Enola Holmesová 2 / Enola Holmes 2 (2022/129/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní) 63%%

09.11.2022 00:34
JEDNOU VĚTOU
„Enola Holmesová vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock."

OBSAH
Enola se rozhodla založit vlastní detektivní kancelář, ale naráží na nedůvěru svých zákazníků, kteří buď očekávají spolupráci s jejím slavným bratrem Sherlockem, nebo jsou zděšení, že vyšetřovatelkou je žena, ještě ke všemu tak mladá. Případy tedy nepřicházejí a Enola je nucená svou novou živnost zavřít. Tedy téměř, během balení krabic se totiž v její kanceláři objeví dívka Bessie a žádá po ní, aby jí pomohla najít sestru Sarah. Zmizela před týdnem a Bessie má o ni strach. Enola se případu ujme a začne zkoumat stopy, které po sobě Sarah zanechala.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Docela pohoda. V podstatě jako jednička jen se případ proplétá více s Sherlockovým. Cavill hraje nalitého Holmese a Enola zjišťuje, že být sama není fajn. Ty šokující castingové zvraty zase tak překvapivé nejsou, protože Black live marters jenom možná kdyby ten šok v závěru nestál jen na tom. Enola toho totiž přehlíží mnohem více než divák. Stávka v sirkárně je ale super. Aspoň víme proč všechny fabriky čeká automatizace. (3DD!3) 3*

Jestli se vám líbil první film, bude se vám líbit i druhý, a jestli se vám už první nelíbil, raději se na druhý nedívejte a ušetřete svět svých cokoliv-fobních výlevů. Všem bude lépe, protože tahle příjemná dobrodružná podívaná není vůbec hloupá, a zajímavá zápletka postavená na skutečné události ji táhne vpřed stejně jako nakažlivá hyperaktivita Millie Bobby Brown, sympatická zádumčivost Henryho Cavilla, svižná režie Harryho Bradbeera a ještě svižnější hudba Daniela Pembertona. Kdyby byl film o trochu kratší, byl by nejspíš ještě lepší, ale jinak toho není moc, nač bych si mohl stěžovat. (D.Moore) 4*

Popravdě, čekal jsem to o moc horší až odpadní. Ale celé to utíkalo tak nějak svižně a sympaticky. Hlavně to nemá žádný hlubší problém, který by stál na záchraně světa. Vlastně i docela cool vyřešili zaporáky. A Millie Bobby Brown je sice totální herecké dřevo, které absolutně nemá na scény s prolamováním 4. bariéry, ale celou dobu působí jako taková ťuňťa, že se těžko nenávidí.  Ale když si snaží o romantiku a přitažlivé scény, tak vypadá asi jako Schwarzenegger v Policajtovi ze školky.  Cavill to samozřejmě obrovský tahá a je tam asi 10x víc než v úvodním filmu. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že mu tam dospali screen time hodně pozdě, protože tam ve většině scén stojí a kouká do blba jak herní NPC. Taky si myslím, že strávil dost málo času na place, protože to tahá tak nějak podle sebe... Ale overall není za takového šášulu jako mužští hrdinové u Marvelu nebo např. Obi-Wan a vůbec ho netahá z brindy Enola, která má k Mary Sue hodně daleko a dělá chyb jak máku. Co mi ale vadilo hodně byl v podstatě neživý kulisní svět, kde se všechno točí okolo Enoly a nic si nežije vlastním životem.  Včera jsem na boxu asi dostal hodně do hlavy, ale přes nižší hodnocení bych si tady klidně dokázal představit universum a spin-offy. S Cavillem i Helenou Bonham Carter, které ta poloha sedla a byla excelentní. Hodně ambivalentních 5/10 Asi jako vypít Starobrno po kterém se člověk poblije míň než čekal a občas o ucítí chuť. (BarryLyndon) 3*

