„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ / „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970/103/Československo/Komedie, Krimi) 85% -Originál DVD-

30.07.2023 00:05
JEDNOU VĚTOU
„Satira na komiksové seriály podle detektivního románu jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho“

OBSAH
V kupé amerického expresu se usadí dr. James Porter, který převáží z Michaga do San Fernanda šek na milion dolarů, a začte se do comicsu. - O drahocenný šek začínají soupeřit dvě bandy gangsterů. Snědým hochům ze San Boniga velí José Manuel Antonio a bandu z Michaga vede otrlá Kate Draxlová. V městečku Springtownu si mezitím marně snaží získat respekt žáků učitel Georg Camel. Jako ňouma působí Georg i v redakci místního časopisu, kde se snaží uplatnit své verše. Netuší, že náhlý zájem, který mu projevuje půvabná redaktorka Sabrina, má vyvolat žárlivost kreslíře Henryho. Pak ale dojde k obratu. Porter, který nečekaně vystoupil ve Springtownu, zemře na prahu Camelova pokoje v penzionu afektované paní Harringtonové. Nevinný a naivní Georg je vtažen do souboje obou gangsterských band a je považován za vraha, zvláště když na něj po každém otevření dveří vypadne mrtvola. Sabrina si myslí, že Georg vraždí z lásky k ní, aby měla o čem psát. Harringtonová je přesvědčena, že Camel chce zničit pověst jejího domu. Poté, co se ocitne Georg v podzemních garážích, kde se obě bandy vzájemně vystřílí, je prohlášen hrdinou a od všech podezření očištěn. - Porter dočítá s uspokojením comics. Když však otevře dveře kupé, vypadne na něj mrtvý průvodčí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pro mě srdcovka a jeden z nejsympatičtějších zástupců žánru české crazy komedie, který vtipně paroduje západní gangsterky. Díky hereckému obsazení, kdy režisér Lipský využil přirozeného komediálního talentu Bohdalové a Janžurové i typově dokonalého Lubomíra Lipského v roli naivně důvěřivého George vznikla taškařice, která mi ani s přibývajícími léty a zvyšujícím se počtem repríz nezevšedněla. V poslední třetině sice už filmu poněkud dochází dech, ale i tak výsledný dojem stačí na plnou palbu a 90 % celkového dojmu. Jak pro mě hlášky nejsou měřítkem kvality nebo oblíbenosti filmu, tady si je vyloženě užívám. (gudaulin) 5*

Nápady a nespoutatelně rozvernou rozpustilostí charakterizovaná parodie přerůstá své původní poslání a mění se ve svébytný film, jehož kvalita spočívá v dokonalém přetavení původní komiksové matérie. Rafinovanost, s níž si režisér i scénárista (Miloš Macourek) pohrávají s divákovou fantazií i bránicí, často bere dech. Řada replik, citovaných hojně spolukomentátory, zlidověla. Kontrast nadsazené směsi něžnosti a bezbrannosti takřka chlapecké u hlavního hrdiny i prvoplánového plání jeho ženského idolu překonávají už jen orgie znepřátelených gangů. Nápad a jeho provedení by určitě nadchly i Jaroslava Haška nebo Jiřího Hausmanna. V každém případě se jedná o jednu z nejvýraznějších českých veseloher všech dob, které se nedá téměř nic vytknout. Naopak se zdá, že výčet jejích předností je téměř bezbřehý. A - jak tu čas od času konstatuju - téměř s určitostí nadčasový. (sportovec) 5*

Opravdu mi nejde do hlavy, jaktože něco takovéhleho mohlo vzniknout v době počátku normalizace. Naprosto brilantní parodie na brakové komiksové detektivky i tak trochu na svět zamořený komiksem. Příběh tak krásně klišovitý, podaný tak krásně vlídně a směšně, právě tak jak jsme u Oldřicha Lipského, otce české parodie, zvyklí. V hlavních rolích doslova excelují Lubomír Lipský jako neprůbojný (?) učitel George Camel, Jiřina Bohdalová coby energická novinářka Sabrina, Josef Hlinomaz jako hromotluk Gogo, František Peterka jako by gangsterům z USA z oka vypadl, František Filipovský svou rolí policejního komisaře připomíná Louise De Funése, Jan Libíček je kouzelný jako nemotorný ukrmený policajt a další. Na takovéto zábavné filmy a jejich tvůrce můžeme být právem hrdi. (sud) 5*

