Červený drak / Red Dragon (2002/118/USA, Německo/Krimi, Thriller, Drama, Horor) 75% -Blu-ray-

29.08.2022 00:11
JEDNOU VĚTOU
„Třetí setkání s legendárním zločincem Hannibalem Lecterem, který má z vězeňské cely pomoci při pátrání po šíleném vrahovi."

OBSAH
Will Graham, agent FBI, je sice muž středního věku, a přece je již třetím rokem v penzi. Do důchodu odešel po vyšetřování série mimořádně brutálních vražd, kdy se seznámil i s doktorem Lecterem. Ten mu tehdy pomáhal. Will ovšem netušil, že mu pomáhá právě ten, po kom pátrá. Někdejší kolega Jack Crawford má nyní na krku neméně hrozivý případ. Masakr dvou rodin, vždy za úplňku. Do plného měsíce nyní zbývají tři týdny, když Jack požádá Willa o pomoc při pátrání po muži, který je s největší pravděpodobností geniálním šílencem nebo ztělesněním zla. Agent ve výslužbě musí znovu nasadit vlastní život a riskovat bezpečnost své rodiny. Jen tak má šanci Červeného draka vypátrat. V roce 1981 publikoval Thomas Harris Červeného draka, první díl volné trilogie o skvělém psychiatrovi, který své znalosti dal do služeb krvavých zločinů. Muže, který je esencí zla, si většina z nás spojuje s mistrovským hereckým výkonem britského herce Anthony Hopkinse v oskarovém MLČENÍ JEHŇÁTEK a jeho pokračování HANNIBAL. Obě filmové adaptace doslova eskalovaly popularitu lidského monstra jménem Hannibal (kanibal). Na rozdíl od časové posloupnosti literárních předloh se na plátnech kin objeví první část až jako poslední. Režisér Brett Rattner držel v ruce scénář Teda Tallyho, který je podepsán i pod dnes již klasickým MLČENÍM JEHŇÁTEK, a povolal před kameru Dante Spinottiho skutečně mimořádné obsazení v čele s Hopkinsem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Třetí režisér, třetí unikátní zpracování "téhož". Přepis Harrisovy "Lecterovské" prvotiny se skvěle zdařil, Anthony Hopkins je opět božský, Norton a Fiennes se víceméně přesně drží knižní předlohy, ale není to na škodu. Poměrně překvapivým prvkem bylo obsazení Harveyho Keitela do malé role Jacka Crawforda. A to nejlepší nakonec - Emily Watsonová podává coby nevidomá Reba pozoruhodný výkon. Drakovi je vyčítána jakási neurčitá rozplizlost mezi estetickými orgiemi Hannibala a takřka komorním soubojem dvou intelektů tak jak si ho pamatujeme z Mlčení Jehňátek. A to je ten problém - Drak jde svojí cestou, nejde ho takto srovnávat. Mě osobně drobné narážky na další filmy o Hannibalu Lecterovi pobavily. A když je řeč o estetice - William Blake byl génius. Nevím jaký je soundtrack, ale myslím si, že některé dialogy by si zasloužily být vydány i touto formou. I Am The Dragon, Before Me You Tremble... (Gemini) 4*

Možná by Červenému draku prospělo konečně vypustit Anthonyho Hopkinse. Jeho nekonečná recyklace v jedné postavě, která se objevuje opět ne zrovna ve velkém prostoru, začíná být unavující. Herec je to výborný, ale postavit na jeho "skeči" film už nelze. Ralph Fienness je podle mě kvalitní náhradou, která byla trochu špatně využita a ve výsledku působí méně hrozivě. Emily Watson jsem shlédl s radostí a její postavy mají v sobě vždycky něco navíc... Edward Norton jako náhrada za slavnou oblíbenkyni davů je příjemný a jeho kvality se nedají zapřít, jen si nejsem jistý, jestli se do podobně laděného snímku hodí. Trochu lepší scénář a silnější atmosféra by ze snímku udělali rozhodně adepta na konečně dostatečně kvalitní "pokračování" Mlčení jehňátek. (Djkoma) 3*

