Kdo mi jde po krku / Those Who Wish Me Dead (2021/100/USA/Thriller, Drama, Akční) 52%

09.11.2022 19:47
JEDNOU VĚTOU
„Hasička Hannah najde v lese vyděšeného dvanáctiletého chlapce a společně se dají na útěk před dvěma nelítostnými nájemnými vrahy, kteří je pronásledují v americké Montaně zmítané ničivým požárem."

OBSAH
Místní hasička Hannah (Angelina Jolie) se stále ještě nevzpamatovala z tragické události, kdy před několika lety při lesním požáru zahynuli tři lidé. Bolestné vzpomínky se snaží potlačit tím, že se záměrně připravuje na nebezpečné situace a oddává se samotě na vrcholu rozhledny uprostřed divočiny v americké Montaně. Jednoho dne tam náhodou najde vyděšeného dvanáctiletého chlapce. Mladík je zkrvavený a traumatizovaný. Společně musí prchat neprostupným lesem během silné bouře, ale netuší, že na ně číhá ještě větší nebezpečí: dva nelítostní nájemní vrazi, kteří jsou chlapci v patách. Mezitím vypukne obrovský lesní požár, který pohlcuje vše, co mu stojí v cestě. (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mě to docela bavilo, ale jen do půlky, pak to nabralo divný spád, kdy proficí se začnou chovat jak blbci a blbci jak profíci. Angie jsem viděl po x letech zase, no bojím se o ní, že za chvíli se mě ztratí před očima, chtělo by to dva tři smažáky denně a navrch svíčkovou aby se trošku vzpamatovala, Docela mě to s ní uteklo i když blbost tady měla poměrně velký pravomoce. (Enšpígl) 3*

Malíček s Jackem od fazolového stonku sice byli nájemní, ale maximálně klauni, které si pozvete na dětskou oslavu narozenin. Možná se najde někdo, kdo se jich bude bát, ale jinak budou rozdávat smích.. Zapálit světlicemi les bylo stejně chytré, jako chtít dostat Micka Dundeeho v jeho australské buši. Proti nim totiž stojí superdrsný fajrfajtr Angelina s pažemi vyrobenými v Solo Sušice. Bez větší úhony zvládá pád z několika metrů na záda, zásah bleskem či několik děl do plastikami vytahané tváře a když na ni přijdou ochranitelské pudy, ohání se požární sekyrkou jak nasraný Čingačgúk.. Sheridan si zřejmě toužil odskočit do prostoty devadesátkových akčních thrillerů, nicméně bude pro nás lepší, když si sbalí své áčkové rekvizity a vrátí se k tomu, co mu nekazí pověst. Do hlavní role původně zvažovaný Cage by nebyl špatný, protože tohle je film jeho parametrů. Možná se bál, že by mu vzplál zbytek vlasů.. (Gilmour93) 2*

