Bratrstvo neohrožených (TV seriál) / Band of Brothers (Válečný / Drama / Historický, Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)) 94%

27.08.2023 14:02
JEDNOU VĚTOU
„Museli spoléhat jeden na druhého. A svět spoléhal na ně.“

OBSAH
Bratrstvo neohrožených SM, natočené podle bestselleru Stephena E. Ambrose, vypráví příběh Easy Company, 506. pluku 101. výsadkové divize americké armády.
Bratrstvo neohrožených, čerpající z rozhovorů s veterány z Easy Company a vojenských deníků, mapuje zkušenosti mužů, kteří poznali mimořádnou odvahu i mimořádný strach. Byli elitní jednotkou, vysazenou ve Francii za úsvitu Dne D, bojovali v bitvě v Ardenách a dobývali Hitlerovo Orlí hnízdo v Berchtesgadenu. Byli také jednotkou, která utrpěla stopadesátiprocentní ztráty, a jejich životy se staly legendou.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nepřekonatelné spodobnění války, na kterém spolupracoval i Spielberg. Příběh roty E (Easy) Vás zavádí ihned do výcvikového tábora a později nastupujícího do své první akce v Dnu D jako paragáni a od té doby Vás provází příběhem až do onoho samého konce a Vy si připadáte jako byste patřili mezi ně byli jejich součástí, a když končí ona válka končí bohužel i nejlépe zpracovaný příběh z 2. SV jaký jsem měl kdy možnost vidět. Každý díl je svým způsobem originální, jediněčný a odlišující se od ostatních. Řada z nich obsahuje opravdu parádní bitvy ať už operaci Market Garden nebo bitvu O Výběžek v Ardenách, každá Vás zaujme, co vojáci museli vydržet, aby v takovýchto podmínkách přežili, ale opravdu nejsilnější pocit jsem měl z předposledního dílu, kde nalezli koncentrační tábory a nikdy mi nebylo tak zahořkle při sledování filmu jako v tento moment. Ať si řikáte co chcete, Bratrstvo neohrožených, na kterém spolupracovali i veteráni, kteří bojovali zrovna v rotě Easy, je miniseriál tak realistický, surový, pravdivý a geniální, že může učit řadu lidí po desítky let dopředu a nikdy nedokáže omrzet a těžko už ho někdo překoná. (10/10) (Malarkey) 5*

V první chvíli možná mnohými nedoceněný seriál, který poutavým a vkusným, ale i realistickým způsobem přibližuje utrpení války skrze jednotku, která prošla evropskou špínou a krví. Právě procházka relativně známými místy, opakování bitev viděných jinde a jindy z nového (působivějšího) úhlu rozhodně prospívá příběhu i schopnosti vniknout do atmosféry i světa před kamerou. Spielberg, Hanks a další zúčastnění předčili má očekávání a válku si užívají, dávají ji hlubší rozměr a diváka pohlcují do příběhu mužů, kterými mohl být kdokoliv. Na takové muže se nesmí zapomínat, stejně tak na všechnu tu hrůzu, která se stala. Kdo nechápal kvalitu BoB ihned, musel ji docenit nejpozději s rámci srovnání s mladším mořským bratřičkem z Pacifiku. BoB je možná nejlepší válečný (mini)seriál všech dob, ale je skvělé cítit, že to nebyl prvotní záměr. (Djkoma) 5*

