Kočičí lidé / Cat People (1982/118/USA/Drama, Horor, Fantasy, Thriller) 58% -Originál DVD-

10.11.2022 10:46
JEDNOU VĚTOU
„Nastassja Kinski se pod vlivem svých sexuálních tužeb a pudů proměňuje v kočičí stvoření stejně jako její bratr.

OBSAH
Nastassia Kinski hraje hlavní hrdinku filmu Irenu, krásnou mladou ženu v rozpuku sexuality. Irena prožije své první milování, které s sebou nepřinese jen překrásný prožitek, ale také nepředvídatelné tragické následky! Nesmírná vášeň jejího prvního romantického vzplanutí je ale tak silná, že Irena dokáže překonat všechen chaos, který ji obklopuje, včetně mimořádných požadavků vlastního bratra (Malcolm McDowell), a odhalí svůj vlastní fantastický osud. Kočičí lidé jsou erotickou fantazií vášně a hrůzy, které vyvolá první láska mladé ženy. Touha... vášeň... krev, vlastní chtíč ji promění v jednu z těch, kterým se říká Kočičí lidé. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Že je Nastassja Kinski kočka, ví přinejmenším pánská část publika už dávno, takže jediná nová věc jsou tu levhartodlaci (nebo jak to mám nazvat) místo tradičních vlkodlaků. Pro obyvatele Afriky by ale ani tohle nebylo nic objevného, zkazky o leopardích lidech se tu vypravují odedávna. Takže nám tu zbyl eroticko-psychologický thriller (mám potíže označit za horor něco, u čeho mě nemrazí), ale s docela zajímavým nápadem v podobě provázání sexuality a metamorfózy do zvířecí podoby, a s přece jen ne tak zcela očekávaným koncem. A ještě jedním plus v podobě opravdu krásných zvířat. (Faidra) 3*

Zajímavý erotický horor, který se sice tváří jako umění, ale je to béčko jako řemen, jenž místy postrádá logiku a sází spíš na důkladné předvádění soudobých trikových možností než na režijní nápady. A poslední půlhodina je úplně zbytečná. Ke kladům snímku patří jeho obsazení - Kinská je velice sexy (a v druhé polovině filmu prakticky pořád nahá), McDowell je zase hodně působivý poděs - a dusná atmosféra. (EdaS) 4*

Malcom McDowell kouzelně přehrává, Nastassia Kinski se plíží po nocích nahá zahradou, občas zamňouká černá puma, občas někdo přijde o končetinu a pár vnitřností a hlavně...David Bowie zazpívá skvostnou pecku Putting out Fire, které, k mé velké radosti, vysekne o mnoho let později maličkou poklonu Quentin Tarantino ve svých Hanebných panchartech. (forsberg) 3*

