Venom / Venom (2018/112/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller) 72%

08.02.2022 20:45
JEDNOU VĚTOU
„Svět má dost superhrdinů.“

OBSAH
Na filmová plátna přichází jedna z nejlepších a nejkomplexnějších comicsových postav společnosti Marvel. Novinář Eddie Brock (Tom Hardy) se stává hostitelem mimozemského symbionta Venoma. Brock se v rámci své práce novináře pokouší již po celé roky odhalit veřejnosti skutečnou tvář známého vědce společnosti Life Foundation Carltona Drakea (Riz Ahmed) – jeho odhodlání se přerodilo v posedlost, která mu zlikvidovala kariéru a zničila vztah s jeho přítelkyní Anne (Michelle Williams). Když do svého těla Eddie vstřebá jeden z Drakeových experimentů – mimozemšťana Venoma – zničehonic zjišťuje, že disponuje novými superschopnostmi a má možnost dělat, cokoliv se mu zachce. Zvrhlý, temný, nepředvídatelný a zuřivý Venom má za následek, že se Eddie zoufale pokouší udržet pod kontrolou své nebezpečné schopnosti, které ho současně velice přitahují a opájejí. Jelikož Eddie a Venom navzájem jeden druhého potřebují k dosažení svých cílů, jejich vzájemné pouto a propojení se prohlubuje – až přestává být jasné, kde vlastně končí Eddie a začíná Venom. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Za všechno, co je na filmu dobré, může vlastně Tom Hardy. Bez něj by tahle Marvelovka zapadla v propadlišti dějin a už by si na ní nikdy nikdo nevzpomněl. Takhle je to ale důstojné představení nové postavy marvelského univerza, které ale brutálně tratí na neuvěřitelně naivním scénáři. Když už jsem přijal fakt, že Venom je vlastně vzdálený bratranec Goa'uldů z Hvězdné brány, tak jsem měl problém přijmout onu obrovskou jednoduchost ve scénáři, kterak se životem unavený a zklamaný Tom Hardy setká s kámošem Venomem. I Riz Ahmed není úplně důstojným protivníkem pro Venoma, jako spíš snadnou vstupenkou do našeho světa, kde se mu kupodivu zalíbilo. Ono být šílený vědec je docela vděčné téma, které se jen tak nezají. Zajíst by se mohly spíš ty klasické motivy, kterých je Marvel už plný. Ještě to štěstí, že ve Venomovi je síla právě kvůli Tomovi Hardymu, což vlastně pochopil i samotný Venom. A i proto se budu mít alespoň důvod těšit na další díl. (Malarkey) 4*

Není to naprostý propadák. Venom se snaží tvářit jako film z MCU, ale neumí to a tak vtipné momenty úplně nefungují a film kolísá mezi vážnými-akčními-komediálními momenty velice nahodile. Je hlavně škoda, že tempo filmu a některé zkratky působí jak ve filmech před 20 lety (kamery + vstupy na kartu + svědci, ale trvá, než zjistí, kdo ho pustil do objektu...). Z temné postavy se to postupně stává "vlastně sympaťák/hrdina", který jen mimochodem občas někomu ukousne hlavu, ale nezapomene se zeptat na povolení... Nebude moc lidí, kteří si Venoma všimli jen kvůli Hardymu, ten tu dost mluví, ale osobně mi do role loosera prostě nesedí. Zásahy do krvavosti filmu jsou jasně patrné, smutné a doufejme, že se dočkáme krvavé verze aspoň na blurayi. Tak jak se občas říká, že se DC utápí v digitálu, tak to pro konec filmu platí taky. Bohužel. (Djkoma) 3*