VELKÁ RECENZE
Miloš Macourek se coby scenárista podílel na dvou nezapomenutelných gangsterských komediích Kdo chce zabít Jessii (1966), kterou režíroval Václav Vorlíček, a „Čtyři vraždy stačí, drahoušku...“ (1970) z dílny Oldřicha Lipského. V obou případech navíc do hry vstoupila i osobnost výtvarníka Káji Saudka. Zatímco v Jessii dochází k infikování obyčejného českého světa postavami a prvky z „amerického“ kresleného seriálu, film Oldřicha Lipského se v rámci komiksové nadsázky odvíjí celý. Oba filmy využívají vložených kreslených prvků, Macourek s Lipským však stvořili celistvý fikční svět odehrávající se ve smyšlené „západní“ zemi Bonzánii. Snímek byl volně inspirován humoristickým románem Mrtvým vstup zakázán jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho z roku 1960, jeho atmosféra a reálie však zrcadlí dobu nastupující československé normalizace. Komiksová crazy komedie nespoutaně hýří vizuálními a formálními nápady i absurdními „hláškami“, za přívalem gagů je však patrná touha uniknout alespoň v komediální fikci za železnou oponu nastupující totalitní reality. Středoškolský učitel George Camel (kterého ztvárnil režisérův bratr Lubomír) je pak macourkovským tradičním uťápnutým naivkou, který jednoho dne zjistí, že jakmile otevře dveře, vypadne z nich mrtvola. George se totiž zapletl do souboje dvou gangsterských band soupeřících o šek na milion dolarů. Až hitchcockovský příběh muže neprávem obviněného ze zločinu je zalidněn množstvím barvitých postav, mezi nimiž nechybí Georgeova láska, energická novinářka Sabrina (Jiřina Bohdalová) a šéfka zločinecké bandy Kate (Iva Janžurová). V hereckém ansámblu sdružujícím českou hereckou elitu i Lipského oblíbence nechybí Marie Rosůlková coby Camelova bytná či Josef Hlinomaz jako nezapomenutelný drsňák Gogo.
V kupé amerického expresu se usadí dr. James Porter, který převáží z Michaga do San Fernanda šek na milion dolarů, a začte se do comicsu. - O drahocenný šek začínají soupeřit dvě bandy gangsterů. Snědým hochům ze San Boniga velí José Manuel Antonio a bandu z Michaga vede otrlá Kate Draxlová. V městečku Springtownu si mezitím marně snaží získat respekt žáků učitel Georg Camel. Jako ňouma působí Georg i v redakci místního časopisu, kde se snaží uplatnit své verše. Netuší, že náhlý zájem, který mu projevuje půvabná redaktorka Sabrina, má vyvolat žárlivost kreslíře Henryho. Pak ale dojde k obratu. Porter, který nečekaně vystoupil ve Springtownu, zemře na prahu Camelova pokoje v penzionu afektované paní Harringtonové. Nevinný a naivní Georg je vtažen do souboje obou gangsterských band a je považován za vraha, zvláště když na něj po každém otevření dveří vypadne mrtvola. Sabrina si myslí, že Georg vraždí z lásky k ní, aby měla o čem psát. Harringtonová je přesvědčena, že Camel chce zničit pověst jejího domu. Poté, co se ocitne Georg v podzemních garážích, kde se obě bandy vzájemně vystřílí, je prohlášen hrdinou a od všech podezření očištěn. - Porter dočítá s uspokojením comics. Když však otevře dveře kupé, vypadne na něj mrtvý průvodčí.
 
