Fešák Hubert / Fešák Hubert (1984/86/Československo/Komedie) 77% -Originál DVD-

27.08.2023 14:10
JEDNOU VĚTOU
„O žižkovském švihákovi, který práci nahrazoval vynalézavostí.“

OBSAH
Titulní hrdina komediálního filmu je typický žižkovský frajer. S chytrostí a šarmem si vyřizuje otevřené účty s policejním inspektorem Mourkem, který ho chce stůj co stůj dostat do kriminálu. Jenže Fešák Hubert unikne z každé nastražené pasti a nakonec připraví na zavilého policistu a jeho podřízené elegantní podraz. Z hledaných zločinců, které Mourek díky Hubertovi se slávou dopadne, se vyklubou nevinní lidé. Děj se odehrává na počátku třicátých let, v době hospodářské krize. Snímek vychází z tradičního pojetí žánru a pohybuje se v rovině určité nadsázky. Jak příběh, tak atmosféra jsou značně idealizovány.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ivo Nováku a Karle Heřmánku, doživotní díky ! Kdo tu na Žižkově vyrůstal, tak na takový frajery narážel v místních hospodách dnes a denně a hodně a hodně ho ovlivňovali...."Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz"....... Néé to může bejt jak chce, ale žižkovskejm klukům nesahá nikdo ani po kotníky. Tohle je prostě oda na frajerství i dřívější žižkováctví, chlap co má v katích nasráno a sebevědomí v minusu zkrátka nepatří na Žižkov. Kolegyně Faidra, luxusní koment. (Enšpígl) 5*

„Práce je vážně ta poslední šanc jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?“ Takový miniaturní český Podraz, který může žižkovským grandům navýšit hrdost s ohledem na „pochcánky“ z okolních čtvrtí a ostatní diváky osloví (zdánlivě) bezstarostnou prvorepublikovou atmosférou, rozverným humorem a osobitou hantýrkou (rajda, revírní, hauptrefa, sejřit, no bylo by to na tenčí slovník). Karel Heřmánek v 84´ zaválel a ne nadarmo mi ten hek do okna směrem k šmírující sousedce připomněl Jeho nejtemnější temnost, jistého vládce pekel.. „Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz…“ (Gilmour93) 3*

Na Fešákovi je nejzajímavější, jak dlouho se mi vyhýbal, ačkoliv jde o titul, který se více méně pravidelně objevuje v nabídce televizních stanic třikrát do roka. Režisér Novák použil vizuál a atmosféru ze Sequencových Hříšných lidí města pražského, jen je posunul do komediální polohy. Druhým zdrojem inspirace byla tvorba Karla Kachyni, který se často nostalgicky vracel do doby svého dětství. V porovnání s oběma slavnými zdroji je ale vidět, že výsledek poněkud pokulhává. Působí to spíš jako promenáda prvorepublikových figurek, někdy zajímavých, někdy spíš strejcovsky provinčních. Scénkám většinou schází lehkost a scénář je tak nějak nedotažený. Výsledek zachraňuje spolehlivý výkon osvědčených herců typu Heřmánka, Kostky a Somra. V porovnání s českou tvorbou posledních dvou dekád se ale přece jen přikláním k maličké čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. (gudaulin) 4*

