Čtvrtá hvězda (TV seriál) / Čtvrtá hvězda (TV seriál) (Komedie Česko, 2014, 5 h 37 min (Minutáž: 27–30 min)) 80%

27.08.2023 14:03
JEDNOU VĚTOU
„Hotel na okraji Prahy. Tři patra, tři recepční, tři hvězdičky. Manažerka chce čtvrtou. Mají na to rok. Zvládnou to? Když jsou všichni úplně blbí?“

OBSAH
Čtvrtá hvězda vypráví příběh mladého Štěpána (Václav Neužil), který získal místo jako druhý noční recepční v tříhvězdičkovém hotelu Meteor na periferii Prahy. Štěpána zajímá Pavlínka (Martha Issová), která zde pracuje jako denní recepční. Pavlínku ovšem nezajímá Štěpán, ale agresivní hotelový údržbář David (David Novotný), který se snaží uniknout vyčerpávajícímu erotickému zájmu své nadřízené, hotelové manažerky Terezy (Lenka Krobotová). Ta se kromě Davida snaží i o ziskání čtvrté hvězdy, jež by zvýšila prestiž a úroveň hotelu. Její snahy ovšem naráží na sobectví, pohodlnost, lenost a zištnost podřízených. Vysněná čtvrtá hvězda ze všech zaměstnanců hotelu zajímá nejméně bývalého manžela Terezy a ředitele hotelu Teodora (Martin Myšička). Jeho jediným zájmem je zdokonalit se v hraní čínské hry mahjong. Terezino úsilí maří osobní zájmy i dalších podřízených: ambiciózní a záludný kuchař Smutný (Jaroslav Plesl) dychtí po místu šéfkuchaře, melancholický šéfkuchař Tichý (Miroslav Krobot) bojuje s trvalými následky po úrazu, denní recepční František (Ivan Trojan) kšeftuje s podsvětím a paktuje se s nebezpečným zločincem Majorem (Pavel Šimčík), hotelová prostitutka Libuška (Klára Melíšková) trénuje oddíl mladších dorostenců lakrosu, hotelový taxikář Jindra (Marek Taclík) je asi gay se silným mateřským pudem a barmanka Jiřina (Simona Babčáková) má manko.(Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Česká televize využila situace a dohodla se na spolupráci s Prušinovským. S člověkem, co vytvořil dost možná nejlepší postkomunistický seriál vůbec, který je upřímný a vtipný, což tady je ve většině případů zázrak. Většinou se totiž jedná o trapné a smutné pokusy, které nemají hlavu, ani patu a zaplňují jinak docela dobré časy na nějaké ty pořádnější pořady. Čtvrtá hvězda nicméně na mě vybafla během okamžiku. Nevěděl jsem o ní a najednou jsem oněměl, jaký že to Česká televize pustila za seriál do světa. Výsledkem je naprosto poctivý sitcom. Ano, přesně takový ten komediální styl, jehož vrcholem tady byl Ozzák, kterej byl pro mnohé zjevením, ale časem upadl do brutálního stereotypu. Nebojím se ale, aby se se Čtvrtou hvězdou stalo něco podobnýho. Prušinovskej je dost chytrej na to, aby v tom nejlepším pořad utnul. I když na druhou stranu si myslím, že by byla škoda, aby v případu Čtvrté hvězdy něco takového dělal. Tenhle typ seriálů musí být bezbřehá studnice nápadů, do kterých se dá narážet ze všech stran. No, a super na tom seriálu je, že představuje českou náturu v té nejlepší podobě. Také se odehrává v Praze a nejlepší na tom všem je, že s těmi herci z Dejvického divadla je fakt legrace. Je jich sice dost, ale každý má v nějakém díle svůj prostor. Jednou Trojan, pak Novotnej a příště třeba zase Krobot. No paráda, konečně se mám zase na co těšit do budoucna. Prušinovský by s tímhle mohl prorazit klidně i v cizině. Co by ne. Konečně někdo pochopil, že se nám ty britcomy nelíbí bezdůvodně. P.S. Pane Novotný, to že jste můj jmenovec a narodil jste se ve stejném městě jako já, pořád neznamená, že si tak vehementně budete prosazovat svou Spartičku. Jsou tu i tací, kteří by takovou tíhu nemuseli unést :-) (Malarkey) 4*