VELKÁ RECENZE
Millie Bobby Brown se vrací ve viktoriánské detektivce. Enola Holmesová 2 se zabývá záhadou zmizelé dívky a rozvíjí strhující dobrodružství kolem klíčových historických událostí.
Původní herecký ansámbl funguje stále ve stejném duchu a do složitého příběhu se zapojují nové postavy. Enola čelí vážným hrozbám a zároveň jako nezávislá mladá žena musí čelit společenskému útlaku v rámci svého pohlaví. Pozná, že důvtip a odvaha proti zdánlivě nepřekonatelné přesile nestačí. Rodina, přátelé a její nápadník se ukáží být cennými spojenci.
Příběh začíná tím, že se Enola (Brown) snaží založit vlastní detektivní kancelář. Nikdo ji ale nebere vážně. Je příliš mladá, navíc žena a nemůže mít proto žádnou kvalifikaci a zkušenosti. Žije ve stínu svého bratra Sherlocka (Henry Cavill), kterého si chce oproti ní najmout naprosto každý. Zklamaná a otrávená Enola už víceméně rezignuje, ale osudově se k ní dostaví nečekaná návštěva. A to v rámci Bessie – osiřelé dívky, která pracuje v továrně na sirky a svoji sestru již neviděla týden. Enola se rozhodne, že se ujme případu pohřešované Sarah Chapman (Hannan Dodd).
Enola je ohromena Bessinými životními trablemi. Sarah vzala mladou dívku pod svá křídla. Pracovaly společně s dalšími chudými ženami a dětmi v továrně. Enola je ještě více zděšena zacházením s nimi. Má podezření, že vedení továrny a přítelkyně Sarah – Mae (Abbie Hern), skrývají něco znepokojivého až děsivého.
Sherlock je mezitím sám bez sebe, protože nemůže pohnout s jedním případem. Ještě nikdy neviděl tak pečlivě provedený zločin. Enola zůstává jeho svěřenkyní, ale odmítá jeho autoritu a rady. Nikdy nedosáhne takového významu a respektu jako on. Příběhová linka nabere zajímavý spád, když je Enola podezřelá z vraždy. Krutý inspektor Grail (David Thewlis) a jeho banda policistů jsou jí na stopě. Naštěstí má Enola na své straně Sherlocka, svoji matku (Hellen Bonham Carter), Edith (Susan Wok) a po uši zamilovaného lorda Tewkesburyho (Louis Partridge).
Enola Holmesová 2 je zábavná. Brown místy neomylně mluví a reaguje na diváky, což je místy osvěžující. Enoly odbočky spolu se zdařilou výpravou dodávají pocit zajímavého příběhu. Animované scény napodobují romány Nancy Springer a fungují jako jakési důležité indície. Jedná se o prima věc, která přidává blockbusterům jednoduchý umělecký podtext. Díky tomu je i postupné vyprávění příběhu působivější. Hry na kočku a myš nejsou vždy zábavné. Enola není nepřemožitelná. Ženy ve filmu jsou sice jakýmsi terčem a pod útlakem tehdejší společenské doby, ale rozhodně nejsou slabé a dávají to až moc najevo (feminismus zde opět srší a občasně dost vynuceně). Bojují o přežití a dělají si srandu z těch, kteří je podceňují. Postavy pomalu dospívají, což je místy dobré a místy i na škodu, protože v některých případech to ubírá na charakteru dané osoby. Tvůrci chtěli očividně přivést divákům zapeklitou a provázanou detektivku, která se nakonec stala extrémně překombinovanou podívanou, což je největším kamenem úrazu u tohoto snímku. A to je nakonec velká škoda.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Anežka Saicová - Millie Bobby Brown (Enola Holmesová), Petr Štěpán - Henry Cavill (Sherlock Holmes), David Štěpán - Louis Partridge (Tewkesbury), Daniel Dítě - David Thewlis (Grail), Hana Ševčíková - Helena Bonham Carter (Eudoria Holmesová), Linda Křišťálová - Serrana Su-Ling Bliss (Bessie Chapmanová), Zuzana Ďurdinová - Susan Wokoma (Edith), Filip Čáp - Adeel Akhtar (Lestrade), Štěpánka Fingerhutová - Hannah Dodd (Sarah Chapmanová / Cicely), Pavel Nečas - Lee Boardman (Crouch), Lukáš Jurek - Tim McMullan (Charles McIntyre), Kamila Špráchalová - Sharon Duncan-Brewster (Mira Troyová), Martina Kechnerová - Abbie Hern (Mae), Tomáš Karger - David Westhead (Henry Lyon) + Mark Fleischmann (Inspicient), Petr Neskusil - Gabriel Tierney (William Lyon), Filip Švarc - Himesh Patel (Dr. Watson), Jakub Saic - Alan Mitchell (Manažer klubu), Filip Damek - Charlie Nicholson (Mladý uhrovitý gentleman), Adam Polifka - Chris Dunckley (Kamelot), Eva Miláčková - Alison Knox (Stará klientka), Michaela Gatialová (sbory), Tereza Nekudová (sbory), Jan Raclavský (sbory), Adam Skala (sbory), David Voráček (sbory), Richard Wágner (sbory)
Překlad: Barbora Vrbová
Úprava dialogů: Petr Sitár
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk - náběr: Filip Mošner, Roman Čadek
Zvuk - edit a mix: Filip Mošner
Asistent režie: Filip Damek
Režie: Adam Skala
Pro Netflix vyrobila LS Productions - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.11.2022 Netflix
Premiéra USA: 28.10.2022 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 4.11.2022 Netflix

FILMY V SÉRII
Enola Holmesová gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/015/
USA, Drama / Krimi, 2020
Režie: Harry Bradbeer, Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill

Enola Holmesová 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/040/
USA, Drama / Krimi, 2022
Režie: Harry Bradbeer, Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill
 
Tvůrci a herci
Harry Bradbeer (Režie), Millie Bobby Brown (Produkce), Alex Garcia (Produkce), Paige Brown (Produkce), Ali Mendes (Produkce), Mary Parent (Produkce), Daniel Pemberton (Hudba), Giles Nuttgens (Kamera), Adam Bosman (Střih), Orla Maxwell (Casting), Michael Carlin (Scénografie), Luke Whitelock (Scénografie), Will Coubrough (Scénografie), Consolata Boyle (Kostýmy), Nina Hartstone (Zvuk), Eilam Hoffman (Zvuk), Will Whale (Zvuk), Peter 'Swords' King (Masky), Jack Thorne (Scénář), Nancy Springer (kniha), Millie Bobby Brown (Herec), Henry Cavill (Herec), Helena Bonham Carter (Herec), David Thewlis (Herec), Adeel Akhtar (Herec), Susan Wokoma (Herec), Sharon Duncan-Brewster (Herec), Louis Partridge (Herec), Hannah Dodd (Herec), David Westhead (Herec), Abbie Hern (Herec), Ramzan Miah (Herec), Martyn Mayger (Herec), Serrana Su-Ling Bliss (Herec),
 
2022/129/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo v Anglii v lokalitách Kingston upon Hull, East Riding of Yorkshire, Londýn a filmové studio se sídlem v Shepperton v období září - říjen 2021.
 
Odkazy