Black Panther 2 (2022/161/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 60%

31.10.2022 20:36
JEDNOU VĚTOU
„Královna Ramonda, Shuri, M'Baku, Okoye a Dora Milaje bojují, aby ochránily svůj národ před zasahujícími světovými mocnostmi po smrti krále T'Chally."

OBSAH
Světem se roznesla zpráva o smrti krále T’Chally a mnoho zemí se rozhodlo toho využít a mocné království Wakandy ovládnout. Králova sestra – princezna Shuri (Letitia Wright) se spolu se svou matkou královnou Ramondou (Angela Bassett),  M’Bakem (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) a Dora Milaje snaží všem těmto snahám zabránit a udržet svobodu své vlasti. Před obyvateli Wakandy stojí úplně nová kapitola jejich historie...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Z této Marvelovky je vidět, jak moc v ní vzpomínají na Chadwicka Bosemana. Což je ostatně hodně hezké. Příběhově už je to ale o dost slabší. Možná až moc zbytečné, když si uvědomím, kam to ve výsledku spěje. Přitom se jedná o druhou nejdelší Marvelovku, což Vám na náladě také nepřidá. Kór, když jsou momenty, kdy jsem se málem uzíval nudou. Hezké scény to nicméně má, přeci jen už se Marvel za poslední léta posunul, jen je to na dnešní poměr už zatraceně málo. Chybí hlavní hrdina a důvod, proč se na dva znepřátelené národy, kterým stouplo ego do hlavy, vůbec dívat. (Malarkey) 3*

Možná mě pomohlo i to, že jsem Black Panthera neviděl, takže jsem si užíval objevování světa Wakandy i podmořské říše Namora. Ovšem samozřejmě nejen to, za velmi kvalitní až neblockbusterový považuji  dialog mezi Shuri a Namorem.  Oceňují, že film nebyl přepálen akcí, ale velmi vhodně se dopňoval s příbehem a poznáváním hlavních postav. Vizuálně ani hudebně mě film nezklamal a když k tomu připočtu, že frčel do cíle jak ďas a aby ze mě měl Einstein radost ještě k tomu připočtu dobře vyřešení závěr bitvy, který zejména v dnešní době, plný válek, výhrůžek a napětí rozhodně nevyznívá do ztracena, docházím k rovnítku mimořádně kvalitní marvelovka, jedna z těch vůbec nejlepších. (Enšpígl) 4*

