Angelika, markýza andělů / Angélique, marquise des anges (1964/115/Francie, Západní Německo, Itálie/Dobrodružný) 68% -Originál DVD-

31.10.2022 18:23
JEDNOU VĚTOU
„První z řady filmů o půvabné Angelice, které jsou od šedesátých let známy po celém světě."

OBSAH
První z řady filmů o Angelice, které jsou od šedesátých let známy po celém světě. Angelika de Sancé de Monteloup je proti své vůli provdána za mocného Joffrey de Peyrac, o němž se říká, že je čaroděj. Na počátku mladá dívka, která přišla z kláštera cítí ke svému tajemnému manželovi jen strach a odpor. Nicméně, krok za krokem objevuje skutečnou osobnost hraběte de Peyrac, vědce, filosofa a trubadúra, a zamiluje se do něj. Jednoho dne mladý král Francie Ludvík XIV. navštíví toulouské sídlo pana de Peyrac. Přepych, který král nazve "státem ve státě" a okouzlující manželka navíc, vyvolají královu žárlivost a hrabě de Peyrac de Morens d´Irristru musí být odstraněn! Filmy měly ohromný komerční úspěch, ačkoli se jen minimálně drží literární předlohy. Autorka literárního díla Mme Golon, říká: "V těchto filmech je Angelika znázorněna osobností Michele Mercier, a ne taková, jaké skutečně je. Takže jednou bych ráda viděla film se skutečnou Angelikou."

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jako největší romantik 20 a současně i 21.století samozřejmě nemůžu ignorovat film, ve kterém je láska větší než nekonečnej vesmír. Mám akorát pár drobných poznámeček, k tomuhle krásnému zamilovanému cvrlikání. Především ta Žofrého jizva, proboha tak bohatej chlap by si jí jistě i tenkrát mohl dát nějak kosmeticky upravit, byla poměrně hluboká a příliš široká a otevřená a nebylo mě příjemný na ní furt koukat a že jsem na tu jizvu čuměl pokaždý, když na ní byl závěr, nechápu proč. Samozřejmě je strašně krásný vědět, že nejhezčí dívky na naší zemi sní o hnusným chlapovi co kulhá, to mě u holek dává jisté naděje. Holky totiž jistě nezajímají peníze a krása, holky sní jen o čistotě srdce.....och jak krásné. Jak se s ní nevyspal a poctivě čekal, až to bude z lásky.....zase nádherné, ale zkuste se dneska nevyspat s holkou tak měsíc a nabere Vás vidlema na hnůj. Těma zamilovanýma očima jak se na Angeliku díval snad i když spal, to je jiný než my, co holky? My dnešní muži, máme nejzamilovanější pohled, když vidíme naše hokejisty se zlatou medailí na hrudi. Mimochodem všimli jste si, že by Angelika někdy vařila...no já nevím, ale láska prochází žaludkem, takže zatímco ženy sní o tom, jak jim chlap řekne, to, co Žofré Angelice, my sníme o dobrém teplém jídle na stole . Angelika může bejt ráda za ten konec v tom filmu, protože jinak by se to jistě zvrhlo časem v rodinou rutinu. Žofré by vydělával jak černej, aby mohla Angelika chodit pěkně oblíkaná a Angelika by buzerovala pohunky ať vařej, perou a žehlí. Doufám, že po tomto komentáři budu platit za největšího romantika CSFD, tak jako pro mě platí, že jsem slyšel nejpovedenější a nejpodmanivější romantickou hudbu vůbec, viděl nejkrásnější markýzu na světě, pochopil, že i chlap, který kulhá a má jizvu může imponovat každé ženě a především jsem byl rád, že i sladký román může chutnat a moc. (Enšpígl) 4*

