K2 / K2 (1991/102/Velká Británie, Japonsko, USA, Kanada/Dobrodružný, Drama) 66% -Originál DVD-

09.11.2022 04:18
JEDNOU VĚTOU
„Přátelství a chlapská rivalita na dramatické cestě k vrcholu nejnebezpečnější hory světa.“

OBSAH
Druhá nejvyšší hora světa si začala vybírat krutou daň. Co čeká odvážné horolezce na jejím vrcholu? Jeho hrdiny jsou dva kamarádi, lehkomyslný advokát Taylor Books a univerzitní profesor Harold Jamison, kteří jsou oba vášnivými horolezci a právě se spolu připravují k pokusu překonat rychlostní rekord ve výstupu na horu McKinley. Když se jim však naskytne příležitost připojit se k výpravě, která se chystá zdolat K2 (Čhogori - 8611 metrů), druhou nejvyšší horu světa a jednu z nejnebezpečnějších, změní své plány. Nebezpečná hora si velmi brzy začne mezi účastníky výpravy vybírat krutou daň. Přesto se její účastníci nevzdávají a s nasazením života se pokoušejí horu pokořit. Horolezecká expedice je atraktivní podívanou plnou napětí sama o sobě. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zajímavý film o lezení na druhou největší a podle mnoha úplně nejtěžší horu světa. V porovnání s novějším Vertical limitem je možná více dramaticky založený. (Djkoma) 3*

Standartně natočený i zahraný thriller z prostředí velehor. Nejzajímavější na celém filmu je jen prostředí, v němž se převážná část děje odehrává, ale některé napínavé scény dokážou diváka skutečně "našponovat". Buď tak, že má skutečně napjaté nervy, nebo tak, že si říká "To snad nemyslíte vážně..." Některé záběry jsou totiž trošičku přitažené za vlasy... (Radyo) 3*

Slušné, místy dokonce pohlcující, ale po většinu času jen chabě maskující vyumělkovanost a nepřesvědčivost klíčových hereckých výkonů. Námět vypadá skutečně nádherně a prostředí doslova vyzývá k neobyčejně silnému zpracování, ale K2 (jako většina podobných filmů) klouže po povrchu a uchytává se pouze toho nejvděčnějšího (čili nejviditelnějšího). Nicméně pro laika je drama vysokohorského prostředí zachyceno poměrně sugestivně a film udrží pozornost až do titulků. (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Mně jako absolutnímu horolezeckýmu analfabetovi, jenž veškeré své předchozí vědomosti o horolezení čerpal z filmů Marie Poledňákové s Tomášem Holým v hlavní roli, to přijde jako reálnej pohled (ale můžu se mýlit). Michael Biehn je jako obvykle sympaťák, nedalo mu moc práce mě přesvědčit, že je sobeckej a často nemyslí na nic než hory, ale přesto je vlastně rovnej a na přítele se nevykašle. Jistě, není to nic objevnýho, příběh jsme viděli už milionkrát a ještě milionkrát uvidíme (v mírné obměně je to třeba i Vertical limit, kterej je akčnější, ale i pro mně absolutní hovadina).
Přátelství je důležité, tím víc ve vypjatých situacíchnebo v místech, kde se člověk musí na jiného absolutně spolehnout. Jak se zpívá v jedné písničce "Přátelství je někdy víc než láska, je to víra, kterou ruka svírá jinou dlaň." tak tady to platí dvojnásob. Kdysi jsem viděl film s Linem Venturou a Alainem Delonem o přátelství dvou mužů a ten film se mi hodně líbil už jen proto, že i v těch sedmi letech jsem si uvědomil, že nad dobrýho přítele není. A tento film mi to připomněl. Přátelství je tu totiž mnohem důležitější, než všechno ostatní, než horolezení i než rodina práce a civilní život. A už jen za to si zaslouží plný počet, protože čím častěji připomene ideu přátelství mně, stejně často ji připomene i jiným a možná tak trochu pomůže zlepšit je i mě. jindy Nemám co na práci, tak jsem si stáhl kanadskou nesestříhanou verzi. Ta je mnohem lepší. Člověk by si řekl, že osm minut je nic, ale není to tak. V těch osmi vystříhanejch minutách je všecko to, co dělá hory horama - nádherný pohledy na horský štíty (Pákistán, Kašmír, Britská Kolumbie a Kanada), na údolí, horská údolí atp.
Tenhle nesestřih je mnohem vizuálnější a hezčí a taky tam je trochu víc o rozporech a charakterech postav. Ale doufám, že to do našich televizí nedají, to by zase znovu zprasili dabing. Jo, co se týká horolezení ve vztahu k hercům, tak jen sekvence, kdy jsou zabírány jejich tváře jsou s herci. Jinak jsou to všechno profesionální horolezci. (Monolog)

