Jurský svět: Nadvláda / Jurassic World: Dominion (2022/145/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 56%

29.08.2022 01:41
JEDNOU VĚTOU
„Třetí závěrečný díl nové trilogie navazující na Jurský park."

OBSAH
Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je to taková neškodná akční bláznivinka, kde nám akční různí sauři a třeba na Maltě to byla vysloveně luxusní nahánečka za kterou by se nestyděl ani 007. Samozřejmě oceňuji i původní trio a několik záběrů, které jako by vypadly ze starých dobrých filmů Steven Spielberga. Je to čistokrevná zábava, která ale vinou dlouhé stopáže někdy ztrácí na zábavnosti a přitom nemá ani čas využít svůj vlastní potenciál, ano mluvím třeba o jednom ze závěrečných sauro fightů, který tvůrci úplně vzdali, nepochopím proč. (Enšpígl) 3*

Recyklát ještěří močoviny, kde do splašků odteklo všechno dobré, a zůstal nevábný koncentrát toho, co je v hollywoodské fabrice špatně. Ledabylý scénář jede stejné schéma už po šesté, přičemž absolutně pomíjí všechny možnosti, které prehistorická monstra, rozlezlá po celé planetě, nabízí. Kloubení nové party se starou je bez kapky překvapení a jediné jiskry, rodičovské téma unylé, u triků jsem si občas vzpomněl na Karla Zemana, akční scéna na Maltě příšerně sestříhaná (Dan Bradley od druhého Bournea jede jednu šablonu) a jediná opravdu plnokrevná postava je Kayla Watts (která možná měla plnit kvótu, ale je to dobře napsaná a skvěle zahraná pilotka)… a jinak to všechno trvá nekonečných dvě a půl hodiny. V závěru začne Ian Malcolm trochu sypat hlášky a rozpustile si rozepne košili, ale tím to hasne. Nebýt dezertu v podobě sežraného chlapa na elektrické koloběžce, který mě upřímně rozesmál asi na 5 minut, dopřeji tomu maximální bídu. (Isherwood) 1*

