor Karkarov z Harryho Pottera), díky jehož charisma bychom si ho nehledě na nelegální povolání skoro přáli mít za strýčka. Ten má stejně jako v prvním díle zase roli vypravěče a jeho svérázná přirovnání společně se silným akcentem příběh povedeně okořeňují.
Oproti prvnímu dílu ubyli co do počtu vypravěči, a to je dobře. Objevilo se opět pár momentů, kde chvíli zaváháme, než se stihneme zorientovat, a několikrát nejde dobře rozumět. Vyjádření „musíme se vyšplhat až na špičku ledovce“ v opozici s klasickým významem (je to jen špička ledovce) nás zarazí na několik dlouhých sekund. Ale jsou to jen drobné výtky směrem k Pachlově režii a scénáři. I druhý díl potěší perfektním napětím, podmanivou akční hudbou, skvělými hereckými výkony (krom hlavních postav například přesvědčivý Filip Čapka). A k tomu všemu přibyly nové zajímavé exteriéry (Kanárské ostrovy, JAR) a další kvalitní efekty. I když Gangster Ka: Afričan působí při stejné stopáži místy trochu zdlouhavě (zřejmě kvůli tíživosti témat), nemá se vůbec za co stydět a je obstojným soupeřem svých zahraničních konkurentů.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Radim Kraviec, přezdívaný Káčko, uprchne ze své luxusní pražské vily obsazené policejním komandem záchodovým okénkem. Dočasný úkryt mu poskytne jeho noblesní právník a soused Polánecký. U něj se Káčko setká se svou pravou rukou a přítelem, Balkáncem Dardanem. Usoudí, že jediným místem, kde může být v bezpečí před zatčením, jsou Seychelské ostrovy, kam už předtím deponoval značné finanční prostředky. Kriminalista Lánský rozjede nové pátrání. Oficiální pocty za odhalení Kraviecových rozsáhlých ekonomických podvodů ho netěší. Káčko spěšně odjíždí z vlasti. Lituje, že nemůže dokončit rozjetou akci kolem státních chemických závodů Čepro. Telefonuje z vlaku manželce Sandře, aby zatím zůstala v Čechách. Dozví se, že je žena těhotná. Přes Srbsko se Káčko dostane k moři a trajektem zmizí do Itálie. V podvozku přepychového porsche pašuje velkou hotovost. Lánský, který odmítl třímilionový úplatek, rozkrývá s kolegou, plukovníkem Foltmanem, podvodné machinace kolem Čepra. Káčko nechal zabít gangstera Milotu, který ho zradil. S Dardanem se usadí na Seychelách. Prostřednictvím směnky vydírá premiéra Kleina, jehož volební kampaň sponzoroval a jenž má v úmyslu „jeho“ Čepro prodat. Lánský vyhledá Sandru a požádá ji o spolupráci. Prozradí jí, že manžel stál za likvidací svého komplice Javorského. Káčko nejdřív ubíjí v tropickém ráji nudu alkoholem, ale pak se rozhodne začít podnikat. Zjistí, že na Seychelách je malá nabídka toaletního papíru. Začne úspěšně obchodovat s chybějícím zbožím, levně dováženým z Malajsie. Lánský má v úmyslu znovuotevřít případ vraždy starého Kraviece. Unikne výbuchu bomby, nastražené v autě, zahyne však při tom jeho přítelkyně Nela. Foltman motivuje kolegu, utápějícího žal v alkoholu, k další akci. Káčko potřebuje vyměnit vydělané rupie za dolary. Aby si mohl založit devizový účet, musí na Seychelách získat státní občanství. Rozhodne se investovat dva miliony do podpory liberální strany v blížících se volbách. Začnou se o něj zajímat místní novináři. Sandra na Seychelách porodí syna Kevina. Ráda by unikla ze svazku s Káčkem, který propadl drogám a který má milenku, českou turistku Gábinu. Manžel jí však nedovolí vrátit se do Česka. Káčko zjistí, že dva Gábinini přátelé, které zaměstnal, pracují pro Kleina. Dá je zavraždit a prostřednictvím rozhovoru přes Skype odhalí účast českého premiéra v aféře Čepra. Klein podá demisi. Kraviec se sice postaral o pád české vlády, začne však mít problémy se seychelskými politiky, protože ohrozil místní papírenský průmysl. Dardan zase začne Lánskému na svého šéfa donášet. Prozradí místo, kde Káčko ve svém domě ukryl nelegálně držené zbraně. Šéfa před šťárou varuje a pomůže mu utéct do Jihoafrické republiky, což je součástí Lánského plánu. Po příletu do JAR je gangster zatčen. Po Kraviecově půlroční vazbě se Lánský od pracovníka českého konzulátu Tichého dozví, že zločinec získal díky podpoře místních gangsterů s českými kořeny azyl coby politický uprchlík. Káčko se spřáhne s místním zločincem Cyrilem Balbeckem, který pro něj má dát dohromady armádu žoldáků, jež bude chránit obchodníky před útoky somálských pirátů. Český grázl bydlí v luxusním domě po ruském mafiánovi. Nový byznys chce přepsat na Sandru, pro niž má Dardan dojet do Česka. Zatím si založí zastavárnu, v níž obchoduje s falešnými diamanty. Foltman s Lánským sledují Dardana, který šéfovi pašuje z Česka od komplice Siváka tři miliony eur v podvozku auta. Podaří se jim zásilku zadržet. Káčko ztrácí půdu pod nohama. Nikomu nedůvěřuje. Zabije Cyrila, jemuž nemůže zaplatit dluh, a převezme po něm kontakty v podsvětí Kapského Města. Pokouší se na Kleinovi vynutit diplomatický pas výměnou za podporu státního převratu. Docházejí mu peníze a veřejné mínění stojí proti němu, přestože mu jdou na ruku podplacené policejní špičky. Začne ve svém domě „vařit“ drogy, které chce pašovat do Austrálie, ale najatí společníci se mu vymknou z rukou. Dardan se svým šéfem definitivně přestane souhlasit. Tajně dá Sandře letenku do Česka. Káčko se dostane do konfliktu s pákistánským drogovým kartelem. Při brutální potyčce gangů je Dardan střelen do břicha a zemře. Lánský se sejde se Sandrou. Dostane od ní Dardanovu mapku s vyznačením místa, kde Káčko nechával zakopávat své oběti. Káčkovy zločiny začnou vycházet najevo. Lánský s pomocí konzula Tichého iniciuje gangsterovo zatčení. Jeden z Káčkových nových společníků přezdívaný Kuchař začne mluvit. Lánský navštíví Kraviece ve vazbě. Ukáže mu Dardanův diktafon s komplicovým namluveným deníkem. V České rebublice proběhne soudní slyšení se Sivákem a Kleinem. Káčko se i na dálku postará o to, aby Siváka umlčel: dá pomocí dronu vyhodit jeho byt do povětří. V JAR začne soud s Kraviecem. Ten pronese působivou řeč o tom, že je nevinný.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.11.2015 Bioscop
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.4.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.4.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 13 212 370
Návštěvnost v ČR 103 808