Vzpomínáte na různé režijní nápady z Mlčení jehňátek, jako byla např. scéna se zvonkem v závěru, psychoušovo předvádění se před zrcadlem či scéna s brýlemi na noční vidění? Tak ničeho podobně osvěžujícího se zde nedočkáte. Rattner je totiž dřevo. Obyčejný rutinér, který vrší jeden obyčejný obrázek za druhým, celé je to takové nezajímavé, nudné. Nemá to atmosféru, pouze jedinkrát, na konci filmu, mi přeběhl slabounký mráz po zádech. Norton s Keitelem to odzívali, o Hopkinsovi ani nemluvě, naopak Emily Watson s Fiennesem byli skvělí a oni dva jsou jediným důvodem, proč se na tenhle film dívat. Takže ty dvě * dávám jenom za ně...Rattnere, vrať se mezi béčka, saláte! (Lima) 2*

VELKÁ RECENZE
V roce 1980 agent FBI Will Graham pracoval na případu sériového vraha, kanibala, který pojídal části svých obětí. Na profilu zločince spolupracoval s uznávaným soudním psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem. Jednoho dne však z náhodně odložené knihy Will Graham pochopil, že hledaným zločincem je sám Lecter. Zatímco Hannibal je posléze odsouzen na doživotí, Will Graham opustil FBI a žije se svou rodinou na Floridě. Věnuje se lodím, manželce Molly a malému synkovi Joshovi. O několik let později ho navštíví bývalý kolega Jack Crawford a požádá ho o pomoc při pátrání po brutálním vrahovi, který už vyvraždil dvě celé rodiny včetně několika malých dětí. Zabíjí vždy při úplňku a do dalšího zločinu tedy zbývají tři týdny. Will, který má schopnost vcítit se poměrně přesně do hledaných zločinců, zprvu váhá, ale nakonec souhlasí, že s pátráním pomůže.
Prohlédne si místo činu posledního zločinu a dozví se hrůzné podrobnosti. Po delší úvaze si on i Jack uvědomí, že jediný, kdo by jim mohl pomoci pátrání urychlit je Hannibal Lecter, který je držen v prosklené podzemní cele v baltimorské věznici. Lecter ví proč za ním Will přišel a vezme si od něj spis o zločinech vraha, kterému policisté prozatím říkají "Zuboun" podle otisků po kousnutí, jež byly nalezeny u některých obětí. Pátrání poněkud komplikuje slizký novinář Freddy Lounds, který zveřejní, že Will navštívil ve vězení Lectera. Will se znovu vrátí na místo činu. Znovu se snaží odhalit nějakou stopu. Podaří se mu najít strom, kde vrah číhal a také objeví v kůře vyrytý jeho znak. S radou Lectera se dostane ke knize Williama Blakea nazvané Velký červený drak a žena oděná sluncem. Vrah, který si vede deník nazvaný Skutky Velkého červeného draka, pracuje ve firmě zpracovávající videokazety s domácími nahrávkami.
Právě z videokazet si vybral své oběti. Také ho zaujme slepá kolegyně Reba McClaneová. Nabídne jí svezení a ona ho pozve domů, protože v něm vycítí spřízněnou duši, danou jejich odlišností. Ta je u vraha vytvořena nejen tím, že má operovaný rozštěp horního rtu, ale také traumatickým dětstvím, kdy ho psychicky týrala babička, majitelka domova důchodců. Will zjistí, že Lecter je s vrahem ve spojení. Dokonce mu sdělí Willovu adresu s tím, že má zabít Willovu manželku a malého Joshe. Will to zjistí v poslední chvíli a podaří se mu dostat manželku a syna do bezpečí. Další obětí se stane novinář Freddy Lounds. Vrah je posedlý červeným drakem, za jehož převtělení se považuje, nedokáže však zabít Rebu a proto zničí obraz Blakeova draka v brooklynském muzeu. Mezitím se mu agenti FBI dostali na stopu, když si Will uvědomí, že znal rodiny a jejich domácnost z videokazet. Majitel firmy pak podle popisů označí za vraha svého zaměstnance Francise Dolarhydea. Když si to vrah uvědomí, rozhodne se k brutálnímu kroku.
V roce 1981 publikoval Thomas Harris Červeného draka, první díl volné trilogie o skvělém psychiatrovi, který své znalosti dal do služeb krvavých zločinů. Muže, který je esencí zla, si většina z nás spojuje s mistrovským hereckým výkonem britského herce Anthony Hopkinse v "oskarovém" MLČENÍ JEHŇÁTEK a jeho pokračování HANNIBAL. Obě filmové adaptace doslova eskalovaly popularitu lidského monstra jménem Hannibal (kanibal). Na rozdíl od časové posloupnosti literárních předloh se na plátnech kin objeví první část až jako poslední. Režisér Brett Rattner držel v ruce scénář Teda Tallyho, který je podepsán i pod dnes již klasickým MLČENÍM JEHŇÁTEK, a povolal před kameru Dante Spinottiho skutečně mimořádné obsazení v čele s Hopkinsem. Co jméno, to silná herecká osobnost. Není proto divu, že Červený drak je právem považován za jeden z komerčně nejsilnější titulů letošního roku.