Rozmáchlejší a temnější pokračování. Podobně tomu bylo i u Captaina Ameriky Winter Soldier, avšak tam se s obsáhlejším příběhem a různorodými motivacemi hlavních postav pracovalo lépe. Celek působil sevřeněji a dynamičtěji. Dvojka Panthera má ohromnou stopáž. Chce toho řici hodně, dát hodně emocí a ukázat různé světy a postavy v nich fungující. Občas se to daří lépe, občas hůře. Povětšinu času to působilo jako mix Avatara, Aquamana a libovolného dobrodružného filmu odehrávajícího se v Africe. Dá se to snést, ale na druhou návštěvu kina určitě ne. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Na začátek bych měl asi říct, že následující řádky budou vyznívat mnohdy dost zklamaně, je to však dáno spíše mými přehnanými očekáváními než výslednou kvalitou. Šel jsem do kina s tím, že dostanu jednu z nejlepších marvelovek vůbec – zaprvé kvůli Chadwickovi, zadruhé kvůli dlouhé produkci a spoustě času na vyladění scénáře, zatřetí se film prezentoval famózními trailery, no a za čtvrté plno vážnějších motivů, které mám v komiksových filmech rád: vyrovnání se se ztrátami, nedůvěra v lidi nebo hledání společných cest navzdory rozdílnému původu. Black Panther: Wakanda nechť žije měl v mých očích zkrátka cestu k úspěchu umetenou zdaleka nejlíp ze všech marvelovek během čtvrté fáze. Bohužel se ale cestou na plátno něco pokazilo, a film nakonec nefunguje až tak dobře, jak bychom si přáli, a jak by se asi slušelo a patřilo. Ale popořadě.
Snímek začíná intenzivní sekvencí, během které se Shuri snaží zachránit život svého bratra umírajícího na neznámou chorobu. Chadwick Boseman totiž před dvěma lety tragicky umřel na rakovinu tlustého střeva, a Marvel potažmo režírující Ryan Coogler potřebovali vymyslet elegantní způsob, jak jeho absenci v pokračování filmu, jenž měl být celý o něm, vysvětlit. T’Challa tedy zemřel i v MCU, což je o to větší tragédie, protože kdyby v jedničce Killmonger nespálil magické rostliny, mohla Shuri bratra zachránit. Vypěstování geneticky obdobné náhrady se ale nepovedlo, a ona si tak od začátku klade jeho smrt za vinu, což posléze buduje základ pro pozdější konflikty.
Skutečný děj začíná o rok později, přičemž film samotný se rozjede zhruba po hodině a půl (přeháním, ale ne moc), protože co následuje, je jedna expoziční zastávka za druhou. Kdo nechce žádné spoilery, klidně zbytek odstavce přeskočte, pro ostatní ale jen pro představu: Nejdřív se královna Ramonda ukáže v OSN, aby v hezky paralelně vyprávěné sekvenci odhalila celému světu, jak se ostatní země snaží získat přístup k nejmocnější surovině na světě – vibraniu. Pak americká CIA najde jiný zdroj, její loď ale přepadnou v pro změnu lehce hororové sekvenci neznámí útočníci a vina padne na Wakandu. Krátce poté se poprvé představí Namor, který složitě vysvětlí, jak potřebuje zabít jistou americkou vědkyni, protože vyrobila detektor vibrania a to jeho lidi ohrožuje. Stále nekončíme. Pak se totiž v sekvenci a la Spider-Man a Občanská válka představí mladá Riri Williams. Už jsme skoro tam. Pak se něco semele a královna Ramonda musí vyrazit na Haiti, kde se setkává s Nakiou (Lupita Nyong'o), která celou dobu ve filmu chyběla, ale teď se musí vrátit. Předtím se taky vrátil Everett Ross (Martin Freeman) spolu s ještě jednou důležitou postavou, která tam je ale spíš kvůli budoucím filmům, no a jak jsem uvedl výše, po nějaké hodině a něco se konečně film dostane k tomu, co chtěl řešit od začátku – tedy k válce mezi Namorem a Wakandou.
Z toho zdlouhavého vypisování máte vyčíst, že scénář od začátku žongluje strašné množství postav, lokací, motivací a originů, aby měl posléze připravené figurky i bitevní pole, až se to začne řezat. Problém pak není ani tolik to, že těch figurek je moc a polovina z nich by tam vůbec nemusela být, ale že jim tvůrci nedokázali prioritně věnovat prostor tak, aby vynikly ty nejdůležitější. Shuri, Ramonda i Namor tím pádem přichází o důležitou charakterizaci, která by později lépe prodala jejich činy, učinila děj sevřenější, dopady vážnější a emoce skutečnější.
