Drž se blízko (seriál) / Stay Close (Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller Velká Británie, 2021, 6 h 15 min (Minutáž: 39–53 min)) 68%

27.08.2023 14:05
JEDNOU VĚTOU
„Carlton Flynn zmizí přesně 17 let potom, co se ztratil Stewart Green, a mezi lidmi, kteří jsou s oběma muži nějak spojení, to spustí řetězovou reakci.

OBSAH
Příběh o třech lidech, kteří si žijí své pohodlné životy, zatímco skrývají temná tajemství, o kterých nemají tušení ani jejich nejbližší. Megan je pracující matka tří dětí. Ray je bývalý dokumentární fotograf, který nyní trčí v neinspirativní práci a fotí děti zbohatlíků. Broome je detektiv, který se nedokáže oprostit od nevyřešeného případu pohřešované osoby. Lorraine je stará kamarádka Megan, která doručí šokující zprávy, jež mají dopad na všechny tři hrdiny. Minulost se vrací, aby je strašila, ohrožuje jejich životy i životy bližních. Jaký bude jejich další tah?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ucházející detektivka se zajímavými postavami a koncem, který se mi fakt líbil, což se mi u autora (nečtené) předlohy stalo opakovaně. U některých vedlejších postav mi přišlo líto, že nemají víc prostoru nebo je hraje slabší herec (fotograf). Jediný fatální průser seriálu je extravagantní pár sociopatů, kteří do seriózní detektivky prostě nepatří a trpěl jsem, kdykoliv se objevili na obrazovce, totálně mimo. (BoredSeal) 4*

Trošku natažené, ale za to kvalitně zpracované. Námět, podle mě, prostě nebyl nic moc - nic nového ani revolučního. Zachránil to až pak dobře napsaný scénář a produkce obecně. Herci nijak filmu neuškodili, ale ani to nijak nadprůměrně neposunuli aby se toto za mě dostalo na 4*. Ovšem, kdyby toto byl trošku delší film, pocity a následné hodnocení diváka by asi byly jinačí. Dalo by se to podle mě nacpat do 150 minut a v tom případě by napětí připomínalo Gone Girl, ale nějak moc se to prostě roztáhlo. Člověk by Stay Close rád sloupl jako jedno sousto, jenže málokdo si najde čas celý den. A to za mě nebylo dobře. Místama jsem se nudil víc, než bych chtěl. (Marykus) 3*

Dalo se na to koukat, občas to bylo, hlavně v závěrečných dílech, trochu napínavý. Ale jinak vesměs dost nuda, nelogický, děravý scénář, nepříliš zajímavé postavy.  Sériového vraha jsem si opravdu netipnul, ale na druhou stranu nevede k němu žádné pátrání - prostě si v posledním dílu přijde a přizná se ke všem zločinům. Největší šmrnc tomu dávali dva psychopatičtí vrazi, kteří vypadali, jako by se do seriálu omylem zatoulali z nějakého úplně jiného scénáře. Nikde jsem se ale nedobral toho, proč vlastně ty lidi tihle dva magoři zabíjeli. (johnnie78) 3*