Zjevení z jiného světa, které si jako hlavní trumf svého snažení vybralo to, co podobných českým žánrovým souputníkům bez milosti vyčítáme – trapnost. Skvělé herecké obsazení a režisérský cit pro timing se skloubily v jedinečnou podívanou, které pravda může být vyčítáno, že to má dějově své výkyvy a ne každá zápletka je na papíře dohrána do konce, ale ty upřímné salvy smíchu kombinované s „feel good“ úsměvem prostě beru jako neklamné znamení, že jsme konečně našli cestu. Včetně toho, že tvůrci suverénně testují, kam až můžou zajít – pornem prudérnost, fotbalem národní omezenost. (Isherwood) 4*

ČT nasazuje seriálovou laťku pro rok 2014 hned zkraje proklatě vysoko. Po šestém díle si troufám nastřelit pět hvězd, protože v prvních třech dílech nedošlo ani k nejmenšímu zaváhání, a i když 4. a 5. epizoda ubrala na divácky vděčné legraci a šla spíš cestou herecké exhibice a trochy zesměšňování výrazového tance, takhle dobře udělané jsme to v českém komediálním seriálu ještě neviděli. Kdo ví, možná by mohl být překonán i Okresní Přebor... Každopádně individuální herecké výkony i souhra jsou dokonalé, scény i díly vypointované, no a samozřejmě Trojanův copánek a vekslácký ksindl v tom nejhorším slova smyslu - prozatím záruka vynikající zábavy. 90%, které doufám dolů nepůjdou. Zvláštní bonus - natáčení porna s Trojanem a Krobotovou v šestém díle:))) (Gemini) 5*

VELKÁ RECENZE
Česká televize má za sebou bezesporu hodně nabitý seriálový podzim. První čtvrtletí nového roku je však v její režii ještě mnohem natřískanější. Dočkáme se tak kriminálky Případy 1. oddělení, ambiciózní První republiky či návratů Cirkusu Bukowski a Českého století.  Seriálovou invazi ovšem již nyní zahajuje neméně zajímavý sitcom Čtvrtá hvězda. Při sousloví český sitcom se nejspíš asi většina z vás již začíná klepat strachy a to docela po právu. Jenže když doplním, že novou komedii má na starosti tvůrce populárního Okresního přeboru Jan Prušinovský a herecký ansábl Dejvického divadla v čele s Miroslavem Krobotem, musí vám být jasné, že tato novinka za pokus rozhodně stojí.
Zapadlý fotbalový trávník tak osvědčený tvůrčí tým vyměnil za možná ještě zapadlejší a neudržovaný hotel Meteor. Sem se jako nováček dostává hlavní postava příběhu Standa, jenž nemá moc kde hlavu složit, a proto se na nabídku svého vykutáleného strýce Františka uchází o práci nočního recepčního. Tento džob nakonec i přes kyselé škleby místní manažerky Terezy dostane a seznamuje se s dalšími podivnými individui z jeho nového domova. Tereza by ovšem s bídnou situací hotelu chtěla něco udělat a ze všech sil se pro něj snaží vybojovat vytouženou čtvrtou hvězdu. Což je vzhledem k tomu, že pro provoz výtahu si v něm musíte poskočit, v posilovně se hned po prvním kliku zapotí všechna okna a jeden z recepčních ve volnu okrádá vaše hosty, dost těžká práce.
