Kamarádova holka / My Best Friend's Girl (2008/108/USA/Komedie, Romantický) 56% -Originál DVD-

09.11.2022 19:04
JEDNOU VĚTOU
„Proč je drsňák lepší než slušňák? Jedna žena, dva muži a hra bez pravidel.“

OBSAH
Úspěšná právnička Alexis (Kate Hudsonová) se právě rozešla s přehnaně horlivým Dustinem (Jason Biggs) a chce si pořádně užívat svobody. Dustin je ovšem do Alexis beznadějně zamilovaný a je ochoten udělat vše, aby se k němu vrátila. Najme si proto kamaráda Tanka (Dane Cook), aby milované dívce předvedl, že existují mnohem horší muži než on, a Alexis se pak znovu vrhla Dustinovi do náruče. Tank má totiž všechny špatné vlastnosti, jaké chlap může mít, i když uvnitř, někde hodně hluboko, je vlastně romantik... Alexis toužící po nezávislém flirtu sice není typickou romantickou hrdinkou, ale i když o to nestojí, nová láska visí ve vzduchu... Americkou romantickou komedii natočil režisér Howard Deutch. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Scénáristé se zrovna dvakrát nenadřeli, chování postav se mnohdy míjí se zdravým rozumem a komických situací mohlo být taky (tak o dva tucty) víc. Ale co bych chtěl po desáté hodině večerní.. zvlášť, když Kate Hudson nabízí namísto hereckého výkonu zase přehlídku nejrůznějších modýlků a spodního prádla..? PS: Dane Cook, jakmile dostane do rukou pořádný komediální scénář, bude ze dne na den hvězdou.. (castor) 3*

Asi bych v hlavní roli uvítal někoho jínýho než Kate Hudson, ale nevadila mi a to ostatní, co se dělo během tý skoro dvouhodinový délky mě bavilo a dokonce extrémně mě bavilo, když byl Dane Cook fucking asshole a nehorázně to tam rozjížděl na svatbě, to je pravděpodobně nejbrutálnější a nejzábavnější část filmu. Nicméně je pravda, že to neni zrovna extra originální, ale taková nějaká snaha o co nejmenší klišovitost se tomu upřít nedá a když je tam ještě naprosto exkluzivně dokonalej prasák Alec Baldwin, tak neni moc co řešit (Shit) 4*

Shit happens. Tak perfektně nefunkční romantickou komedii, aby člověk pohledal! Slušný herecký ansámbl prošustrován, pár momentů zapomenuto. Tvůrci vykradli Hitche, obrátili je vzhůru nohama a sepsali tak nešikovně, že k pochopení logiky chování postavy Kate Hudson budete potřebovat výkladový slovník (a dva její nápadníci tápou jakbysmet). A i přepálená vulgarita pobaví spíš nechtěně... i nadávat se musí umět. Dane Cook má něco do sebe, ale p*čování mu prostě od huby nejde. 30% (Cival) 1*