PODROBNÝ POPIS FILMU
    Baltimore, Maryland, 1980
Dr. Hannibal Lecter je přítomen na koncertě Filharmonie Baltimore. Jeden flétnista poněkud kazí, což neunikne uším dr. Lectera. Upřeně jej pozoruje. Později doktor pořádá ve svém domě slavnostní večeři, na níž jsou přítomni i někteří z členů orchestru. Žena u stolu zmíní, že se pohřešuje jejich kolega. Jiná žena se táže, co jim dr. Lecter přichystal za specialitu. Psychiatr zvolí rafinovanou odpověď. Pronese, že kdyby to prozradil, zdráhala by se pokrm ochutnat, načež všem popřeje dobrou chuť.
Když je už dr. Lecter sám, navštíví jej v pozdní hodině Will Graham, vyšetřovatel FBI. Oba spolupracují na chycení sériového vraha - kanibala, jenž z obětí odebírá poživatelné části těla (játra, ledviny, jazyk, brzlík,...) a pojídá je. Dr. Lecter vypracoval psychologický profil vraha. Graham se mu svěří, co jej mate. Podle něj nejlepší soudní psychiatr (tedy Lecter) nepřišel na to, že vrah je kanibal. Když pak doktor na moment odejde, prohlíží si vyšetřovatel jeho knihovnu. Objeví zde encyklopedii gastronomie, v níž je umístěna záložka na stránce s popisem telecího brzlíku. Dojde mu, že vrahem je dr. Lecter a když se otočí, ten už stojí u něj a bodne jej. V následujícím souboji se mu podaří doktora postřelit, ačkoli je sám vážně zraněn. Událost proběhne tiskem, z jehož novinových titulků se divák dozvídá, že dr. Hannibal Lecter byl odsouzen k doživotí, zatímco agent Will Graham po prožité traumatizující zkušenosti odchází od FBI.
    Marathon, Florida, o několik let později
Za Grahamem, který se věnuje rodině (své ženě Molly a synovi Joshovi) a svému koníčku přijíždí vyšetřovatel Jack Crawford. Žádá jej o pomoc při vyšetřování dalších brutálních vražd. Vrah zabil celé rodiny, neušetřil ani děti a zvířata. Will Graham i přes nesouhlas své manželky přijímá návrh, že pomůže v první fázi vyšetřování.
    Dům Leedsových, Atlanta, Georgie
První vražda nastala za úplňku, druhá den před uplynutím lunárního měsíce, dá se očekávat, že psychopat zaútočí opět do uplynutí cyklu. Graham se vydá obhlédnout místo činu. Vrah překřtěný novinami na „zubouna“ (v anglickém originálu „Tooth Fairy“) rozbil v domě všechna zrcadla a střípky vložil ženským obětem do očí. Graham si diktuje postřehy do diktafonu a všimne si několika stop, které policie přehlédla. Díky jeho intuici se podaří sejmout z oka oběti část otisku. Jack Crawford mu decentně naznačí, že by mohl konzultovat své objevy s uvězněným dr. Lecterem. Graham má dilema, ale nakonec souhlasí, v sázce jsou další životy.
    Vyšetřování
„Zubounem“ je schizofrenik jménem Francis Dolarhyde, jenž zabíjí pod vlivem „Velkého červeného draka“, své alternativní osobnosti. Jeho obsesí je malba Williama Blakea „Velký červený drak a žena oděná sluncem“ (anglicky „The Great Red Dragon and the Woman clothed with the Sun“). Věří, že každá lidská oběť, kterou „změní“ (jak vraždu nazývá) jej přiblíží drakovi. Dolarhydovo patologické chování má kořeny v dětství, kdy byl týrán a ponižován sadistickou babičkou.
Dr. Lecter poskytuje Willu Grahamovi určitá vodítka výměnou za jisté benefity, ale zůstává stále nevyzpytatelný. Hovoří o agentově strachu. Mezi Lecterem a Dolarhydem proběhla korespondence, Francis Dolarhyde si pečlivě uchovává výstřižky o Lecterově případu a obdivuje jej. Lecterovi se podaří zjistit adresu Grahamovy rodiny a předá ji „zubounovi“, policii se podaří Molly Grahamovou se synem včas evakuovat na farmu bratra Jacka Crawforda. Tam ji Will pro jistotu naučí zacházet s pistolí.
Reportér deníku The National Tattler Freddy Lounds chce exkluzivitu pro „zubounův“ příběh. Will Graham na něj nemá dobré vzpomínky, dotěrný bulvární novinář jej pronásledoval a vyfotil v nemocnici, když byl zraněn Lecterem. Teď však napadne vyšetřovatele možný pokrok v případu. Čas se krátí a tak se pokusí „zubouna“ vyprovokovat. Will Graham poskytne Loundsovi interview, v němž vraha degraduje a haní. Dolarhyde zareaguje, unese Loundse a než jej zabije, udělá mu přednášku o Velkém červeném drakovi. Laundsovo hořící tělo pak pošle na kolečkovém křesle před kancelář redakce The National Tattler.
Francis Dolarhyde se v zaměstnání (pracuje jako vedoucí technických služeb ve fotografické laboratoři firmy Chromalux) sblíží se slepou kolegyní Rebou McClane. Reba je milá a hodná dívka a plachý Dolarhyde cítí, že ji přitahuje. Chce potlačit vražedné nutkání, které mu našeptává Velký červený drak a vydá se do Brooklynského muzea, aby viděl originál Blakeovy malby. Ten na místě zkonzumuje, přičemž jeho tvář spatří dvě ženy. Dolarhyde je ale nezabije.
Will Graham dospěje k poznatku, že „zuboun“ znal interiér domů svých obětí z domácích videokazet, k nimž se mohl dostat pouze jako zaměstnanec některé laboratoře. Dolarhyde mezitím spatří Rebu se spolupracovníkem Ralphem Mandym, kterým opovrhuje. Reba s ním neflirtuje, ale Dolarhydea se citelně dotkne, když je vidí spolu. Mandyho pak zavraždí a Rebu unese k sobě domů. Je ve velkém stresu, podpálí dům a cítí nutkání Rebu zabít, ale poslední zbytky jeho lidskosti mu to nedovolí. Nedokáže ji zastřelit, slepá Reba pak uslyší výstřel a obličej jí potřísní krev. Podaří se jí dostat z hořícího domu ven, kde už přijíždí policie s Crawfordem a Grahamem.
Dům exploduje, v jeho troskách naleznou vyšetřovatelé ohořelé lidské pozůstatky a zachovalý trezor s Dolarhydovými relikviemi. Záhy zjistí, že pozůstatky nepatří „zubounovi“, ale zavražděnému Ralphu Mandymu. Francis Dolarhyde zinscenoval vlastní sebevraždu, aby dokonal pomstu detektivovi Grahamovi. Vplíží se do jeho domu na Floridě (zatímco on se ženou griluje venku) a vezme jeho syna Joshe jako rukojmí. Will Graham pozná, že je Dolarhyde uvnitř podle rozbitých zrcadel. V závěrečné konfrontaci na něj vyrukuje Graham s psychologií, osočuje jej a napadá stejnými výrazy, jako to dělala Francisova prarodička. Rozzuřený Dolarhyde odhodí chlapce bokem a v následné přestřelce utrpí oba muži zranění. Sériového vraha nakonec zastřelí Molly.
Závěrem obdrží Will Graham dopis od dr. Hannibala Lectera, v němž doktor vyjadřuje obavy, zda není detektiv „příliš ošklivý“ vzhledem k početným jizvám, které utrpěl ve službě. Nazývá se rovněž jeho dobrým přítelem.