Takto aspoň děj seriálu propaguje samotná Česká televize, v doposud viděných dvou dílech seriálu jsem ale žádnou o snahu o získání vytoužené hvězdy, či jenom pouhé zmínění této dějové linky v dialogu, nezaznamenal. Tvůrci se tedy prozatím soustředí hlavně na seznamování Standy s ostatními charaktery a místními podmínkami a pravidly. A zatím to naštěstí vychází i bez toho příběhu. Prušinovský a spol. totiž opět přichází se svým specifickým stylem humoru, jež si vyzkoušeli již na okresních čutálistech. Jeden vtipný dialog střídá druhý, aniž by to byť malinko šustilo papírem a zábavných scén je zde pro začátek také celkem dost. Tvůrci se navíc rozhodně nebojí černého humoru a v některých situacích se rozhodně nedrží při zemi. I přesto jsou však v některých scénách vidět ještě malinké rezervy a v dalších epizodách by rozhodně nezaškodilo se více věnovat také epizodním zápletkám, které byly zatím docela slabé.
Síla úvodních dílů pak kromě humoru tkví převážně v zajímavě načrtnutých a typově odlišných postavách. Máme zde tedy chladnou manažerku Terezu, která ve volných chvílích sexuálně zneužívá svého podřízeného, jejího bývalého manžela, jemuž už je vlastně všechno u zadnice, podvodníčka Františka s jeho hluchým parťákem, hotelovou prostitutku se zálibou v lakrosu či taxikáře, jenž až příliš hlasitě dává najevo, že je homosexuál. Prostě hodně nesourodá sebranka, které to ovšem dohromady skvěle funguje a diváka skvěle pobaví. Otázkou jen zůstává, jak moc scénáristé budou v budoucnu pracovat s prozatím naťuklými vztahy a osobními rovinami charakterů a kolik ze zmiňovaných postav se nakonec stane jen pouhými karikaturami.
Tak či onak, silné herecké obsazení si své exoty dosud strašně vychutnává. Největší pozornost na sebe samozřejmě strhává výborný Ivan Trojan, jenž si malinko nezvykle zahrál naprostého parchanta Františka s obskurním copánkem, jemuž jeho podfuky zatím ale příliš nevycházejí. Právě on má největší potenciál stát se onou silnou vedlejší postavou a tahounem celého seriálu. Také ostatní si však zaslouží pochvalu a ten věčně nechápavý pohled Václava Neužila je přímo k nezaplacení. Škoda jen, že vzhledem k vysokému počtu postav zatím ne všichni dostali dostatek prostoru a diváky milovaný Miroslav Krobot v roli kuchaře se proto zmohl jen na pár vět.
Ano, Čtvrtá hvězda tedy doposud rozhodně není dokonalým sitcomem. Chybí zde hlavní dějová struktura, na epizodních zápletkách by se také mělo dosti zapracovat a humor Prušinovského, Krobota a spol. asi nesedne zrovna každému. Pokud ale patříte mezi fandy bývalého mančaftu Pepíka Hnátka, tak byste rozhodně neměli být zklamaní ani tentokrát. Na rozdíl od většiny tuzemských sitcomů se u osazenstva hotelu Meteor minimálně příjemně pobavíte a půlhodinka vám uteče až nečekaně rychle. Pokud se pak tvůrcům podaří do budoucna vychytat všechny mouchy a využít naplno potenciálu, tak nás nejspíš čeká opravdu třeskutá zábava.

OBSAH EPIZOD
1.série (2014)
DÍL 1: Kytara (Kytara) - O místo nočního recepčního v hotelu Meteor se uchází melancholický kytarista Štěpán. Jeho strýc František, který zde pracuje, mu práci zprostředkuje. František vede dvojí život: oficiálně je zkušený hotelový recepční, neoficiálně s hluchým zlodějem Majorem okrádají hotelové hosty. Nezkušeného Štěpána se pokusí využít jako zástěrku pro svoje nekalé rejdy.
DÍL 2: Transformace (Transformace) - Manažerka Tereza opráší svou letitou touhu udělat z Hotelu Meteor čtyřhvězdičkový noblesní hotel. Údržbář David odmítá opravit poruchový výtah polské výroby. V hotelu je ubytován vozíčkář Benál, který je konfrontován s neochotou a neschopností personálu. Ústrky vygradují ve chvíli, kdy personál pojme podezření, že je nešťastný host nastrčeným špiclem vedení hotelu.