Steven Spielberg před téměř 30 lety začal něco, co se stalo absolutním fenoménem. Ságu zakončil pouze řemeslný třetí díl z roku 2001, aby o nějakých 14 let později přišel se svým týmem režisér Colin Trevorrow, který okoukal mnohé ze Spielbergova umu a uhnětal poměrně svěží zábavu. U o dost slabšího pokračování si pak připsal pouze kredit za scénář, aby aktuální třetí díl zase i odkoučoval. Znovu platí, že (naštěstí) nejde o nějakou přiblblou popcornovou šílenost, ale i tak mi (stále) chybí dravá a hlavně krvavá podívaná, protože dinosauři draví a nebezpeční jednoduše jsou. A velké plátno jim prostě zatraceně sluší. Pár záblesků nepásové výroby spatřuji kupříkladu v parádní honičce na Maltě, v hejnu hořících kobylek či v tom, že pár postav by mohlo mít zajímavé vlastní dějové oblouky. Jenže ouha. Je tu totiž ještě druhá polovina. A tam už toho moc k radosti úplně není. Protože se začneme opakovat a recyklovat. Pokud jednou hrdina na poslední vteřinu uskočí před masožravým velikánem, vzápětí zas a o pár minut později znovu, už to prostě nebaví. Velké herecké návraty také zrovna nepotěší, protože trio Dern, Neill a Goldblum prostě jen patří mezi jasně definované loutky, které proplují přepláceným (ano, zase ta druhá polovina) předlouhým příběhem. Znovu chybí opravdové překvapení, zoufale pak humor a emoce. Takže za sebe myslím, že na čas stačilo. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Tento snímek má být šestým a posledním z dinosauří série, kterou zahájil svým legendárním snímkem Steven Spielberg před téměř 30 lety. Jen pro připomenutí, když jsme se s těmito zubatými monstry loučili naposled, unikla volně do světa. Teď už čtyři roky řádí na planetě, kterou člověk považuje za svou. Jak byste se tvářili vy, kdybyste potkávali dinosaury při venčení psa nebo výpravě na houby? Konečně jsme se dočkali příběhu, kde nejsou veliké ještěrky omezovány hranicemi parků nebo ostrovů a srovnají s homo sapiens sapiens síly na jeho domácím hřišti. Nebo že by ne?
Režisér Colin Trevorrow se spoluscénáristkou Emily Carmichael do této lákavé zápletky totiž hodí vidle a vezmou nás do nově vytvořené rezervace v Dolomitech, kam byla spousta dinosaurů převezena. Tohle si prostě zaslouží obrovské, nechápavé plácnutí do čela. Ve volné přírodě sice nějací dinosauři žijí a také se s nimi obchoduje na černém trhu, nebo trpí v množírnách. Tato témata jsou ovšem jen nadhozena, aby se neřeklo, a budeme se raději věnovat těm zavřeným exemplářům a zlé korporaci, která chce chudáky dinosauříky zneužívat k výzkumu, a my, chudáci diváci, budeme trpělivě čekat, až se něco nevyhnutelně pokazí a T-Rex a jeho parťáci začnou nahánět lidi po “zabezpečeném” a hypermoderním areálu, jako jsme to viděli kupříkladu v… no, ve všech předchozích filmech. Protože lidi se nikdy nepoučí, ani ti, co mají co dočinění s dinosaury, ani filmaři.
Jurský park a Jurský svět nám toho už nabídli tolik… Nadvláda ale dokáže předčit očekávání svých předchůdců. Přáli jste si někdy třeba vidět honičku s dinosaury na motorkách (ne že by je řídili, to zase naštěstí ne) v historickém centru hlavního města Malty? Ne? Nevadí, tady ji máte i tak. Některé scény se blíží opravdu hodně divokým snům či nočním můrám. A bohužel nás nebudou nijak fascinovat, spíše se jim budeme chtít vysmát. Třeba pokud má někdo jakoukoli zbraň, při střetu s dinosaurem ji zásadně ignoruje a dá se na útěk, byť se jedná o špičkového agenta. Kdybychom si dali panáka pokaždé, když se to přihodí, ještě před koncem filmu bychom leželi namol pod sedačkou.
Citově nás film zasáhnout nedokáže, tak se k tomu pokusí zneužít staré známé tváře: neodolatelnou Lauru Dern, hláškujícího Jeffa Goldbluma a jaksi neohrabaného Sama Neilla. Zvláště vedle nich působí Owen (Chris Pratt) a Claire (Bryce Dallas Howard) dost nudně. K tomu ještě přihodíme Maisie Lockwood (Isabella Sermon), protože komu by ve filmu nechyběl vzpurný puberťák? Tím se bohužel počet ústředních postav, které nesmí nic sežrat, začíná blížit dvojcifernému číslu, a to už je docela otravné. Recyklují se i další staré postavy: Wu (BD Wong) a Lewis Dodgson (Campbell Scott), který využívá klišé autistického génia, karta, se kterou už dneska snad nikdo nehraje. A protože lidí už je tu dost, zato zvířátek ne, tak je velká pozornost věnována i obřím, geneticky modifikovaným kobylkám, protože desítky druhů dinosaurů nejspíš nestačí.
Úroveň Jurského světa sice neklesla k některým béčkovým sériím třeba o žralocích, ale celkem bezostyšně se k ní blíží.  Poslední půlhodina se nutně věnuje řečnické otázce, kolik lidí se zvládne nacpat do posledního záchranného vrtulníku. Až těsně před koncem si Trevorrow a Carmichael vzpomenou, že dinosauři jsou teď vlastně všude po světě, takže nám jich pár ukážou, jak kráčí africkou savanou po boku slonů, nebo plavou v oceánu s velrybami.
