Chlapec / The Boy (2016/97/USA, Čína, Kanada/Horor, Mysteriózní, Thriller) 62%

31.10.2022 19:07
JEDNOU VĚTOU
„Jeho dům. Jeho pravidla. Nerespektuj je a zemřeš."

OBSAH
Greta je mladá Američanka, která začne po svém příjezdu do Anglie pracovat jako chůva v odlehlé vesnici. Po nástupu na místo zjistí, že osmiletý chlapec, o kterého se má starat, je porcelánová panenka v životní velikosti. Jeho rodiče mu věnují stejnou péči jako jejich předchozímu živému, který před dvaceti lety zemřel a s jehož smrtí se stále nemohou vyrovnat. Rodiče pro Gretu připraví seznam činností, podle kterého má o chlapce-panenku pečovat. Gretě je ovšem list nejprve k smíchu a dělá si z přísných pravidel legraci. Až po řadě rušivých a nevysvětlitelných událostí si Greta s hrůzou uvědomí, že práce chůvy v této rodině bude asi její nejhorší noční můra. Vypadá to, že panenka je skutečně naživu! (Bohemia MP)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Brahms Under the Stairs. Lekačky, které by diváky Televizního klubu neslyšících nechaly netknuté, dám protentokrát stranou, na nich budování atmosféry Bellovy decentně staromilské duchařiny nestojí. Spíše na pozvolném vkrádání se nejistoty, které funguje bez jediné kapky krve či násilného momentu a vy si říkáte, že na tom chlapci, co v souladu se svým jménem přerušuje cizí soulože hlasitě puštěnými Uherskými tanci, něco bude. Obvykle si u pointy hororů přeji vítězství racionality nad spiritualitou a nadpřirozenem, tady však přišla čestná výjimka. Podle náznaků se sice nedala moc předpokládat, ale přesto jsem v koutku duše doufal, že Chuckie bude moci jezdit za kámošem na prázdniny do staré dobré Anglie.. (Gilmour93) 3*

Když přimhouříme obě oči, má to něco do sebe. Pravidla žánru tady lehce nakopeme do zadku, protože něco neotřelého tahle story o jedné panence a jedné panence-chůvě přeci jenom nabídne. To Američanka Gerta vezme práci u starého britského páru. Osamělé anglické panství, dlouhé chodby, vrzající interiér domu, strnulé chování manželů. A pak představení jejich potomka. Porcelánové loutky. Nejprve pořádné ušklíbnutí, pak pochopení, že zřejmě takhle se pár vyrovnává se smrtí syna, který kdysi dávno zahynul při požáru: po nevysvětleném úmrtí jisté dívky. Každý by se zřejmě otočil na podpatku a pelášil pryč, ale scénárista má jiné plány. Je to práce, navrch honosně placená, tak proč ne. Manželé následující den odjíždějí, dívka otevře víno a svou roli začne ignorovat. Sarkasmus ale vystřídá strach poté, co se začnou dít podivné věci. A co se dozvídá další střípky z minulosti znepokojivé loutky. Tvůrci nejednou netriviálně otočí divácká očekávání, variant, kam můžou příběh posunout, je hned několik. A tu, kterou vybrali, nepovažuju nakonec za nějak urážející. A NAŠTĚSTÍ to není klasická duchařina. Takže ty tři hvězdy jsou nakonec docela fajn!! Jen těch hororových momentů mělo být víc.. (castor) 3*

Les sebevrahů byla slabota, ale The Boy dává slušnou naději v lepší hororové zítřky v našich kinech - brzy nás čekají třeba The Witch, Before I Wake nebo dále The Conjuring 2. Ale zpátky k Brahmsíkovi: k panákovi s hnusnym kukučem, co navíc vypadá, že je živější než bratránek Chucky. Jen se trochu déle stydí. Nebo je retardovanej. Nebo jen zamilovanej do kočičky Gréty. Anebo je to dost možná úplně jinak... Než tomu však přijdeme na kloub, musí si hlavní hrdinka ztratit boty, trpět nočními můrami, ukázat se nám v kalhotkách a v poslední řadě bloudit po domě se svíčkou v ruce, aby dostal snímek punc staromilského gotického hororu. A je to vlastně dobře, protože i když rozlehlé sídlo není efektivně využito, na Lauren se kouká fakt dobře, aniž by se musela chovat jako husa. S lekačkami to režisér nepřehání, spíše (díkybohu) sází na napětí, jež buduje sice pomalu, ale s citem. Velké plus za závěrečných 20 minut, ty naopak šlapou parádně. (Bloody13) 4*