Postavy a obsazení
• Lubomír Lipský st. - učitel Georg Camel
• Jiřina Bohdalová - redaktorka Sabrina
• Iva Janžurová - Kate Draxlová, šéfka gangstrů
• Marie Rosůlková bytná Harringtonová
• František Filipovský - detektiv Sheridan
• Jan Libíček - policejní komisař Brooks
• Josef Hlinomaz - Gogo
• Karel Effa - majitel baru Kovarski
• Lubomír Kostelka - policista
• Vlastimil Hašek - policista
• Stella Zázvorková - prostitutka Peggy
• Josef Kemr - gangster
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 16.7.1971
Premiéra ČR: 26.8.2021 NFA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 31.8.1995 (VHS) AB Barrandov Home Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.10.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Oldřich Lipský (Režie), Miloš Stejskal (Produkce/Vedoucí výroby), Vlastimil Hála (Hudba), Jiří Tarantík (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Jiří Hlupý (Scénografie), Theodor Pištěk ml. (Kostýmy), Nita Romaničová (Kostýmy), Josef Vlček (Zvuk), František Čížek (Masky), Václav Volk (Masky), Zdena Prchlíková (Masky), Miloš Macourek (Scénář), Oldřich Lipský (Scénář), Timothy Tatcher (kniha) (Předloha), Lubomír Lipský st. (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Iva Janžurová (Herec), Marie Rosůlková (Herec), František Filipovský (Herec), Jan Libíček (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Karel Effa (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Vlastimil Hašek (Herec), Stella Zázvorková (Herec), Josef Kemr (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), František Peterka (Herec), Jan Přeučil (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Robert Vrchota (Herec), Zdeněk Kryzánek (Herec), Lubor Tokoš (Herec), Jiří Lír (Herec), Otto Lackovič (Herec), Karel Pavlík (Herec), Viktor Maurer (Herec), Ivo Gübel (Herec), Karel Augusta (Herec), Antonín Jedlička (Herec), Antonín Kryl (Herec), Martin Štěpánek (Herec), Oldřich Musil (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Kateřina Frýbová (Herec), Josef Engel (Herec), Karel Engel (Herec), Petr Fleischer (Herec), Milan Kindl (Herec), Jiří Klenot (Herec), Aladar Petický (Herec), Jiří Plachý (Herec), Otakar Rademacher (Herec), Karel Vítek st. (Herec), Karel Tokar (Herec), Ladislav Tokar (Herec), Jan Vítek (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Zoltán Tokar (Herec), Zdeněk Blažek (Herec), Jiří Koutný (Herec), Nora Krčmářová (Herec), Ladislav Mrnka (Herec), Bedřich Zelenka (Herec), Josef Burda (Herec), Karel Sekera (Herec), Johana Saudková (Herec), Rudolf Kalina (Herec), Jaroslav Klenot (Herec), Jaroslava Závodská (Herec)
 