Rozloučení s dinosaury není zrovna velkolepé, spíše přeplácané. Postav je tu jako kobylek, děje se toho tolik, a přitom všechno působí tak zbytečně a prvoplánově. Mohlo by jít o docela zábavnou krvavou komedii, ale na to je málo vtipná. Jurský svět možná nepotřeboval akčnější a šílenější příběh, jen promyšlenější. V nejlepším se má přestat, a když to nešlo v nejlepším, tak prosím alespoň teď.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Děj pokračuje čtyři roky po předchozím filmu. Po incidentu v Lockwoodově panství nyní dinosauři volně brázdí světem, přičemž mnoho z nich je převezeno do přírodní rezervace v italských Dolomitech pod správou společnosti Biosyn. Claire Dearingová pracuje na ochraně a osvobození dinosaurů z nezákonných množíren a po boku Owena žijí v odříznuté horské chatě v Sieře Nevadě, kde se starají o Maisie Lockwoodovou, naklonovanou vnučku zesnulého Benjamina Lockwooda. Jednoho dne se zde objeví i velociraptor Blue a její potomek, s nímž si Maisie vypěstuje jistý vztah a pojmenuje jej Beta.
Bohužel, Maisie je hledaná osoba a Owen a Claire jsou nuceni ji držet v tajnosti. Jednoho dne však uprchne do nedalekého města a ji a Betu unesou žoldáci pracující pro Lewise Dodgsona, zlotřilého ředitele společnosti Biosyn. Mezitím sledujeme roj dávno vyhynulých obřích kobylek, které požírají úrodu a hrozí tak světu hladomorem. Paleobotanička Ellie Sattlerová, nyní již rozvedená, si všimne, že kobylky nežerou úrodu produkovanou Biosynem, a okamžitě pojme podezření. Vyhledá proto paleontologa a bývalou lásku Dr. Alana Granta, který se rozhodne Ellie pomoct.
Claire a Owen po stopách Maisie a Bety dorazí na Maltu, kde se vetřou na černý trh s dinosaury. Dojde však k nehodě a dinosauři se dostanou na svobodu, což způsobí chaos. Agentka Biosynu jim na jejich nátlak vysvětlí, že Maisie a Beta odsud odletěli do velína Biosynu v Dolomitech. Na tržišti se také seznámí s Kaylou Wattsovou, pilotkou nákladního letadla, která má zajištěn vstup do Dolomitů. Souhlasí s tím, že tam Owena a Claire dostane.
Matematik Ian Malcolm momentálně pracuje pro Biosyn. Pozve Alana a Ellie do velína a tajně jim pomáhá odhalit pravdu. Nápomocný mu je též Ramsay Cole, ředitel komunikace, který ve skutečnosti podkopává společnost. Pro Biosyn také pracuje Dr. Henry Wu: byl to právě on, kdo stvořil geneticky upravené kobylky, aby požíraly konkurenční úrodu, čímž Biosynu poskytuje ještě větší profit. Když jsou Maisie a Beta převezeni do laboratoří, Wu vysvětlí, že Maisie není pouhý klon, ale naklonovaná dcera Charlotte Lockwoodové. Charlotte, která byla kolegyní Dr. Wu na Isla Sorně, si zoufale přála dceru, a tak použila vlastní DNA k jejímu stvoření. Charlotte po letech bohužel zemřela na genetickou nemoc, ale své dceři upravila DNA a z této choroby jí vyléčila. Zároveň vysvětlí, že Blue byla stvořena z DNA velociraptora a varana, díky čemuž je schopná nepohlavního rozmnožování. Wu věří tomu, že DNA Maisie a Bety jsou klíčem k vytvoření šířitelného patogenu, který by zlikvidoval zmutované kobylky.
Jakmile Kayla přiletí do vzdušného prostoru Biosynu, zaútočí na ně quetzalcoatlus. Claire se katapultuje, zatímco Owen a Kayla ztroskotají. Po potyčce s therizinosaurem a pyroraptorem se trojice opět shledá a vydají se k velínu. Tam mezitím Ellie a Alan ukradnou vzorek jedné z obřích kobylek a společně s Maisie utečou pryč. Dodgson je však celou dobu sledoval na bezpečnostních kamerách a nařídí vypálit laboratoř s kobylkami, aby zničil veškeré důkazy. Hořící kobylky však uprchnou a po celé rezervaci se rozhoří požár. Dodgson očerní Iana za zradu, načež nařídí evakuaci personálu a přesun dinosaurů do bezpečných stanovišť. Ian vzápětí pomůže Alanovi, Ellie a Maisie uprchnout ze zařízení, načež se setkají s Owenem, Claire a Kaylou. Dodgson se pokusí uprchnout se vzorkami dinosauřích embryí, ale trojice dilophosaurů jej zabije.
K hrdinům se přidá Dr. Wu s příslibem pomoci, zatímco Owen uspí a vezme s sebou Betu. Všichni pak společně nastoupí do vrtulníku a stanou se svědky závěrečné bitvy mezi giganotosaurem, therizinosaurem a tyrannosaurem (stará známá Rexy přítomná už od prvního dílu), při němž agresivní giganotosaurus zahyne a Rexy opět prokáže svou pověst. Závěr filmu ukazuje, jak Wu vypustí geneticky modifikovanou kobylku nesoucí zhoubný patogen, čímž úspěšně zabraňuje krizi. Ellie a Alan se znovu dají dohromady a Ian a Ramsay svědčí proti prohnilému Biosynu. Owen, Claire a Maisie se vrátí domů, kde se Beta a Blue setkají. V rezervaci jsou mezitím všechny požáry uhašeny a dinosauři zde nadále žijí bez vlivu člověka. Rexy se zde setká s dalšími dvěma tyrannosaury přivezenými z Isla Sorny, díky čemuž se konečně dočká své „rodiny“. Poslední záběry ukazují, jak napříč celým světem dinosauři a divoká zvěř žijí bok po boku.

