Hellraiser III: Peklo na Zemi / Hellraiser III: Hell on Earth (1992/93/USA/Akční, Fantasy, Horor) 59% -Originál DVD-

09.11.2022 00:33
JEDNOU VĚTOU
„Začínají v pekle, končí na zemi. Slavný americký horor.“

OBSAH
Magická kostka, známá z obou předchozích filmů, se vrací ukryta v bizardním sousoší, jež koupí majitel baru Kotelna, cynický J. P. Monroe (Kevin Bernhardt). O jeho podnik se začne zajímat televizní reportérka Joey (Terry Farrell), která se stane svědkem podivné smrti jednoho mladíka. V galerii pak objeví sochu pocházející ze zrušeného ústavu doktora Channarda, jejíž součástí je Pinheadova hlava. Socha ožívá. Krutý boj s Pinheadem znovu začíná a bude to tentokrát Joey, kdo se s ním utká tváří v tvář.. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
řetí díl série o pekelníkovi je až příliš prosycen samoúčelnou brutalitou a krví, ale nějaký nápad jakoby si vzal dovolenou. Rovněž konec, který spočívá v utopení prokleté kostky v betonu na mě působil nenápaditě. Výsledkem je drsný, ale nepovedený horor s absencí kvalitního scénáře. 40% (kingik) 2*

V prvních dvou dílech si tu hodně lidí stěžovalo na špatné herce, mě přišli dobří. Ale do třetice všeho zlého jsme dostali hereckou sestavu opravdu shitovní. Příběh nestojí za nic. Z původních dílů už zbyl jen Pinhead, jenže pozbyl svoji coolovost. Cenobité už jsou jen bizarní debilové s trapnejma hláškama. Budu dělat, že jsem tento díl nikdy neviděl a dál si hýčkat vzpomínky na jedničku. (Superparo) 2*

Kdyby producenti měli soudnost a neřídili se jenom vidinou zisku, zůstalo by u dvou prvních dílů a diváci by byli ušetřeni zklamání. Takhle to ale ve filmovém průmyslu nikdy nefungovalo a fungovat nebude. Trojce schází kvalitní scénář a atmosféra předchozích dílů, přidalo se na násilí a tempu. Ještě to na rozdíl od pozdějších dílů není průšvih, ale fajnšmekra to už neosloví. Nicméně komu stačí ďábelské rekvizity, ten může být spokojen. Kostky i démonů si užije dosyta. Celkový dojem: 45 %. (gudaulin) 2*

VELKÁ RECENZE
 Tak jsem se pustil do dalšího dílu série „Hellraiser“ a popravdě jsem si začínal říkat, jak je možné, že se série dobrala až devátého dílu, který je prozatím posledním, jenž byl natočen. Film „Hellraiser III: Peklo na Zemi“ má v podstatě pouze dvě silné stránku, a těmi jsou Cenobité a gore triky, které jsou spojené s cenobitsku činností. A tentokrát si ty Cenobity skutečně užijeme se vším všudy.
Opět se nám trochu rozvíjí mytologie, ale v podstatě jde jen o to, že se zdůrazňují informace, které jsme získali s druhým filmem. Znovu se opakuje scéna toho, jak se z kapitána Elliota Spencera stal tvor, který je všem známý jako Pinhead. Ještě že to česky není Jehelníček. Na Pinheadův zrod ale není primárně zaměřeno, protože hlavní postavy jsou obyčejní lidé, kteří hledají pravdu anebo něco víc.
Majitel klubu a člověk, který si chce užívat života plnými doušky, získává do vlastnictví skulpturu, která má na jednom místě cosi, co připomíná obličej Pinheada. Muž velmi záhy zjistí, že socha si žádá krev, anebo ještě lépe, rovnou celá těla, aby bylo rychlejší to, čeho chce Pinhead dosáhnout. Ano, český a anglický název mluví jasně – Cenobité se chtějí podívat za Zemi a rozpoutat peklo přímo v ulicích.
Cenobité v ulicích nejsou špatným nápadem, ale už jde opravdu jen o efekt a o to, jaké nové tváře se zde objeví. Jsou zde noví Cenobité, ale místo toho, aby byli děsiví, jsou spíše směšní. Bylo vidět, že už se tvůrci až moc snažili rozšířit pekelný svět, ale ani jeden nový Cenobit nedosahuje děsivosti těch původních. O tom, že by film na diváka přenášel stejně depresivní pocity jako snímek první, už se pak opravdu nedá mluvit.
V rámci série je snímek „Hellraiser III: Peklo na Zemi“ poklesem v kvalitě a ze tří prvních je rozhodně nejhorší. Jsou zde pěkné scény, anebo spíše pěkné záběry – například Pinheadův vstup do kostela je úchvatný – ale jsou to jednotlivosti, které zaujmou, nikoli celek, který by dokázal diváka pohltit. Cenobité už na mě nedokáží působit tak děsivě a depresivně jako dříve, jsou to prostě démoni, kteří kolem sebe rozsévají smrt a bolest. A pořád je dokáže sejmout jedna malá kostka.

