Venom 2: Carnage přichází / Venom: Let There Be Carnage (2021/97/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller) 57%

08.02.2022 20:44
JEDNOU VĚTOU
„Tom Hardy jako Venom. Jedna z nejlepších a nejkomplexnějších comicsových postav společnosti Marvel."

OBSAH
Fanoušci prvního dílu budou okamžitě doma. Opět se setkáváme s Tomem Hardym v roli novináře Eddieho Brocka, který je tak trochu proti své vůli hostitelem tajemného symbionta Venoma. Tato spolupráce dává druhořadému pisálkovi možnost proměnit se v nadlidsky silného a rychlého zabijáka, ovšem daň v podobě neustálého (a pořádně otravného) cizího hlasu v hlavě je možná až příliš velká. Potitulková scéna Venoma z roku 2018 lákala na linku se sériovým vrahem Cletusem Kasadym, který je hostitelem jiného symbionta jménem Carnage. Kasadymu propůjčil svou nezaměnitelnou tvář Woody Harrelson, jenž si roli i navzdory velmi trapné paruce značně užívá. Kasady nemá rád Brocka a Carnage s Venomem také nemají zrovna přátelský vztah (přestože jejich historie nedostane téměř žádný prostor). K tomu si připočtěte Eddieho bývalou snoubenku Anne (opět ztvárněnou Michelle Williams) a Kasadyho celoživotní lásku Frances (Naomie Harris), jež umí ukázkově ječet – a to dokonce ve frekvencích, které jsou pro oba jinak téměř nezničitelné symbionty velmi nebezpečné.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdybych napsal, že druhý Venom je stejně nezajímavý a nenápaditý jako jednička, tak bych kecal, protože z jedničky si nepamatuju nic. Ale nezajímavý a nenápaditý je určitě. Tom Hardy je sympaťák. Woody Harrelson je taky sympaťák. Michelle Williams a Naomie Harris jsou solidní herečky, mají tu však málo prostoru. A vlastně tu má málo prostoru všechno. Venom nemá ani sto minut, bohužel dobrou třetinu stopáže zabírají podivné sitcomové výstupy o soužití Eddieho Brocka a Venoma, ve kterých se film pokouší tvářit jako variace na Podivný pár, jen s mimozemšťanem. Občas si pak tvůrci vzpomenou, že tam vlastně mají ještě sériového vraha a jeho symbiotického kamaráda, takže přeskočí do náhodné akční scény a zkouší se tvářit hororově. Hodinu se tam vlastně neděje nic zajímavého krom hádek Venoma a Brocka smíchaných s Harrelsonovým přehráváním (jinak se na tak malém prostoru vyšinutý sériový vrah snad ani uhrát nedal), aby to celé skončilo finálovou řežbou se spoustou celkem solidních triků a nečekaně solidní délkou. A pak utrum. Za týden si z toho nebudu pamatovat nic. Zase. (MrHlad) 2*

Největší klad řeknu hned na začátku: Druhý Venom není horší než jednička. Je o čtvrt hodiny kratší a naštěstí i zřetelnější v tom, čím chce být. Ubylo temnoty, přibylo humoru a nadhledu, který sice není v ničem převratný či vyloženě zábavný, ale neotravuje. Druhý Venom se zaměřil na těch nemnoho předností jedničky, jež fungovaly, a tak se snaží naplno vytěžit Hardyho rozštěpené mono/dialogy a ustřelenou akci, opět bohužel z ratingových důvodů bez krve, jež by mohla akční scény posunout o řád výš. Zároveň je třeba se smířit s tím, že téměř nic ve filmu nedává smysl, nejedná se tak o potěšení pro mozek, nýbrž jen trochu pro smysly, které se musejí spokojit s docela vydařenými efekty. Výsledkem je střízlivá a dopadem na svůj fikční svět neambiciózní komiksovka, která se sympaticky drží (v rámci možností) při zemi; avšak nepřináší skutečně žádný důvod, proč by bylo nutné ji vidět. (Rimsy) 3*