Protože byla tahle série uvedena do československých kin a na československé obrazovky v čistě nekonkurenčním prostředí a díky nedostatku čehokoli jiného alespoň trochu zajímavého a také kvůli vyhladovělosti diváků po čemkoli západním, čehož tady bylo zoufale málo, se z Angeliky stal v našich zemích doslova kult, ale narozdíl třeba od Vetřelce či Indiana Jonese a jeho dobrodružství se mi zdá, že Angelika získala svou pozici nezaslouženě a ve světě tenhle kultovní odér kolem její existence rychle vyprchal... (Radek99) 2*

Škoda, že dnešní divák není schopen číst symboly a metafory, na nichž byla díla 60. let založena, stěží pak může docenit dokonalé filmy, jako je tento. Jistě, pro fanoušky původní - knižní Angeliky je to maximální zklamání. Film a kniha mají tak málo společného... film je determinován osobností Michele Mercier, nikoli Angeliky. Původní děj se zjednodušil na minimum, naopak přidané scény ho činí nelogickým, většina z původních postav se neobjevuje a ostatní nejsou vůbec propracované. Volba herců neodpovídá fyziognomii reálných historických postav ani knižním. Přitom dílo je na historických souvislostech založeno. Postrádám tam humor a ironii, všechny ty komické postavičky dam, co tak dlouho stojí za oknem, aby spatřily, kdo má s kým pletky až jim omrzne nos... Filmu se prostě nepodařilo vytvořit skutečný (tj. sám o sobě komický) obraz dvora Krále Slunce. Ale na druhé straně se ten film ne náhodou stal legendou. Herci - kteří pochopitelně nehrají, ale jsou ikonami, hudba od Michela Magne, kostýmy, exteriéry - to všechno má film skvělé. Je to filmová poetika 60. let... a tak je nutné ho brát, pak myslím, že má své kouzlo, ze kterého mrazí v zádech. To kouzlo nedokonalosti, to, které dnešní přespříliš "kvalitně" vyrobené filmy ztratily...  (Jeanne) 5*

VELKÁ RECENZE
Angelika de Sancé prožívá radostné a nespoutané dětství na chudém zámku svého otce. Mnoho času tráví se svým přítelem z dětství chudým chlapcem Nicolasem. Když však odhalí intriky, jejichž cílem je vražda krále, stává se pro vlivné spiklence nebezpečným svědkem a musí odejít do kláštera. Odtud ji však brzy vysvobodí rozhodnutí otce provdat ji za bohatého hraběte de Peyraca. Angelika se brání, neboť slyšela, že Peyrac je starý, ošklivý a ještě kulhavý. Navíc je to prý podivín, který na svém zámku provozuje podivná kouzla. Jofrey de Peyrac je však především vzdělaný, duchaplný, jemný a svým způsobem okouzlující muž. Svým taktem si dívku pomalu získává až se mezi nimi počne rodit velká láska, patřící k těm nesmrtelným.
Štěstí vrcholící narozením chlapečka však nemá dlouhého trvání, protože podlý král Ludvík XIV, který Peyracovi závidí nejen bohatství, ale i krásnou Angeliku, nechá hraběte uvrhnout do žaláře a obvinit z čarodějnictví. Angelika se pokouší manžela zachránit všemi prostředky, sama se však ocitá v nebezpečí života. V procesu s falešnými důkazy i svědky a zastrašováním porotců je Peyrac odsouzen k smrti. A když se ani poslední zoufalý pokus zachránit milovaného manžela Angelice nepodaří, ukryje se mezi chudinou a přísahá nepřátelům krutou pomstu.
První z řady filmů o Angelice, které jsou od šedesátých let známy po celém světě. Angelika de Sancé de Monteloup je proti své vůli provdána za mocného Joffrey de Peyrac, o němž se říká, že je čaroděj. Na počátku mladá dívka, která přišla z kláštera cítí ke svému tajemnému manželovi jen strach a odpor. Nicméně, krok za krokem objevuje skutečnou osobnost hraběte de Peyrac, vědce, filosofa a trubadúra, a zamiluje se do něj. Jednoho dne mladý král Francie Ludvík XIV. navštíví toulouské sídlo pana de Peyrac. Přepych, který král nazve "státem ve státě" a okouzlující manželka navíc, vyvolají královu žárlivost a hrabě de Peyrac de Morens d´Irristru musí být odstraněn! Filmy měly ohromný komerční úspěch, ačkoli se jen minimálně drží literární předlohy. Autorka literárního díla Mme Golon, říká: "V těchto filmech je Angelika znázorněna osobností Michele Mercier, a ne taková, jaké skutečně je. Takže jednou bych ráda viděla film se skutečnou Angelikou."