DÍL 3: Zlatý důl (Zlatý důl) - Recepční Štěpán je ředitelem hotelu Theodorem obdarován tajemným notýskem. Notýsek obsahuje kontakty, díky nimž může být práce recepčního opravdu výnosná. Jeho kšeftováním posedlý strýc František je tím rozladěn. Měl za to, že tento notýsek bude náležet jemu, jakožto déle sloužícímu zaměstnanci. Rozhodne se udělat cokoli, aby tajemný notes od svého synovce získal a neváhá využít služeb nebezpečného hluchého recidivisty Majora
DÍL 4: Nina (Nina) - V hotelu se ubytuje světoznámá alternativní choreografka Nina, z čehož je recepční Pavlínka úplně paf. Její přítel, údržbář David, ale odmítá jít na představení výrazového tance, protože zrovna hraje jeho milovaná Sparta. Štěpán zase na představení jít chce, protože tajně Pavlínku miluje. Kdo a s kým nakonec představení zhlédne?
DÍL 5: Uran (Uran) - Barmanka Jiřina je svobodná matka. S výchovou syna jí pomáhá kamarád, homosexuální taxikář Jindra. Jiřina touží po muži, a proto odpoví na inzerát v novinách. Přípravu schůzky „naslepo“ s ní prožívají i ostatní zaměstnanci hotelu. Na schůzku přijde potrhlý muž jménem Uran, který všechny, včetně Jiřiny, šokuje. Nakonec se však pro něj přeci jen najde jedno otevřené srdce…
DÍL 6: Zítra točím v Aši (Zítra točím v Aši) - Slovenský režisér má za úkol natočit v hotelu propagační pornosnímek. Všechno jde podle plánu, dokud kuchař Smutný neotráví dvojici maďarských pornoherců prošlým smaženým sýrem. Podaří se dvojici nahradit někým z ansámblu hotelu a kdo to bude?
DÍL 7: Zásek (Zásek) - Sparta Praha hraje zápas se Celticem Glasgow. Hotel je plný fanoušků skotského fotbalového týmu v kiltech. To se nelíbí sparťanskému údržbáři Davidovi. Jeho přítelkyně Pavlínka navíc uvízne ve výtahu s romanticky založeným recepčním Štěpánem, lahví whisky a velkou palmou.
DÍL 8: Vyhazov (Vyhazov) - Recepční František naplánuje svůj zlodějský opus magnum. Rozhodne se vykrást hotelový mrazák a střelit maso Vietnamcům. Celá dobře naplánovaná loupež se však fatálně zvrtne. Manažerka Tereza si zoufá nad stavem hotelových financí a přemýšlí koho vyhodit. Poté, co se odhalí, kdo se pokusil hotel okrást, má Tereza alespoň v tomto případě jasno.
DÍL 9: Zázrak (Zázrak) - František má výčitky svědomí. Je na dlažbě a jeho nejlepší kámoš umrznul v mrazáku. Neví jak s pocitem viny zacházet. Zavolá si na pomoc svou duchovně založenou sestru, Štěpánovu maminku. Tu ale více zajímá, zda si její syn Štěpán v Praze konečně našel vážnou známost. Štěpán žádnou známost nemá, ač po ní velmi touží. Rafinovaně požádá Pavlínku, aby před matkou sehrála roli jeho snoubenky.
DÍL 10: Ochránce smečky (Ochránce smečky) - Synek barmanky Jiřiny je šikanován ve škole. Jiřina požádá o pomoc údržbáře Davida, aby dal malému chlapci lekci sebeobrany. Proti tomu protestuje taxikář Jindřich, gay, který se o malého chlapce často a rád stará. Který princip ve výchově malého chlapce nakonec zvítězí? Mužský – reprezentovaný testosteronovým nabušencem Davidem, anebo mateřský – reprezentovaný jemným Jindřichem? Dozvíme se ve vypjaté scéně přepadení hotelové recepce.