Druhý díl se vydává ve stopách jedničky. V příběhu naváže s Eddiem (Tom Hardy), jenž právě řeší nejlepší možný způsob začlenění do společnosti se svým malým tajemstvím. Skrývat vraždící mimozemské monstrum však není vubec jednoduché, což vytvaří řadu problémů a pro diváka naopak skvělou humornou podívanou. Na první díl to sice nemá, ale to bychom od pokračování očekávali příliš. Stále je to velice vtipné, herecké výkony jsou na výši, příběh je stále dost dobrý a kupodivu jsou zde mnohem lépe provedené akční scény. Mimo to, zde vskutku nápaditě propracovali vztah Venoma s hlavní postavou, což by mohli ocenit dokonce i fanoušci romantických komedií.... No já jsem tedy spokojený. 69% (Eliott) 3*

VELKÁ RECENZE
Více vtípků, více záporáků a taky více Toma Hardyho. Je to ale vůbec k něčemu dobré, když scénář pořád nestojí za nic?
V prvních dojmech jsem byl možná až příliš stručný, a ještě navíc to pojal s velkou nadsázkou, takže je jenom fér, abych teď svoji nespokojenost adekvátně rozvedl. Vedle toho, že si na následujících řádcích povíme, proč ani druhý Venom není dobrým filmem, tak pak zároveň i zazní, v čem se liší od ostatních marvelovek, a proč by nebyl dobrý nápad zkoušet ty dva styly mixovat.
Úvodem je třeba říct, že nemám nic proti Venomovi jako postavě. Funguje podle mě daleko líp, když se může opírat o Spider-Mana, na rozdíl třeba od takového Jokera, který může stát i sám o sobě. V Sony se nicméně rozhodli pro tuhle cestu, a jako divák a fanda jsem byl napoprvé připraven to respektovat. Jenže pak se v Sony zároveň rozhodli pojmout Venoma jako prosťoučkou PG-13 atrakci pro děcka s populárním hercem v popředí, která nemá žádné jiné ambice než vydělat hromadu peněz. Paradox je v tom, že čím víc jich vydělá, tím víc se studio utvrdí v tom, že právě tohle byla ta správná cesta, a tím spíš nemají pokračování ani další filmy z téhož univerza (oficiálně pojmenovaného SSU – Sony´s Spider-Man Universe) šanci se jakkoli zlepšit. Začarovaný kruh. A nový sequel to bohužel jen potvrdil.
Už začátek jasně ukazuje, že ani po příchodu Andyho Serkise (režisér nevýrazného Mauglí – příběh džungle) se toho ve stylu vyprávění příliš nezměnilo. První flashbacková sekvence do mládí Cletuse Kasadyho (Woody Harrelson) a jeho lásky Frances Barrison (Naomie Harris) je jedno velké klišé, kde si navíc soudní lidé musí klepat na čelo, protože v ní jsou mladé verze obou postav předabované staršími herci. Nevybavím si teď jediný případ, kdy by se tvůrci rozhodli pro takhle zbytečné řešení, už jen proto, že ten lip sync jde poznat a celkem bolí.
Klišé každopádně střídá doslovnost, a po pár dalších zbytečných záběrech se přesouváme do současnosti. Fakt, že uběhl sotva jeden den od projekce, a já musím lovit v paměti, jak na sebe vlastně jednotlivé události ve filmu navazují, pak bohužel po zážitkové stránce nevěstí pro film, jenž má paradoxně zaděláno na to stát se obřím hitem, nic dobrého. Je to asi dáno primárně tím, že velkou část devadesátiminutové stopáže tvoří Hardy chodící po svém bytě plném soňáckého product placementu, kterak se hádá se svým symbiotím sidekickem. Napoprvé je to ještě docela vtipné. Napodruhé si říkáte, že by z toho vztahu šlo asi vytěžit i víc. Napotřetí, napočtvrté a napopáté už ale jen kroutíte hlavou a přejete si, aby oba sklapli a děj se zase posunul dál.
Což o to, Serkis alespoň pozvedl přehlednost v akci. Ta už se naštěstí neodehrává celá za tmy, a na Venoma, Carnageho, Shriek i všechny další postavy je konečně hezky vidět. Jak ale správně poznamenali mnozí přede mnou, ve finále se tam stejně perou jenom dvě stejná digitální monstra, která od sebe odlišuje pouze barevné provedení. Jinými slovy, pokud čekáte alespoň zajímavé nebo třeba jinak vynalézavé akční hody, tak máte smůlu. Stejně tak absentuje atmosféra, důvod se o kohokoli z hrdinů strachovat, nebo jakýkoli emocionální náboj.
