Krvavé účty / A Score to Settle (2019/103/Kanada, USA/Akční, Drama, Thriller) 44%

09.02.2022 06:22
JEDNOU VĚTOU
„Franka propustili na svobodu, za vraždu, kterou nespáchal. Jde si pro sparevdlnost"

OBSAH
Frank (Nicolas Cage), gangster a specialista na špinavou práci, na sebe před lety vzal vinu za zločin, který nespáchal. Nyní trpí nevyléčitelnou nemocí a je volný. Poslední měsíce svého života chce strávit vyrovnáváním svých účtů s lidmi, kteří ho využili a opustili. (Matared)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nikterak ambiciozně pojednané, ovšem Nick Cage potřeboval už nutně herecky zaperlit. Alespoň u "béčkového" publika. Už jsem si zvykl, že poslední dobou střídá image jeskynního muže s bujným porostem na palici s vizáží rádoby seladona, kterému notně odulé charisma brání v rozletu. Tak tentokrát vsadil na to druhé, neb v posteli skončí s poběhlicí Karolinou Wydra, která vodní zvíře i tak trochu připomíná, a navrch je i trochu vypasený, patrně z jednostranné vězeňské stravy, kterou v kriminále konzumoval po dlouhých 19 let v rámci ztvárnění nespravedlivě odsouzené postavy. Pravda je ale taková, že catering zafungoval výtečně a najedli se všichni. I Benjamin Bratt, druhá známá herecká akvizice, kterou Cage vzal na výpravu do hereckého zapomnění. Film nepřetéká akcí, té je naopak poskrovnu a soustředí se ve větším poměru na shledání otce s odloučeným synem. Jistě, náš hrdina není zlý a není to ani povahou zlotřilec, takže po odplatě na svých dávných kumpánech hned od prvních minut svého pobytu na svobodě nepase, spíše si užívá znovu nabité svobody a vlhké díry hodné společnice, tudíž divák, který pase po akci, nebude z méně kvapného a vesměs neakčního pojetí nikterak nadšen. Režisér Shawn Ku ovšem poměrně zdárně dávkuje dramatické scény a dává vyniknout herectví Nicka Cage, jemuž v rámci své kategorie nelze nic vytknout. Takže nemá smysl se v tom babrat, svoji kategorii to nezapře, nějakou tu vyhrocenou a zdárně natočenou akcí to vládne a nějaké neotřelé příběhové nuance se také najdou. A navíc to nemá optimistický závěr. Krvavá účtenka pro příznivce dávné křivdy, vědomé oběti a následné pomsty byla vystavena s patřičnou grácií levnější filmové kategorie. 7/10 (kingik) 4*

V tomto případě to není výhradně o cestě za pomstou, ale i o snaze najít cestu k synovi a vyrovnání se s postupující nevyléčitelnou chorobou. To byla pro Cage šance ukázat, že dokáže zvládnout i dramatickou roli a povedlo se mu to tak napůl. V jedné chvíli výborný výkon, v té druhé nepřirozené šklebení a koulení očima. Samotná akce je plus mínus o ničem a omezuje se na pár výstřelů, ale nějaké výraznější běsnění jsem ani nečekal a nejspíš by se sem ani nehodilo. Celkově takový šedivý průměr, což tak nějak koresponduje s Cageovou kariérou posledních let. 50% (Morholt) 3*

Vůbec jsem tomu nerozuměl. Ale vůůbec!!! Cage po 19 letech vyjde z vězení, kde si vypěstoval spánkovou poruchu, kterou se snaží co nejvěrněji zahrát, což by mu asi šlo, protože on normální lidi už asi ani ztvárňovat nechce. Divák se tu pak v jeho podání potácí mezi iluzí a realitou, kde rozhodně nejde o žádnou oddechovku, jak píše uživatel Fifer. Podle mě je to spíš deprese jako prase. Je tu sice určitá linka vztahu mezi otcem kriminálníkem a synem feťákem, kteří se spolu téměž po 20 letech sbližují, což by bylo jistě zajímavé, kdyby se to neodehrávalo jen v halucinacích nevyspalého člověka. No, Nicolasi, jdi se konečně pořádně vyspat a prober se tam, kde jsi začínal, pořád na to máš, ale tudy cesta opravdu nevede. (Cinematrix) 1*