PODROBNÝ POPIS FILMU
Děj příběhu se odehrává v 17. století.
Angelika, dcera barona de Sancé de Monteloup, je sympatická a šťastná dívka. Mezi její největší přátele patří Nicolas, kterého zná již od dětství. Za účelem dokončení jejího vzdělání ji otec poslal ke svému bratranci a sousedovi, markýzovi de Plessis. Tam uslyší Angelika rozhovor prince Ludvíka de Bourbon-Condé s jinými muži o tajném spiknutí proti králi Ludvíkovi XIV., jeho bratrovi a kardinálovi Mazarinovi. Ukradne jim připravovaný jed (vitriol) a seznam spiklenců a poté obviní veřejně jednoho ze spiklenců na královském dvoře.
Zchudlý otec rozhodne, že se Angelika v 17 letech musí provdat za bohatého hraběte jménem Joffrey de Peyrac, o kterém se vypráví, že má čarodějnickou moc. Joffrey se jí nejdříve pro své pokulhávání a jizvy na čele zdá spíše protivný, ovšem po jeho velkolepém činu v podobě vítězství nad doposud nejlepším francouzským šermířem ji výrazně okouzlí a získá si její srdce. Joffrey dovede z obyčejné rudy vyrobit zlato a to je také jeden z důvodů, proč je považován za čaroděje.
Její manžel je nakonec skrze intriky církve obviněn z čarodějnictví a má být upálen. Angelika dělá vše proto, aby ho zachránila. Zprvu se jí nic nedaří, pak se však dostane do tlupy loupežníků, jejichž vůdcem je její přítel Nicolas. Pokusí se tedy s jejich pomocí Joffreye de Peyrac zachránit. Dostanou se do Paříže a vidí vůz, na kterém vezou odsouzence k exekuci. Ukáže se ovšem, že odsouzenec je jen panák ze slámy. Přátelé zjistí, že Peyrac byl převezen k upálení na náměstí Place de Greve a k jeho zachránění je již pozdě.
Angelika zůstává s Nicolasem a jeho tlupou loupežníků, u nichž nachází poklidný život, ovšem stále ji trápí ztráta milovaného manžela. Spřádá plány, jak by Joffreyho smrt pomstila.