VELKÁ RECENZE
Zkušený scenárista a režisér Ivo Novák rozšířil počet filmů, které se v osmdesátých letech v odlehčeném duchu vracely k období první republiky. Podobně jako Anděl s ďáblem v těle (1983) a jeho pokračování Anděl svádí ďábla (1987) je Fešák Hubert diváckou zábavou, která sází na atraktivní evokaci „starých zlatých časů“. Titulním protagonistou snímku, který se do kin dostal v roce 1985, je Hubert Hrabě zvaný Fešák, žižkovský frajer, který se neustále pohybuje lehce za hranicí zákona. Jako každý sympatický darebák má hrdina důstojného protivníka – policejního inspektora Mourka, který se ho dlouho, marně pokouší dostat za mříže. Ochránce spravedlnosti, který se „svého“ zločince neustále snaží přechytračit, se ovšem nakonec stává obětí vlastní horlivosti při pátrání po padělatelích evropského formátu. Fešák Hubert na Mourka totiž nastraží léčku. Stává se tak oblíbeným prototypem kriminálníka, který svérázným způsobem trestá nepravosti ve svém „rajónu“. Hubertovým světem je pražský Žižkov, jehož atmosféru se tvůrcům povedlo prostřednictvím kostýmů a lokací působivě přiblížit. Vyprávění, situované do hubených let počátku hospodářské krize, se v rámci třpytivé retro atmosféry šťastně vyhýbá neústrojným aktualizacím. Ve stylu amerického Podrazu (1973) a ve volné inspiraci Žebráckou operou vytvářejí Ivo Novák se scenáristou Pavlem Hanušem starosvětskou selanku, v níž musí frajer se švejkovskými rysy vždycky zvítězit nad chronicky amorální „vrchností“. Hlavní oporou tohoto konceptu je představitel titulní postavy – tehdy sedmatřicetiletý Karel Heřmánek (který se objevil i ve zmíněných Matějkových „Andělích“). Oblíbený herec v roli Huberta vytvořil jednu ze svých nejpopulárnějších rolí. V partu inspektora Mourka Heřmánkovi zdařile oponuje Petr Kostka. V roličkách rázovitých obyvatel Žižkova se objevuje řada známých herců i hereček.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Žižkovský frajer Hubert Hrabě zvaný Fešák bydlí s malým funebrákem Emanem Wurmem a portýrem z hodinového hotelu Nepraš Karlem Myšičkou. Práci nemá a živí se různým způsobem. Má zavedenou „kancelář na alibi“, dokáže se vnutit coby příbuzný na svatby a opatřit tak jídlo a pití pro přátele. Má na něho spadeno inspektor Mourek z policejního ředitelství, ale Fešák si dává dobrý pozor. Soukromý detektiv Špirk požádá Huberta, aby mu pomohl při sledování záletné mladé manželky Kropase, ředitele banky Union. Hubert během akce zjistí, že se Kropasová stala obětí lichváře Lóna. Svérázným způsobem Lóna potrestá a také ho obere. Mstivý Mourek přinutí funebráka Emana, aby na Fešáka donášel. Eman se však Hubertovi přizná. Mourek pátrá po věhlasných padělatelích peněz hledaných po celé Evropě. Fešák se zdánlivě nechá přinutit Mourkem ke spolupráci, ale ve skutečnosti na protivného policistu nastrojí léčku. Oznámí mu, že oba padělatelé se nacházejí v žižkovském hotelu Nepraš. Když tam Mourek s policisty dorazí, zatkne dva muže. Později se ukáže, že jeden z nich je bankéř Kropas, druhý je komorník baronky Bramberkové Franz, úspěšně se vydávající za schizofrenika. Mourek má ohromnou ostudu, za trest je odvelen až na východ republiky do Mukačeva. Před svým odjezdem chce ještě dopadnout Fešáka. Ale nepodaří se mu to. Přátelé dopraví Fešáka v rakvi do bezpečí.
 
Postavy a obsazení
• Karel Heřmánek - Fešák Hubert Hrabě
• Petr Kostka - inspektor Mourek
• Josef Somr - Pašek
• Pavel Zedníček - Eman Wurm (funebrák)
• Otto Lackovič - Skákal
• Pavel Nový - Karel
• Lubomír Lipský st. - komorník Franc
• Evelyna Steimarová - Pašková
• Lubomír Kostelka - detektiv Ladislav Špirk
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.6.1985
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 15.11.1995 (VHS)AB Barrandov Home Video, 29.9.2008 (Bontonfilm)
Poprvé na DVD: 29.9.2008 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Ivo Novák (Režie), Václav Rouha (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Hapka (Hudba), Richard Valenta (Kamera), Ivana Kačírková (Střih), Josef Hrabušický (Scénografie), Svata Sophová (Kostýmy), Petra Barochová (Kostýmy), František Fabián (Zvuk), František Čížek (Masky), Ivo Novák (Scénář), Pavel Hanuš (Scénář), Karel Heřmánek (Herec), Petr Kostka (Herec), Josef Somr (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Otto Lackovič (Herec), Pavel Nový (Herec), Lubomír Lipský st. (Herec), Evelyna Steimarová (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Jiří Holý (Herec), Jana Šulcová (Herec), Laďka Kozderková (Herec), Josef Patočka (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Nelly Gaierová (Herec), Vlastimil Fišar (Herec), Václav Sloup (Herec), Renáta Honzovičová (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec), Miriam Kantorková (Herec), Vlastimil Zavřel (Herec), Vladimír Hrubý (Herec), Míla Myslíková (Herec), Jan Kotva (Herec), Karel Engel (Herec), Karel Hábl (Herec), Eugen Jegorov (Herec), Věra Kalendová (Herec), Jiří Krytinář (Herec), Stanislav Litera (Herec), Lenka Machoninová (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Jan Teplý st. (Herec), Zora Ulla Keslerová (Herec), Václav Kotva (Herec), Dáša Neblechová (Herec), Jiří Lír (Herec), Jan Kreidl (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Eva Trejtnarová-Hudečková (Herec), Mirko Musil (Herec), Viktor Maurer (Herec), Pavla Severinová (Herec), Rudolf Vodrážka (Herec)
 
1984/86/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Do role komorníka France byl původně obsazen Jiří Sovák. Poté, co odstoupil pro onemocnění, převzal roli Lubomír Lipský.
- Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku.
- Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové.
- Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice.
 
Odkazy