Fantastická práce! Tvůrci vzali to nejlepší z vojína Ryana (naturalistické a technicky brilantní zobrazení války), odbourali nechutný vlastenecký patos a soustředili svůj seriál kolem uvěřitelných postav z masa a kostí, které chybují a chovají se jako skuteční lidé. Narativní koncept, kdy se každý díl soustřeďuje na odlišný úhel pohledu a věnuje pozornost odlišným postavám, je zpočátku matoucí, ale jakmile si člověk navykne na několik klíčových tváří, začne být "Bratrstvo" vskutku návykovou záležitostí. Obraz války je tu patřičně drsný, bezprostřední a vskutku brilantně přenesený skrz oko kamery do divákova mozku. Perfekcionismus kamery i režie je udivující, a i když jsme většinu fintiček viděli už ve Spielbergově válečné pohádce, teprve v Bratrstvu působí skutečně bezprostředně. Výborná je i majestátní hudba Michaela Kamena a samozřejmě maximální uznání si zaslouží scénáristé, kteří dokázali zdánlivě nesourodé válečné obrazy poslepovat do naprosto soudržného celku a vytvořit navíc potenciál pro filmové obrazy tak mocné, jako je například miniaturní lovestory medika a francouzské sestřičky v Bastogne. Bratrstvo není jen spektakulárním zážitkem, je to zároveň vrcholně působivý portrét válečného utrpení a všedního heroismu... (Marigold) 5*