Zůstává tak zápletka o sériovém vrahovi, kterého kousnul pavou... který kousnul symbionta a pak se mstí, což přiznejme si, nikdy nebylo zvlášť originální. Zůstávají rovněž herecké výkony, kdy Harrelson v ohavné paruce těžce přehrává, šklebící se Hardy ze sebe dělá opět pitomce, otrávená Michelle Williams si přišla pro další šek a jediná Harris aspoň trochu stojí za to. Novinkou je pak vlastně jen onen důraz na (ne)romantické laškování mezi Venomem a Eddiem Brockem. Neříkám, že by ti dva potřebovali vlastní pokoj, na druhou stranu by podobný směr přidal filmu kýžené koule a třeba by pak působil alespoň trochu svěžím dojmem. Reálný výsledek je ovšem jinde. Asi nejlíp by to vystihlo přirovnání k manželským hádkám, akorát ne těm silným, opravdovým, jako třeba z Manželské historie, ale spíš těm klišovitým, repetitivním a v důsledku nesmírně otravným, které naleznete ve špatných vztahových komediích.
Druhý Venom na komiksové poměry nepůsobí zdaleka tak moderně, jak by si asi přál. Což je zároveň i důvod, proč jsem si při sledování celou dobu říkal, že ten film vyloženě nechce být součástí MCU. Ať už proto, že se zbavil jakékoli vnitřní logiky světa, kdy některé věci ani trochu nedávají smysl, přitom se všichni tváří, že jo (což ve výsledku vede ke zkratkovitosti, a navíc vás to může lehce s*át), nebo proto, že vizuálem patří někam ke komiksovým filmům natočeným před Temným rytířem, čili se vůbec nesnaží o nějakou ostrost či pestrost barev, jaké vykazují dnešní marvelovky. Přitom z logiky věci by tohle byla první věc, kterou bych dal Serkisovi za domácí úkol. Nastuduj si Spider-Many, a natoč to tak, aby to působilo jako ze stejného světa. Venom 2 dělá pravý opak.
Každopádně abych to shrnul, tak ani snaha o balancování na hraně eRka, pár dobrých vtipů, nebo bizarní uprchlická message uprostřed filmu nestačí na to, aby se Venom jakkoli katapultoval z vod průměru a dosáhl aspoň na kvality těch nejslabších marvelovek. Blbý na tom je, že mu to ve finále může být fuk, protože přesně tohle stačilo lidem, co se o komiksy zase tolik nezajímají, nad filmy nepřemýšlí, a Hardy je pro ně nejlepší herec na světě, už minule, a to si pište, že jim to bude stačit i tentokrát. I proto se děsím, když si představím všechny ty další filmy, které mezitím Sony naplánovalo. No a co se týče potitulkové scény, to je noční můra sama o sobě. Nebýt ní, možná bych to tak bledě nevnímal, a třeba bych dokázal být smířlivější. S ní se obávám, čeho všeho se ještě ve spojení s Venomem dočkáme.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Petr Lněnička - Tom Hardy (Eddie Brock / Venom), Jan Kolařík - Woody Harrelson (Cletus Kasady / Carnage), Pavla Beretová - Michelle Williams (Anne Weyingová), Martin Sobotka - Stephen Graham (detektiv Mulligan), Saša Rašilov - Reid Scott (Dr. Dan Lewis), Denisa Nesvačilová - Naomie Harris (Shriek), Miriam Chytilová - Peggy Lu (paní Čenová), Luděk Čtvrtlík - Stewart Alexander (Warden), Zuzana Mixová - Sian Webber (Dr. Pazzová), Tomáš Novotný - Jack Bandeira (mladý Cletus), Milada Vaňkátová - Little Simz (Little Simz), David Suchařípa - Otis Winston (bezdomovec), Jiří Plachý - J.K. Simmons (J. Jonah Jameson), Tomáš Dastlík, Michal Gulyáš, Marek Hrazdil, Martin Janouš, Daniel Margolius, Radka Přibyslavská, Kryštof Rímský, Otto Rošetzký, Jakub Skála, Martina Šťastná, Jiří Valšuba, Vojtěch Vondráček, Nikola Votočková, Kateřina Jindrová Zítková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Martin Večeřa, Michaela Sommerová
Výsledný mix: Martin Jílek – SoundSquare
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Pro Sony Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.10.2021 Falcon
Premiéra USA: 1.10.2021 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: (Momentálně v kinech)
Poprvé na Blu-ray: (Momentálně v kinech)
Poprvé na VOD: -