Ocenění:
The Saturn Awards
2022 - Nejlepší sci-fi (nominace)
2022 - David Vickery (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Miriam Chytilová - Bryce Dallas Howard (Claire Dearingová), Martin Sobotka - Chris Pratt (Owen Grady), Ljuba Krbová - Laura Dern (Dr. Ellie Sattlerová), Jiří Štěpnička - Sam Neill (Dr. Alan Grant), Ladislav Županič - Jeff Goldblum (Dr. Ian Malcolm), Viktorie Taberyová - Isabella Sermon (Maisie Lockwoodová), René Slováčková - DeWanda Wise (Kayla Wattsová), Otakar Brousek ml. - Campbell Scott (Dr. Lewis Dodgson), Richard Wágner - Mamoudou Athie (Ramsay Cole), Jaroslav Horák - BD Wong (Dr. Henry Wu), Ludvík Král - Omar Sy (Barry Sembene), Petr Vágner - Scott Haze (Delacourt), Radek Škvor - Justice Smith (Franklin Webb), Zuzana Ďurdinová - Daniella Pineda (Dr. Zia Rodriguezová), Anna Theimerová - Dichen Lachman (Soyona), Ivo Hrbáč - Joel Elferink (Jeffrey) + Kristoffer Polaha (Wyatt), Jana Stryková - Jasmine Chiu (Gemma), Martina Šťastná - Freya Parker (Denise) + Teresa Cendon-Garcia (Perézová), Pavlína Kostková Dytrtová - Elva Trill (Charlotte Lockwoodová), Silvie Matičková - Isabella Sermon (mladá Charlotte Lockwoodová), Milada Vaňkátová - Varada Sethu (Shira), Václav Šanda - Ben Ashenden (Tyler), Václav Rašilov - Caleb Hearon (Jeremy) + Alexander Owen (Angus), Stanislav Lehký - Enzo Squillino Jr. (Wigi), Vanda Konečná - Glynis Davies (Carolyn), Filip Damek - Patrick Loungway (paleontolog), Tomáš Hospodský (sbory), Pavlína Kročová (sbory), Tomáš Novotný (sbory), Jan Raclavský (sbory), Marek Holý (titulky)
Překlad: Petr Zenkl
Úprava dialogů: Petr Sitár
Produkce: Lenka Skřečková
Asistentka produkce: Martina Ignasová
Zvuk - náběr: Roman Čadek, Filip Mošner
Zvuk - edit: Roman Čadek
Zvuk - mix: PIP Studios
Asistent režie: Filip Damek
Režie: Petr Sitár