VELKÁ RECENZE-
-

OBSAH EPIZOD
1.série (2001)
DÍL 1: Currahee (Currahee) Režie: Phil Alden Robinson- Píše se červen roku 1942 a v městečku Toccoa ve státě Georgia se právě formuje Easy Company, elitní paradesantní jednotka, kterou čekají tvrdé boje ve válčící Evropě. Zatím to však je jen skupina dobrovolníků, kteří sice nastoupili do armády se zapáleným srdcem, ale chybí jim profesionální výcvik. Ten vede náročný a tvrdý velitel Herbert Sobel, který nikomu nic neodpustí. Nováčci, k nimž patří i nadporučík Richard Winters, sní o vítězných bitvách v uniformě, kterou nosí jen ti nejlepší z nejlepších. Svého velitele však upřímně nesnášejí a vzájemná antipatie sílí i díky nepříznivým podmínkám při výcviku v zimních měsících. Velitel Sobel zjevně není ten správný muž na správném místě. A když se Easy Company přemístí do Anglie, aby se připravila na vstup do válečných operací, napětí mezi velitelem a jeho muži ještě vzroste. Vede až k roztržce mezi Wintersem a Sobelem a plukovník Sink ji vyřeší tím, že Sobela převelí. Vojáci se dozvídají, že se přiblížil jejich první výsadek - mají zničit německou posádku v St. Marie-du-Mont. 5. června 1944 nastává den D. Easy Company nastupuje na palubu letadla a vzlétá vstříc svému osudu.
DÍL 2: Den všech dnů (Day of Days) - Parašutisté poprvé poznávají na vlastní kůži, kolik odvahy si žádá skok do neznáma. Modlitby možná pomáhají, než udělají první krok, ale pak už si musí každý poradit sám. V neutuchající nepřátelské palbě Winters přijde o výzbroj, přistane daleko od ostatních a na obranu mu zůstane pouze nůž. Spolu s vojínem Hallem z A Company, který dopadl nedaleko od něj, musí rychle najít cestu ke své jednotce. Jenže to není vůbec snadné – až po několika hodinách narazí na Liptona a pár dalších mužů od 82. regimentu a zjišťují, že jsou v Mere Eglise, asi sedm kilometrů od místa, kde přistála Easy Company. Čeká je i první střet s německými vojáky, první boj proti jejich opevněným pozicím, první vítězství i první setkání se smrtí.
DÍL 3: Carentan (Carentan) - Easy Company míří k jihu. Má za úkol obsadit strategicky důležité městečko Carentam. Winters a další muži, jdoucí v jejích stopách, se však dostanou do ostré nepřátelské palby a Němci je odříznou od přístupové cesty. Raněné odtáhnou kamarádi do bezpečí a ti, co mohou dál bojovat, se rozhodnou zaútočit na německé pozice. Také Easy Company konečně vyráží do útoku.
DÍL 4: Nováčkové (Replacements) - Bratrstvo neohrožených vypráví o operaci Holland i o odvrácené straně hrdinství – po každé bitvě je třeba identifikovat mrtvé. Tento nelehký úkol má na starosti Charlie Owen, který si až příliš dobře uvědomuje svou zodpovědnost. A po bitvě u Nuenenu jsou mnohá těla znetvořena k nepoznání a identifikační štítky chybějí.
DÍL 5: Křižovatky (Crossroads) - 22. října 1944. Easy Company operuje na holandském území již měsíc a nyní musí pomoci odbojářům. Důležitý střet s německým nepřítelem se odehraje na místě, kde se křižuje silnice s vodním kanálem. Na obou stranách jsou ranění i mrtví. Američané však v této bitvě vítězí. Spolu s britskými vojáky se přesunují na novou pozici k Arnhemu. Dvoudenní dovolenka je zavádí do Paříže na koncert Marlene Dietrichové. Jenže kratičký oddech vystřídá hrozivá zpráva, že Němci prolomili bojovou linii v Ardenách. Easy Company vzápětí znovu míří na frontu.
DÍL 6: Bastogne (Bastogne) - Šestý díl seriálu Bratrstvo neohrožených se odehrává v mrazivém prosinci v lesích okolo Bastogne, kde německou a spojeneckou frontu dělí jen pár desítek metrů. Vojáci postrádají teplé oblečení, je nedostatek potraviny i munice. Medik Eugene Roe se v zákopech snaží získat od vojáků morfium pro místní ošetřovnu, kde pracuje půvabná francouzská zdravotní sestra Renée. Němci chtějí Bastogne bombardovat a rozsévají smrt i o Vánocích. Navzdory těžkým ztrátám však Easy Company město udrží a na Nový rok se přesunuje do další akce.
DÍL 7: Bod zlomu (The Breaking Point) - V sedmém dílu dostává jednotka nového velitele Dike, který se netají tím, že má přátele „nahoře”. Další úkol zní: vyčistit lesy okolo Foy. V několika dnech padnou i mnozí ostřílení veteráni a vychází najevo, že Dike zcela postrádá schopnosti dobrého velitele. Namísto očekávaného boje s blížícími se německými jednotkami však je Easy Company odeslána do Haguenau v Alsasku Lotrinsku a poté do Belgie. Po těžkých bojích jich z původního počtu zbývá polovina.
DÍL 8: Poslední hlídka (The Last Patrol) - V osmém díle se k jednotce vrací Webster, který byl raněn v Holandsku. Ti, co přežili jatka v Bastogne, však mají jizvy i na duši. Události je těžce poznamenaly. Přichází další velitel Henry Jones, ale rozhodně ho nevítají fanfáry – od chvíle, kdy byla Easy Company nasazena do bojů ve Francii, se ve vedení už vystřídalo patnáct mužů. Přijíždějí záložníci, aby doplnili prořídlé mužstvo – jsou to však chlapci sotva odrostlí školním lavicím. Německé oddíly jsou rozloženy na druhém břehu a američtí vojáci se za nimi musí vydat přes řeku. Winters, který se opět vyznamenal v boji, je povýšen na majora.
DÍL 9: Proč bojujeme? (Why We Fight) - V devátém díle se další bojovou zastávkou stává Mourmelon. Na inspekci sem přijíždí sám generál Eisenhower, který vyznamenává americké vojáky za statečnost. Nixon, který prošel všemi útrapami válečného tažení ve Francii, však je psychicky na dně. Přiznává Wintersovi, že už nemůže dál a proto hledá úlevu v alkoholu. Easy Company čeká další přesun – do Německa. Tam se vojáci dozvídají o smrti prezidenta Roosevelta a osvobodí vězně koncentračního tábora v Landsbergu. Tváří v tvář jejich utrpení si Nixon i všichni ostatní znovu uvědomují důležitost svého poslání.
DÍL 10: Body (Points) - Závěrečný desátý díl pak přivádí americké jednotky do Berchtesgadenu, kde měl své sídlo Hitler. Konečně nastává den vítězství – od výsadku 5. června 1944 uplynul rok a vojáci vědí, že se už brzy vrátí domů. Přesto se ještě občas střílí a válka si vybírá poslední oběti. Z mládenců, kteří se přihlásili dobrovolně do armády a setkali se poprvé v Toccoa, se stali ostřílení muži. Zocelení, ale také navždy poznamenaní tím, co prožili. A Winters ví, že takové přátelství, jaké je spojilo, už nikdy a nikde neprožije. oficiální text distributora)

