Hra s ohněm / Catchfire (1990/95/USA/Drama, Thriller, Akční, Romantický) 50% -Originál DVD-

09.11.2022 03:25
JEDNOU VĚTOU
„Nájemný vrah Dennis Hopper se zamiluje do své oběti Jodie Foster. Dá jí na vybranou. Buď zemře, nebo s ním odejde.“

OBSAH
Nájemný vrah Dennis Hopper se zamiluje do své oběti Jodie Foster. Dá jí na vybranou. Buď zemře, nebo s ním odejde. Hlavní postavou je mladá sympatická umělkyně, malířka Anne Benton, která se nečekaně stane svědkem mafiánské vraždy a zavolá policii. To je okamžik, který navždy změní její osud. Sama se totiž stává terčem vražedného útoku, poté co na policejní stanici uvidí jednoho z mafiánů v uniformě a uteče. Když zločinci, kteří jsou jí v patách omylem zabijí jejího přítele Boba, rozhodnou se na likvidaci prchající dívky najmout profesionála. A tak Anne pronásleduje nejen policie, která potřebuje její svědectví, ale také nájemný zabiják. Jejich osudové setkání v Mexiku, kde se dívka pokoušela ukrýt, však dostane zcela nečekanou podobu, když se specialista na smrt do dívky zamiluje. Jasně jí dá najevo, že jsou jen dvě možnosti. Buď zemře, nebo bude žít, ale stane se jeho milenkou. Ač se Anne může rozhodnout, je zcela zřejmé, že na vybranou nemá.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokud chcete vidět J.Foster nahou ve sprše a D.Hoppera v roli tak nelítostného zabijáka, že snad zkupuje po krámech plácačky na mouchy a pálí je v kamnech, máte jedinečnou šanci. Sledováním Catchfire si budete hrát s ohněm tím způsobem, že vás scénář polije benzínem, producenti škrtnou sirkou a pak pod vás jen dál svými zásahy přikládají. Ani se Dennisovi nedivím, že to hodil na A.Smitheeho z Humpolce, ale zároveň mám neblahé obavy, že jeho původně zamýšlená 180 minutová verze by nás nechala hořet jen o něco pomaleji.. (Gilmour93) 2*

Průnik mnohokrát zpracovaných témat krásné mladé ženy na útěku před všechoschopnými zabijáky a postupného sbližování zločince se svou obětí. Na pomezí mezi A a B filmem - spíše lepší béčko. Hlavním devizou je pochopitelně především výborné herecké obsazení, od hlavní, celkem věrohodné hrdinky - Jodie Foster v jedné ze svých nejsvůdnějších rolí - , přes stárnoucího, duchem občas dětinského zabijáka, Dennise Hoppera užívajícího si svého třetího hereckého dechu, až po drobnější roličky - hororová ikona Vincent Price, klasicky cholerický Joe Pesci i mihnuvší se Charlie Sheen. Akční okamžiky pak působí velmi odlehčeným dojmem a nehledě na to, jedná-li se o záměr, filmu to prospívá. (Pohrobek) 3*

Celou dobu jsem měla pocit, že sleduju nepovedenou parodii na gangsterku, ze které někdo chirurgicky odstranil humor. Mafiáni se chovají jako idioti, fízlové pro změnu jako retardi, hrdinka je sice hezká, ale rozumu příliš nepobrala, a nájemný vrah je opravdu ukrutně démonický, zvlášť když tak dojemně prožívá svou první lásku, kupuje své milé koblihy, mluví jako trotl a hudlá na saxofon. To není thriller, to je Jodie Foster v naprosto pitomém filmu. (vesper001) 2*

