Fontána pro Zuzanu / Fontána pro Zuzanu (1985/81/Československo/Komedie, Drama, Muzikál) 54% -Originál DVD-

27.08.2023 14:10
JEDNOU VĚTOU
„O prvních láskách a neláskách, přátelství i rozchodech mladých lidí.“

OBSAH
Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Duchovní otec série Dušan Rapoš nikdy žádný velký talent nebyl. Naopak jeho projekty byly pro kritiky i diváky příliš snadným terčem. Překypovaly ale takovým množstvím mizerných dialogů a zoufalých nápadů, kterým ještě zoufaleji chyběla dramaturgie, že si za to může sám. Scénář jednoduše připomíná šňůru, na kterou jsou navlečené korálky drobných příhod nevyrovnané úrovně. Jednička nicméně přilákala úctyhodný počet diváků, což ji vyloženě předurčovalo za jasného kandidáta na pokračování. A nejednoho diváka to muselo potěšit. Sexy Vejmělková, fajn hudba a jedna vyschlá fontána uprostřed sídliště. (castor) 2*

Jedno sídliště, uprostřed sídliště vyhaslá fontána a kolem fontány se shromažďuje místní mládež, která neví, co s volným časem. Tvůrci se snažili nabídnout divákovi hned několik příběhů najednou, a v tom je právě ta největší chyba. Měl jsem velký problém s orientací a vždy, než jsem se zorientoval, čí příběh vlastně sleduju, tak už se zase řešilo něco jiného. Film na mě působil zmatečně a neuceleně, zkrátka asi podobně, jako když kočička s pejskem pekli svůj dort. Měl jsem co dělat, abych film vůbec dokoukal, protože chvílemi to byla obrovská nuda a musel jsem bojovat sám se sebou, abych vydržel až do konce. Ovšem neříkám, že všechno je zde špatně. Filmu obrovsky pomáhá přítomnost sympatické Evy Vejmělkové, na kterou se vždy rád podívám, a ještě více filmu pomáhají atraktivní písně, které jsou zde přítomny. Píseň "Ak nie si moja" je úžasně napsaná i zazpívaná a poprávu se stala jednou z legendárních písní Vaša Patejdla, která i v dnešní době stále zní na koncertech kapely Elán. A právě díky těmto pozitivním faktorům nakonec filmu uděluji dvě hvězdy a mohu konstatovat, že to nakonec zase tak ztracený čas s tímto filmem nebyl. (freddy) 4*

Tohle je pro mě neskutečná nejen nostalgická, ale i srdcová záležitost. Kdo (v té době) nežil na sídlišti, asi nepochopí. Mám tenhle film hrozně rád, protože je o ulici, o lidech, o prostoru a době. O tom kratičkém úseku v lidském životě, kdy mizí dětství a začíná mládí, který je zcela nevratný a poštěstí-li se, je hrozně fajn. Je o té zvláštní ponurosti lidské existence (prakticky žádná z výrazných postav filmu není šťastná, a celé to prostředí působí spíše chmurně - alkoholici, svobodné matky, dívky bez budoucnosti, prakticky robotické existence [ten zvláštní milostný párek motorkářů v černém, který možná je šťastný, ale jejich štstí postrádá jakýkoliv projev života], nešťastné matky, hledající se dívky a chlapec, který tvrdě naráží na realitu života - fotr chlastá, dívka zraje dříve než ona, vidina hudební kariéry se rozplývá, zůstává jen ta automechaničina. A kromě toho je ten film plný skvělých věcí. Ponurá a přesto živoucí sídlištní atmosféra. Parádní hudba a k příběhu padnoucí texty. Robo Grigorov drsný tak, že by se před ním Chuck Norris vyděšeně krčil v koutě. Holky se zarostlým podpažím. Tenisky, které má na sobě Vejmělková, když lezou do sklepa, pro které bych dneska zabíjel. Vejmělkové diskotékově-taneční choreografie. Když spustí TA píseň, nejlepší československý oplodňovák všech dob, vstávají mi i chlupy v nose a uších. A ten konec, ten konec!!! Prostě parádní záležitost, která vůbec nestárne a neokouká se. Rozhodně si chci přečíst román, podle kterého to bylo natočeno. (eraserhead666) 5*

VELKÁ RECENZE
-
 
Postavy a obsazení
• Eva Vejmělková - Zuzana Petrová
• Jiří Bábek - Olino Zrubec
• Katarína Šugarová - Bela Strinková
• Jana Svobodová - Maja Petrová (Zuzčina sestra)
• Jana Holeňová - Čerkeska
• Ondřej Malý - Bohuš
• Miloslav Holub - Domorák
• Ferdinand Krůta - děda Zrubec
• Slavo Záhradník - otec Zrubec
• Sylvia Turbová - Zuzčina matka
• Vladimír Kratina - Zuzčin otec
• Marek Bezoušek - Števo
• Robo Grigorov - Viki

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.7.1986
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.10.2006 (DVD) SFÚ - Slovenský filmový ústav, Petit Press
Poprvé na DVD: 2.10.2006 SME
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Fontána pro Zuzanu (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/137/
Československo, Komedie / Drama, 1985
Režie: Dušan Rapoš, Hrají: Eva Vejmělková, Jiří Bábek