DABING
V českém znění: Jakub Saic - Damian Lewis (Winters), Martin Kolár - Ron Livingston (Nixon), Jiří Dvořák - David Schwimmer (kapitán Herbert Sobel), Martin Velda, Bohdan Tůma, Ladislav Novák, Zbyšek Pantůček, Michal Michálek, Miroslav Táborský, Martin Sobotka, Zdeněk Hruška, Roman Hájek, Filip Čáp, Filip Švarc, Rudolf Jelínek, Pavel Šrom, Karel Richter, Vladimír Fišer, Radovan Vaculík, Jan Pohan, Petr Burian, Michal Pavlata, Jitka Moučková, Miroslav Saic (titulky)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Jaroslav Kosán, studio Holly
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Václav Laube
Vyrobilo: HBO v produkci společnosti Dubtracks v roce 2001

Ocenění:
Golden Globes
2002 - Bratrstvo neohrožených - Nejlepší minisérie nebo TV film
2002 - Bratrstvo neohrožených - Damian Lewis (Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmu) (nominace)
2002 - Bratrstvo neohrožených - Ron Livingston (Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii nebo TV filmu) (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.9.2001
Premiéra Velká Británie: 5.10.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2002 (VHS) Warner Home Video, 1.8.2003 (DVD)
Poprvé na DVD: 24.10.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.4.2014 Magic Box

Náklady (Rozpočet) - $ 125 000 000
 
Tvůrci a herci
Richard Loncraine (Režie), David Frankel (Režie), David Leland (Režie), Tony To (Režie), Phil Alden Robinson (Režie), David Nutter (Režie), Tom Hanks (Režie), Mikael Salomon (Režie), Mary Richards (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Remi Adefarasin (Kamera), Joel Ransom (Kamera), Oral Norrie Ottey (Střih), Frances Parker (Střih), Billy Fox (Střih), John Richards (Střih), Meg Liberman (Casting), Camille H. Patton (Casting), Gary Davy (Casting), Suzanne Smith (Casting), Angela Terry (Casting), Anthony Pratt (Scénografie), Anna B. Sheppard (Kostýmy), Erik Jendresen (Scénář), Bruce C. McKenna (Scénář), Stephen Ambrose (Scénář), Erik Bork (Scénář), John Orloff (Scénář), Graham Yost (Scénář), Tom Hanks (Scénář), Scott Grimes (Herec), Damian Lewis (Herec), Ron Livingston (Herec), Shane Taylor (Herec), Donnie Wahlberg (Herec), Philip Barantini (Herec), Peter Youngblood Hills (Herec), Rick Warden (Herec), Matthew Settle (Herec), Frank John Hughes (Herec), Neal McDonough (Herec), Rick Gomez (Herec), Eion Bailey (Herec), James Madio (Herec), Kirk Acevedo (Herec), Michael Cudlitz (Herec), Richard Speight Jr. (Herec), Dexter Fletcher (Herec), Dale Dye (Herec), Robin Laing (Herec), Matthew Leitch (Herec), David Schwimmer (Herec), Marc Warren (Herec), Ross McCall (Herec), Nicholas Aaron (Herec), Douglas Spain (Herec), Colin Hanks (Herec), Logan Marshall-Green (Herec), Andrew Scott (Herec), Tom Hardy (Herec), James McAvoy (Herec), Stephen Graham (Herec), Hugo Metsers (Herec), David Andrews (Herec), Jordan Frieda (Herec), Stephen McCole (Herec), Simon Pegg (Herec), Jamie Bamber (Herec), Jimmy Fallon (Herec), Kieran O'Brien (Herec), Diana Kent (Herec), Jack Wouterse (Herec), Michael Fassbender (Herec), Corey Johnson (Herec), Andrew Howard (Herec), Andrew Lee Potts (Herec), Tom Hanks (Herec), Anatole Taubman (Herec), Jamie Harding (Herec), Jason O'Mara (Herec), Dominic Cooper (Herec), Peter O'Meara (Herec), Gertrude Thoma (Herec), Isabella Seibert (Herec), Suzanne Roquette (Herec), Hans-Georg Nenning (Herec), Rupert Wickham (Herec), Dan van Husen (Herec), Matthew Faber (Herec), Dirk Galuba (Herec), John Light (Herec), Luke Roberts (Herec), Ian Virgo (Herec), Chris Geere (Herec), Ben Caplan (Herec), Bart Ruspoli (Herec), Alexis Conran (Herec), Ben Loyd-Holmes (Herec), Stephen Walters (Herec), Russell Loten (Herec), Mark Huberman (Herec), James Greene (Herec), Kristina Brändén Whitaker (Herec), Jonjo O'Neill (Herec), Joel Beckett (Herec)
 