VELKÁ RECENZE
Recenze na snímky ledva průměrné se píší špatně. Tuplem to platí o podmnožině rutinních romantických komedií americké provenience. Ale opravdu největším zlem jsou až jejich první odstavce. Schválně si jimi zkuste prolistovat. Z drtivé většiny z nich ucítíte beznaději. Nebo spíš smutek. Obvykle se zavzpomíná na to nejlepší z hollywoodské historie (dávné i nedávné), padne jméno Richarda Curtise a jeho britských souputníků, vzdělanější možná vzpomenou na My Sassy Girl a vysypou z rukávu pár dalších alternativ. A tím se prefabrikovaná romantická marnost dočká – zcela oprávněně - svého prefabrikovaného úvodu. Koneckonců, jak jinak? Nemůžete přeci hned na začátku vyklopit, že za takový blivajz se nevyplatí utrácet.
Co můžete, je namítnout, že Kamarádova holka to přinejmenším zkusila jinak a že si proto tak kruté zacházení nezaslouží. Bohužel... jen snaha nestačí. Patálie zůstane patálií, i když k ní dojdete netradiční a svým způsobem novátorskou cestou.
Přitom snímek režiséra Howarda Deutche vypadala na tuctovou romantickou švandu, jíž studia pouze vyplňují sezónní kvóty. V posledních letech se v polovině z nich usmívá Kate Hudson, v té druhé půlce si pak pozici přihrávače užívá Alec Baldwin. Kamarádova holka dvě stálice spojila... jinak se v ní ale zuřivě prošlapává neobvyklá cesta. Což se týká zejména následujících tří bodů:
1) Zápletky a rozvržení postav
2) Úrovně jejich vyjadřování
3) Nadvlády herců nad postavami
ad 1 – Kam se hrabe Svatba mého nejlepšího přítele! Klasické fandění ústřednímu párečku se ještě o jeden řád komplikuje a stává se takřka nemožným. Kamarádova holka je totiž historkou o tom, jak zmatené „zlo“ porazilo nudné „dobro“. Dobro reprezentuje nesmělý ňouma (Jason Biggs), zlo jeho nejlepší kamarád a toho času profesionální dohazovač (Dane Cook). Ten provádí totéž, co Hitch, jen opačným a výrazně drsnějším způsobem. S čerstvě rozejitou slečno si smluví rande a tam ji natolik znechutí, že slečna sklopí ouška a pokorně se vrátí za svým ex, jenž jí ještě před pár hodinami nebyl dost dobrý. Ano, nedává to příliš smysl (copak v každém lokále nejsou stovky dalších – slušnějších – chlapů?), mnohem víc ovšem bolí skutečnost, že charismatický dohazovač přebalí holku právě svému věrnému ňoumovi. Jejich společná vyvolená se většinu filmu chová zvláštně, on sám se pak buď stylizuje do hovada, nebo je fajnovým parťákem, co podrazil nejlepšího kamaráda... zkrátka páreček k pohledání. Schválně jim zkuste držet palce.
ad 2 – Svatá sprostoto! Kleje se tu, nadává se, matky nevěst se vybízejí k orálnímu sexu a každou chvíli si někdo bere do pusy nějakou tu „ass“ nebo „bitch“. Kamarádova holka se ke svému eRkovému ratingu poctivě profuckovala, což ji má nejspíš vyjevit jako bezuzdnou legraci, která zatuchlý žánrový chlívek propláchla nekorektní mluvou. U Apatowovců to zabírá, v Kamarádově holce ani trochu. I když má Dane Cook pusu řádně prořízlou, vulgarity z jeho mluvidel jednoduše nemají ten správný říz. Schází jim nenucený esprit, schází jim šťáva a ta řvavá energie, kterou ze sebe umí vyzářit dlouhý peloton šikovnějších tlučhubů (Rock, Hill, Jackson, Segel, Mewes, chlapíci z Frat Packu atd. atd.). U Cooka vyznívají divoké hlášky jako póza, kterýžto dojem se jen zesiluje v kombinaci s rádoby ostrým jazýčkem Kate Hudson. Jejich dialogové tajfuny už jsou jen trapné a nezaplaší je ani plácnutí po zadku nebo zuřivá líbačka.
ad 3 – Producenti si nabrnkli čtyři prověřená jména a vsadili je do jejich škatulek. Blonďatá Kate se usmívá, Jason Biggs je za mameluka, Alec Baldwin opětovně těží ze svého seriálového Jacka Donaghyho a Dane Cook se znovu tváří jako sígr, co musí každé ráno vyhánět z postele topmodelky. Každý se drží své ověřené šarže, každý by mohl bez problému přeběhnout do jiné položky ze své filmografie. A možná i proto jednotlivé postavy plavou ve vzduchoprázdnu, aniž by jim bylo možno hlouběji porozumět. Cookův frajírek se chvíli chová jako sexy drzoun, co nechtěl naštvat kamaráda, pak nesmyslně odbočí do role úmyslného idiota, jenž nechce své lásce překážet. Jason Biggs má být za hodňouse, nakonec je z něj jen loserské a naprosto nezajímavé máslo. A psychologii postavy Kate Hudson by měli tvůrci asi vysvětlovat na speciálním workshopu, protože její duševní pochody jednoduše nelze pobrat... laxní scenáristé z ní udělali přisprostlou kravku, která by se nejspíš nechala ojet libovolným hezounem, v upachtěném vyznávání lásky by jí to ale nezabránilo.
Za běžných okolností by taková konstelace vedla k podprůměrné romantice, mizérii Kamarádovy holky ovšem umocňuje, jak světácky a cool se snaží neustále tvářit. Jak sebevedomě vystupuje a jak okatě se jí podlamují kolena. Když se někdo pokouší o nesmírně stylové zpomalovačky, fuckuje na všechny strany a ještě nasazuje extravagantně originální happy-end, a přitom nezvládá vzbudit ani obyčejný zájem o svoje hrdiny (natož o jejich city), pak připomíná frajírka z reklamy na Sprite, co nejdřív machroval, a pak se pocákal naštěrchanou limonádou. Image je nanic. Kamarádova holka rovněž. Za takový blivajz se nevyplácí utrácet.

