Tokarev (Kodex spravedlnosti) / Tokarev (2014/98/USA, Francie/Akční, Krimi, Thriller) 47%

08.02.2022 20:19
JEDNOU VĚTOU
„Chyba ruské mafie se mění v krvavou pomstu."

OBSAH
Bohatý podnikatel Paul Maguire má šestnáctiletou dceru Caitlin, která ovšem nic netuší o jeho kriminální minulosti. Doma s nimi žije i její nevlastní matka Vanessa. Když spolu s Paulem odchází na důležitou obchodní večeři, Caitlin nechávají doma s dvěma jejími kamarády. Během večeře se Paul dozvídá od detektiva, že do jeho domu vnikli maskovaní muži, oba mladíky zbili a Caitlin unesli. Zoufalý Paul se obrací na své dva kamarády, Dannyho a Kanea, se kterými kdysi ukradli ruské mafii spoustu peněz a jejich kurýra zabili. Tím se tehdy rozloučili s kriminalitou. Nyní jsou tedy opět všichni tři pohromadě a vydávají se pátrat. Jejich metody nejsou zrovna útlocitné, což hned první vyslýchaný pozná na vlastní kůži. Caitlin je však zanedlouho nalezena mrtvá. Po pohřbu Paul s přáteli pokračuje v pátrání i přes nesouhlas svého tehdejšího šéfa Francise. Jak detektivové vypátrají, Caitlin byla zabita zbraní Tokarev TT 33. Je to oblíbená zbraň ruské mafie, které velí Chernov. To je muž, kterého Paul se svými přáteli kdysi okradl. Jenže Chernov je nikdy neodhalil.
Paul tedy vyvolává úmyslné konflikty, aby Chernov nějak zareagoval. Jenže on nic. A tak Paul se společníky přitvrdí a reakce následuje. Chernov přepadne a unese Kanea. Přitom stále tvrdí, že se smrtí Caitlin nemá nic společného. Vyslýchá Kanea velmi tvrdě a on přiznává tehdejší loupež. To Chernova naštve, onen okradený a zabitý kurýr byl totiž jeho bratr. Kane zemře. Paul začíná podezřívat Dannyho, který se chová zvláštně, že to kdysi ve vězení vykecal, a v hádce jej nešťastnou náhodou zabije. Zůstává tak zcela sám ve svém vzteku. A to netuší, jaké velké překvapení jej čeká, když přijde na to, že Caitlin zabil její přítel omylem během frajeření Paulovou zbraní, kterou měl doma ukrytou, a pak se jejího těla spolu s kamarádem ve stresu zbavili. Netušili, že si policie bude myslet, že s tím má co dělat mafie. Zoufalý Paul spáchá sebevraždu. (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tupolev.. To jsou paradoxy. Nicky bojuje s ruskou mafií a přitom jeho vosková držka se špatně nabarvenými vlasy svádí k dojmu, že si nějakou dobu poležel vedle Vladimíra Iljiče. A co teprve ten, že za vším stojí (bacha spoiler) podceněná partnerská prověrka a ledabylá úschova zločineckých relikvií.. Jediným pozitivem je celkové neoptimistické vyznění, jinak z toho čpí diletantství při choreografii akce, truchlivá bezradnost mimo ní a nedostatek snahy vytřískat z toho alespoň náznak guilty pleasure. Úplným vrcholem (de facto dnem) je pak tragikomický výkon akčního přetrhdíla jménem Cage. Já prostě nechápu, co si v podobných rolích pořád dokazuje? Být na jeho místě Chevy Chase nebo Láďa Mrkvička, vyšlo by to nastejno.. (Gilmour93) 2*