2001/700/Velká Británie, USA/Válečný, Drama, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Četař William "Divoký Bill" Guarnere, kterého v seriálu ztvárnil Frank John Hughes, zemřel 14. dubna 2014 ve věku 90 let.
- Seriál trvá celkem 675 minut, natáčel se od 3. dubna do 24. listopadu roku 2000. Natáčení předcházely dva roky příprav a výsledná cena seriálu se vyšplhala přes 120 milionů dolarů.
- V jednom z dílů, kdy Američané obsazují holandská města, se v záběru mihne i skutečný člen roty E. Je jím Edward J. „Babe“ Heffron (v seriálu ho zpodobnil Robin Laing), který hraje civilistu mávajícího vlaječkou.
- Jedna z nejsilnějších scén celého seriálu, kterou je objevení koncentračního tábora v 9. epizodě s názvem „Proč bojujeme“, je zcela fiktivní. Jak po premiéře seriálu napsal ve své knize seržant Donald Malarkey, nikdo z roty E s kým mluvil, si nepamatuje, že by něco takového ve válce zažil. Naopak všichni se shodují, že na něco takového by rozhodně nezapomněli.
- Seržant William „Wild Bill“ Guarnere (Frank John Hughes) se ve skutečnosti nedozvěděl o smrti svého bratra těsně před invazí, jak tomu bylo v seriálu. Tuto zpráva mu doručili již v době výcviku ve Velké Británii.
- Podle Empire Magazine jde o 41. nejlepší seriál všech dob.
- Přestože se jedná pouze o desetidílnou sérii, je v ní úctyhodných 500 mluvených rolí.
- Padesát specialistů, kteří představovali německé i britské vojáky, prošlo v rámci přípravy na film zvláštním výcvikem se zbraněmi.
- David Frankel a Mikael Salomon jsou jedinými režiséry, kteří režírovali více než jednu epizodu.
- Film, který sleduje rota E v 5. epizodě s názvem „Křižovatky“, je Sedm hříšníků (1940) s Johnem Waynem a Marlene Dietrichovou v hlavních rolích.
- Po odvysílání 3. epizody s názvem "Carentan" se ozvala Blithova rodina, která poopravila jeho osud zobrazený v seriálu. Blith (v seriálu ho představuje Marc Warren) byl ve skutečnosti střelen do ramene a ze zranění se plně zotavil. Později úspěšně bojoval v korejské válce a zemřel v roce 1967.
- Voják, který na otázku, proč stále nosí záložní padák, odpoví, že materiál použije na svatební šaty pro svou nevěstu, byl poručík Harry Welsh. Skutečně se vrátil do Anglie a nechal z padáku ušít svatební šaty, jak doufal.
- Příhoda z třetí epizody, ve které se George Luz (Rick Gomez) rozhodne nevhodit do místnosti granát a poté zjistí, že se tam ukrývá rodina civilistů, se stala vojáku jménem Edward Heffron v Holandsku.
- David Schwimmer, představitel Herberta M. Sobela, si při výcviku poranil nohu a nějaký čas musel chodit o berlích.
- Mnoho amerických vojáků hráli Britové.
- Autor předlohy Stephen E. Ambrose a výkonní producenti Steven Spielberg a Tom Hanks předložili scénáře všech dílů skutečným vojákům Easy Company, aby si ověřili, že popsaný děj je z větší části autentický.
- Skutečný major Richard D. „Dick“ Winters (Damian Lewis) zemřel 2. ledna roku 2011 ve svých 92 letech.
- Tom Hanks si střihl roličku v 5. epizodě s názvem „Křižovatky“. Při oslavách ve stodole se objeví asi na 3 vteřiny v levém horním rohu jako jeden z anglických vojáků.
- 15 architektů a přes 200 konstruktérů postavilo 11 evropských měst, ve kterých se děj odehrává. Při natáčení scén u Bastogne pokryl les umělý sníh z 226 000 kg papíru. Les se nacházel v hangáru, jeho vybudování stálo 250 000 dolarů.
- Corcoran boot company vyrobila pro štáb asi 500 vojenských bot. Z podvozků moderních T-34. byly postaveny 4 tanky Tiger Z. Výroba každého z nich trvala 12 týdnů. Tvůrci sehnali tanky od britské armády. Odznaky v seriálu byly povětšinou originální. 1 200 použitých obleků civilistů byly původní šaty z doby války. V seriálu se objevilo bezmála 700 skutečných zbraní a skoro 400 napodobenin.
 