Ocenění:
The Saturn Awards
2003 - Nejlepší akční/dobrodružný/thriller film (nominace)
2003 - Ralph Fiennes (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2003 - Emily Watson (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD, Blu-ray)
V českém znění: Libor Hruška - Edward Norton (Will Graham), Pavel Soukup - Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter), Vladimír Čech - Harvey Keitel (Jack Crawford), Otakar Brousek ml. - Ralph Fiennes (Francis Dolarhyde), Jitka Ježková - Emily Watson (Reba McClaneová), Bohdan Tůma - Philip Seymour Hoffman (Freddy Lounds), Jana Mařasová - Mary-Louise Parker (Molly Grahamová), Radek Škvor - Tyler Patrick Jones (Josh Graham), Filip Švarc - Ken Leung (Lloyd Bowman), Antonín Navrátil - Frank Whaley (Ralph), Jaroslav Kaňkovský - Frankie Faison (Barney) + William Lucking (Metcalf), Jan Dvořák, Lucie Svobodová, Karel Chromík, Daniel Dítě - Anthony Heald (Dr. Frederick Chilton), Daniela Bambasová, Zuzana Schulzová, Dana Syslová - Ellen Burstyn (babička Dolarhydeová), Radka Stupková, Jaroslava Červenková, Martin Spurný - Bill Duke (náčelník policie), Julie Alexandridisová, Martin Hruška a další
Překlad: Kateřina Hámová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Ivana Koudelková
Dialogy a režie: Martin Kolár
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2002