O zbytečnosti mnoha rolí Nicolase Cage posledních let se už popsaly stohy papíru. Chlapíka, který má stále jiskru a herectví v malíku (jen by měl urychleně vyhodit svého agenta), mnohem raději uvidím v podobné béčkové ohrané story, než ve všech těch Honech na čarodějnice nebo Ghost Riderech. Je z ní totiž alespoň trošku cítit život. Samozřejmě bychom při opětovném setkání Cage s Peterem Stormarem rádi viděli alespoň polovinu z toho, co v brilantních 8mm, jenže tehdy stál za scénářem Andrew Kevin Walker a režie se chopil (toho času) velmi spolehlivý Joel Schumacher. Tady máme co do činění s úplně jinou ligou. Z nájemného zabijáka politikem, kterému zmizí dcera, to tu ještě u Nicolase nebylo. Nápady i cokoliv, co by tenhle kousek posunulo někam výš, dochází velmi brzy, rozuzlením tomu dá navíc scénárista neuvěřitelnou korunu. Chválit tak nakonec příliš nejde, Cageovi párkrát rupne v bedně, několikrát si zastřílí a je konec. Tak třeba příště!! (castor) 2*

Nevím proč, ale atmosféra a vizual filmu mi připomínaly videohry Max Payne (ne film!!) ... Rádoby akční thriller, který by fungoval skvěle, kdyby: akční scény měly dobrou choreografii a nikoliv tak otřesně trapnou, Nicolas Cage nepodával jeden ze svých úplně nejhorších hereckých výkonů ve své kariéře, herci obecně nehráli tak špatně ochotnicky a dialogy nebyly tak příšerně nudné a otravné ... Sice je to akční, sice je to temný, sice je to dost brutální, ale stejně se mi to nelíbilo ... Závěr filmu budiž a hořká pachuť totálního zmaru a zbytečnosti mne rychle přivedla i na naprostou zbytečnost vzniku tohoto filmu ... (Flipnic) 2*

VELKÁ RECENZE
Nicolas Cage a jeho Rage, nebo Tokarev chcete-li. Letošní rok totiž nabídl další videobéčko, kde se tento kdysi áčkový herec objevil. A tvůrci nejen, že si moc nevěděli co si s filmem počít, dodnes vlastně není jasné, jak se film vlastně oficiálně jmenuje. Někde je uváděn pod původním názvem Tokarev, který se s filmem táhl od začátku produkce, někde se pak objevuje jméno Rage, nejspíše aby to krásně rýmovalo, Rage / Cage, však víme. Tak jako tak, film je na světě a některé VoD služby jej nabízejí ve svém repertoáru. Stojí ovšem vůbec za váš čas?
Paul Maguire (Nicolas Cage) býval kdysi nájemným zabijákem mafie. Před lety se ale rozhodl s tímto životem seknout a vydat se na politickou kariéru. Díky jeho zásluhám mu to bylo umožněno. Nyní, po letech od doby co s organizovaným zločinem skončil, se k němu do života zas vrací. Jednoho večera se do jeho domu vloupává skupinka ozbrojených jedinců, kteří unášejí jeho dcerku. Paul se proto rozhodne s pomocí svých bývalých kumpánu jednat na vlastní pěst a i přes varování policie, vypátrat lidi zodpovědné za únos sám. Situace se ovšem komplikuje v momentě, kdy je Paulova dcera nalezena mrtvá. Tohle je osobní a všichni jsou si toho moc dobře vědomi. Jsou zkrátka rány, které se nikdy nezacelí a právě Paul to co nevidět zjistí...
Je docela úsměvné, že asi nejlepší důvod, proč se na film podívat, je fakt, že Nic díky němu může přidat dalších pár kreací do kompilace která proběhla několikrát internetem. Předvádí tu totiž opět několik do extrému zahnaných expresivních vyjádření emocí, které ho tak proslavily. Nějak jsem ovšem nezaznamenal, že by mi to vysloveně vadilo. Bude to nejspíše tím, že do kvalitativních vod, kam Tokarev spadá, podobně vyhraněné projevy docela logicky patří.  
To co se vám totiž dostává do rukou není ničím jiným, než ve všech ohledech průměrným, hloupým a přímočarým akčním videobéčkem, které byste před lety hledali ve videopůjčovně v oddělení, kde mají speciální regál pro postupně tloustnoucího Stevena Seagala. A čekat od filmu podobného ražení něco převratného by bylo asi tak logické jako čekat ve vlaku na letušku.  Na druhou stranu nabízí ale Tokarev, i přes docela hodně televizně vypadající zpracování, vcelku slušnou akci, která je jednoznačně tím nejzajímavějším, co vám hodina a půl ve společnosti tohoto filmového kousku přinese. Mihne se zde pár známých tváří, nicméně ani ty nedokáží odvést pozornost od toho, že film působí spíše jako epizoda televizního seriálu, či laciná kopie něčeho.
Ať už je to tedy Tokarev, Rage nebo Cage, je to vlastně úplně jedno. V kontextu jeho posledních rolí, se jedná o tu pozitivnější část a to i přesto, že má film nejblíže k průměru jak jen to jde. Nicovi tam párkrát rupne v bedně, párkrát si zastřílí, proteče trocha krve, mihne se pár známých ksichtů a tím to taky skončí. Tokarev není ničím jiným než jen prostoduchou průměrnou výplňovkou, která neurazí, nicméně nezanechá ani za mák ničeho originálního, nápaditého či kdovíjak zajímavého. Prostě obstojně zvládlá béčková rutina.     