Vypráví pomalu a promyšleně, dívá se svým postavám solidně pod kůži a diváka strhne hutnou atmosférou. Ale mívá i potíže s tím, že se motá v kruzích (viz Yellowstone). Taylor Sheridan, chlapík, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, zklamal. A možná svůj díl viny nese právě i to, že jsme zase čekali hodně velké věci. S hasičkou Angelinou Jolie, která sedí na strážní věží s traumatem z nepovedeného zásahu, to ale jaksi nejde. Chytne v lesích Montany vyděšeného kluka, ze kterého se stal právě sirotek, získává jeho důvěru, utíká s ním před blesky, učí ho rozdělat oheň a vlastně se herecky moc nesnaží. Nesnaží se ani duo zabijáků, které evidentně vstalo špatnou nohou. Nebo tu neschopnost mají už od narození (přitom je hraje solidní dvojka). Linie s Bernthalem mdlá a bez emocí, jeho drahá zřejmě plní afrohispánoasiatoindiáno kvóty. Digioheň fuj. Slabé tři hvězdy. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Jednoho krásného dne se mladý Connor (Finn Little) a jeho otec ocitnou na útěku poté, co se Connor dozví, že jeho otec skrze forenzní účetnictví přišel na korupci obrovských rozměrů, která sahá až do nejvyšších pater politiky. Aby se zabránilo tomuto odhalení, byli vysláni dva zabijáci, kteří chtějí umlčet jak otce, tak i Connora. Otec se rozhodne jet do Montany za svým příbuzným, který je zástupcem šerifa, a hodlá jej požádat o pomoc. Zabijáci jsou ovšem nelítostní, a tak se brzy Connor ocitne sám v zalesněných horách, kterému nabídne pomoc hasička Hannah (Angelina Jolie). Cestu k příbuzným a předání informací médiím ovšem začnou komplikovat nejen zmínění zabijáci, ale i jimi vytvořený lesní požár.
Příběh vychází ze stejnojmenné knihy z roku 2014, kterou napsal Michael Koryta. Čím se může pochlubit její filmová adaptace, je především herecké obsazení. Vedle zmíněné Angeliny Jolie se objeví například Aidan Gillen s Nicholasem Lhoutem v roli zabijáků a Jon Bernthal, známý především hlavní rolí v seriálu The Punisher, zde ztvárňuje zmíněného zástupce šerifa.
Z propagačních materiálů by se mohlo zdát, že hlavní postavou je Angelina Jolie, ve skutečnosti ale snímek velmi balancuje nad tím, kdo je vlastně středobodem příběhu. Dějové linie totiž začnou zcela odděleně a poměrně dlouho oddělené zůstanou. Z logiky věci by to měl nicméně být mladý Connor, jehož představitel podává až překvapivě dobrý herecký výkon.
U známých herců byste pak dobré výkony očekávali a v tomto případě žádný z nich nezklame. Snímek nicméně tvrdě naráží v několika jiných ohledech. V první řadě je to již zmíněné tempo, kdy velmi dlouho trvá, než se jednotlivé dějové linky propojí a na některé věci pak už nezbude moc času. Zároveň jsou velice zvláštní určité dialogy, které působí velmi nepřirozeně a zcela mimo mísu, což se projeví zejména v místech, kdy se emoce postav zničehonic radikálně změní jenom proto, aby přesvědčivě přednesly určitý dialog. V několika případech působí tyto náhlé změny velice zvláštně.
Velice pak zamrzí nevyužitý potenciál obsazení seriálového „Punishera“ Jona Bernthala, který bohužel neudělá ve filmu v podstatě nic a člověk se musí ptát, proč byl tedy obsazen zrovna Bernthal, když jej nehodlají využít. Naopak hodně prostoru z akčního hlediska dostane jeho těhotná manželka, která Bernthala mimochodem několikrát sarkasticky shazuje a on je s tím evidentně zcela smířený. Zmíníme-li ještě fakt, že manželka je černoškou a ve filmu to nehraje žádnou roli, tak nezbývá než se zamyslet, zda tato postava neposloužila tvůrcům čistě jako nástroj ke splnění kvót na případného Oscara a postihnutí současného politického smýšlení Hollywoodu. To bohužel poněkud ubližuje samotné postavě, protože kvůli zmíněnému spíše působí jako určitý nástroj k nějakému účelu mimo film než jako plnohodnotná postava, která by měla přirozený vývoj.
Zcela neúčelně vzápětí pobavil fakt, že jeden ze zabijáků několikrát hovoří o nutnosti nasazení dvou týmů, dokonce o tom promluví i s jedním z nadřízených. A jde o vskutku dobrý postřeh. Když se totiž jedná o obrovské politické spiknutí, pak nedává vůbec smysl, proč by vysoce ohrožené politické špičky nenasadily alespoň ten jeden tým navíc, když jim jde v podstatě o všechno. Díky tomu jsme koneckonců mohli mít ve filmu i více té akce. Fakt, že na zastavení zveřejnění obří korupce jsou nasazeni pouze dva zabijáci, je celkem zarážející a opakované zmiňování tohoto faktu jedním ze zabijáků tomu všemu nasazuje pomyslnou korunu.
Zároveň nedává zcela smysl, proč se otec se synem již rovnou nepokusili během útěku zkontaktovat média nebo jim dané informace alespoň nějakým způsobem neodeslat. Tato zápletka o korupci v nejvyšších místech je rovněž něčím, co není po úvodu již více rozvíjeno a je to obrovská škoda, protože tímto elementem se mohl výsledek velmi odlišovat od většiny snímků stejného žánru. Je těžké posoudit, zda se ve všech zmíněných výtkách museli tvůrci nějakým způsobem držet knižní předlohy, nicméně už jen ze synopse této předlohy je znát, že si tvůrci některé věci upravili podle sebe. Je tedy otázkou, proč neupravili zmíněné problémy, pokud tedy byly v již zmíněné knize. A jestli tyto problémy v knize nejsou, nebyla tedy kniha převedena na stříbrné plátno zrovna tím nejlepším způsobem.
Snímek Kdo mi jde po krku funguje v rámci vytváření napětí, kdy máme strach zejména o mladého kluka, který se snaží utéct nelítostným a vynalézavým zabijákům. Vcelku originální zápletka se snahou o odhalení obří korupce, která by obohatila jinak standardní thriller, ovšem není dále rozvíjena a několik postav nedostává prostor, který by si zasloužila. Zároveň je chování některých postav velmi pochybné, finále je místy neuspokojivé a v jistém směru také nepůsobí zcela uvěřitelně. K tomu si připočtěte určité příběhové nelogičnosti a ve výsledku tak drží snímek v nadprůměru pouze solidní obsazení, motivace některých postav, scenérie a obstojná dávka napětí ve vybraných momentech.
I v lese dokáže být někdy pořádně horko.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Regina Řandová - Angelina Jolie (Hannah), Ladislav Cigánek - Aidan Gillen (Jack), Václav Šanda - Nicholas Hoult (Patrick), Lukáš Jurek - Jake Weber (Owen), Matěj Převrátil - Finn Little (Connor), Filip Švarc - Jon Bernthal (Ethan), Sandra Černodrinská - Medina Senghore (Allison), Bohdan Tůma - Tyler Perry (Arthur + titulky), Dana Pešková - Laura Niemi (Maggie), Antonín Navrátil - Keith Meriweather (pracovník), Jakub Saic - Ryan Jason Cook (Leo), Viktorie Taberyová - Faith Lynch (krásná dívka), Zdeněk Maryška - Boots Southerland (šerif), Renata Volfová - Mary Fenton (Beth), Martin Sobotka - James Jordan (Ben), Zdeněk Podhůrský - Tory Kittles (Ryan), Ludvík Král - Howard Ferguson Jr. (Vic), Pavel Dytrt, Viktor Vích, Karolína Křišťálová, Linda Křišťálová
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.5.2021 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.9.2021 (DVD) Magic Box
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 10.9.2021 Magic Box
Poprvé na DVD: 15.9.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.9.2021 Magic Box
Poprvé na VOD: 14.5.2021 HBO Max