Tržby v ČR - Kč 54 295 465
Tržby celkem - $ 502 050 366
Návštěvnost v ČR - 317 016
Náklady (Rozpočet) - 110 000 000
* Stále hrají v kinech. Date ke dni 5.2.2022

FILMY V SÉRII
Venom gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/112/
USA, Akční / Sci-Fi 2018
Režie: Ruben Fleischer, Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams

Venom 2: Carnage přichází gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/14/
USA, Akční / Sci-Fi 2021
Režie: Andy Serkis, Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams

Morbius gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/morbius-morbius-2022-108-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-8/
USA, Akční / Horor 2022
Režie: Daniel Espinosa, Hrají: Jared Leto, Adria Arjona

Madam Web gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbb77/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2024
Režie: S.J. Clarkson, Hrají: Dakota Johnson, Sydney Sweeney

Lovec Kraven gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbb78/
USA, Akční / Dobrodružný 2024
Režie: J.C. Chandor, Hrají: Aaron Taylor-Johnson

Venom 3 -
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2024
Režie: Kelly Marcel, Hrají: Tom Hardy, Juno Temple
 
Tvůrci a herci
Andy Serkis (Režie), Avi Arad (Produkce), Kelly Marcel (Produkce), Tom Hardy (Produkce), Amy Pascal (Prosukce), Hutch Parker (Produkce), Matt Tolmach (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Maryann Brandon (Střih), Lucy Bevan (Casting), Oliver Scholl (Scénografie), Dominic Capon (Scénografie), Joanna Eatwel (Kostýmy), Erin Oakley (Zvuk), Michael B. Koff (Zvuk), Kami Asgar (Zvuk), Robb Crafer (Masky), Kelly Marcel (Scénář), Tom Hardy (Herec), Michelle Williams (Herec), Woody Harrelson (Herec), Naomie Harris (Herec), Stephen Graham (Herec), Reid Scott (Herec), Sean Delaney (Herec), Laurence Spellman (Herec), Etienne Vick (Herec), Amber Sienna (Herec), Peggy Lu (Herec), William W. Barbour (Herec), Andrew Koponen (Herec), Frank Scozzari (Herec)
 
