Angelika a sultán / Angélique et le sultan (1968/105/Francie, Itálie, Západní Německo/Romantický, Historický, Dobrodružný) 59% -Originál DVD-

31.10.2022 19:11
JEDNOU VĚTOU
„Příběh krásné a osudem stíhané Angeliky se blíží k vyvrcholení, a tudíž k závěru."

OBSAH
Pátá a závěrečná část filmové série opět rozpracovává drobnou část knihy "Nezkrotná Angelika". Angelika byla unesena pirátem d'Escrainvillem, který ji vzápětí prodal překupníkovi otrokyň pro harém marockého sultána. Tak se hraběnka de Peyrac setkává s Osmanem Ferrajim, moudrým eunuchem, který má v plánu stvořit z ní třetí ženu sultána Mulaye Ismaila, a tedy vládkyni Maroka. Joffrey de Peyrac předstírá, že je jedním z galejníků, aby se tak dostal do marockého Meknesu, spojil se s vlivnými přáteli a pokusil se svoji ženu zachránit. Mezi tím Angelika odolává požadavkům Osmana Ferrajiho a mocného sultána. Touto vytrvalostí si získá sympatie Normanďana Colina Paturela, který je již patnáct let králem otroků v Meknesu. Když se několik otroků pokusí o útěk, Angeliku přijmou mezi sebe. Producent i režisér filmu plánovali další pokračování, ale díky množství razantních úprav na samém počátku již nenatočili žádný další film o Angelice.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokud nedojde k natočení již dlouho slibovaného trháku Angelika A Sultán A Tyrl Na Starém Bělidle (na což by hlavní představitelka mohla mít alespoň věk, když už nic jiného), máme tu poslední díl nehorázné ságy ještě nehoráznější lásky. Připomínka počátků Hollywoodu, kdy se jistý Rudolph Valentino proháněl po poušti, jako když ji vyšije. Bohužel Angelika ani Sultán nemají ani špetku z onoho kouzla němého filmu...ale i tak si nemůžu pomoct a šťastný konec Joffreyovi a Angelice přeju. (Gemini) 2*

Exotické prostředí kam nás příběh zával trošku zachraňovalo napětí, které, jak by řekli politici, zde bylo minimalistické. Žofré se chudák musí mlátit s kdejakým ksindlem na moři i na souši, zatímco Angelika se oddává SM hrátkám a nechává se bičovat na dvoře u samotného sultána. Jenže se to celý zvrhne, když se opět najde nějakej mužskej ocas s chorobnou potřebou Angelice zachránit život a tak se utíká a utíká, za dalšího vynikajícho hudebního motivu Mišelíčka Magneho. No a my pomalu vytahujeme kapesník a chystáme se na strhující závěrečnou romantickou smršť. Nemůžu si pomoci, ale celou sobotu, kterou jsem trávil ve společnosti pětidílné Angeliky jsem měl pocit, jako kdyby láska byla hnací motor veškeré lidské činnosti a to v době, kdy se na sebe na chodníku ani neusmějem, není zase až tak špatný pocit. Takže merci et au revoir, Angeliko. (Enšpígl) 3*

Naštěstí je tu konec aneb pohled angelique.cz. Tvůrci si pod sebou podřezali větev, když hned v první části začali měnit děj příběhu. Pak už se z toho nic nedalo vytvořit... Ale přesto tady v té devastaci pokračovali stejným tempem - například Colin tu z nějakého důvodu zemře, takže se už nestane guvernérem přístavu v Kanadě atd. Je fakt škoda, že se nedrželi čeho měli. Přála bych si vidět na plátně tuhle legrační rodinku de Peyrac v Kanadě, jak se v rámci francouzské galantnosti podvádějí, jejich dospělí synové mají své pletky, malá Honorina běhá se sklapovacím nožem po zámku atd. Ale zpět k filmu, který sám o sobě exotickým prostředím a směřováním k šťastnému konci přinese to, co od kostýmního filmu 60. let vyžaduji... Bohužel nedoufám, že jednou Angeliku někdo lépe natočí. (Jeanne) 5*