Ocenění:
The Saturn Awards
1993 - Nejlepší horor (nominace)
1993 - Bob Keen (Nejlepší masky) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Zora Bösserlová - Terry Farrell (Joanne 'Joey' Summerskill), Aleš Jarý - Doug Bradley (Pinhead), Zdeněk Junák - Doug Bradley (kapitán Elliot Spencer, úvodní titulky + překlad textů), Kateřina Vaníčková, Jana Musilová, Zdeněk Černín - Peter G. Boynton (Joannin otec) + Peter Atkins (barman Rick), Jan Grygar - Ken Carpenter (Doc, kameraman), Jiří Balcárek - Philip Hyland (Brad) + Steven Painter (mladík), Martin Sláma - Kevin Bernhardt (J.P. Monroe, majitel klubu The Boiler Room, titulky), Tomáš Čisárik, Ladislav Běhůnek, Josef Vrtal
Spolupracovali: Radmila Heiniková, Bohuš Martinák a Ivo Tomeček
Vyrobilo: Filmové studio ATTACK Bratislava, 1993

2.DABING (DVD)
V českém znění: Jitka Moučková - Terry Farrell (Joanne 'Joey' Summerskill), Zbyšek Horák - Doug Bradley (Pinhead), Filip Švarc - Kevin Bernhardt (J.P. Monroe, majitel klubu The Boiler Room), Martin Stránský - Doug Bradley (kapitán Elliot Spencer), Jaromír Meduna - Ken Carpenter (Daniel 'Doc' Fisher / "kamerový" Cenobit), Anna Suchánková - Paula Marshall (Terri), Nikola Votočková - Ashley Laurence (Kirsty Cotton + další postavy), Bohdan Tůma, Radovan Vaculík, Jana Mařasová, Michal Holán, Regina Řandová, Jan Szymik, Svatopluk Schuller, Jaroslav Kaňkovský, Jiří Kodeš (titulky)
Vyrobila: pro Řitka video Cinema Casting Kodešová, 2009

3.DABING (Film+)
V českém znění: Jolana Smyčková - Terry Farrell (Joanne 'Joey' Summerskill), Vojtěch Hájek - Kevin Bernhardt (J.P. Monroe, majitel klubu The Boiler Room), Zdeněk Mahdal - Doug Bradley (kapitán Elliot Spencer), Andrea Elsnerová - Ashley Laurence (Kirsty Cotton), Petr Svoboda - Ken Carpenter (Daniel 'Doc' Fisher / "kamerový" Cenobit), Bohdan Tůma - Brent Bolthouse (Dídžej zvaný CD + titulky), Zbyšek Horák, Anna Suchánková, Marek Libert, Jaroslav Horák, Drahomíra Kočová, Zuzana Skalická, Libor Bouček, Ivana Měřičková a další
Překlad: Markéta Šerá
Dialogy: Jiří Kodeš
Technická spolupráce: Karel Machek
Zvuk: Miloš Vrána
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Zdeněk Mahdal
Režie českého znění: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time, 2009

Premiéra ČR: 25.3.1993
Premiéra USA: 11.9.1992 Dimension Films
Premiéra Velká Británie: 13.11.1992 (BFI London Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1992 (VHS) Attack
Poprvé na DVD: 7.9.2009 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

FILMY V SÉRII
Hellraiser (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/038/
Velká Británie, Horor, 1987
Režie: Clive Barker, Hrají: Andrew Robinson, Clare Higgins

Hellraiser II: Svázaný s peklem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/037/
Velká Británie, Horor / Thriller, 1988
Režie: Tony Randel, Hrají: Clare Higgins, Ashley Laurence

Hellraiser III: Peklo na Zemi (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/036/
USA, Akční / Fantasy, 1992
Režie: Anthony Hickox, Hrají: Terry Farrell, Paula Marshall
 
Tvůrci a herci
Anthony Hickox (Režie), Lawrence Mortorff (Produkce), Randy Miller (Hudba), Gerry Lively (Kamera), Christopher Cibelli (Střih), James D.R. Hickox (Střih), Paul Coleman (Casting), Steve Hardie (Scénografie),  Leonard Pollack (Kostýmy), R. Russell Smith (Zvuk), Mark Coulier (Masky), Peter Atkins (Scénář), Terry Farrell (Herec), Paula Marshall (Herec), Kevin Bernhardt (Herec), Anthony Hickox (Herec), Doug Bradley (Herec), Ashley Laurence (Herec), James D.R. Hickox (Herec), Robert C. Trevelier (Herec), Peter Atkins (Herec), Lawrence Mortorff (Herec), Ken Carpenter (Herec), Bob Bragg (Herec), Clayton Hill (Herec), Aimée Leigh (Herec), David Young (Herec), Sharon Hill (Herec)
 
1992/93/USA/Akční, Fantasy, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Kapela v Kotelně je Armored Saint s písní "Hanging Judge".
- Původní filmový plakát měl zobrazovat křičící hlavu Pinheada (Doug Bradley). To se ale MPAA zdálo příliš drastické. Miramax proto využil fotografii Pinheada z prvního filmu a argumentoval tím, že již byla použita v minulosti, tudíž je vyhovovující. MPAA to uznala a dala této verzi plakátu povolení.
- Film získal Cenu publika na Bruselském mezinárodním festivalu fantasy filmů.
- Režisér Anthony Hickox se ve filmu objeví jako voják ve Vietnamu.
- Poté, co Joey uvidí v televizi falešné zprávy, zavolá Docovi, aby si zapnul televizi na kanál 12. Když Doc přepíná, můžete mimo jiné spatřit scénu z předchozího filmu režiséra Hickoxe Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase.
- Scéna ze staveniště na konci filmu se natáčela na půdě univerzity Wake Forest v Severní Karolíně.
- Scénárista Peter Atkins se měl původně ujmout režie, ale studio se domnívalo, že nemá dostatek zkušeností. Zahrál si tak alespoň barmana a Cenobita Barbie.
- Původní americká verze plakátu k filmu nezobrazovala Pinheada, protože se věřilo, že je pro americké děti „příliš děsivým“.
- Titulnú pesničku filmu, ktorá zaznie počas záverečných titulkov nahrala legendárna britská heavy metalová skupina Motörhead.
 
Odkazy