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.6.2022 CinemArt
Premiéra USA: 10.6.2022 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 55 192 048
Tržby celkem - $ 942 561 000
Návštěvnost v ČR 310 352
Náklady (Rozpočet) - $ 165 000 000

FILMY V SÉRII
Jurský park (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1993
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Sam Neill, Laura Dern

Ztracený svět: Jurský park gastonrolinc.webnode.cz/news/a297/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1997
Režie: Steven Spielberg, Hrají: Jeff Goldblum, Julianne Moore

Jurský park 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-park-jurassic-park1/
Akční / Dobrodružný, USA, 2001
Režie: Joe Johnston, Hrají: Sam Neill, William H. Macy

Jurský svět gastonrolinc.webnode.cz/news/jursky-svet-jurassic-world-2015-125-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-thriller-77/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard

Jurský svět: Zánik říše gastonrolinc.webnode.cz/news/a268/
Akční / Dobrodružný, USA / Španělsko, 2018
Režie: J.A. Bayona, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Jurský svět: Nadvláda gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/05/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, 2022
Režie: Colin Trevorrow, Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
 
Tvůrci a herci
Colin Trevorrow (Režie), Patrick Crowley (Produkce), Frank Marshall (Produkce), Michael Giacchino (Hudba),  John Schwartzman (Kamera), Mark Sanger (Střih), Nina Gold (Casting), Kevin Jenkins (Scénografie), Richard Roberts (Scénografie), Joanna Johnston (Kostýmy), Gwendolyn Yates Whittle (Zvuk), Al Nelson (Zvuk), Karen Cohen (Masky), Colin Trevorrow (Scénář), Emily Carmichael (Scénář), Chris Pratt (Herec), Bryce Dallas Howard (Herec), Sam Neill (Herec), Laura Dern (Herec), Jeff Goldblum (Herec), DeWanda Wise (Herec), Mamoudou Athie (Herec), BD Wong (Herec), Dichen Lachman (Herec), Daniella Pineda (Herec), Justice Smith (Herec), Omar Sy (Herec), Isabella Sermon (Herec), Campbell Scott (Herec), Kristoffer Polaha (Herec), Scott Haze (Herec), Glynis Davies (Herec), Varada Sethu (Herec), Elva Trill (Herec), Enzo Squillino Jr. (Herec)
 