DABING
V českém znění: Libuše Švormová – Michele Mercier (Angélika Sancé de Monteloup), Josef Langmiler - Robert Hossein (Jeoffrey de Peyrac), Vladimír Brabec – Giuliano Gemma (Nicolas), Josef Vinklář – Jean Rochefort (Desgrez), Eduard Cupák – Jacques Toja (Ludvík XIV.), Luděk Munzar – Bernard Woringer (Bernard d'Andijos), Oldřich Janovský – Jacques Castelot (Monsieur), Otto Lackovič – Robert Porte (Vévoda Filip Orléanský - králův bratr), Petr Haničinec – Philippe Lemaire (dvořan a rytíř De Vardes), Josef Větrovec – François Maistre (princ de Condé), Karel Hlušička - Pierre Hatet (rytíř de Germontaz), Čestmír Řanda – Yves Barsacq (prokurátor Fallot, švagr Angeliky), Eva Klepáčová - Etchka Choureau (Hortense, sestra Angeliky), František Hanus – Alexandre Rignault (Vilém Lützen), Bedřich Prokoš – Bernard La Jarrige (baron de Monteloup), František Němec – Claude Giraud (Philippe de Plessis-Bellieres), Květa Fialová – Madeleine LeBeau (první dvorní dáma, sestřenice krále), Jaroslava Adamová - Genevieve Fontanel (Carmencita), Vladimír Stach - Jean Topart (žalobce Bourié), Karel Beníško - Claude Vernier (prezident soudu), Mirko Musil – Jacques Hilling (notář Molines), Jan Schánilec – Jacques Mignot (Raymond de Monteloup), Zdeněk Dítě - Jean Ozenne (markýz du Plessis), Otomar Korbelář - Geymond Vital (reverend Kirscher ), Oldřich Lukeš - Pierre Balo (univerzitní profesor), Václav Mareš – Albert Dagnant (uprchlík), Jiří Prager - Dominique Diamant (učeň u procesu), Jaroslav Mareš - Black Salem (Kouassi-Ba), Antonín Jedlička – Roberto (Barcarola), Vladimír Huber - ? (malíř v Louvru), Jiří Novotný (muž u obrazu), Jaroslav Cmíral - André Rouyer (Clément Tonnel), Ladislav Krečmer (hlas z lidu), Emil Konečný - Charles Régnier (inkvizitor Conan Becher), Drahomíra Fialková - Denise Provence (chůva Barbora), Ludmila Roubíková (matka představená), Marie Marešová - ? (1. hospodyně v Monteloup), Běla Jurdová - Paula Dehelly (2. hospodyně v Monteloup), Bohumil Pastorek - Robert Berri (úředník oznamující soudu smrt reverenda Kirschera), Alena Hessová - Renate Ewert (služebná Margot) a další.
Zvuk: Lubomír Zajíc
Střih: Alois Vobora
České dialogy: Eva Bezděková
Režie českého znění: Čeněk Duba
Vyrobilo: Studio pro úpravu zahraničních filmů 1968

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.10.1986
Premiéra Francie: 8.10.1964
Premiéra Západní Německo: 18.12.1964
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.10.2007 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 6.11.2013 Magic Box

FILMY V SÉRII
Angelika, markýza andělů (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/031/
Dobrodružný, Francie / Západní Německo, 1964
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Robert Hossein

Báječná Angelika (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/022/
Dobrodružný, Francie / Západní Německo, 1965
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Jean Rochefort

Angelika a král (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/041/
Dobrodružný / Historický, Francie / Itálie, 1966
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Jacques Toja

Nezkrotná Angelika (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/09/
Dobrodružný, Francie / Západní Německo, 1967
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Robert Hossein

Angelika a sultán (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/08/
Romantický / Historický, Francie / Itálie, 1968
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Michele Mercier, Robert Hossein
 
Tvůrci a herci
Bernard Borderie (Režie), Francis Cosne (Produkce), Ottavio Poggi (Produkce), Michel Magne (Hudba), Henri Persin (Kamera), Christian Gaudin (Střih), - (Casting), René Moulaert (Scénografie), Rosine Delamare (Kostýmy), Jean Nény (Zvuk), René Sarazin (Zvuk), Huguette LaLaurette (Masky), Maguy Vernadet (Masky), Bernard Borderie (Scénář), Daniel Boulanger (Scénář), Claude Brulé (Scénář), Anne Golon (kniha) (Předloha), Serge Golon (kniha) (Předloha), Michele Mercier (Herec), Robert Hossein (Herec), Jean Rochefort (Herec), Claude Giraud (Herec), Giuliano Gemma (Herec), Jacques Toja (Herec), Robert Hoffmann (Herec), Bernard La Jarrige (Herec), Madeleine Lebeau (Herec), Bernard Woringer (Herec), Philippe Lemaire (Herec), Robert Porte (Herec), Genevieve Fontanel (Herec), Etchika Choureau (Herec), Jean Topart (Herec), Jacques Castelot (Herec), Paula Dehelly (Herec), Yves Barsacq (Herec), Rosalba Neri (Herec), François Maistre (Herec), Serge Marquand (Herec), Jean Ozenne (Herec), Monique Mélinand (Herec), Renate Ewert (Herec), Denise Provence (Herec), Jacques Hilling (Herec), Alexandre Rignault (Herec), Claude Vernier (Herec), Albert Dagnant (Herec), André Rouyer (Herec), Michel de Ré (Herec), Roberto (Herec), Georges Guéret (Herec), Geymond Vital (Herec), Noëlle Noblecourt (Herec), Henri Cogan (Herec), Elizabeth Ercy (Herec), Sylvie Coste (Herec), Pierre Hatet (Herec), Ellen Bahl (Herec)
 