Tržby celkem - $ 23 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Taylor Sheridan (Režie), Garrett Basch (Produkce), Aaron L. Gilbert (Produkce), Taylor Sheridan (Produkce), Kevin Turen (Produkce), Steven Zaillian (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Ben Richardson (Kamera), Chad Galster (Střih), Cathy Sandrich Gelfond (Casting), Amanda Mackey (Casting), Neil Spisak (Scénografie), Jay Hart (Scénografie), Kari Perkins (Kostýmy), Alan Robert Murray (Zvuk), Dean A. Zupancic (Zvuk), Tom Ozanich (Zvuk), Arjen Tuiten (Masky), Madeline McCue (Masky), Tim Muir (Masky), Taylor Sheridan (Scénář), Michael Koryta (Scénář), Charles Leavitt (Scénář), Michael Koryta (kniha) (Předloha), Angelina Jolie (Herec), Jon Bernthal (Herec), Nicholas Hoult (Herec), Aidan Gillen (Herec), Tyler Perry (Herec), Jake Weber (Herec), Medina Senghore (Herec), James Jordan (Herec), Finn Little (Herec), Laura Niemi (Herec), Tory Kittles (Herec), Lora Martinez-Cunningham (Herec), Dylan Kenin (Herec), Alma Sisneros (Herec), Matt Medrano (Herec), Jacob Browne (Herec), Alex Wagenman (Herec), John Trejo (Herec), Sofia Embid (Herec)
 
2021/100/USA/Thriller, Drama, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Film byl natočen podle stejnojmenného románu, který napsal Michael Koryta.
- Natáčení probíhalo v americkém státě Nové Mexiko, konkrétně v Albuquerque, Santa Clara Pueblo, Bernalillo a Rio Arriba County.
- Původně byl do obsazení zvažován herec Nicolas Cage.
- Hnedý kabát s bielym kožušinovým lemom, ktorý Angelina Jolie vo filme nosí, je identický ako kabát, ktorý bol ikonickou súčasťou Lary Croft v hernej sérii "Tomb Raider". Rovnako cepín, ktorým sa ku koncu filmu oháňa, bol v jednej z hier kľúčovou zbraňou Lary Croft. Netreba zrejme zmieňovať, že práve Laru si Angelina pred rokmi zahrala vo filmoch Tomb Raider (2001) a Tomb Raider: Kolíska života (2003).
- Taylor Sheridan mal prvotne scenár len prepísať. Keď však pôvodný režisér z projektu odstúpil, Sheridan prišiel za štúdiom s ponukou, že im film zrežíruje, ak hl. rolu dostane Angelina Jolie ("If I can get Angie to do this with me, I'll direct it for you."). Štúdio mu na to odvetilo, že ju nikdy nedostane ("Great. You'll never get Angie.").
 
Odkazy