VELKÁ RECENZE
Greta (Laura Cohan) je mladá Američanka, která přijala nabídku od staršího anglického páru, aby u nich pracovala jako chůva. Po příjezdu na anglický venkov a seznámení se s domem ale zjistí, že se nemá starat o chlapce, nýbrž o porcelánovou panenku v životní velikosti. Posléze pochopí, že je to způsob, jak se pár vypořádává se smrtí svého syna, jenž zemřel před dvaceti lety. Greta dostane seznam činností, podle kterých má o panenku pečovat. Prvotní sarkasmus vystřídá strach poté, co se začnou dít v domě divné věci.
Režisér William Brent Bell je známý díky svým nepříliš povedeným hororům (Ďábel v těle, Stay Alive) a i zde potvrdil, že jeho filmy zkrátka na stříbrné plátno nepatří. The Boy – také nechápu, proč snímek vchází do kin pod tímto názvem – absolutně postrádá sebemenší byť i náznak napětí či hrůzy, což je přece pro film tohoto žánru klíčové. A nezachrání to ani rádoby strašidelný dům, ve kterém se celý příběh odehrává. Co na tom, že se ve filmu objevuje jedno klišé za druhým, koneckonců se jedná o pokleslý žánr a je to asi hlavní důvod, proč fanoušci tomuto žánru holdují, když film je vlastně úplně o ničem.
Nejspíš se ptáte, o čem by asi tak horory měly být. Ale The Boy je opravdu tím snímkem, který předkládá spíše více otázek než odpovědí. Pozornější divák vyjde ze sálu a neustále se ptá, proč se zachovali tak a tak, nebo proč proboha neudělá to a to, to by přece dávalo daleko větší smysl. Scenárista snímku postupoval v některých případech až tak špatným způsobem, že to musí být i na fanoušky pokleslého žánru silné kafe. Všechno nahodilé. Přesně tak, aby to scenáristovi hrálo do karet. Jediná šikovná věc se týkala postavy Grety, o jejíž minulosti se vlastně dozvídáme prostřednictvím telefonního rozhovoru s její kamarádkou. Ano, šikovná klička jak nám hlavní protagonistku představit. Na konci filmu to má i pointu. Sice nad ní kroutíte hlavou, ale má.
Mimochodem, do herečky Laury Cohan jsem vkládal velké naděje, protože v americkém hororovém seriálu Živí mrtví působí přirozeně a tu hrůzu z chodících mrtvol ji baštíte. Ale tady? Jediná situace, kde působila naprosto přirozeně, byla reakce na fakt, že má hlídat porcelánovou panenku.

DABING
V českém znění: Jitka Jirsová - Lauren Cohan (Greta Evansová), Martin Sobotka - Rupert Evans (Malcolm), Martin Písařík - Ben Robson (Cole), Jan Maxián - James Russell (Brahms Heelshire), Jana Postlerová - Diana Hardcastle (Heelshireová), Milan Slepička - Jim Norton (Heelshire), Tereza Chudobová - Stephanie Lemelin (hlas Sandy) a další.
Překlad: Renáta Mlíkovská
Produkce: Zuzana Špeciánová
Zvuk: Miloš Sommer
Dialogy: Anna Kučerová
Režie: Karel Novák
Vyrobilo: Studio Soundwave pro Bohemia Motion Pictures v roce 2016.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.2.2016 Bohemia MP
Premiéra USA: 22.1.2016 STX Entertainment
Premiéra Čína: 1.4.2016 Huaxia Film Distribution
Premiéra ¨Kanada: 22.1.2016 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.6.2016 Bohemia MP
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 64 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
FILMY V SÉRII
Chlapec gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/04-original-dvd/
USA / Čína / Kanada, Horor / Mysteriózní / Thriller, 2016
Režie: William Brent Bell, Hrají: Lauren Cohan, Rupert Evans

Brahms: Chlapec 2¨gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/05-original-dvd/
USA, Horor / Mysteriózní / Thriller, 2020
Režie: William Brent Bell, Hrají: Katie Holmes, Christopher Convery
 
Tvůrci a herci
William Brent Bell (Režie), Matt Berenson (Produkce), Roy Lee (Produkce), Tom Rosenberg (Produkce), Jim Wedaa (Produkce), Richard S. Wright (Produkce), Bear McCreary (Hudba), Daniel Pearl (Kamera), Brian Berdan (Střih), Julie Hutchinson (Casting), John Willett (Scénografie), Jori Woodman (Kostýmy), Craig Mann (Zvuk), Fay von Schroeder (Masky), Stacey Menear (Scénář), Lauren Cohan (Herec), Rupert Evans (Herec), James Russell (Herec), Jim Norton (Herec), Diana Hardcastle (Herec), Ben Robson (Herec), Jett Klyne (Herec), Lily Pater (Herec), Matthew Walker (Herec), Stephanie Lemelin (Herec), Matthew Walker (Herec)
 
2016/97/USA, Čína, Kanada/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Přestože se film má odehrávat v Anglii, byl natáčen pouze v Kanadě. A to ve městě Victoria ve vile Craigdarroch Castle, která posloužila jako dům Heelshireových.
- Do role Grety Evans byla zprvu obsazena herečka Jane Levy, později však tvůrci svěřili roli Lauren Cohan.
- Původně nesl film názvy In A Dark Place a The Inhabitant, ty ale byly změněny, jelikož se autorům nezdály vhodné.
- Vo filme zaznejú dve skladby od nemeckého skladateľa Johannesa Brahmsa, ktorého meno nesie aj chlapec Brahms. Jedna z nich je Brahmsova "Uspávanka", ktorú hlavná hrdinka hrá na čembale. Druhá z nich je "Maďarský tanec č.5", ktorý hrala Košická štátna filharmónia.
- V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 85. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj ČSFD)
 
Odkazy