Odkazy
 

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes, Richard Speight Jr., James Madio, Philip Barantini, Peter Youngblood Hills, Matthew Settle, Rick Gomez, Eion Bailey, Kirk Acevedo, Dexter Fletcher, Dale Dye, Robin Laing, Matthew Leitch, David Schwimmer, Marc Warren, Nolan Hemmings, Ross McCall, Nicholas Aaron, Douglas Spain, Colin Hanks, Logan Marshall-Green, Andrew Scott, Tom Hardy, James McAvoy, Stephen Graham, Hugo Metsers, David Andrews, Jordan Frieda, Stephen McCole, Simon Pegg, Jamie Bamber, Jimmy Fallon, Kieran O'Brien, Diana Kent, Jack Wouterse, Michael Fassbender, Corey Johnson, Andrew Howard, Andrew Lee Potts, Anatole Taubman, Jamie Harding, Jason O'Mara, Dominic Cooper, Peter O'Meara, Gertrude Thoma, Isabella Seibert, Suzanne Roquette, Hans-Georg Nenning, Rupert Wickham, Dan van Husen, Matthew Faber, Dirk Galuba, John Light, Luke Roberts, Ian Virgo, Chris Geere, Ben Caplan, Bart Ruspoli, Alexis Conran, Ben Loyd-Holmes, Stephen Walters, Russell Loten, Mark Huberman, James Greene, Kristina Brändén Whitaker, Jonjo O'Neill, Joel Beckett, Jason Done, Joseph May, Paul Bentley, Doug Allen, Harry Peacock, Thomas Magnussen, Lucie Jeanne, William Meredith, Iain Robertson, Wolf Kahler, Simon Fenton, Brandon Firla, Mark Wakeling, Goran Kostič, Laird Macintosh, Adam James, Ricky Nixon, Tom Hanks, Ben Hecker, Ezra Godden, John Adams, Freerk Bos, Josefien Hendriks, Wil Röttgen, Dean Mitchell, Peter Stark, David Crow, Christoph Dostal, Paul Herzberg, Milo Twomey, Graham Seed, Tony Devlin