1970/103/Československo/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Lubomír Lipský st. vzpomínal, že pro scéně, kdy jsou po flámu v posteli se Stelou Zázvorkovou, se "vylepšili" lahví Becherovky, aby byli autentičtější. Režisér však byl jiného názoru a nechal je vystřízlivět a scénu zopakovat. (sator)
- Meno hlavného hrdinu je George Camel (Lubomír Lipský). Pri scéne, kde hrá na Suzafon, sa na malú chvíľu objaví obal známych cigariet značky Camel. (Raccoon.city)
- Honorár pre juhoslovanského autora námetu Nenada Brixia mohol byť vyplácaný len pod podmienkou, že peniaze bude míňať len v Československu. (Raccoon.city)
- Scénka, kde sa Sabrina (Jiřina Bohdalová) s Kate (Iva Janžurová) mydlili vo vani plnej peny, bola tak vynikajúca, že Lubomír Lipský (George), ktorý len sledoval inkriminovanú scénu, začal po skončení spontánne tlieskať a kričať: "Opakovať, opakovať!" (Raccoon.city)
- Režisér Oldřich Lipský chcel do hlavnej úlohy obsadiť pôvodne Radka Brzobohatého, ale keď sa dozvedel, že dvojica Bohdalová - Brzobohatý bude v rovnakom roku natáčať ešte filmy Pěnička a Paraplíčko (1970) a Ucho (1970), rozhodol sa staviť na svojho brata. (Raccoon.city)
- Když pan Camel (Lubomír Lipský) s panem Gogo (Josef Hlinomaz) pátrají po hu-hu koktejlu, navštíví společně bar Kochba. Název baru je etymologický žert. Šim’on bar Kochba, v překladu syn hvězdy, byl vůdce protiřímského povstání Židů v letech 132 až 135. Tuto událost poté roku 1897 zachytil v dramatické básni s názvem "Bar Kochba" Jaroslav Vrchlický, později ji v roce 1905 do operního žánru převedl Stanislav Suda. (Komiks)
- Pro herce Zdeňka Kryzánka, který nezapomenutelně ztvárnil hromotluckého člena zločineckého gangu Billa, toto byla první filmová role poté, co byl propuštěn z vězení. „Komunistické zřízení ho obvinilo z činnosti neslučující se s postoji socialistického člověka. Dostal tři roky,“ prozradil filmový historik Jan Matějíček. [Zdroj: ahaonline.cz] (alonsanfan)
- Jan Libíček (†42) alias policejní komisař Brooks celé natáčení doslova protrpěl. Měl velké zdravotní problémy, trpěl silnou cukrovkou, měl nemocné ledviny a denně spolykal několik prášků proti bolesti, které navíc zapíjel pivem. „Nevěděl už kudy kam. Strašně trpěl. Byl tak zoufalý, že si i občas dal toho panáčka. Myslel si, že tu bolest pak nebude tolik vnímat,“ prozradil scenárista. „Maruška Rosůlková s Františkem Filipovským mu marně domlouvali, ať jde okamžitě do nemocnice, že zdraví je přednější. On se ale lékařů bál, odmítal jejich pomoc,“ dodal Macourek. [Zdroj: ahaonline.cz] (alonsanfan)
- Recept na filmem proslavený Hu-hu obsahuje 1 dcl rumu, 1 dcl žloutku, kvasnice, mentol a kyselinu mravenčí. Postup přípravy je následující. Ingredience vložíme do dvojdílného šejkru (tzv. Bostonu), při uzavření šejkru dáváme pozor, aby se nevytvořil vzduchový polštář. Velmi krátce a energicky protřepeme. Zdobíme podle chuti. Podáváme ve flipovém poháru nebo i v malém goletu a na vlastní nebezpečí, neboť ve filmu se po této směsi umíralo. [Zdroj: ahaonline.cz] (alonsanfan)
- Když se Oldřich Lipský s Milošem Macourkem pustili do psaní scénáře podle detektivky jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho "Mrtvým vstup zakázán", pomýšleli na komedii. Že jim z toho ale vyleze taková parodie, sotva tušili. Očití svědkové tvrdí, že Brixi byl po pražské premiéře šokován až rozladěn. Z románu toho ve filmu příliš nezbylo. Když ale viděl divácký ohlas, uznal, že film je dobrý. [Zdroj: ahaonline.cz] (alonsanfan)
- Scéna, ve které si Owens (František Peterka) se svým kumpánem přehazují pana Camela (Lubomír Lipský) přes stůl, byla natočena pozpátku. Cílem bylo zobrazit co nejvěrohodněji fakt, že pan Camel "přeletí" stůl po každé ráně pěstí. Kaskadér samozřejmě skákal rovně přímo na pěst obou gangsterů. (mchnk)
- Podoba prezidenta fiktivního státu Bonzanie s Ludvíkem Svobodou, tehdejším prezidentem ČSSR, není náhodná. Je to jedna z narážek kreslíře Káji Saudka.
 
Odkazy
 

Hrají:

Lubomír Lipský st., Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová, Marie Rosůlková, František Filipovský, Jan Libíček, Josef Hlinomaz, Karel Effa, Lubomír Kostelka, Vlastimil Hašek, Stella Zázvorková, Josef Kemr, Jaroslav Moučka, Robert Vrchota, František Peterka, Jan Přeučil, Zdeněk Řehoř, Zdeněk Kryzánek, Lubor Tokoš, Karel Pavlík, Jiří Lír, Otto Lackovič, Viktor Maurer, Ivo Gübel, Martin Štěpánek, Oldřich Musil, Karel Augusta, Zdeněk Blažek, Karel Sekera, Milan Kindl, Zdeněk Srstka, Antonín Jedlička, Antonín Kryl, Kateřina Frýbová, Jiří Klenot, Jiří Plachý, Aladar Petický, Josef Engel, Karel Engel, Karel Vítek st., Petr Fleischer, Karel Tokar, Ladislav Tokar, Jan Vítek, Otakar Rademacher, Jaroslav Tomsa, Zoltán Tokar, Jiří Koutný, Nora Krčmářová, Ladislav Mrnka, Bedřich Zelenka, Josef Burda, Rudolf Kalina, Johana Saudková, Oldřich Velen