Ocenění:
Golden Raspberry Awards (Razzies)
2008 - Kate Hudson (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
V Českém znění: Antonín Navrátil - Dane Cook (Tank), Jitka Ježková - Kate Hudson (Alexis), Filip Švarc - Jason Biggs (Dustin), Zdeněk Mahdal - Alec Baldwin (profesor Turner), Jana Páleníčková - Lizzy Caplan (Ami), Tereza Chudobová - Mini Anden (Lizzy), Filip Jančík - Taran Killam (Josh), Radka Stupková, Zbyšek Horák, Petra Hobzová, Ludvík Král, Petr Meissel, Radovan Vaculík, Zuzana Schulzová, Roman Novotný, Viktorie Taberyová a další
Překlad: Martin Gust
Úprava dialogů: Veronika Kernová
Zvuk: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Bohdan Tůma
Ve studiu studiu Budíkov, vyrobila Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové v roce 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.1.2009 Bontonfilm
Premiéra USA: 19.9.2008 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 15.06.2009 (DVD) Bontonfil
Poprvé na DVD: 15.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 601 707
Tržby celkem - $ 61 000 000
Návštěvnost v ČR 14 668
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Howard Deutch (Režie), Guymon Casady (Produkce), Adam Herz (Produkce), Doug Johnson (Produkce), Barry Katz (Produkce), Gregory Lessans (Produkce), Josh Shader (Produkce), Brian Volk-Weiss (Produkce), John Debney (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Seth Flaum (Střih), Patricia Barnett (Střih), Freddy Luis (Casting), Anne McCarthy (Casting), Jay Scully (Casting), Maura Tighe (Casting), Jane Ann Stewart (Scénografie), Amy Feldman (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), Nicole Gorsuch (Kostýmy), Peter Brown (Zvuk), Liz Bernstrom (Masky), Jordan Cahan (Scénář), Dane Cook (Herec), Kate Hudson (Herec), Alec Baldwin (Herec), Jason Biggs (Herec), Diora Baird (Herec), Lizzy Caplan (Herec), Riki Lindhome (Herec), Mini Anden (Herec), Hilary Pingle (Herec), Nate Torrence (Herec), Faye Grant (Herec), Richard Snee (Herec), Amanda Brooks (Herec), Sally Pressman (Herec), Tom Kemp (Herec), Eric Rollins (Herec), Dan Marshall (Herec), Robert Masiello (Herec), Kate Albrecht (Herec), Christine Scott Bennett (Herec), Sarah Nicklin (Herec), Taran Killam (Herec), Michael Bottos (Herec), Jenny Mollen (Herec), Savannah Paige Rae (Herec), Andria Blackman (Herec), Eric Ladin (Herec), Jacqui Holland (Herec), Sarayu Blue (Herec), Malcolm Barrett (Herec), Rakefet Abergel (Herec), Melina Lizette (Herec), Georgia Lyman (Herec), Josh Alexander (Herec), Tim Peper (Herec), Adam Lopez (Herec)
 
2008/108/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Kate Hudson si za výkon ve filmu vysloužila nominaci na Zlatou malinu v kategorii nejhorší herečka. Ve stejném ročníku byla na stejnou cenu nominována i za film Bláznovo zlato (2008).
- Režisér nechal Danu Cookovi hodně volného prostoru pro improvizaci.
- Zadek, který popadne Dane Cook, ve skutečnosti nepatří Kate Hudson.
- Název filmu je vypůjčen z hitu kapely The Cars, který ve filmu zazní.
- Třetí komedie, na které Dane Cook spolupracoval s Lionsgate.
 
Odkazy