Highlander 5 / Highlander: The Source (2007/86/USA/Dobrodružný, Fantasy) 19% -Originál DVD-

09.11.2022 02:27
JEDNOU VĚTOU
„Svět se propadá do chaosu..."

OBSAH
Highlander Duncan MacLeod prochází ruinami rozpadajícího se města a vzpomíná na dobu než odešla láska jeho života. Přidává se ke skupině nesmrtelných. Znovu se setkává se svým tajemným přítelem Methosem a také smrtelníkem Joe Dawsonem. Společně se vydávají na nebezpečnou výpravu: hledat původ své nesmrtelnosti... (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Horal už je ve sračkách a tak vzniká další z jeho zbytečných dobrodružství. Bohužel zase bez Lamberta ale jen s podprůměrných Paulem. Jediný důvod proč film zkouknout je snad jen kvůli hudbě z prvního dílu(pravda trochu zmixovaná). Nciméně film je to špatný, herci otřesní, efekty průměrné, příběh děsně slabý naprosto bez inovací. Tedy možná by to fungovalo ale film by musel být aspoň trochu zábavný. Podprůměrné béčko a důkaz toho že Highlander funguje v 80 letech dnes by se toho musel uchopit schopnější režisér(i když neříkám že Leonard je vyloženě sráčkař), ale dost pochybuji. (Campbell) 2*

Ohodně lepší než předchozí díl. Z choreografie soubojů uvidíme prd, protože sou zrychlené (naschvál). Soubojů je tam dost, ohodně víc než v předchozím dílu. Scénář je hodně chatrný a herecké výkony nejsou taky žádná sláva. Ale musím pochválit triky které sou na některých místech dosti povedené (třeba výbuch věže). Tak to byly klady a zápory. Na mě působil Highlander číslo 5 docela slušně, jasně není to velkofilm, přece jen má takové malé kouzlo. Jinak na hlavního záporáka musím snést kritiku, není ani slizký ani nemá charizma, chybí mu prostě to co má hlavní parchant mít. Adrian paul hraje tak jak sme u něho zvyklí. (Andersis) 3*

Příběh je strašná splácanina a tahle série se řadí k tomu nejhoršímu, co jsem kdy viděl. Sem tam je v tomhle filmu sem tam docela dobrý nápad, ale celkové provedení ho stejně zabíjí, takže je z toho kulové. Absence Lamberta už je tím posledním hřebíkem do rakve série, která měla opravdu jen dobrý nápad. (kaylin) 1*

VELKÁ RECENZE
Nevydržel jsem to a na ten "předčasný sestřih" se podíval (ty ohlasy na netu jsou totiž opravdu kouzelné, tak nešlo odolat;). Netuším, co s tím producenti zamýšlejí ve střižně dělat (a kolik mají materiálu k dispozici), ale dost pochybuji, že se jim podaří plně zacelit ptákoviny typu "když někde hrozí výbuch, zcela logicky tím směrem bude projíždět cisterna s palivem". Adrian Paul je pořád stejně dřevěný, nicméně paradoxně on jediný působí jakžtakž normálně. Skřet s anglickým akcentem a kněz vypadají, jak kdyby je sem někdo vstřelil z Pána prstenů a dost podobně působí i občasné aranžmá scén. Za největší perlu ale považuju hlavního záporáka. Zkřížit obludu ze Silent Hillu s Rain Manem a do toho fláknout pohyby Super Maria (ano, té herní postavy), na to už je třeba koňská dávka zvrhlé fantazie. Brett Leonard to celé zachraňuje od naprosté propasti akorát zabarvením obrazu. Každá scéna má „svou vlastní náladu“ a některé pasáže opravdu nejsou kompozičně vůbec špatné. Ale k čemu je dobrý občasný povedený look, když Leonard neumí akční scény. V souhrnu mi to přijde o dost blbější než jednička a trojka, ale na rozdíl od čtyřky to nemá vyloženě televizní look a dvojka mi zase přišla mnohem úchylnější (a blbější). Kdybych měl dát hvězdičky, asi bych dal jednu, ale producenti tvrdí, že do kin půjde něco jiného, tak nebudu nefér a schovám si hodnocení až pro finální verzi… (Tom Hardy)

DABING
V českém znění: Martin Sláma - Adrian Paul (Duncan MacLeod), Tomáš Sagher - Stephen Wight (Reggie Weller), Dana Pešková - Thekla Reuten (Anna Teshemka), David Kaloč - Peter Wingfield (Methos), Ladislav Běhůnek, Zdeněk Junák - Cristian Solimeno (The Guardian), Josef Jurásek - Jim Byrnes (Joe Dawson), Jan Grygar, Ondřej Novák, Jana Glocová, [url=https://dabingforum.cz/viewtopic.php?p=9777#p9777]Jiří Fidler[/url], a další...
Překlad: Renata Prucklová
Dialogy: Klára Sochorová
Produkce: Petra Brančová
Zvuk: Jiří Topol Novotný
Výsledný mix: David Pavlíček
Režie: Jiří Balcárek
Vyrobilo: G Studio Brno v roce 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.9.2007 (TV premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.12.2007 (Intersonic)
Poprvé na DVD: 14.12.2007 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 213 205
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000

