Hitlerova SS: Portrét zla (TV film) / Hitler's S.S.: Portrait in Evil (1985/139/USA/Drama, Válečný) 63% -Originál DVD-

09.11.2022 02:27
JEDNOU VĚTOU
„Na pozadí pohnutých událostí, které provázely krvavou cestu Hitlera k moci, se odehrávají strhující osudy dvou německých mužů, z nichž každý výrazným způsobem zasáhl do průběhu otřesných historických událostí."

OBSAH
Příběh dvou bratrů – Helmuta (BILL NIGHY) a Karla (JOHN SHEA) Hoffmanových – začíná v roce 1931, kdy se postupně začali k moci dostávat Hitlerovi nacisté. Helmut vstupuje do SS plný nadšení a ambiciózních cílů, zatímco Karl brzy poznává odvrácenou stranu fašistické moci. Nejprve je poslán do vězení a poté musí narukovat jako řadový voják do německé armády. Morální cesty obou bratrů se začínají fatálně rozcházet a netrvá dlouho a osud je postaví proti sobě. Podaří se fanatickému Helmutovi konečně prohlédnout skrze nacistické pozlátko, anebo bude bránit nesmyslné ideály až do posledního okamžiku existence Třetí říše?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdepak film, natož portrét, rychlokurz historie nacismu to je. Těžko pokládat dva bratry, jejichž úkol, a postav kolem nich též, spočívá v předložení všech zásadních událostí a jejich náležitém oglosování, za propracované charaktery. Jelikož událostí a fenoménů je celá řada, film po nich letí povrchně a navíc i bez nápadu. S daným konceptem totiž nesmíme minout nástup Hitlera k moci, jeho růst, likvidaci SA, remilitarizaci Porýní, Anšlus, Mnichov, počátek války, Stalingrad, atentát na Heydricha, Lidice, atentát na Hitlera, bombardování říše, její konec, holocaust, Hitlerjugend - to všecko se na úkor uměleckých i bavičských ambicí do filmu vecpalo. Sice výsledný slepenec jakž takž pohromadě drží, ale stejně si myslím, že s takovým přístupem se na to měli tvůrci vyprdnout a rovnou natočit dokumentární seriál, seriál historicky věrnější. Jistě by to byl o mnoho chvályhodnější počin. Slabé ***. (Subjektiv) 3*

Nijak zvláštní zážitek, přesto mnohem lepší, než stejné téma řešící mladší Hitler: Vzestup zla. Zde je navíc skvělý John Shea (dnes známý v podstatě jen ze seriálů Superman a Mutant X), uvěřitelná výprava a poměrně velice povedené výstupy barové hvězdy Mitzi Templer a komika Putziho. (NinadeL) 3*

O portrét SS nejde ani náhodou. SA a SS tady tvoří jen kulisu pro příběh dvou bratrů, přičemž jeden se stane obětí deziuluze, když zjistí, že nacisté nejsou takoví, jaké si je maloval, zatímco druhý, který si nedělá o Hitlerově partaji žádné iluze, dělá kariéru u SS a stává se jedním z asistentů samotného Heydricha. Trochu mi to připomínalo Holocaust, ať už faktickými chybami, zpracováním, nebo i tím, že i tady si zahrál Heydricha David Warner. Potěšili i další herci a konečně jsem se přesvědčil, že i Billy Nighy byl kdysi mladý. Celkově to docela ušlo. 50% (Morholt) 3*

VELKÁ RECENZE
-

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17.2.1985
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 1.12.2008 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Jim Goddard (Režie), Aida Young (Produkce), Richard Hartley (Hudba), Ernest Vincze (Kamera), John Shirley (Střih), - (Casting), Eileen Diss (Scénografie), Mike Porter (Scénografie),  (Kostýmy), Andrew Boulton (Zvuk), Joan Hills (Masky), Lukas Heller (Scénář), John Shea (Herec), Bill Nighy (Herec), Lucy Gutteridge (Herec), David Warner (Herec), Warren Clarke (Herec), Robert Urquhart (Herec), Michael Elphick (Herec), José Ferrer (Herec), Carroll Baker (Herec), Tony Randall (Herec), Paul Brooke (Herec), John Dicks (Herec), John Benfield (Herec), Matyelok Gibbs (Herec), Nick Brimble (Herec), Walter Sparrow (Herec), Robert Demeger (Herec), Stratford Johns (Herec), Struan Rodger (Herec), Harry Jones (Herec), Forbes Collins (Herec), Maurice Colbourne (Herec), Colin Jeavons (Herec), Brian Grellis (Herec), Ivor Roberts (Herec), Pam St. Clement (Herec), Prentis Hancock (Herec), Peter Craze (Herec), Derek Newark (Herec), Chris Jenkinson (Herec), Dave Atkins (Herec), Tricia Thorns (Herec), John Woodnutt (Herec), Sean Barry-Weske (Herec), Royston Tickner (Herec), Shaun Curry (Herec), Peter Howell (Herec), John Moore (Herec), Ray Armstrong (Herec)
 
1985/139/USA/Drama, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- - Heydrichův (David Warner) vůz byl ve Mercedes Benz 320 W142/IV Cabriolet B, ve filmu znázorněný vůz je model Mercedes Benz 290 W18 Cabriolet B.
-  Původní plakát snímku obsahuje ve svém středu Hitlerův portrét na motivu run SS. Fotografie byla přejata z předvolebního plakátu z března roku 1933, na němž byl kancléř Hitler znázorněn společně s prezidentem von Hindenburgem s heslem "Říše nebude nikdy zničena, pokud budete jednotní a loajální - Národní socialisté".
- Atentát na Heydricha je uskutočnený niekoľko kilometrov pred Prahou a nie v Prahe, ako sa skutočne stal.
 
Odkazy