DÍL 11: Hodina H (Hodina H) - Do hotelu přijede mladý Wu, syn čínských majitelů hotelu. Neotesaný nezletilý spratek si přijel do Prahy prožít zasvěcující erotické dobrodružství. Vedení hotelu řeší morální dilema, zda mu jeho přání mohou splnit. Manažerka Tereza je blízko svému cíli získat pro hotel Meteor čtvrtou hvězdu. Stačí jen do pokojů ve třetím patře nainstalovat vany. K jejich koupi jí chybí pár desítek tisíc v rozpočtu a rozhazovačný Wu disponuje zlatou kreditní kartou.
DÍL 12: Třináct sirotků (Třináct sirotků) - Tereza je vyhozena z hotelu, protože objednala nezletilému synovi majitele hotelu prostitutky. Ředitel Theodor zjistí, že majitelé hotelu o žádnou čtvrtou hvězdu nestojí. Když vidí zklamanou a poníženou Terezu, rozhodne se doposud apatický Theodor v jejím usilování pokračovat. Jak pro svoji bývalou ženu získat vytouženou čtvrtou hvězdu? Bude muset sehrát nejdůležitější partii mahjongu, kterou kdy hrál…

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.1.2014 Česká televize
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.6.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Jan Prušinovský (Režie), Miroslav Krobot (Režie), Ondřej Zima (Produkce), Jan Prušinovský (Produkce), Adam Svatoš (Hudba), Petr Bednář (Kamera), Otakar Šenovský (Střih), Lukáš Opatrný (Střih), Jan Vlček (Scénografie), Ivan Stekla (Kostýmy), Matěj Matuška (Zvuk), Michal Čech (Zvuk), Lukáš Král (Masky), Petr Kolečko (Scénář), Miroslav Krobot (Scénář), Jan Prušinovský (Scénář), Ivan Trojan (Herec), Václav Neužil ml. (Herec), Lenka Krobotová (Herec), Martha Issová (Herec), Martin Myšička (Herec), David Novotný (Herec), Miroslav Krobot (Herec), Jaroslav Plesl (Herec), Simona Babčáková (Herec), Pavel Šimčík (Herec), Marek Taclík (Herec), Jana Holcová (Herec), Pavlína Štorková (Herec), Radek Holub (Herec), Hynek Čermák (Herec), Klára Melíšková (Herec), Jan Kašpar (Herec), Taťjana Medvecká (Herec), Marián Miezga (Herec), Lukáš Příkazký (Herec), Filip Kaňkovský (Herec), John Comer (Herec), Petr Kolečko (Herec), Veronika Řeháková (Herec)
 
2014/336/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Autorem básničky, kterou Štěpán (Václav Neužil ml.) recituje Pavlíně (Martha Issová) ve výtahu v 7.díle "Zásek" je Adam Svatoš.
- Ve znělce seriálu, kterou zkomponoval Adam Svatoš, a která zazní na začátku každého dílu po krátké úvodní scéně, můžeme v pozadí hudby slyšet naštvané a sprosté výroky Dána ubytovaného v hotelu z prvního dílu "Kytara", který si stěžoval na recepčního Štěpána (Václav Neužil) poté, co František (Ivan Trojan) ukradl jeho ženě umělý chrup.  Dále lze ve znělce slyšet výroky prostitutky Libušky (Klára Melíšková) z 5. dílu "Zlatý důl", jimiž láká anglicky mluvícího hosta. Všechny věty v pozadí jsou v angličtině.
- Po premiérovém odvysílání epizody "Zítra točíme v Aši" proběhla krátká aféra iniciovaná poslancem Martinem Komárkem, jejímž předmětem bylo porušování pravidel fungování veřejnoprávní televize.
- Při natáčení epizody "Zítra točíme v Aši", kdy se v hotelu Meteor odehrává natáčení porna, se paradoxně ve vedlejším ateliéru natáčel pořad pro děti Studio Kamarád (od r. 1980).
- Leoš Noha, představitel osobitého zvěrolékaře Áďy Větvičky z předchozího Prušinovského seriálu Okresní přebor (od r. 2010), si ve Čtvrté hvězdě střihl roličku jednoho ze zakuklenců, kteří přepadnou hotelovou recepci v 10. díle "Ochránce smečky".