Fontána pre Zuzanu 2 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/138/
Slovensko, Komedie / Muzikál, 1993
Režie: Dušan Rapoš, Hrají: Eva Vejmělková, Pavol Habera

Fontána pro Zuzanu 3 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/139/
Slovensko, Komedie / Rodinný, 1999
Režie: Dušan Rapoš, Hrají: Eva Vejmělková, Ibrahim Maiga
 
Tvůrci a herci
Dušan Rapoš (Režie), - (Produkce), Vašo Patejdl (Hudba), Vladimír Ješina (Kamera), Maximilián Remeň (Střih), Miloš Kalina (Scénografie), Ludmila Várossová (Kostýmy), Pavol Sásik (Zvuk), Anton Gendiar (Masky), Karol Hlávka (Scénář), Eleonóra Gašparová (kniha) (Předloha), Eva Vejmělková (Herec), Jiří Bábek (Herec), Slavo Záhradník (Herec), Vladimír Kratina (Herec), Miloslav Holub (Herec), Ján Géc (Herec), André Vícha (Herec), Ferdinand Krůta (Herec), Vilma Jamnická (Herec), Sylva Turbová (Herec), Jana Svobodová-Mařasová (Herec), Ondřej Malý (Herec), Katarína Šugárová (Herec), Marek Bezoušek (Herec), Dagmar Pušová (Herec), Robo Grigorov (Herec), Edo Krajčír (Herec), Denisa Mathielighová (Herec), Ivan Bališ (Herec), Libuše Šedivá (Herec), Miroslav Igaz (Herec), Eva Gregáňová (Herec), Michaela Ruttkayová (Herec), Kristína Schreiberová (Herec), Ján Hangoni (Herec)
 
1985/81/Československo/Komedie, Drama, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Soundtrack k filmu vyšiel na vinylovej platni v roku 1986 v slovenskom hudobnom vydavateľstve Opus. Platňa mala názov "Dvaja".
- Ve filmu si zahrálo několik českých herců, kteří však neovládali slovenštinu, a tak byli při postsynchronech nadabováni. Evě Vejmělkové v roli Zuzany propůjčila svůj hlas Zuzana Skopálová, Jiřímu Bábkovi, představiteli Olina, Tibor Frlajs, Janě Svobodové Jarmila Kulíšková, Ferdinandu Krůtovi Elo Romančík a Vladimíru Kratinovi Ivan Romančík. Neherečku Katarínu Šugárovú nadabovala Zuzana Tlučková. Sylvia Turbová, jelikož její otec byl Slovák, mluví svým hlasem.
- Distribučný slogan filmu znel "Filmový muzikál o láske, motorkách a hrozne dobrých vlasoch."
- Dĺžka komponovanej hudby v tomto muzikály je 37 minút 47 sekúnd. V kinodistribúcii bol uvedený s krátkym kresleným filmom Janko Hraško na matematike (1985).
- Celé mená dvoch hlavných hrdinov boli Zuzana Petrová (Eva Vejmělková) a Olino Zrubec (Jiří Bábek).
- Letecké zábery do filmu zabezpečovala spoločnosť Slov-Air Bratislava.
- Variant názvu filmu bol aj Tak ahoj, fontána detstva!
- Postava Vikyho v podání Roba Grigorova nepronese během filmu jedinou repliku, ba dokonce ani jediné slovo. I během jeho seznámení se Zuzanou (Eva Vejmělková) vyřkne jeho jméno Bela (Katarína Šugárová).
- Milióntemu divákovi filmu odovzdali ako prémiu moped.
- Film sa počas prvých šesť dní premietal vo vyše 40 kinách v Československu aj viackrát denne.
- Dušan Rapoš a Vašo Patejdl získali za film Cenu mesta Karlove Vary na 37. Filmovom festivale pracujúcich - FFP 1986 a Vladimír Ješina Cenu za kameru na 24. Festivale československého filmu - FČSF Mariánské Lázně 1986.
- Na Ústrednom výbore KSČ označili film za nevhodný z dôvodu propagácie západného štýlu života. Dokonca ho pre motorky a kožené bundy označili za film propagujúci fašizmus. Rapošovi sa ho však vďaka známostiam a alkoholu podarilo pretlačiť do kín.
- Karol Hlávka pripravoval scenár asi tri roky a po premiére a zdrvujúcej kritike sa zaprisahal, že už nikdy nič nenapíše.
- Fontánu navrhol architekt Miloš Kalina a počas striekania vody bola napojená na dve hasičské autá.
- Viki (Robo Grigorov) jazdí vo filme na motocykli BMW R-12 z roku 1935 a Olino (Jirí Bábek) sa preháňa na Jawe Stadion S11.
- Film sa natáčal v Bratislave, Hrušove a Uherskom Hradišti.
- Počas prvého roku premietania v kinách videlo film 1,400,000 divákov.
- Vašo Patejdl sa kvôli práci na iných projektoch nezúčastnil natáčania a známe hudobné hity napísal len podľa obrázkov z filmu.
- Režisér Dušan Rapoš prezradil, že hlavná hrdinka Zuzana (Eva Vejmělková) mala byť pôvodne čiernovláska, no po neúspešnom hľadaní bola nakoniec blondína.
- André Vícha, ktorý stvárnil rolu mladého sochára Picassa, modeloval plastiku hlavy v skutočnosti dva dni v areáli školy v Kudlovicích.
 
Odkazy