Stejně se to potom má se stopáží. Není problém samotných 161 minut, děj koneckonců ubíhá rychle a díky skákání z místa na místo a od jednoho dilema ke druhému se divák příliš nudit nestihne (tedy za předpokladu, že ho ty postavy budou zajímat, což se z nějakého důvodu mnohým nedařilo ani u jedničky). Problém je, jak to neustálé odbíhání k dalším a dalším tématům nabourává tempo i drama, a jak pak žonglující Coogler nestíhá chytat všechny míčky a zase je vyhazovat zpátky do vzduchu. Příkladem budiž celá linka s nemožností přivést na svět nového Black Panthera, který by Wakandu chránil před jejími nepřáteli. Postrádá to gradaci i napětí, takže výsledkem je minimální emoční dopad.
Přestože jsou tak některé dílčí aspekty druhého Panthera na papíře v pořádku (v jiných scénách ty emoce zase fungují), v praxi se k určitým věcem děj dostává tak krkolomně, že se kvůli tomu vyprávění rozpadá, což diváka vytrhává ze soustředění, takže si pak začne všímat všelijakých lapsů v logice nebo podezřelých kreativních rozhodnutí (Namor má celé podmořské království i s nádherným hlavním městem, ale přesto většinu času tráví mimo něj na suchu v jeskyni atd.). Není to tak bolestivé, jako třeba u jednoho nedávného fantasy seriálu, ale u takto ambiciózního filmu zakončujícího čtvrtou fázi MCU to pořád mírně bolí.
Technická stránka filmu je jako obvykle nadstandardní řemeslo. Stížnosti na CGI tady nenajdete, maximálně stížnosti na design finálního obleku Riri Williams, který vypadal fakt tragicky a upřímně doufám, že jej po ohlasech z tohoto filmu pro chystaný seriál významně upraví. Povedla se taky hudba, ať už skladby hostujících interpretů, nebo skladatele Ludwiga Göranssona. Celkově jsou hudba a zvuk asi nejsilnější stránkou celého filmu, což je další škoda, protože akčních scén jsme dostali požehnaně, ale na zadek se z nich nikdy úplně neposadíte. Srovnal bych to s jedničkou, možná o fous lepší, protože byla tentokrát rozmanitější (honička v Bostonu a souboj na mostě vládnou).
Co mi naopak udělalo velkou radost, bylo výše zmíněné představení Riri Williams. Sice nebylo tak vtipné, jako před lety příchod Spider-Mana, ale na 19letou vyjukanou studentku, která se ocitla v hodně divoké situaci a bez Iron Mana, který by ji mentoroval, mě vlastně hraní Dominique Thorne velmi mile překvapilo. Z vedlejších postav mě ještě spolu s tradičně skvělým, i když trochu nadbytečným Martinem Freemanem bavila nejvíc. Jinak to herecky odtáhla do velké míry Angela Bassett, u níž by mě nešokoval možná ani Oscar (víme, jak mají v Americe rádi Black Panthera). Bohužel byla tak skvělá, že zastínila i jinak snaživého Tenocha Huertu v roli Namora. Kdo se taky snažil byla Letitia Wright ve velmi nezáviděníhodné roli. Ustála to…se ctí, bohužel však nic víc. K Namorovi jen řeknu, že jeho linka byla poměrně výživná, přesto v ní však plno věcí chybělo. Pořád se ale jedná o jednoho z těch ikoničtějších antagonistů Marvelu, a s jeho zacházením v tomhle snímku mám snad ten nejmenší problém.
Wakanda nechť žije je každopádně v druhé půlce o něco lepší film než v té první, a to hlavně proto, že se v ní konečně řeší ústřední konflikt. Ten se nevyhne srovnávání s ostatními komiksovými filmy, kdybych je tady ale zmínil, byl by to příliš velký spoiler. Za mě mi jeho rozuzlení přišlo de facto stejné jako u nich, jen ta cesta k němu mě tentokrát nefascinovala tolik. Modří vědí a v diskuzi na to jistě dojde. Co je podstatné je, že se ovšem Marvel vrátil zpátky ke starému modelu budování a rozšiřování univerza o něco rozumnějším a vyspělejším způsobem, než jak tomu bylo v experimentech typu Doctor Strange a mnohovesmír šílenství či komediálním Thorovi. O seriálech nemluvě. Sice to opět přispívá k oné obecné přeplácanosti, ale aspoň si nikdo nemůže stěžovat, že Marvel zase zbytečně riskoval jako tomu bylo v případě rok starých Eternals.
Přesto všechno co jsem zde napsal mě ale vůbec netěší, že hodnocení filmu padlo na mě. Sám ho totiž potřebuju vidět ještě jednou, abych se definitivně rozmyslel, jestli jej víc oceňuju za to, co se podařilo, nebo víc odsuzuji za to, co ne. Momentálně jsem totiž na nejistých sedmi, přičemž šest by mi přišlo po tom zážitku v kině (a ano, pořád to byl do velké míry parádní zážitek) málo, osm zase moc. I ta sedmička se mi však zdá taková…rozviklaná. V tuto chvíli ale zkrátka lepší odpověď nemám. Druhý Black Panther je o něco lepší než jednička, zároveň je to důstojná rozlučka s Chadwickem Bosemanem a popravdě i solidní vlaštovka co se týče páté fáze, do první ligy se Zimním vojákem, Občanskou válkou, či Avengers má ale přece jen celkem daleko.