2022/145/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Ve snímku se mělo objevit ještě 5 dinosaurů, konkrétně rody Deinonychus, Elmisaurus, Oviraptor, Suchomimus a jeden neidentifikovaný teropod. Nakonec však byly scény s nimi vystřiženy.
- Ve filmu se vyskytuje celkem na 33 různých rodů pravěkých zvířat. Z toho jsou zastoupeni dinosauři 25 rody (Allosaurus, Ankylosaurus, Apatosaurus, Atrociraptor, Baryonyx, Brachiosaurus, Carnotaurus, Compsognathus, Dilophosaurus, Dreadnoughtus, Gallimimus, Giganotosaurus, Iguanodon, Microceratus, Moros, Nasutoceratops, Parasaurolophus, Pyroraptor, Sinoceratops, Stegosaurus, Stygimoloch, Therizinosaurus, Triceratops, Tyrannosaurus a Velociraptor), pterosauři 3 rody (Dimorphodon, Pteranodon a Quetzalcoatlus), 1 rodem šupinatých (Mosasaurus), 1 neidentifikovaným rodem obří mihule, 1 smyšleným neidentifikovaným rodem obřího sarančete (jeho tělesná velikost je však v rámci řádu rovnokřídlých, do něhož spadá, nepotvrzená jak u recentních, tak vyhynulých zástupců; jeho velikost byla nicméně inspirována obří vážkou z období karbonu rodu Meganeura) a nově se zcela poprvé objevují také živočichové z éry prvohor (Paleozoikum), kteří jsou zastoupeni synapsidy (to jest savčí evoluční linie skupiny amniot – plně suchozemských čtyřnohých obratlovců rozmnožujících se primárně na souši) rodů Dimetrodon (klad: Sphenacodontia, období: raný perm; cca 280 milionů let) a Lystrosaurus (klad: Dicynodontia, období: přelom permu a triasu; cca 252 milionů let).
- Ve filmu se poprvé za celou sérii objevují také dinosauři (i pterosauři) s pernatou pokrývkou těla. Ačkoliv byli „druhohorní hegemoni“ v jednotlivých dílech až doposud vyobrazováni vědecky nesprávně – jakožto „holí šupinatí plazi“ vzhledově podobní současným ještěrům – tvůrci snímku při jeho tvorbě tentokrát brali v potaz aktuální vědecké poznatky z konzultací s odborníky (jakým byl i např. britský paleontolog Stephen Brusatte). Tito noví dinosauři jsou zde prezentováni těmito rody: Moros, Pyroraptor a Therizinosaurus. Z pterosaurů (ptakoještěrů – evoluční „bratranci“ dinosaurů schopní aktivně létat) se pak jedná o rod Quetzalcoatlus. Pterosauří háv se však lišil od dinosauřího (disponovali totiž tzv. „protopeřím“ – pyknovlákny – strukturou podobnou chmýří ptáčat). Dinosauři jsou však navzdory opeření po morfologické i anatomické stránce stále spíše podobnější plazům než ptákům (jejich v současnosti nejbližším žijícím příbuzným).
- Colin Trevorrow prozradil, že ve filmu bylo použito více animatronických loutek než v kterémkoliv předchozím díle série.
- Laura Dern vyjádřila touhu zopakovat si roli z původní trilogie již v roce 2017. Prohlásila: „Když budete dělat poslední (díl), musíte vrátit Ellie Sattler. Ona je vždycky ta, co vše zachraňuje.“
- Hlavní záporná postava Lewis Dodgson (Campbell Scott) se objevila již ve filmu Jurský park (1993), a to ve scéně, kde najímá zaměstnance parku Denise Nedryho (Wayne Knight) ke krádeži dinosauřích embryí. Při útěku z firmy Biosyn v tomto filmu odnáší embrya ve stejné plechovce, která se objevila na jejich přenos v původním filmu.
- Na hudbě k jednomu z trailerů pracoval i český skladatel hudby Tomáš Oliva.
- V poslední fázi filmu se T-Rex projde za kulatou fontánou. To je odkaz na logo Jurského parku/světa.
- Jméno Rambo, které zazní v čase 01:52:00, odkazuje na stejnojmenou filmovou sérii.
- Julianne Moore oznámila, že nebyla kontaktována, aby si zopakovala svoji roli Sarah Harding z filmu Ztracný svět: Jurský park (1997). Také řekla, že kdyby tomu bylo naopak, jednoznačně by roli vzala.
- Během natáčení bylo použito celkem 27 000 testů na covid-19.
- Do role Loweryho Crutherse se měl vrátit herec Jake Johnson, ale kvůli cestovním opatřením ohledně covidu-19 se nemohl účastnit natáčení, a jeho postava byla následně z filmu vyškrtnuta.
- Jméno mládětě Velociraptora (Beta) je odkazem na jméno raptora Blue, který byl v předchozích dílech právě beta v raptoří smečce.
- Po 29 letech (od filmu Jurský park, 1993) se do filmu vrátí Dilophosaurus.
- Se stopáží 147 minut se jedná o nejdelší film celé série.
- První trailer byl vydán v den 55. narozenin Laury Dern, tedy 10. 2. 2022.
- Mamoudou Athie nemusel projít žádným castingem ani jinou zkouškou. Stačila mu schůzka s režisérem Colinem Trevorrowem, který byl nadšen z jeho výkonů v předchozích filmech.
- Po odložení premiéry na 10. červen 2022 se jedná teprve o druhý odložený film z celé série. Tím prvním byl Jurský park 3 (2001).
- Jedná se o první případ v sérii, kdy na celé trilogii pracoval jeden skladatel (Michael Giacchino).
- Hlavní designér filmu John Nolan uvedl, že vytvořit animatronický model Giganotosaura bylo „asi tou největší výzvou“. Vytvořit právě tohoto dinosaura mělo podle předpokladů trvat šest měsíců, jeho tým měl však na dokončení pouze čtyři.
 
Odkazy