Ta podobnost s Upgrade tu je, včetně vzhledu Logana Marshalla-Greena a přítomnosti humorných scén vyplývajících z nekontrolování vlastního těla, ale pokud se jedná o spotřební zboží MCU, je prostě nezbytné zvenomovat diváka pravidelnou dávkou nezáživné akce, tentokrát zahalené v kouři, nenápaditosti a sajrajtovém digi oparu. Tom Hardy má mlčet, maximálně stroze mručet, tyhle komediální eskapády s vlivem Rena a Stimpyho mu příliš nesedí a taky mám pocit, že se bezmocnému Fleischerovi někde ztratilo třicet minut materiálu. Teď akorát nevím, jestli je to dobře, nebo špatně.. Apropo, nějak jsem si při mezititulkové scéně ze San Quentinu nevšiml, jestli měl Harrelson velké boty. Pokud ano, je to Levák Bob! (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Comicsovky jsou s námi už hodně dlouho a diváci začínají být trošku vybíraví. Studia to vědí, a tak se pokoušejí alespoň minimálně odlišit jednu od druhé. Ant-Man chce být víc do komedie, Captain America si hraje s politikou, Thor logicky spoléhá na fantasy prvky a Black Pantherovi se povedlo uspět s černošskou tématikou. To, že film prostě "vychází z comicsu“, už dnes jednoduše nestačí a je potřeba se nějak vyprofilovat. Přinejmenším trošičku. Venom k tomu měl ty nejlepší předpoklady. Je to záporák, respektive antihrdina, u Sony nám slibovali eRko, Tom Hardy v hlavní roli se nebojí být na plátně za drsňáka a v době, kdy vydělávají velké peníze dospělejší nebo šílenější věci jako Logan nebo Deadpool, měl Venom zkrátka ideální podmínky pro to, aby se z něj stal hit a dobrý film. Jestli vyjde to první, zjistíme už za pár dní. V tom druhém už ale bohužel máme jasno.
Novinář Eddie Brock působí v San Franciscu, má fajn přítelkyni a skvělou práci a teď si díky jednomu jedinému rozhodnutí zprasil celý život. Přitom ale netuší, že bude hůř. V Malajsii totiž spadla raketa, na které kosmonauti vezli několik mimozemských bytostí a zatímco jedna zmizela, zbytek se dostal do rukou maniakálního megalomana Carltona Drakea. A z jeho laboratoří jeden z nich zdrhne a přilepí se na Eddieho. Ten zprvu slyší v hlavě divné hlasy a brzy se začne měnit v třímetrové zubaté monstrum, které chce žrát lidi. A teď se ti dva dělí o jedno jediné tělo a navíc mají za zády Drakeovo komando, jenž chce svého mimozemšťana zpátky. Takže bude veselo… ne. Nebude. Bude smutno a hodně.
Asi jste zaznamenali, že se z Venoma na poslední chvíli vystřihlo čtyřicet minut a že z toho Tom Hardy není moc nadšený. A dá se to pochopit, protože se Sony povedlo vytvořit dokonale vykastrovanou comicsovku. Vzpomínáte si, jak jsme se měli těšit na drsný film, dospělý příběh a nekompromisní akci s hrdinou, který má ve skutečnosti do hrdiny dost daleko? Tak na to zapomeňte. Ze Sony vypadlo něco, co vypadá jako z dob Daredevila nebo Ghost Ridera. Venom jako takový se na scéně objeví skoro až po hodině a do té doby jsme nuceni sledovat jen nudný příběh nudného hrdiny, jenž se občas chová trochu jako magor a vlastně nedělá nic zajímavého. Jen během scén, kdy Brock bojuje se symbiontem ve svém těle a přehrává jako Jim Carrey nebo Robin Williams, jsem se docela bavil, ale nevím, jestli byl cíl, abych se u toho usmíval.
Trvá zatraceně dlouho, než se všechno rozjede a většinu času se na plátně neděje nic, co by člověka vytáhlo z letargie. Posledních dvacet minut sice dostaneme průměrnou akci, ovšem popravdě jsem byl vděčný i za ten digibordel, z něhož díky tmě a rychlým střihům není prakticky vůbec nic vidět, ale po té hodině nudy to docela potěší. Největším průšvihem je však nakonec samotný Venom.
Studiu se buď díky brutálním zásahům nebo naprosto mimóznímu přístupu povedlo z jednoho z nejslavnějších antihrdinů udělat naprosto nezajímavou postavu. Brock a Venom bojují o jedno tělo, hledají kompromis, jak společně přežít a občas někoho sežerou? Zapomeňte. Tohle se tu děje asi pět minut, pak si ti dva vyjasní, že jsou oba loseři a že tedy budou hodní a stane se z nich naprosto zaměnitelný superhrdina. Sakra, i ten Logan je větší „zloduch“ než symbiont od Sony, který svůj záporácký původ a antihrdinský přístup ztratil hned potom, co mu studio uřízlo koule.
Dlouho jsem v kině přemýšlel o tom, co mi tahle nevýrazná a nudná věc připomíná, až jsem si vzpomněl na Neuvěřitelného Hulka. Ten trpěl podobnými problémy. I on měl ambice propracovat psychologii hlavního hrdiny trošku víc, než bývá obvyklé. I tady se sešli před kamerou hodně talentovaní herci, kteří se jinak od comicsů drží spíš dál. A i u něj to na place nakonec nefungovalo a zbyla z toho hodina keců, blábolení a nudy zakončená průměrnou akcí. Problém ale je, že Neuvěřitelný Hulk si to víceméně mohl dovolit. Je to druhá marvelovka a letos slaví deset let. Na svět přišel v době, kdy se fandové museli vyrovnávat s traumaty v podobě Elektry nebo Fantastické čtyřky a comicsy byly pořád ještě dost přehlížené. Takže mu to prošlo. Teď však máme rok 2018 a to, co předvádí Venom, nestačí ani na průměr. Bolí to o to víc, že zrovna tahle postava dávala tvůrcům možnost vytvořit skutečně zajímavý a trošku jiný a odvážnější film. Což vcelku velkolepě nezvládli.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Petr Lněnička - Tom Hardy (Eddie Brock / Venom), Daniel Bambas - Riz Ahmed (Carlton Drake / Riot), Pavla Beretová - Michelle Williams (Anne Weyingová), Saša Rašilov - Reid Scott (Dr. Dan Lewis), Tereza Martinková - Jenny Slate (Dr. Dora Skirthová), Ondřej Kavan - Scott Haze (Treece), Jan Vágner - Ron Cephas Jones (Jack), Vanda Konečná Károlyi - Sope Aluko (Dr. Collinsová), Marcela Peňázová - Peggy Lu (paní Chenová), Stanislav Lehký - Emilio Rivera (Richard), Nikola Votočková - Ariadne Joseph (televizní producentka), Pavel Nečas - Mac Brandt (Jack), Jiří Krejčí - Sam Medina (zloděj), Dalimil Klapka - Stan Lee (Stan Lee), Vlasta Peterková - Ellen Gerstein (paní Manfrediová), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Cletus Kasady), Martin Janouš - Diesel Madkins (ochranka v laboratoři), Ondřej Havel - Shameik Moore (Miles Morales / Spider-Man), Michal Jagelka - Jake Johnson (Peter B. Parker / Spider-Man), Tomáš Borůvka, Mariana Franclová, Petr Gelnar, Marek Hrazdil, Martin Hruška, Adrian Jastraban, Barbora Ježková, Jiří Köhler, Klára Kuklová, Nikola Navrátil, Jiří Ployhar, Václav Rašilov, Martina Šťastná, Lucie Štěpánková, Ondřej Veselý
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSquare
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Pro Sony Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.10.2018 Falcon
Premiéra USA: 5.10.2018 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.2.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 6.2.2019 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 63 065 317
Tržby celkem - $ 855 720 313
Návštěvnost v ČR - 388 925
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000