Ocenění:
Academy Awards
2023 - Ruth E. Carter (Nejlepší kostýmy)
2023 - Angela Bassett (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2023 - Ludwig Göransson, Rihanna, Ryan Coogler, Tems (Nejlepší původní píseň) (nominace)
2023 - Camille Friend, Joel Harlow (Nejlepší masky) (nominace)
2023 - Craig Hammack, Daniel Sudick, Geoffrey Baumann, R. Christopher White (Nejlepší vizuální efekty) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2023 - Angela Bassett (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Golden Globes
2023 - Angela Bassett (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2023 - Ludwig Göransson, Rihanna, Ryan Coogler, Tems (Nejlepší originální píseň) (nominace)

Critics Choice Awards
2023 - Angela Bassett (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2023 - Ruth E. Carter (Nejlepší kostýmy)
2023 - Nejlepší píseň (nominace)
2023 - Hannah Beachler, Lisa K. Sessions (Nejlepší výprava) (nominace)
2023 - Nejlepší masky (nominace)
2023 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Štěpánka Romová - Letitia Wright (Shuri), Pavla Beretová - Lupita Nyong'o (Nakia), Sandra Pogodová - Danai Gurira (Okoye), Jiří Krejčí - Winston Duke (M'Baku), Zuzana Slavíková - Angela Bassett (Ramonda), Roman Štabrňák - Martin Freeman (Everett Ross), Ondřej Černý - Tenoch Huerta (Namor), Denisa Barešová - Dominique Thorne (Riri), Martina Šťastná - Florence Kasumba (Ayo), Denisa Nesvačilová - Michaela Coel (Aneka), Jiří Valšuba - Trevor Noah (Griot), Zuzana Říčařová - Lake Bell (Dr. Grahamová), Dagmar Čárová - Julia Louis-Dreyfus (Valentina Allegra de Fontaine), Patrik Děrgel - Michael B. Jordan (Erik Killmonger), Rudolf Matoušek - Divine Love Konadu-Sun (Toussaint), Zuzana Mixová - Connie Chiume (Zawavari), Robert Jašków - Robert John Burke (Smitty), Radka Přibyslavská - Amber Harrington (Salazarová), Václav Šanda - Michael Blake Kruse (Henderson), Jakub Železný - Anderson Cooper (Anderson Cooper), Luděk Čtvrtlík - Isaach De Bankolé (náčelník říčního kmene), Zuzana Skalická - Zainab Jah (náčelnice těžebního kmene), Ludmila Molínová - Dorothy Steel (náčelnice kmene kupců), Jiří Štrébl - Danny Sapani (náčelník kmene hraničářů), Jan Teplý - Shawn Roberts (vědec WDG), Luboš Veselý - Richard Schiff (velvyslanec USA), Martin Hruška - Gerardo Aldana (předseda), Zuzana Hykyšová - Aba Arthur (námořní poradkyně), Robert Cejnar, Michal Gulyáš, Miroslav Hrabě, Tereza Jirotková, Radovan Klučka, Radka Krninská, Ivan Lupták, Jindřich Nováček, Bohdana Pavlíková, Jiří Ployhar, Denny Ratajský
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk: Michaela Sommerová, Petr Kočík
Střih zvuku: Martin Večeřa
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.11.2022 Falcon
Premiéra USA: 11.11.2022 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 13.2.2003 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 13.2.2003
Poprvé na DVD: 15.2.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.2.2023 Magic Box
Poprvé na VOD: 1.2.2023 Disney+

Tržby v ČR - Kč 41 879 227
Tržby celkem - $ 859 200 000
Návštěvnost v ČR 224 815
Náklady (Rozpočet) - $ 250 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
Tvůrci a herci
Ryan Coogler (Režie), Kevin Feige  (Produkce), Ludwig Göransson (Hudba), Autumn Durald (Kamera), - (Střih), Sarah Finn (Casting), Hannah Beachler (Scénografie), Lisa K. Sessions (Scénografie), Mobolaji Dawodu (Kostýmy), Peter J. Devlin (Zvuk), Joel Harlow (Masky), Joe Robert Cole (Scénář), Ryan Coogler (Scénář), Letitia Wright (Herec), Lupita Nyong'o (Herec), Winston Duke (Herec), Angela Bassett (Herec), Danai Gurira (Herec), Martin Freeman (Herec), Tenoch Huerta (Herec), Michaela Coel (Herec), Florence Kasumba (Herec), Dominique Thorne (Herec), Curtis Bannister (Herec), Daniel Kaluuya (Herec), Isaach De Bankolé (Herec), Mabel Cadena (Herec), Hari Nef (Herec), Rebecca Quin (Herec), Gigi Bermingham (Herec), Grace Junot (Herec)
 