2021/97/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Cletus (Woody Harrelson) řekne Eddiemu (Tom Hardy), že je rakovinou pro všechny okolo. V komiksu Eddie umírá na rakovinu, kterou Venom vyléčí.
- Auto, které Cletus Kasady (Woody Harrelson) ukradne, je Ford Mustang z roku 1966.
- Přestože se Cletus (Woody Harrelson) nezdráhá zabíjet, jediný okamžik, kdy jeho útok skutečně proleje krev na obrazovce, je, když zabije pavouka.
- Eddie (Tom Hardy) a Anne (Michelle Williams) se potkají v restauraci L'Araignée, což francouzsky znamená „pavouk“.
- Když se Eddie (Tom Hardy) schovává na vrcholu Coit Tower, v záběru jsou helikoptéry, které hledají Venoma a Carnage. Tyto helikoptéry ve skutečnosti patřily k natáčení Matrix Resurrection (2021), ale režisér Andy Serkis se rozhodl, že místo toho, aby čekal až bude obloha prázdná, zakomponuje helikoptéry do příběhu.
- Eddie Brock (Tom Hardy) ve filmu nosí speciální edici hodinek Bremont U-2.
- Cestou do vězení zmíní Eddie (Tom Hardy) seriál Jak vyrobit vraha (od r. 2015).
- Když za Cletusem (Woody Harrelson) přijede Eddie (Tom Hardy) do cely smrti, tak Kasady řekne: „The end of the Magical Misery Tour.“ Naráží tím na píseň, potažmo film od skupiny The Beatles Magical Mystery Tour (1967), kde je všechno snové, chaotické a roztříštěné bez hlubšího kontextu.
- V potitulkové scéně je krátký záběr na televizi, kde je scéna z mexické telenovely Acorralada (od r. 2007), kde se objevují herci David Zepeda a Alejandra Lazcano.
- Název filmu Let there be Carnage zazní z úst Carnage (Woody Harrelson) v závěrečném bitvě.
- Inspirováno komiksovou sérií Maximum Carnage.
- Když Anna (Michelle Williams) v originálním znění mluví o detektivu Milliganovi (Stephen Graham) jako o „the little guy“, jedná se o referenci na samotného herce, který hrál postavu Anthonyho Provenzana („the Little Guy“) ve filmu Irčan (2019).
- Ravencroft Institute je známý ústav z Marvel komiksů, ve kterém jsou drženi a zkoumáni kriminálnici s nadpřirozenými schopnostmi. Původně byl založen už v 15. století a jedná se o takový marvelovský ekvivalent gothamského Arkhamu.
- Cletus (Woody Harrelson) se skrze Carnage dokáže nabourat na internet a zjistit tajné informace o Shriek (Naomie Harris). Tento hacking je odkazem na komiks, ve kterém se Carnage dokázal jako symbiont skrze internet přenést do počítače své oběti a zlikvidovat ji přímo u ní doma.
- Ve filmu si střihne cameo raperka Little Simz. Venom navíc ve své řeči na pódiu odkáže na song „Cleanin' Out My Closet“ od Eminema.
- Ve druhém aktu nosí Eddie (Tom Hardy) triko s nápisem „Mumford Phys Ed“ a mikinu Detroit Lions, tedy stejné oblečení jako nosil Eddie Murphy ve filmech Policajt z Beverley Hills 1 (1984) a 2 (1987).
- Když Eddie (Tom Hardy) vejde do obchody paní Chenové, tak narovná časopis ve stojanu, na jehož obálce je duchovní otec komiksových hrdinů Marvelu Stan Lee.
- Se stopáží 97 minut se jedná o nejkratší superhrdinský film od roku 2007. Ještě kratším filmem byla Fantastická čtyřka: Silver Surfer (2007), která má o 5 minut méně.
- Jedná se o první film Andyho Serkise, ke kterému nesložil hudbu Nitin Sawhney.
- Jedná se o čtvrtý Marvel film, ke kterému složil hudbu Marco Beltrami. Těmi přechozími byly Wolverine (2013), Fantastická čtyřka (2015) a Logan: Wolverine (2017).
 
Odkazy