2.DABING (Prima)
V českém znění: Saša Rašilov - Edward Norton (Will Graham), Alois Švehlík - Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter), Jan Vlasák - Harvey Keitel (Jack Crawford), Jiří Dvořák - Ralph Fiennes (Francis Dolarhyde), Miriam Chytilová - Emily Watson (Reba McClaneová), Miroslav Táborský - Philip Seymour Hoffman (Freddy Lounds), Dana Černá - Mary-Louise Parker (Molly Grahamová), Pavel Rímský - Bill Duke (náčelník policie), Daniel Dítě - Anthony Heald (Dr. Frederick Chilton), Otakar Brousek ml. - Frankie Faison (Barney + více rolí), Vojtěch Hájek - Ken Leung (Lloyd Bowman), Jaroslav Kaňkovský, Filip Jančík, Klára Jandová, Petr Oliva, Martin Zahálka, Jiří Čapka, Marek Holý - Frank Whaley (Ralph Mandy), Zbyšek Pantůček, Milan Slepička, Jindřich Žampa - Tyler Patrick Jones (Josh Graham), Petra Hanžlíková, Vlasta Peterková - Mary Beth Hurt (kurátorka), Jana Postlerová - Ellen Burstyn (babička Dolarhydeová [hlas]), Petra Jindrová - Elizabeth Dennehy (Beverly) a další
Překlad: Renáta Polišenská
Zvuk: Milan Blažek
Dramaturgie: Katarína Bílková
Produkce: Markéta Stegbauerová, Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Lucie Donátová
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy: Luděk Koutný
Režie: Filip Jančík
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima spol. s.r.o. 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.10.2002
Premiéra USA: 4.10.2002 Universal Pictures US
Premiéra Německo: ČR: 31.10.2002
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2003 (VHS) Bonton Home Entertainment, 24.06.2003 (DVD) Universal film
Poprvé na DVD: 1.6.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 24.1.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 12 507 953
Tržby celkem - $ 209 196 298
Návštěvnost v ČR - 128 229

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra Bretta Ratnera a scenáristy Teda Tallyho
• Komentář skladatele Dannyho Elfmana
• Lecterův svazek u FBI a životopis
• Myšlenky sériového vraha – průvodce John Douglas
• Anthony Hopkins: Lecter a já
• Z natáčení Červeného draka
• Režisérova cesta
• Studentský film Bretta Ratnera
• Obrazové efekty
• Konkurzy a kamerové zkoušky
• Masky
• Hořící kolečkové křeslo
• Na místě činu
• Porovnání storyboardů a hotového filmu
• Dodatečné scény
• Filmová hudba