VELKÁ RECENZE
V dávné minulosti žil kdesi v poušti kmen, který považoval leopardy za vtělení bohů a obětoval jim ženy. Z jejich spojení vzešla rasa kočičích lidí. Lidí poznamenaných krutou kletbou. Ačkoli vypadají jako lidé, prozradit by je mohly snad jen oči nebo pružná kočičí chůze, a mají stejné touhy, musejí je skrývat, protože v okamžiku nekontrolované vášně se mění v divoké černé leopardy a zabíjí. Jsou mezi námi, i když dnes už je jich málo. Například Irena Gallier nikdy nepotkala nikoho svého druhu s výjimkou bratra Paula. Je to vysoká dívka se zelenýma očima a pružnými pohyby, plná strachu ze sexu a alkoholu, které by v ní mohly probudit zvíře.
Právě pocit nebezpečí, který z ní vyzařuje, upoutá pozornost Olivera Yatese z neworleánské ZOO. Současně si také uvědomí, že právě to je žena, na kterou celý život čekal. Pak se ovšem objeví Paul, který složitou situaci ještě více zkomplikuje. Irena odmítá milostný vztah s bratrem, protože se bojí incestu a odmítá také Olivera, přestože ho miluje. Tragický příběh se odehrává ve dvou souběžných rovinách. Tou hlavní je prohlubování vztahu mezi Irenou, Paulem a Oliverem. Vedle ní je tu fantaskní pohled do dávné minulosti leopardího kultu. To vše je nataženo na kostru příběhu, tvořenou pátráním policie po pachateli krvavých vražd, kterým je právě Paul.
Americký horor z roku 1982 je remakem klasického filmu, který v roce 1942 natočil Jacques Tourneur se Simone Simonovou. Nové verze se ujal Paul Schrader, známý nejen jako režisér kontroverzního životopisného filmu Mishima, ale především jako scenárista takových filmů jako Taxikář nebo Poslední pokušení Krista. Ačkoli odvedl dobrou práci a podařilo se mu vytvořit působivé, i když místy poněkud zdlouhavé vyprávění, to hlavní, co drží film pohromadě, jsou výborné herecké výkony trojice představitelů hlavních rolích. Ať už je to Nastassja Kinská (Tess, Paříž-Texas, Bolest lásky), která jako Irena Gallierová ani v těch nejbizarnějších scénách není směšná a nepůsobí nepřirozeným dojmem, Malcolm McDowell (Měsíc 44, Caligula, Mechanický pomeranč) jako Paul, který je zcela ovládaný svou leopardí podstatou nebo John Heard (Sám doma, Případ Pelikán), který jako Oliver Yates nikdy nepůsobí dojmem, že podléhal svým sexuálním touhám a přitom věrohodně podává obraz muže ochotného obětovat své posedlosti život.

Ocenění:
Golden Globes
1983 - Giorgio Moroder (Nejlepší hudba) (nominace)
1983 - David Bowie, Giorgio Moroder (Nejlepší originální píseň) (nominace)

The Saturn Awards
1983 - Nastassja Kinski (Nejlepší herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: Markéta Sedláčková - Nastassja Kinski (Irena Gallier), Jiří Dvořák - Malcolm McDowell (Paul Gallier), Ladislav Běhůnek - John Heard (Oliver Yates), Klára Sochorová - Annette O'Toole (Alice Perrin), Monika Kobrová - Ruby Dee (Žena), Igor Bareš, Petr Jančařík, Zdeněk Dvořák, Jitka Škádlíková a další.
Asistentka režie: Božena Kubíková
Dramaturgie: Ladislav Kadlec, Jiřina Nováková
Překlad: Miluše Vorálková
Zvuk: Dana Vágnerová
Výroba: Ivana Kroupová
Dialogy: Miroslav Skala
Režie: Jiří Kubík
Vyrobilo: Televizní studio Brno - dabing, ČT 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.9.1988 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2005 (DVD) Universal, NORTH Video
Poprvé na DVD: 18.3.2009 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 21 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 500 000
 
Tvůrci a herci
Paul Schrader (Režie), Charles W. Fries (Produkce), Giorgio Moroder (Hudba), John Bailey (Kamera), Jacqueline Cambas (Střih), Jere Huggins (Střih), Ned Humphreys (Střih), Mary Goldberg (Casting), - (Scénografie), Daniel Paredes (Kostýmy), Charles L. Campbell (Zvuk), Edouard F. Henriques (Masky), Lance Anderson (Masky), John Logan (Masky), Thomas R. Burman (Masky), Paul Schrader (Scénář), Alan Ormsby (Scénář), Nastassja Kinski (Herec), Malcolm McDowell (Herec), John Heard (Herec), Annette O'Toole (Herec), Ruby Dee (Herec), Ed Begley Jr. (Herec), Scott Paulin (Herec), Frankie Faison (Herec), Lynn Lowry (Herec), John Larroquette (Herec), Marco St. John (Herec), Ray Wise (Herec), Tessa Richarde (Herec), Don Hood (Herec), Stocker Fontelieu (Herec), Jo Ann Dearing (Herec)
 
1982/118/USA/Drama, Horor, Fantasy, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Práce s leopardy je velmi obtížná a je velmi těžké je dokonale vycvičit. Místy za ně proto zaskakovali horští lvi, obarvení na černo.
- Na scénu měly zakázán vstup děti a menstruující ženy, které by šelmy mohly znervóznit a vyprovokovat k útoku
 
Odkazy