FILMY V SÉRII
Gangster Ka gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/141/
Česko, Krimi / Drama, 2015
Režie: Jan Pachl, Hrají: Hynek Čermák, Predrag Bjelac

Gangster Ka: Afričan gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/142/
Česko, Krimi / Drama, 2015
Režie: Jan Pachl, Hrají: Hynek Čermák, Predrag Bjelac
 
Tvůrci a herci
Jan Pachl (Režie), Adam Dvořák (Produkce), Tadeáš Věrčák (Hudba), Marek Janda (Kamera), Adam Dvořák (Střih), Alena Černá (Casting), Pavel Ramplé (Scénografie), Vladimíra Fomínová (Kostýmy), Michal Pajdiak (Zvuk), Jakub Čech (Zvuk), Milan Vlček (Masky), Jan Pachl (Scénář), Hynek Čermák (Herec), Predrag Bjelac (Herec), Filip Čapka (Herec), Vlastina Svátková (Herec), Brian Caspe (Herec), Stanislav Majer (Herec), Alexej Pyško (Herec), Tomáš Jeřábek (Herec), Štěpán Benoni (Herec), Veronika Macková (Herec), Roman Bartoš (Herec), Jan Vlasák (Herec), Miroslav Etzler (Herec), Radek Bruna (Herec), Eva Kodešová (Herec), Filip Menzel (Herec), Jan Slovák (Herec), Daniela Choděrová (Herec), Filip Sychra (Herec), Barbora Mottlová (Herec), Martin Janouš (Herec), Ivo Kučera (Herec)
 
2015/98/Česko/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Výslech na johannesburské policejní stanici se ve skutečnosti natáčel v domě Radost na Žižkově.
- Novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta napsal o Radovanovi Krejčířovi knižní trilogii „Padrino Krejčíř“. Tato trilogie posloužila jako (velmi volná) předloha pro natočení filmů Gangster Ka (2015) a Gangster Ka: Afričan. Ve filmu Gangster Ka: Afričan si zahrál i Jaroslav Kmenta, a to dokonce dvojroli.  V první „roli“, kdy není vůbec vidět, alternoval za hlavního představitele Radima Kraviece (Hynek Čermák). Kmenta místo něj řídil černé Porsche Carrera a jezdil s ním v horských serpentinách. V druhém případě hrál Jaroslav Kmenta roli novináře, který přebírá od policisty (Filip Čapka) dokumenty. V titulcích není Jaroslav Kmenta uveden jak herec, protože na tom netrval.
 
Odkazy