FILMY V SÉRII
Venom gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/112/
USA, Akční / Sci-Fi 2018
Režie: Ruben Fleischer, Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams

Venom 2: Carnage přichází gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/14/
USA, Akční / Sci-Fi 2021
Režie: Andy Serkis, Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams

Morbius gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/morbius-morbius-2022-108-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-8/
USA, Akční / Horor 2022
Režie: Daniel Espinosa, Hrají: Jared Leto, Adria Arjona

Madam Web gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbb77/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2024
Režie: S.J. Clarkson, Hrají: Dakota Johnson, Sydney Sweeney

Lovec Kraven gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/bbb78/
USA, Akční / Dobrodružný 2024
Režie: J.C. Chandor, Hrají: Aaron Taylor-Johnson

Venom 3 -
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2024
Režie: Kelly Marcel, Hrají: Tom Hardy, Juno Temple
 
Tvůrci a herci
Ruben Fleischer (Režie), Avi Aras (Produkce. Amy Pascal (Produkce), Matt Tolmach (Produkce), Ludwig Göransson (Hudba), Matthew Libatique (Kamera), Alan Baumgarten (Střih), Maryann Brandon (Střih), John Papsidera (Casting), Oliver Scholl (Scénografie), Larry Dias (Scénografie), Kelli Jones (Kostýmy), Kami Asgar (Zvuk), Michael B. Koff (Zvuk), Stephan Dupuis (Masky), Leay Cangelosi (Masky), Tom Hardy (Herec), Michelle Williams (Herec), Riz Ahmed (Herec), Jenny Slate (Herec), Woody Harrelson (Herec), Michelle Lee (Herec), Sope Aluko (Herec), Reid Scott (Herec), Scott Haze (Herec), Mac Brandt (Herec), Jane McNeill (Herec), Wayne Pére (Herec), Sam Medina (Herec), Martin Bats Bradford (Herec), D. James Jones (Herec), Ellen Gerstein (Herec), Ed Moy (Herec), James J. Fuertes (Herec), Stan Lee (Herec), Christian Convery (Herec), Melora Walters (Herec), Wade Williams (Herec), Jared Bankens (Herec), Jake Hanson (Herec), M. Shawn Cunningham (Herec), Peggy Lu (Herec), William W. Barbour (Herec), Kurt Yue (Herec), Vickie Eng (Herec), Selena Anduze (Herec), Brandon Morales (Herec), Elizabeth Becka (Herec), Sailor Larocque (Herec)
 