VELKÁ RECENZE
-

SEZNAM EPIZOD
1.série (2021)
DÍL 1: Epizoda 1 (Epizode 1) - Megan Pierceová se má vdávat, ale rozhodí ji žena, kterou kdysi znala. Pohřešuje se další člověk a detektivu Broomeovi to připomíná starší nevyřešený případ.
DÍL 2: Epizoda 2 (Epizode 2) - Megan při pátrání po tom, co se stalo se Stewartem, požádá o pomoc starého kamaráda. Pohřešují se další muži a Broome má za to, že tyhle případy spolu souvisí.
DÍL 3: Epizoda 3 (Epizode 3) - Megan rozhodí Daveova matka, která tvrdí, že za ní chodí nezvaný host. Ray s Kayleigh vzpomínají na noc, kdy zmizel Carlton i ostatní muži.
DÍL 4: Epizoda 4 (Epizode 4) - Harry domluví Megan schůzku. Broome se odhodlá k velkému kroku v osobním životě. Ray musí k výslechu a marně vzpomíná na to, co se dělo.
DÍL 5: Epizoda 5 (Epizode 5) - Setkání Megan s Rayem skončí předčasně. Broome s Erin prošetřují nezvyklý průběh jednoho zmizení a dostanou se přitom ke staršímu komplikovanému případu.
DÍL 6: Epizoda 6 (Epizode 6) - Daveovu rozlučku se svobodou zkomplikuje nezvaný host. Ken s Barbie se zaměří na Meganinu rodinu. Lorraine truchlí kvůli ztrátě kamaráda.
DÍL 7: Epizoda 7 (Epizode 7) - Broome s Erin se snaží vyvodit, kdo z týmu vynáší ven informace. Megan konečně řekne Daveovi pravdu. Del Flynn si uvědomí, že nemá Kena s Barbie moc pod kontrolou.
DÍL 8: Epizoda 8 (Epizode 8) - Po překvapivém nálezu případ silně zasáhne do Broomeova osobního života. Megan s Rayem si konečně promluví o událostech jedné osudové noci.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Kristina Jelínková - Cush Jumbo (Megan Pierce), Martin Zahálka - James Nesbitt (detektiv Michael Broome), Regina Řandová - Sarah Parish (Lorraine), Ivo Hrbáč - Daniel Francis (Dave Shaw), Petr Burian - Jack Shalloo (Brian Goldberg), Jiří Krejčí - Aidan Kelly (Rudy), Bohdan Tůma - Richard Armitage (Ray Levine), Jan Battěk - Hyoie O'Grady (Ken), Milada Vaňkátová - Poppy Gilbert (Barbie), Viktorie Taberyová - Bethany Antonia (Kayleigh Shawová), Alžběta Volhejnová - Rachel Andrews (Béa), Pavel Rímský - Eddie Izzard (Harry Suton)
Dále v českém znění: Petra Hobzová, Nikola Votočková, Irena Hrubá, Petr Neskusil, Ludvík Král, Radovan Vaculík, Robin Pařík, Hynek Hoppe, Eliška Beňová a další
Překlad: Kateřina Sidonová
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Markéta Watzková
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Pro Netflix vyrobilo S Pro Alfa - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.12.2021 Netflix
Premiéra Velká Británie: 31.12.2021 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 31.12.2021 Netflix
 
Tvůrci a herci
Lindy Heymann (Režie), Daniel O'Hara (Režie), Juliet Charlesworth (Produkce), Sheila Nortley (Produkce), David Buckley (Hudba), Luke Richards (Hudba), Giulio Biccari (Kamera), Steve Singleton (Střih), Josh Cunliffe (Střih), Priscilla John (Casting), Orla Maxwell (Casting), Luana Hanson (Scénografie), Cathy Prior (Kostýmy), Ashoke Ghosh (Zvuk), Lisa Purchase (Masky), Daniel Brocklehurst (Scénář), Mick Ford (Scénář), Charlotte Coben (Scénář), Victoria Asare-Archer (Scénář), Harlan Coben (kniha) (Předloha), Cush Jumbo (Herec), Richard Armitage (Herec), Sarah Parish (Herec), James Nesbitt (Herec), Jo Joyner (Herec), Youssef Kerkour (Herec), Bethany Antonia (Herec), Poppy Gilbert (Herec), Andi Osho (Herec), Jeremy Ang Jones (Herec), Eddie Izzard (Herec), Belinda Stewart-Wilson (Herec), Oliver Woollford (Herec), Aidan Kelly (Herec), Ross Boatman (Herec), Jack Shalloo (Herec), Rachael Elizabeth (Herec), Thomas Dominique (Herec), Isabelle Connolly (Herec), Leon Annor (Herec), Daniel Francis (Herec), Tobias James-Samuels (Herec)
 
2021/375/Velká Británie/Krimi, Drama, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení seriálu probíhalo ve městech Blackpool, Manchester, Sutton a v lokalitách Silver Jubilee Bridge Runcorn a Knowsley Safari.
 
Odkazy