- František Koláček (Ivan Trojan) v celém seriálu 53x pronese sousloví "ty vole" v různých variantách. Dále často používá pozdrav "nazdar", který řekl 29x, a větu "jdu se převlíct", jež zazněla 9x.
- Budova, která posloužila jako průčelí hotelu Meteor, je ve skutečnosti zrušená pobočka Městské knihovny a v době po uvedení seriálu byla nabízena k pronájmu.
- Čtvrtá hvězda měla u diváků takový ohlas, že již počátkem února, tedy po odvysílaní prvních pěti dílů, se producenti České televize dohodli s Dejvickým divadlem na natočení dalšího sitcomu s názvem Dabing Street.
- Jan Prušinovský rapera Adama Svatoše, známého spíše jako Depha alias Kata, dříve obsadil do menší role TV filmu Čistá práce z cyklu Nevinné lži (od r. 2013), čímž se postaral o jeho televizní debut. Ve Čtvrté hvězdě Prušinovský Svatošovi umožnil pro změnu debut filmového skladatele.
- Většinu komparzu zastali zaměstnanci Dejvického divadla, včetně ředitelky Evy Kejkrtové Měřičkové. V seriálu byste ji ale hledali marně, protože záběr s ní se do finálního střihu nevešel.
- Většina herců již spolupracovala s Prušinovským na Okresním přeboru (od r. 2010). V seriálu se v menších rolích postupně objevili Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Ivan Trojan, Pavel Šimčík a Marek Taclík. Ve filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) zase hráli Miroslav Krobot, Václav Neužil a Jaroslav Plesl. David Novotný hrál v seriálu i ve filmu.
- V seriálu se objeví i tandem scenáristů seriálu Prušinovský a Kolečko. Ve 12. epizodě s názvem "13 sirotků" si zahráli naštvané tenisty čekající na kurt.
- Fanouška Celticu v tramvaji v 7. díle "Zásek", jenž se ptá Štěpána (Václav Neužil), jestli je gay, hraje Simon Ruffskank, zpěvák českoskotské ska formace The Chancers.
- František (Ivan Trojan) zaseknutí Štěpána (Václav Neužil ml.) s Pavlínkou (Martha Issová) ve výtahu v 7. díle "Zásek" okomentuje slovy: "Ti skákali jak klokani," což je částečně narážka na fakt, že fanoušky Celticu ve skutečnosti hráli fanoušci Bohemians 1905. Sám Trojan je rovněž velkým fanouškem tohoto klubu.
- Fanoušci Celticu v 7. dílu "Zásek" jsou ve skutečnosti převlečení fanoušci Bohemians 1905. Skuteční Skotové jsou pouze ti, kteří měli před kamerou repliky. Jeden ze Skotů byl ve skutečnosti fanouškem konkurenčních Glasgow Rangers a filmaři přiznali, že přimět jej navléct na sebe barvy Celticu jim dalo pořádnou práci.
- V 11. díle "Hodina H" si opilého fanouška propuštěného z vězení, který praští policistu v civilu, zahrál fotbalový útočník, v době natáčení a uvedení seriálu působící v týmu AC Sparta Praha, Roman Bednář.
- Postavy v průběhu seriálu hned v několika epizodách čtou fiktivní bulvární plátek "Sakra". Na titulní stránce je vždy peprný článek o Ondřeji Vetchém. Palcové titulky řeší například jeho přeoperování na ženu.
- Přívěsek na klíčích od hotelového fitka ve tvaru fotbalového míče je podobný, jaký má pověšený na zrcátku v autě Jirka Luňák (Ondřej Vetchý) v předchozím Prušinovského seriálu Okresní Přebor (od r. 2010), konkrétně v 11. epizodě "Konvoj".
- Filmový hotel Meteor se nachází v Praze-Vršovicích, na adrese Charkovská 18/441. V Praze pak byly filmovány i další exteriéry.
- V 6. díle s názvem "Zásek" se na začátku i konci objeví záběry ze Studia fotbal. Osobnostmi, které si zde zahrály sami sebe, jsou komentátor Pavel Čapek a trenér Josef Csaplár.
 
Odkazy