2018/112/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jihokorejská společnost HJC vyrábějící motorkářské přilby použila u svých přileb RPHA 11 design Venom, který se brzy stal nejúspěšnější Marvel grafikou na trhu. (Maulincio)
- Venom (2018) je vůbec první film v rámci Sony Pictures Universe of Marvel Characters.
- Ve hře „Among Us“, hře o důveře a lhaní, je jedna animace zabití, kdy postavička otevře zubatou pusu a neuvěřitelně dlouhým jazykem doslova probodne svou oběť. Tato animace je narážka na tento film.
- Eddie (Tom Hardy) pije pivo Pabst Blue Ribbon.
- Titulní píseň k filmu se stejnojmenným názvem „Venom“ složil americký raper Eminem.
- Herečka Michelle Williams přiznala, že ani ona sama moc nechápe, co se ve filmu stalo.
- Zbraně použité ve filmu byly útočná puška M-4, odstřelovací puška M-107 a Colt 1911.
- Písnička, která hraje v 6. minutě, je „No Problem“ od Pusha T. V 9. minutě hraje „Our Love“ od Gary Clark Jr. V 19. minutě hraje „Black Gold“ od Eagle Eye Williamsona. Ve 22. minutě hraje „So He Won't Break“ od The Black Keys. Na konci filmu hraje „Let's Go“ od Run The Jewels.
- Když v roce 1984 dostal Spiderman v komiksu „The Amazing Spider-Man #252“ černý kostým, tak čtenáři neznali rasu Symbiontů. Později Reed Richards, vědec a vůdce Fantasic Four, tento fakt objeví.
- Když se „Screen Rant“ zeptal Toma Hardyho na jeho hlas Venoma, odpověděl, že našel inspiraci v hlasu Redmana, Busta Rhymese, Jamese Browna a vytvořil fůzi.
- Když Eddie (Tom Hardy) prochází e-maily pro Anne (Michelle Williams), je tam e-mail od někoho jménem „Bodhi“. Riz Ahmed v Rogue One: Star Wars Story (2016) hrál postavu pilota se jménem Bodhi.
- Po Hulk (2003), Ant-Man (2015) a Ant-Man and the Wasp (2018) se jedná o čtvrté zpracování komiksu od Marvelu, které se odehrává v San Francisku.
- Anne Weying (Michelle Williams) pracuje pro advokátní kancelář Michelinie & McFarlane. To jsou příjmění tvůrců Venoma David Michelinie a Todd McFarlane.
- Podle minisérie z roku 1995 „Venom: The Hunger“, symbionti potřebují chemickou látku nazvanou fenylethylamin. Ten je produkován septem limbického systému mozku v řídící centrále pocitů, což je část mozku zodpovědná za veškeré emoce. Ve větším množství je jako alkaloid obsažen např. v listech brukve zelné (Brassica oleracea, zelí, květák apod.) či v jiných přírodních zdrojích, včetně potravin, zejména prošlých mikrobiální fermentací jako je čokoláda.
- Topher Grace nedostal nabídku na roli kvůli slabým ohlasům za jeho výkon Venoma ve Spider-Manovi 3 (2007).
- V komiksech se Venom dokonce objevil jako součást Strážců Galaxie či Avengers.
- Venom má dvě oblíbená jídla: čokoládu a veverky.
- Režisér filmu Ruben Fleischer řekl, že Eddieho vztah k Venomovi je stejný jako vztah mezi Dr. Jekyllem a panem Hydem.
- Slovo „Venom“ znamená v překladu „jed“.
- Film sklidil od kritiků velmi špatné hodnocení, ale sklidil úspěch u fanoušků.
 
Odkazy