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
český DTS Digital Surround 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.1, maďarský DTS Digital Surround 5.1, polský komentář Dolby Digital 5.1, portugalský (Brazílie) DTS Digital Surround 5.1, ruský DTS Digital Surround 5.1, thajský Dolby Digital 5.1, španělský (Latinská Amerika) DTS Digital Surround 5.1
anglické, brazilské, bulharské, české, chorvatské, islandské, maďarské, polské, rumunské, slovinské, španělské, thajské, turecké
 
FILMY V SÉRII
Červený drak gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/cerveny-drak-lovec-lidi-manhunter-1986-119-usa-krimi-drama-mysteriozni-thriller-65/
USA, Krimi / Drama, 1986
Režie: Michael Mann, Hrají: William Petersen, Kim Greist

Mlčení jehňátek (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/00/
USA, Krimi / Thriller 1991
Režie: Jonathan Demme, Hrají: Jodie Foster, Anthony Hopkins

Hannibal (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/000/
Velká Británie / USA, Krimi / Thriller 2001
Režie: Ridley Scott, Hrají: Anthony Hopkins, Julianne Moore

Červený drak (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/04/
USA / Německo, Krimi / Thriller 2002
Režie: Brett Ratner, Hrají: Anthony Hopkins, Edward Norton

Hannibal - Zrození (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/011/
Velká Británie / Česko, Thriller / Drama 2007
Režie: Peter Webber, Hrají: Gaspard Ulliel, Li Gong

SERIÁLY V SÉRII
Hannibal (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/hannibal-tv-serial-hannibal-2013-755-usa-krimi-thriller-drama-horor-mysteriozni-81/
USA, Krimi / Thriller, 2013
Režie: Michael Rymer, Guillermo Navarro, Hrají: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen
 
BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra Bretta Ratnera a scenáristy Teda Tallyho
• Komentář skladatele Dannyho Elfmana
• Lecterův svazek u FBI a životopis
• Myšlenky sériového vraha – průvodce John Douglas
• Anthony Hopkins: Lecter a já
• Z natáčení Červeného draka
• Režisérova cesta
• Studentský film Bretta Ratnera
• Obrazové efekty
• Konkurzy a kamerové zkoušky
• Masky
• Hořící kolečkové křeslo
• Na místě činu
• Porovnání storyboardů a hotového filmu
• Dodatečné scény
• Filmová hudba
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky DTS Digital Surround 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, maďarsky DTS Digital Surround 5.1, polský komentář Dolby Digital 5.1, portugalsky (Brazílie) DTS Digital Surround 5.1, rusky DTS Digital Surround 5.1, thajsky Dolby Digital 5.1, španělsky (Latinská Amerika) DTS Digital Surround 5.1
anglické, brazilské, bulharské, české, chorvatské, islandské, maďarské, polské, rumunské, slovinské, španělské, thajské, turecké
 
Tvůrci a herci
Brett Ratner (Režie), Dino De Laurentiis (Produkce), Martha De Laurentiis (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Dante Spinotti (Kamera), Mark Helfrich (Střih), Francine Maisler (Casting), Kristi Zea (Scénografie), Betsy Heimann (Kostýmy), Kim H. Ornitz (Zvuk), Gregory King (Zvuk), Darren King (Zvuk), Matthew W. Mungle (Masky), Ted Tally (Scénář), Thomas Harris (kniha) (Předloha), Anthony Hopkins (Herec), Edward Norton (Herec), Ralph Fiennes (Herec), Harvey Keitel (Herec), Emily Watson (Herec), Mary-Louise Parker (Herec), Philip Seymour Hoffman (Herec), Anthony Heald (Herec), Ken Leung (Herec), Frankie Faison (Herec), John Rubinstein (Herec), Robert Curtis Brown (Herec), Cliff Dorfman (Herec), Bill Duke (Herec), Tom Verica (Herec), Stanley Anderson (Herec), Alex D. Linz (Herec), William Lucking (Herec), Mark Moses (Herec), Ellen Burstyn (Herec), Frank Whaley (Herec), Lisa Thornhill (Herec), Mary Beth Hurt (Herec), Brenda Strong (Herec), Azura Skye (Herec), Marc Abraham (Herec), Tyler Patrick Jones (Herec), Conrad E. Palmisano (Herec), Gianni Russo (Herec), Al Brown (Herec), Dwier Brown (Herec), Lalo Schifrin (Herec), Marguerite MacIntyre (Herec), Joseph Simmons (Herec), Thomas Curtis (Herec), Tanya Newbould (Herec), Michael Cavanaugh (Herec), Anthony Reynolds (Herec)
 