FILMY V SÉRII
Highlander (originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/034/
USA / Velká Británie, Akční / Fantasy, 1986
Režie: Russell Mulcahy, Hrají: Christopher Lambert, Roxanne Hart

Highlander 2 - Síla kouzla (originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/035/
Velká Británie / Francie, Akční / Sci-Fi, 1991
Režie: Russell Mulcahy, Hrají: Christopher Lambert, Virginia Madsen

Highlander 3 (originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/043/
Kanada / Francie, Fantasy / Sci-Fi, 1995
Režie: Andrew Morahan, Hrají: Christopher Lambert, Mario Van Peebles

Highlander 5 (originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/047/
USA, Dobrodružný / Fantasy, 2007
Režie: Brett Leonard, Hrají: Adrian Paul, Thekla Reuten
 
Tvůrci a herci
Brett Leonard (Režie), Peter S. Davis (Produkce), William N. Panzer (Produkce), George Kallis (Hudba), Steve Arnold (Kamera), Dmitrij Gribanov (Kamera), Chris Blunden (Střih), Les Healey (Střih), Carol Dudley (Casting), Dalia Survilaite (Casting), Tom Brown (Scénografie), Alexandra Tonelli (Kostýmy), René Mikan (Zvuk), Egle Mikalauskaite (Masky), Stephen Kelvin Watkins (Scénář), Mark Bradley (Scénář), Adrian Paul (Herec), Thekla Reuten (Herec), Cristian Solimeno (Herec), Peter Wingfield (Herec), Stephen Rahman Hughes (Herec), Stephen Wight (Herec), Thom Fell (Herec), Sakalas Uždavinys (Herec), Laurynas Jurgelis (Herec), Buckley Norris (Herec)
 
2007/86/USA/Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Adrian Paul se původně odmítl vrátit do dole Duncana MacLeoda, protože byl velmi zklamán předchozím dílem série Highlander: Zúčtování (2000). Kromě toho se vyjádřil, že nevidí důvod k natočení dalšího dílu. Producenti následně kontaktovali Christophera Lamberta, který však požadoval vysoký honorář. Nakonec se producentům podařilo Paula přesvědčit, aby si zahrál hlavní roli.
- V určité fázi vývoje projektu pracoval na scénáři také Joel Soisson. V jeho představách žil Duncan MacLeod (Adrian Paul) na benzínce uprostřed pouště vedle opuštěného letiště, nosil kovbojské boty a čepici a společnost mu dělala opička jménem Connor.
- Peter Briggs, který se podílel na scénářích k filmům jako Hellboy (2004) nebo Vetřelec vs. Predátor (2004), napsal vlastní verzi scénáře k pátému pokračování Highlandera ještě v době, kdy projekt zaštítil Miramax. V rámci výzkumu zhlédnul všechny filmy ze světa Highlandera, stejně jako seriál a vytvořil si účet na oficiálním fóru této filmové ságy (www.highlander-community.com), aby se zeptal samotných fanoušků, co očekávají od dalšího pokračování. Jelikož vystupoval pod přezdívkou, nikdo neznal jeho pravou identitu. Odhalil ji až v momentě, kdy Miramax oficiálně projekt ukončil.
- Původně měl mít film hodinu a 30 minut. Verze se však objevila na internetu, a tak studio střihem snímek upravilo do jiné finální podoby.
- Jedná se o jediný díl série, v němž se neobjevil Connor MacLeod (Christopher Lambert).
- Natáčení probíhalo v Litvě.
- Scenárista Joel Soisson během práce na filmu vystupoval pod pseudonymem Mark Bradley.
- Writer Guild of Amerika udělilo v roce 2007 Marku Bradleymu cenu za nejlepší scénář.
- Původně se měl režie ujmout Russell Mulcahy, který režíroval i jedničku a dvojku. Mulcahy ovšem nesouhlasil se scénářem Petera S. Davise a Williama N. Panzera. Mulcahy chtěl předcházet událostem původního Highlandera, Panzer a Davis naopak chtěli navázat na Highlander: Endgame (2000). Nakonec Mulcahy z projektu odstoupil, neboť se bál opakovaného fiaska, jakým byla dvojka.
- Původně mělo jít o první díl nové trilogie, ale tenhle plán přirozeně po propadu padl.
- První díl ze série, který nebyl uveden v kinech.
 
Odkazy