2022/161/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Začátek filmu se odehrává v roce 2024, zbytek filmu pak v roce 2025.
- Jedna ze zpráv běžících na konci zpravodajských scén odkazuje na Scotta Langa (Paul Rudd) a jeho knihu „Pozor na malého chlapíka!“, která je součástí děje Marvel Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023).
- SPZ Everetta Rosse (Martin Freeman) je CB112976. Jedná se o hold zesnulému Chadwicku Bosemanovi, který se narodil 29. listopadu 1976.
- Film má jednu potitulkovou scénu. V té Nakia (Lupita Nyong'o) vítá Shuri (Letitia Wright) na Haiti a nad Nakiou je číslo 1804. Jedná se o odkaz na konec haitské revoluce, která oficiálně skončila 1. ledna 1804 vyhlášením nezávislosti. Haiti se v ten den zároveň stalo prvním vzniklým státem ze vzpoury černošských otroků.
- Během svátečního ceremoniálu si můžeme všimnout pod bubeníky na oranžové budově nápisu ve wakandštině. Na budově je napsáno: „Wakandští architekti,“ a pod nimi jsou uvedena jména: Jack Kirby, Hannah Beachler, Marlie Arnold a Kelsey Brennan. Jack Kirby byl kreslířem a také spoluautorem postavy Black Panthera. Hannah Beachler je produkční návrhářkou, která pracovala již na předchozím filmu, za nějž získala Oscara za nejlepší výkon ve výpravě. Marlie Arnold je uměleckou vedoucí filmu a podílela se také na seriálu Loki (od r. 2021). Kelsey Brennan je produkční designérkou, která stejně jako Hannah pracovala již na předešlém snímku Black Panthera.
- Socha Bashengy, krále Wakandy, odkazuje na podobizny Mansy Músy. Mansá Músa byl králem západoafrické Říše Mali a byl to nejbohatší člověk historie, jeho majetek se zpětně odhaduje na půl bilionu amerických dolarů. Mansá Músa byl znázorňován držíc zlatou kouli a zlaté kopí. Na to také socha odkazuje, nicméně Bashenga v rukách drží kouli a kopí z vibrania.
- Za bránou krále a královny Wakandy si můžeme všimnout malé zelené chatky. Jedná se o vzdání holdu Nelsonu Mandelovi, chatka je replikou místa, kde se narodil.
- Na trůnu Namora (Tenoch Huerta) je v mayském písmu napsáno: „Tento nefritový zub kouše.“ Mayové si své zuby zkrášlovali drahokamy zejména pro rituální obřady.
- Riri (Dominique Thorne) vlastní červený Plymouth Barracuda z roku 1970.
- Vlajka, kterou vidíme v pokoji Riri (Dominique Thorne), je města Chicaga, ze kterého Riri pochází.
- Když Shuri (Letitia Wright) vchází k Riri (Dominique Thorne) do pokoje, můžeme si všimnout nápisu „Collatz Conjuncture 300+1“ na dveřích. Jedná se o odkaz na tzv. Collatzův problém, domněnku, že nehledě na to, jaké je počáteční číslo n, tak výsledná posloupnost vždy nakonec dojde k číslu 1. Sudá kladná celá čísla n se dělí 2 a lichá kladná celá čísla n se násobí 3 a přičte se 1. Tento postup se opakuje až k číslu 1.
- Ve zprávách CNN hraje sám sebe Anderson Cooper. Hlásí nám novinky z Mali a později z Wakandy.
- V garáži Riri (Dominique Thorne) si můžeme všimnout na pracovním stole postavičky Maz Kanaty z filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015).
- Lake Bell, která si ve filmu zahrála roli doktorky Graham, se již objevila v jiné roli v rámci MCU. V animovaném seriálu Co kdyby…? (od r. 2021) namluvila Black Widow.
- Jako pocta je Chadwicku Bosemanovi věnováno úvodní logo Marvel Studios se scénami ze všech snímků, ve kterých se objevil. Jedná se o druhé takové použití. Poprvé se takováto pocta dostala Stanu Lee ve filmu Captain Marvel (2019).
- Během ceremoniálu Shuri (Letitia Wright) drží původní helmu, kterou T’Challa (Chadwick Boseman) měl ve filmu Captain America: Občanská válka (2016). (Kubaaa97)
- Vedle rakve T’Chally (Chadwick Boseman) si můžeme všimnout kopí a štítu, které použil v souboji během prvního filmu. V souladu s graffity v jedné z předchozích scén značí, že nyní již král odpočívá s předky.
- Během ceremoniálu je zmíněn Bashenga jako první Black Panther a první král Wakandy. Jeho sochu a sochu královny můžeme vidět při taneční sekvenci před bránou.
- Namor (Tenoch Huerta) je ve filmu také označován jako K’uk’ulkan. K'uk'ulkan je skutečně jméno hadího boha, který byl uctíván yucateckými Mayi před španělským dobytím poloostrova Yucatán. Je úzce spřízněn s bohy Q’uq’umatzem lidu K’iche‘ a Quetzalcoatlem z aztécké mytologie. Na Yucatánu jsou také zmínky o člověku K’uk’ulkanovi. Touto osobou byl nejspíše vládce nebo kněz v Chichén Itzá v 10. století. Jako o historické osobě se o něm ale zmiňují až Mayové v 16. století, do té doby byl vyobrazován jako Vidoucí had obtočený okolo urozených postav
- Dominique Thorne se původně ucházela o roli Shuri v prvním filmu Black Panther (2018), nakonec získala roli Riri Williams v jeho pokračování.
 
Odkazy