VELKÁ RECENZE
Frankie Carver (Nicolas Cage) si odpykal devatenáct let ve vězení natvrdo. Ale když mu zjistí smrtelnou chorobu, dostává se na svobodu. Zbývá mu už jen málo času, přesto se zoufale pokouší usmířit se synem, jehož kdysi opustil, a zároveň naplánovat krvavou pomstu, najít svůj starý gang a vyřídit si to s bývalými kumpány, pěkně s jedním po druhém... Starý kriminálník Frank, který byl odsouzený k doživotí za vraždu muže baseballovou pálkou, je v důsledku svého zdravotního stavu propuštěn z vězení. Před vězením na něho čeká jeho syn Joey. Frank s Joeym si vezmou taxíka, který je odveze k jejich starému domu, kde Frank vykope tašku plnou peněz. Následně se Frank s Joeym ubytují v luxusním hotelu.
Hned toho večera Frank uvidí v restauraci luxusní prostitutku Simone. Frank se s ní na radu svého syna seznámí a rovnou s ní prožije noc. Po té, co se se Simone rozejde, vyrazí za starými kumpány, aby se dozvěděl, kde se skrývá bývalý šéf místních gangsterů, Max, kvůli kterému Frank skončil v kriminále. Frank totiž na sebe za svého šéfa vzal vraždu. Frank vyhledá jednoho z kumpánů Maxe, muže, kterému se říká Q, a chce se od něj dozvědět, kde se má Max skrývat. Ten mu řekne, že Max dostal mrtvici a zemřel. Nicméně o několik hodin později má Frank nepříjemné setkání s Jimmym Drakem, jedním z bývalých Maxových kumpánů. Jimmy, od kterého chtěl Frank potvrzení, že Max zemřel, se prořekne, že Max žije. Pak mezi muži dojde k těžké rvačce, při které je Frank dost nepříjemně Jimmym zbit. Jimmy následně z místa uteče.
To, že Max žije, potvrdí Frankovi další z bývalých Maxových mužů. Toho Frank zabije přímo v jeho podniku. Vychází najevo, že Joey se Frankovi pouze zdá, protože je už řadu let mrtvý. Frankovy realistické sny, ve kterých Joeyho zachraňuje, když se Joey předávkuje v jakémsi feťáckém brlohu, nejsou reálné. Frank vzpomíná, jak na sebe za Maxe vzal jeho vinu za vraždu výměnou za to, že se mu Max o syna postará. Jenže Max nechal zřejmě Joeyho doslova popravit (zastřelit). Frank s Joeym (sny) navštíví hřbitov, kde na hrobě divák zjistí, že Joey je skutečně Frankovým snem. Frank ze hřbitova zamíří k Simone, které dá obrovskou sumu peněz, a vypraví se vyřídit si účty s Maxem. Maxe najde v jednom z domů s pečovatelskou službou. Ke svému úžasu Frank zjistí, že Max je více než patnáct let v kómatu. (TV Prima)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Frank), Robert Hájek - Noah Le Gros (Joey), Gustav Bubník - Benjamin Bratt (Q), René Slováčková - Karolina Wydra (Simone / Jennifer), Marek Libert - Mohamed Karim (Jimmy), Rudolf Kubík - Ian Tracey (Tank), Kristýna Valová - Nicole Munoz (Isha), Ladislav Cigánek - Dave Kenneth MacKinnon (Max), Petra Hobzová - Leanne Khol Young (Lorraine), Vojtěch Hájek - Sean Owen Roberts (Trip), Jan Battěk, Jana Zenáhlíková, Zuzana Skalická, Zuzana Hykyšová, Ondřej Kavan, Filip Švarc, Tomáš Juřička, Regina Řandová, Pavel Vondra, Adam Ipser, Zbyšek Pantůček, Jakub Saic (titulky)
Překlad: Jana Hrubá
Dialogy: Kristýna Skružná
Zvuk: Martin Hejl
Produkce: Zdena Sirotková
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Vojtěch Hájek
Ve studiu babidabi s.r.o. vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. - 2019

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.08.2019 RLJ Entertainment
Premiéra Kanada: 2.8.2019 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 171 216

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Prokletý kšeft gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/113/
USA, Akční / Krimi 2016
Režie: Paul Schrader, Hrají: Nicolas Cage, Willem Dafoe

Krvavé účty gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/1-1/
Kanada / USA, Akční / Drama 2019
Režie: Shawn Ku, Hrají: Nicolas Cage, Benjamin Bratt
 
Tvůrci a herci
Shawn Ku (Režie), Kevin DeWalt (Produkce), Eric Gozlan Produkce), Danielle Masters (Produkce), John Kaefer (Hudba), Mark Dobrescu (Kamera), Chad Galster (Střih), Deb Green (Casting), John Papsidera (Casting), Kathy McCoy (Scénografie), Jim Cliffe (Scénografie), Adrian Traquair (Scénografie), Maxyne Baker (Kostýmy), Rob Bryanton (Zvuk), Denise Barnes (Masky), John Stuart Newman (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Benjamin Bratt (Herec), Noah Le Gros (Herec), Mohamed Karim (Herec), Karolina Wydra (Herec), Ian Tracey (Herec), Nicole Munoz (Herec), Carmel Amit (Herec), Sean Owen Roberts (Herec), Nicole G. Leier (Herec), Linda Ko (Herec), Leanne Khol Young (Herec), Anthony Timpano (Herec), Dave Kenneth MacKinnon (Herec)
 
2019/103/Kanada, USA/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Spoiler: Počet mrtvých: 5.
 
Odkazy