VELKÁ RECENZE
Poslední dobrodružství krásné a statečné markýzy Angeliky, která navzdory všem nástrahám hledá svého ztraceného manžela.
V předchozím příběhu byla Angelika unesena z náručí milovaného Peyraca zákeřným pirátem Escrainvillem. I když se Peyrac okamžitě vydá únosce pronásledovat a po lítém boji se jeho lodi zmocní, svou Angeliku už na palubě nenajde. Escrainville ji mezitím prodal překupníkovi Mezzo Mortemu. Zatímco Peyrac pokračuje v pátrání po své manželce, dostane se Angelika do rukou Osmana Ferradjiho, pána harémů marockého sultána Mulaje Rašida. Ten má v plánu udělat z ní sultánovu třetí ženu a Angelika se tak ocitne v harému.
Přestože je svědkem krutého zacházení s otrokyněmi, odmítne se stát sultánovou milenkou. Stále miluje jediného muže - Peyraca. S pomocí otroka Colana Paturela se Angelika připravuje k útěku. Na její záchraně však pracuje také Joffrey de Peyrac, který předstírá, že je jedním z galejníků, aby se tak dostal do marockého Meknesu, spojil se tam s vlivnými přáteli a pokusil se svou ženu zachránit.¨
Závěrečný pátý filmový díl plně navazuje na předešlý film, neboť jak známo byli natočeny současně. Opět tedy šla romantika z prvních snímků do ústraní a děj se zaměřuje především na dobrodružství, které nyní připomíná spíše pohádku. O Angeliku usiluje samotný sultán Maroka a Joffrey de Peyrac coby galejník míří za její záchranou. Severoafrická muslimská říše má samozřejmě svá úskalí a zákony, které hraběnka okusí na vlastní kůži.
Křesťani jsou mučeni, zabíjeni, zkrátka likvidováni ve velkém a tak není divu, že Angelika byla pro svou neomalenost dokonce zbičována. Je logické, že po dějové stránce následně dojde k útěku. Podaří se? A co Joffrey? Scénáři chybí příznačnější zpracování a plynulejší tempo. Takto to vypadá, jakoby snímek k sérii snad ani nepatřil. Ano, je to vinou jednoduchého a vcelku rychlého vývoje děje a hlavně chybějícího kouzelného romantismu. Ale i přes to všechno se jinak nejedná o nijak špatný film. Takovýchto dobrodružných snímků bylo ve své době natočeno daleko více a to i daleko horších.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Poté, co Joffrey zachrání svou loď před plameny, pronásleduje d'Escrainvillea, který unesl Angeliku, přes Středozemní moře. Když však nastoupí na loď, Angelika už na palubě není. V Alžíru ji Escrainville prodal Mezzo Morte, který ji hodlá nabídnout do harému sultána z Mikenezu. Aby zachránil Angeliku, odplouvá Joffrey v přestrojení za otroka do Alžíru, kde se mu s pomocí kompliců podaří uprchnout z vězení.
Angelika je uvedena do sultánova harému. Vzbouří se proti pokynům eunucha Osmana Ferradjiho, který má na starosti harém, a odmítne se stát sultánovou novou konkubínou. Jednoho dne, je evropský otrok Colin Paturel odsouzen k smrti za zesměšnění sultána. Těsně před vykonáním rozsudku Angelika vykřikne. Sultán ji spatří a je okamžitě ohromen její krásou. Nařídí, aby ji odvedli do jeho komnat. Angelika jeho milostné návrhy odmítá a pokusí se ho i zabít. Aby ji potrestal, nechá ji zbičovat, ale Ferradji nechá bičík napustit narkotikem, aby zmírnil bolest. Svého plánu učinit Angeliku jedinou sultánovou manželkou se nevzdal. Sultánova oblíbená konkubína na Angeliku žárlí a bojí se, že ztratí své výsadní postavení. Společně s další konkubínou se pokusí Angeliku zabít. Colin Paturel ji přesvědčí, aby jim raději pomohla utéct, což favoritka přijme. Angelice, Colinu Paturelovi a třetímu vězni, hraběti z Vateville, se podaří uprchnout.
Joffrey se mezitím snaží vykoupit Angeliku od sultána, kterého se mu podařilo vylákat lstí z paláce. Výměnou za Angeliku nabízí, že mu prozradí tajemství Kamene mudrců - přeměnit kov ve zlato. Dohoda je uzavřena, ale když se vrátí do sultánova paláce, zjistí, že Angelika mezitím uprchla. Sultán, aby zachránil svou čest, nechá Osmana Ferradjiho táhnout za koněm, ale Joffrey toto mučení zastaví. Sultán vyšle hlídku, aby mladou ženu našla.
V poušti se Colin Paturel, který není urozeného původu, vyzná ze své lásky k Angelice. Poté, co hrabě Vateville zemře při průzkumu, Angelika přinutí Paturela, aby jí slíbil, že ji zabije, pokud se znovu dostane do rukou sultána. Když se k němu přiblíží vojáci, chce svůj slib splnit, ale vojáci ho zastřelí. Angelika omdlí a probudí se v Joffreyho náručí na palubě jeho lodi.

