Hellraiser II: Svázaný s peklem Hellbound: Hellraiser II (1988/90/Velká Británie/Horor, Thriller) 69% -Originál DVD-

09.11.2022 00:34
JEDNOU VĚTOU
„Ochutnáme Tvé maso“

OBSAH
Volné pokračování úspěšného hororu se odehrává jenom pár hodin po událostech prvního dílu. Kirsty (Ashley Laurence), která jediná přežila řádění Franka (Sean Chapman) a cenobitů v domě svého otce, tráví noc v nemocnici vedené uznávaným psychiatrem, doktorem Channardem (Kenneth Cranham). Ten je však ve skutečnosti šíleným sadistou posedlým okultismem, který oživením a přeměnou mrtvol způsobí mnoho hrůzy... (ScreamJay)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nejdřív se jen prakticky zkopíruje kostra příběhu Barkerova Hellraisera, načež se pak v druhé polovině začnete nudou ztrácet v katakombách inferna s poletujícím Sazínkem vybaveným švankmajerovskými chapadly (Dr.Channard). Dodíval jsem se pouze kvůli patřičně temné hudbě C.Younga a odmaskování Pinheadova krvavého kvarteta a jsem přesvědčen, aniž bych chtěl malovat Leviathana na zeď, že kvalita dalších dílů o pekelné Rubikově kostce bude mít už jen sestupnou tendenci. Snad možná s výjimkou osmičky, kde prý vystupuje nový Cenobit Dorota Máchalová se zabodanými husími brky v hlavě.. (Gilmour93) 2*

Hodně velký sešup dolů v kvalitě a to ani jednička nebyla žádný zátrak. Postrádá to atmosféru jedničky, nápad veškerý žádný a často film nechtěně budí smích. Pinhead je jediným světlým bodem hodně velké slátaniny a je mně líto, že taková hororová ikona nedostala ve starších dílech moc velký prostor zazářit. Mé hodnocení: 20% (kingik) 1*

První polovina je solidní a v bizarnosti jde možná dále, než díl první. Scéna, když doktor líbá Julii bez kůže mne odrovnala v tom dobrém slova smyslu. S příchodem Cenobitů se ale z filmu stává ULTIMÁTNÍ blbost. Na tyto postavy a vůbec takhle ujetý námět je prostě potřeba Clivea Barkera, nikdo jiný to asi nedokáže podat bez trapnosti. Jakmile se hrdinové dostanou do pekla, veškerá tísnivá atmosféra mizí a dostavuje se dokonce humor, v podání šíleného létajícího chirurga, který hláškuje o stošest. Navíc ta nešťastná degradace Cenobitů na pouhé bývalé lidi mne opravdu zklamala. Nuda to sice není, ale rozhodně to nevidím jako důstojného nástupce geniální jedničky. Bojím se dalších sequelů, opravdu se moc bojím. 50% (Superpero) 3*

VELKÁ RECENZE
 Ani vlastně nevím, proč jsem se téhle sérii tak vyhýbal, protože už je to docela dávno, co jsem viděl první film, který mě rozhodně zaujal. Pravda, víc jsem byl zaujatý knihou, ale film mě nijak nezklamal. Provedení bylo skvělé, triky jakbysmet, ale další díly mě nějak moc nelákaly. Nakonec ale nezbylo nic jiného, než abych se na sérii podíval, protože jsem si říkal, že by byla škoda, abych zrovna „Hellraisera“ vynechal.
Děj navazuje na první film, kdy po Frankovi se slehla zem, což v tomhle případě platí doslova, protože se chlapec přesunul někam, kde by se to klidně mohlo nazvat peklem. Netušíme, jak to tam vypadá, ale zjistíme to právě ve druhém  filmu. Rozhodně to ale není pěkné místo. Malá Kristy se tam má podívat, protože hlava ústavu, kam byla po událostech zavřena, se rozhodne, že se potřebuje spojit s cenobity.
Nebo alespoň s Julií, kterou také dobře známe z prvního filmu. Takže hned v první části se ze světa za hlavolamem vrací jedna z postav, ale to hlavně proto, aby se všechny hlavní postavy následně ocitly na druhé straně. Ano, konečně poznáváme, jak peklo vypadá, alespoň ve světě Hellraisera, a musím říct, že na tomhle se tvůrci docela vyřádily a jejich představa je jasná a rozhodně není příjemná. Svět cenobitů je děsivý, tak trochu goticky, ale zároveň je pořád neskutečně gore.
Přesto si nemyslím, že by pojetí toho světa bylo až tak drsné, jak jsem si myslel, že bude. Jsou zde scény, které jsou opravdu odporné, ale přiznám se, že mě spíše zaujalo to, jak jsou provedeny. Gore je velmi podařené, navíc propojení s loutkovou animací je prostě parádní. Tohle mám na filmech rád. Mimo jiné pak „Hellraiser II: Svázaný s peklem“ zaujme i tím, že hned na začátku je ukázáno, jak se z člověka může stát Pinhead.
„Hellraiser II: Svázaný s peklem“ je dobrým pokračováním prvního filmu, ale pokračováním, které mě nějak zásadně nenadchlo. Je to dobré, má to pořád správnou atmosféru, která vás může hodit do hodně silné deprese, ale je vidět, že je zde snaha jít trochu zpátky a nezachytit úplné dno děsu, které by zde mohlo být prezentováno. Je ale fakt, že pokud by do tohohle tvůrci šli, snímek by byl velmi těžko koukatelný.