2002/118/USA, Německo/Krimi, Thriller, Drama, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Skladateľ Lalo Schifrin, ktorý sa postaral o hudbu k Rattnerovej komediálnej trilógii Rush Hour, sa v tomto filme mihne v cameo úlohe dirigenta. (Macejko)
- Tetování Francise Dolarhyda navrhl umělecký tatér Tom Berg, jež má na svědomí i tetování postavy Michaela Scofielda (Wentworth Miller) ze seriálu Útěk z vězení (od r. 2005).
- Podle Ratnera experti na digitální úpravy filmu zmenšili penis Fiennesovi o osm centimetrů, protože byl příliš dlouhý a působil v erotickém záběru jako monstrum. Sám Ralph k natáčení té scény uvedl: „Nebyl to žádný velký problém. Nevím, proč bych měl mít na konci té erotické scény trenky, působilo by to hodně nerealisticky.“
- Michael Bay byl jedním z adeptů na režii filmu. (don corleone)
- Edward Norton prohlásil, že všechny peníze, které za film vydělal, utratil za svůj film 25. hodina (2002).
- Pro roli Dolarhyda se zvažovali Sean Penn a Nicolas Cage.
- Tetování Ralph Fiennese trvalo 8 hodin, než se aplikovalo na tělo.
- Anthony Hopkins, Anthony Heald a Frankie Faison všichni pokračují ve svých rolích z předchozích dílů o Hannibalu Lectorovi. Faison je jediný z nich, který se však objevil navíc také v původní adaptaci románu Thomase Harrise Manhunter (1986), i když v jiné roli.
- Čínský znak "zhong", který se ve filmu objeví neznamená "červený drak", jak je prezentováno, ale jde o znak vyjadřující "střed".
- Anthony Hopkins byl o 10 let starší, než v době, kdy hrál tuto roli poprvé a děj se odehrává před tímto obdobím. K dosažení mladšího vzhledu musel herec hodně zhubnout a digitálně mu byly upraveny vrásky při záběrech zblízka.
- Frank Langella namluvil hlas Draka, ale dialog není ve finální verzi filmu.
- První volbou režiséra pro roli Reba byla Téa Leoni.
- Po uvedení filmu prohlásil Anthony Hopkins, že jde o poslední portrét postavy Hannibala Lectora.
- Brett Ratner chtěl, aby se ve filmu objevil Michael Mann, režisér filmu Manhunter (1986), první adaptace románu, jako taxikář.
- Při castingu si nebyl jistý Anthony Heald, zda se bude moci natáčení zúčastnit. Jako náhradník pro postavu mladšího doktora Chiltona byl vybraný Tim Roth. V poslední moment dal Heald souhlas k natáčení. Tim Roth byl tak krátce ve hře také jako případná náhrada za Anthony Hopkinse.
- Režisér Brett Ratner má na svědomí také film Křižovatka smrti 2 (2001), kde bylo kasino s názvem "Červený drak".
- Vlasy Edwarda Nortona byly pro film mírně odbarvené. Jeho postava žije v podnebí, kde by mu vlasy přirozeně světlaly.
- Ralph Fiennes nabral 8 kilogramů svalové hmoty pro svou roli Francise Dolarhyde.
- Během natáčení se na place objevil zpěvák Michael Jackson. Brett Ratner se s ním zná od doby své kariéry režiséra hudebních videoklipů. Nečekaná návštěva způsobila mezi štábem slušný rozruch.
 
Odkazy