DABING
V českém znění: Libuše Švormová – Michele Mercier (Angélika de Peyrac), Josef Langmiler – Robert Hossein (Jeoffrey de Peyrac), Soběslav Sejk – Roger Pigaut (markýz d'Escrainville), František Němec – Bruno Dietrich (Coriano), Josef Větrovec – Jean-Claude Pascal (Osman Ferradji), Petr Kostka – Aly Ben Ayed (sultán), Josef Patočka – Helmuth Schneider (Colin Paturel), Bedřich Šetena - Ettore Manni (Jason), Karel Beníško – Arturo Dominici (Mezzo Morte), Karel Houska – Henri Cogan (Simon Bolbec), Jiří Pick - Erno Crisa (turecký velvyslanec), Bohumil Švarc – Jacques Santi (Vateville), Milena Dvorská - Manja Golec (vězenkyně), Marcela Martínková - Wilma Lindamar (Lejla Ajša), Jan Pohan – Claudio Previtera (dozorce), Zdeněk Blažek a další.
Zvuk: Ivo Novák
Střih: Zdena Antonyová
České dialogy: Bohumil Štěpánek
Režie českého znění: Irena Skružná
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1970

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 21.8.1968
Premiéra Západní Německo: 9.8.1968
Premiéra Itálie: 13.3.1968
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.10.2007 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 6.11.2013 Magic Box

Tržby celkem - FRF 3 380 555

FILMY V SÉRII
Angelika, markýza andělů (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/031/
Dobrodružný, Francie / Západní Německo, 1964
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Robert Hossein

Báječná Angelika (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/022/
Dobrodružný, Francie / Západní Německo, 1965
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Jean Rochefort

Angelika a král (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/041/
Dobrodružný / Historický, Francie / Itálie, 1966
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Jacques Toja

Nezkrotná Angelika (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/09/
Dobrodružný, Francie / Západní Německo, 1967
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Robert Hossein

Angelika a sultán (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/08/
Romantický / Historický, Francie / Itálie, 1968
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Robert Hossein
 
Tvůrci a herci
Bernard Borderie (Režie), Raymond Borderie (Produkce), Francis Cosne (Produkce), François Chavane (Produkce), Michel Magne (Hudba), Henri Persin (Kamera), Christian Gaudin (Střih), - (Casting), - (Scénografie), Rosine Delamare (Kostýmy), Jean Nény (Zvuk), Maguy Vernadet (Masky), Bernard Borderie (Scénář), Anne Golon (kniha) (Předloha), Serge Golon (kniha) (Předloha), Michele Mercier (Herec), Robert Hossein (Herec), Jean-Claude Pascal (Herec), Aly Ben Ayed (Herec), Helmuth Schneider (Herec), Roger Pigaut (Herec), Jacques Santi (Herec), Sieghardt Rupp (Herec), Ettore Manni (Herec), Erno Crisa (Herec), Arturo Dominici (Herec), Mino Doro (Herec), Henri Cogan (Herec), Gaby Mesée (Herec), Manja Golec (Herec)
 
1968/105/Francie, Itálie, Západní Německo/Romantický, Historický, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Ze všech původních filmů o Angelice právě zde její představitelka Michele Mercier vystřídá nejméně kostýmů, a to 9.
- Po natočení pátého snímku uvažoval producent Francis Cosne o pokračování, ale hlavní představitelka Michele Mercier byla již velmi rozmrzelá. Cítila, že její život a její kariéra začínají a končí Angelikou a chtěla se vymanit z jejího stínu. Navíc jí vadil diletantský přístup tvůrců a uvědomovala si postupnou klesající úroveň filmů. K natočení šestého dílu již nakonec nedošlo.
- V roku 1967 sa film premietal pod názvom Angelika a diablove peniaze.
- Králova zahrada se nachází v Tunisku.
 
Odkazy