Ocenění:
The Saturn Awards
1990 - Christopher Young (Nejlepší hudba)
1990 - Nejlepší horor (nominace)
1990 - Clare Higgins (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Zdena Herfortová - Clare Higgins (Julia), Luba Sonková - Ashley Laurence (Kirsty), Daniel Dítě - Sean Chapman (Frank Cotton) + Oliver Smith (Frank jako Monstrum), Karel Bartoň, Zdeněk Černín, Aleš Jarý, Eva Jelínková, Rostislav Čtvrtlík
Zvuk: Ing. Juraj Solan
Režie českého znění: Anna Cicmanová
Vyrobilo: Filmové studio ATTACK Bratislava, 1992

2.DABING (DVD)
V českém znění: Jitka Moučková - Ashley Laurence (Kirsty), Jana Mařasová - Clare Higgins (Julia), Jaromír Meduna - Kenneth Cranham (Dr. Philip Channard / Channard Cenobit), Zbyšek Horák - Doug Bradley (Pinhead), Michal Holán - William Hope (Kyle MacRae), Anna Suchánková - Imogen Boorman (Tiffany), Martin Stránský - Sean Chapman (Frank Cotton) + Oliver Smith (Frank jako Monstrum), Zdeněk Maryška - Angus MacInnes (detektiv Ronson), Bohdan Tůma, Nikola Votočková, Radovan Vaculík, Roman Hájek, Svatopluk Schuller, Regina Řandová
Překlad: Ivan Hanuš
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobil: pro Řitka video Cinema Casting Kodešová, 2009

3.DABING (Film+)
V českém znění: Andrea Elsnerová - Ashley Laurence (Kirsty), Zuzana Skalická - Clare Higgins (Julia), Petr Svoboda - Kenneth Cranham (Dr. Philip Channard / Channard Cenobit), Bohdan Tůma - Angus MacInnes (Detektiv Ronson + titulky), Libor Bouček - Sean Chapman (Frank Cotton) + Oliver Smith (Frank jako Monstrum), Zdeněk Mahdal, Vojtěch Hájek, Zbyšek Horák, Jaroslav Horák, Ivana Měřičková, Marek Libert, Drahomíra Kočová, Anna Suchánková a další
Překlad: Ivan Hanuš
Dialogy: Jiří Kodeš
Technická spolupráce: Karel Machek
Zvuk: Miloš Vrána
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Zdeněk Mahdal
Režie českého znění: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time, 2009

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.10.1988
Premiéra Velká Británie: 16.6.1989
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.9.2009 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - GBP 3 000 000

FILMY V SÉRII
Hellraiser (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/038/
Velká Británie, Horor, 1987
Režie: Clive Barker, Hrají: Andrew Robinson, Clare Higgins

Hellraiser II: Svázaný s peklem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/037/
Velká Británie, Horor / Thriller, 1988
Režie: Tony Randel, Hrají: Clare Higgins, Ashley Laurence

Hellraiser III: Peklo na Zemi (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/036/
USA, Akční / Fantasy, 1992
Režie: Anthony Hickox, Hrají: Terry Farrell, Paula Marshall
 
Tvůrci a herci
Tony Randel (Režie), Christopher Figg (Produkce), Christopher Young (Hudba), Robin Vidgeon (Kamera), Richard Marden (Střih), Tony Randel (Střih), Doreen Jones (Casting), Michael Buchanan (Scénografie), Jane Wildgoose (Kostýmy), Michael A. Carter (Zvuk), Geoffrey Portass (Masky), Aileen Seaton (Masky), Mark Coulier (Masky), Peter Atkins (Scénář), Clare Higgins (Herec), Ashley Laurence (Herec), Kenneth Cranham (Herec), Imogen Boorman (Herec), Sean Chapman (Herec), Doug Bradley (Herec), Oliver Parker (Herec), William Hope (Herec), Robert Hines (a.z.) (Herec), Angus MacInnes (Herec), Nicholas Vince (Herec), Catherine Chevalier (Herec), Simon Bamford (Herec)
 
1988/90/Velká Británie/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel v Buckinghamshire ve Velké Británii.
- Vůbec první slovo malé řešitelky hlavolamů Stephanie je "Oh, shit".
- Zvuk sirény, který neustále vydává Leviatan v Labyrintu, je Morseův kód pro „BŮH“.
- Místo jména dr. Channard byl ve scénáři dr. Malahide. "Channard" je odvozen od Christiaana Bernarda, který jako první na světě provedl úspěšnou transplantaci srdce.
- Scénárista Peter Atkins dostal od fanoušků několik nenávistných dopisů, jelikož nechal velmi lehce dr. Channarda zabít Pinheada a ostatní cenobity.
- Hlava, která na konci filmu položí otázku "What's your pleasure, sir?", patří podivnému muži, který v prvním díle v obchodě se zvířaty jedl cvrčky.
- Film měl premiéru 23. prosince 1988.
- Andrew Robinson odmítl zopakovat svou roli Larryho Cottona z důvodu náhlých přepisů scénáře.
- Kvůli poranění krku nosil Kenneth Cranham make-up Cenobita po jeden den. Po zbytek natáčení hrál Cenobita Channarda kaskadér Bronco McLoughlin.
 
Odkazy