DABING
1.DABING
V českém znění: Lukáš Vaculík - Michael Biehn (Taylor Brooks), Kamil Halbich - Matt Craven (Harold Jameson), Stanislava Jachnická, Pavla Vojáčková, Petr Oliva, Otto Rošetzký, Zdeněk Mahdal, Petr Rychlý a další.
Překlad: Zuzana Drhová
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Helena Bendová, Marcela Bártová
Dialogy a režie: Mário Kubec
Vyrobila: Agentura HB pro ČNTS Nova 1995

2.DABING
V českém znění: Lukáš Vaculík - Michael Biehn (Taylor Brooks), Ondřej Vetchý - Matt Craven (Harold Jameson), Filip Čáp, Vladimír Kudla, Zbyšek Pantůček, Tereza Chudobová, Miroslava Součková, Barbora Munzarová, Zuzana Skalická, Roman Hájek, Bedřich Šetena, Jiří Schwarz.
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Aleš Přibyl, Richard Tomíček
Produkce: Tomáš Svoboda, Luděk Blažek
Dialogy a režie: Július Matula
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 2000

3.DABING
V českém znění: Michal Dlouhý - Michael Biehn (Taylor Brooks), Pavel Vondra - Matt Craven (Harold Jameson), Bohdan Tůma - Luca Bercovici (Dallas Woolf), Boris Rösner - Raymond J. Barry (Phillip Claiborne), Jitka Moučková - Patricia Charbonneau (Jacki Metcalf), Jiří Zavřel - Antony Holland (Kněz), Jitka Ježková - Julia Nickson (Cindy Jameson), Filip Jančík, Martin Písařík, Ivan Jiřík, Pavel Šrom, Kamila Špráchalová, Nikola Votočková, Zuzana Schulzová a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Svatopluk Cechel, Jiří Peřina
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobil: Cinema Casting Kodešová pro Filmhouse 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.11.1992
Premiéra USA: 1.5.1992 Paramount Pictures
Premiéra Japonsko: 10.10.1991
Premiéra Velká Británie: 22.11.1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.4.2006 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 3 043 000Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Franc Roddam (Režie), Tim Van Rellim (Produkce), Marilyn Weiner (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Chaz Jankel (Hudba), Gabriel Beristain (Kamera), Sean Barton (Střih), Victoria Thomas (Casting), Andrew Sanders (Scénografie), Tedd Kuchera (Scénografie), Kathryn Morrison (Kostýmy), Martin Evans (Zvuk), Francesca von Zimmermann (Masky), Scott Roberts (Scénář), Michael Biehn (Herec), Matt Craven (Herec), Blu Mankuma (Herec), Julia Nickson (Herec), Luca Bercovici (Herec), Raymond J. Barry (Herec), Gaby Dellal (Herec), David Cubitt (Herec), Patricia Charbonneau (Herec), Jamal Shah (Herec), Leslie Carlson (Herec), Badi Uzzaman (Herec), Hiroši Fudžioka (Herec), Lillian Carlson (Herec), Antony Holland (Herec)
 
1991/102/Velká Británie, Japonsko, USA, Kanada/Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Hans Zimmer není uveden v titulcích jako autor hudby k filmu, protože jeho hudba je použita pouze v evropské verzi. Místo nej v titulcích figuruje Chaz Jankel, který složil hudbu pro americkou verzi.
- Vrchol K2 ve skutečnosti není viditelný z žádného obydleného místa, pro jeho záběry je nutné se dostat do vyšších nadmořských výšek.
- Sousední vrcholky hory K2 byly v 19. století pojmenovány podobně (K1 až K5), ale pouze u druhé nejvyšší hory světa se název udržel. "K" je zkratkou pro Karakoram.
- Michael Biehn a Matt Craven jsou dobrými kamarády i ve skutečnosti.
- Batohy, které nosiči mají na zádech, jsou ve skutečnosti prázdné.
- Režisér Franc Roddam po hlavních představitelích vyžadoval dobrou fyzičku, jelikož i pouhých pár kroků ve vysoké nadmořské výšce je vyčerpávajících.
- Na natáčení se podíleli i uznávaní horolezci, kteří také mnohé náročné scény natočili místo herců.
- Tvůrci měli na natáčení 56 dní, přičemž jeden den ztratili kvůli nepřízni počasí, které znemožnilo let štábu k Mount Waddingtonu.
- Většina horolezeckých scén se točila na hoře Mount Waddington v Britské Kolumbii a ve Whistleru ve Vancouveru. Mount Waddington si tvůrci vybrali pro její podobu s K2.
- Do role Taylora Brookse byl zvažován i Al Pacino.
- Natáčelo se v Britské Kolumbii a v pákistánském Kašmíru.
- Postava Michaela Biehna si čte Sun Tzuovo "Umění války". Biehn hrál vedle Wesleyho Snipese v Umění boje (2000).
- Jméno Čhogiri je vytvořené ze dvou slov místního jazyka balti, čhogo = velký a ri = hora. Ve světě se vžil název K2.
- K2 drží jeden statistický primát mezi všemi 14 osmitisícovkami - odehrálo se zde nejvíce nezdařených pokusů o výstup na vrchol.
 
Odkazy