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Paul Maguire), Pavel Vondra - Michael McGrady (Danny Doherty), Jakub Saic - Max Ryan (Kane), Milan Slepička - Danny Glover (Peter St. John, titulky), Šárka Vondrová - Rachel Nichols (Vanessa Maguireová), Patricie Soukupová - Aubrey Peeples (Caitlin Maguireová), Vojtěch Hájek - Max Fowler (Mike), Daniel Krejčík - Jack Falahee (Evan), Jaroslav Horák - Pasha D. Lychnikoff, Michael Papajohn (Černov, Vory), Milan Bouška - Ron Goleman, Peter Stormare, Kevin Lavell Young (Hanson, Francis O'Connell, Oliver)
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Matěj Večeřa
Dialogy a Režie: Jan Žáček
Vyrobila: Společnost Riafilm pro Intersonic v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 11.07.2014 Image Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2,060,000
Náklady (Rozpočet) - $ 21 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Tokarev (2014) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/13/
USA / Francie, Akční / Krimi
Režie: Paco Cabezas, Hrají: Nicolas Cage, Rachel Nichols

Drive Angry (2011) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/12/
USA, Fantasy / Akční
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Nicolas Cage, Amber Heard
 
Tvůrci a herci
Paco Cabezas (Režie), Richard Rionda Del Castro (Produkce), Michael Mendelsohn (Produkce), Laurent Eyquem (Hudba), Andrzej Sekula (Kamera), Robert A. Ferretti (Střih), Melissa Wulfemeyer-Valenzuela (Casting), Vincent DeFelice (Scénografie), Critter Pierce (Kostýmy), Christopher Sheldon (Zvuk), Tom Taylor (Zvuk), Ignacia Soto-Aguilar (Masky), Jim Agnew, Sean Keller (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Rachel Nichols (Herec), Peter Stormare (Herec), Danny Glover (Herec), Michael McGrady (Herec), Max Ryan (Herec), Pasha D. Lychnikoff (Herec), Sarah Ann Schultz (Herec), Aubrey Peeples (Herec), Elena Sanchez (Herec), Michael Papajohn (Herec), Jack Falahee (Herec), Eric C. Schmitz (Herec), Michael Stallings (Herec), Richard Rionda Del Castro (Herec), Judd Lormand (Herec), Weston Cage (Herec), Max Fowler (Herec), Bruno Mello (Herec)
 
2014/98/USA, Francie/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film je pojmenován po staré armádní ruské pistoli Tulský Tokarev vz. 1933. Ta vychází ze svého předchůdce TT 30, jenž vychází z amerických pistolí Colt. Dnes jde spíše o sběratelskou záležitost. Používali ji i československé jednotky během i po druhé světové válce.
- Film se natáčel v Mobile v Alabamě.
- Prvý americký film režiséra Cabezasa.
- Paul Maguire (Nicolas Cage) vo filme jazdí na aute Mustag GT500 z roku 1967. Je to totožné auto s "Eleanor", rovnako nalakovaným vozidlom, známym z jeho predošlého filmu 60 sekúnd (2000).
- Nicolas Cage a Peter Stormare sa stretli už pri filme 8MM (1999).
 
Odkazy