VELKÁ RECENZE
Neměl jsem až tak přehnané očekávání, těšil jsem se na odlehčenou krimi "devadesátku", kde mě patrně dějově vůbec nic nepřekvapí, prostě na klasický "poobědový" nedělní filmeček u kterého můžete vypnout i mozek a předem bude jasné jak to dopadne. Zárukou alespoň průměrné zábavy bylo pro mne nadprůrměrné obsazení.. Ve finále však bohužel jediným pozitivem celého toho "utrpení" byla snad nejvíce "sexy" role Jodie Foster její kariéry.
Fanoušci této herečky by tento snímek rozhodně neměli vynechat, protože patrně v žádném jiném se neproducíruje před kamerou během hodiny a půl v krátkých šatičkách, noční košilce, podvazcích či úplně nahá ve sprše. Za to jednu hvězdu navic. Dennis Hopper je co by nájemný vrah a padouch naprosto impotentní a ne-uvěřitelný. Zejména scény, kdy se skrývá v noci za stromem neustále se slunečními brýlemi na očích působí až legračně, stejně jako dialogy postav, kterou jsou až infantilní. Dějové "náhody" typu - na konci slepé cesty stojí opuštěný a připravený vrtulník se kterým padouch samozřejmě umí brilantně létat, bijí do očí tak, že se člověk obtěžkán nedělním obědem ze siesty rázem probouzí, mne si oči, kterým nechce věřit.
Nelogičnost jednání postav a scénáristů tohoto snímku nezná mezí. Já osobně byl překvapen tím, jak s tímhle obsazením mohl vzniknout tak slabý film, který bych snad nehodnotil ani jako B film. Vždyť podobných odlehčených krimi, ovšem kvalitních (průměrných), bylo v daných letech natočeno nespočet. I zde to mohlo dopadnout lépe - alespoň stravitelně, kdyby si tvůrci dali trošku záležet a nenechali jednat postavy jako v telenovele.Ve finále se vlastně těmto hercům (a Hopperovi navíc co by i režisérovi) divím, že se k tomudle propůjčili.

DABING
V českém znění: Jiří Plachý - Dennis Hopper (Milo), Jarmila Švehlová - Jodie Foster (Anne Benton), Monika Žáková, Lucie Kožinová, Alexej Pyško, Jan Pohan, Libor Terš, Jan Přeučil, Ivan Richter, Antonín Navrátil (titulky).
Překlad: Jitka Rybová
Zvuk: Antonín Kravka
Dialogy: Helena Tichá
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit
VHS © 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.4.1990
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.8.2010 DVD Hit
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 5 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
Alan Smithee (Režie), Dennis Hopper (Režie), Dan Paulson (Produkce), Dick Clark (Produkce), Michel Colombier (Hudba), Curt Sobel (Hudba), Edward Lachman (Kamera), David Rawlins (Střih), Lauren Lloyd (Casting), Ron Foreman (Scénografie), Nancy Cone (Kostýmy), Jeffrey Perkins (Zvuk), Pat Gerhardt (Masky), Rachel Kronstadt Mann (Scénář), Anne Louise Bardach (Scénář), Clancy T. Troutman (Zvuk), Pat Gerhardt (Masky), Dennis Hopper (Herec), Jodie Foster (Herec), Dean Stockwell (Herec), Vincent Price (Herec), John Turturro (Herec), Fred Ward (Herec), Julie Adams (Herec), Tony Sirico (Herec), Helena Kallianiotes (Herec), Grand L. Bush (Herec), Burke Byrnes (Herec), Catherine Keener (Herec), Charlie Sheen (Herec), Bob Dylan (Herec), Joe Pesci (Herec), Alex Cox (Herec), Katherine LaNasa (Herec), Toni Basil (Herec), Ted Markland (Herec), John Zenda (Herec), John Apicella (Herec), Sy Richardson (Herec), Anthony Pena (Herec), Michael Yama (Herec), Robert Rothwell (Herec), Tomás Goros (Herec), Sarina C. Grant (Herec)
 
1990/95/USA/Drama, Thriller, Akční, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- V tomto případě je Alan Smithee pseudonymem Dennise Hoppera.
- Režisérská verze je o osmnáct minut delší a celý film se v této verzi jmenuje Backtrack.
- Ve filmu si své cameo zahráli Bob Dylan (umělec), Joe Pesci (Leo) a Charlie Sheen (Bob).
- Existuje i tříhodinová verze filmu, ale nikdy nebyla veřejně vydána.
- Natáčení filmu probíhalo v Albuquerque.
 
Odkazy