1964/115/Francie, Západní Německo, Itálie/Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Michele Mercier coby Angelika ve filmu vystřídala 25 kostýmů.
- Jeptišku, na kterou v klášteře Angelika (Michele Mercier) vyplazuje jazyk, si zahrála maskérka a její kamarádka Maguy Vernandet.
- Českoslovenští diváci se Angeliky dočkali až na podzim 1968, kdy navázala na nevídaný úspěch filmů o Vinnetouovi.
- Natáčení probíhalo v mestečku Montbard, které se nachází přbližně 62 km severozápadně od Dijonu, a na zámcích Marigny-le-Cahouët, Château de Tanlay i Château d'Esclimont. Divákům se nabízí také překrásný pohled na francouzské zámky Tanlay, Esclimont a Versailles nebo na cisterciácké opatství Abbaye de Fontenay. (Cucina_Rc)
- Francis Cosne pracoval na prípravách Angeliky a chcel, aby úlohu krívajúceho a zjazveného grófa hral Robert Hossein. Herec sa veľmi obával, že si prijatím tejto úlohy zničí svoju sľubne rozbehnutú kariéru, lenže keď podpisoval zmluvu k filmu Láska na vankúši, podpísal Cosnemu aj jednu prázdnu zmluvu a stále mu dlhoval jeden film. Hossein bol zahnaný do úzkych a hrozil súdnym sporom. Nakoniec ale rolu prijal pod podmienkou, že bude môcť pretvoriť vzhľad postavy podľa toho, ako mu to bude vyhovovať.
- Snímka bola ocenená Zlatým plátnom, ktoré sa v Nemecku udeľovalo filmom, ktoré si v priebehu jedného roka pozrelo viac ako tri milióny divákov. (Raccoon.city)
- Natáčanie filmu prebiehalo od 20.4. do 20.8.1964.
- Pri scéne, kde musela Angelika (Michele Mercier) vstúpiť nahá do vane, si herečka na bradavky a od pupka až k stehnám nalepila kusy červenej náplasti a umelou hmotou si zakryla aj prirodzenie.
- Úlohu Angeliky už mala pôvodne sľúbenú herečka Marina Vlady, bývalá manželka herca Róberta Hosseina, ktorý stvárnil postavu Joffreya de Peyrac.
- Michele Mercier (Angelika) si do zmluvy vydobyla klauzulu o tom, že ju nikto z filmového štábu nesmie vidieť nahú.
- Premiéra Angeliky, Markízy anjelov sa konala v decembri 1964 v kabarete Moulin Rouge v Paríži.
- Herec Robert Hossein (30. 12. 1927) je ve skutečnosti o 12 let starší než Michele Mercier (1. 1. 1939), tedy je mezi nimi skoro tentýž věkový rozdíl jako mezi Joffreyem a Angelikou – 13 let. Oba herci jsou tedy znamením kozorohové, zatímco Angelika byla střelec. V první knize je Angelice 17 a hraběti de Peyrac 30 let. Při natáčení prvního filmu však bylo Michele Mercier 25 a Robertovi Hosseinovi 37 let.
- Michele Mercier, toho času hvězda především v Itálii, byla spíš donucená zúčastnit se castingu na roli Angeliky. Nejprve klidně vyčkávala, ale pak ztratila trpělivost, a když ji požádali, aby předvedla vztek, předvedla skutečný výbuch hněvu. Netušila, že díky tomu se zbavila všech konkurentek a roli dostala. V případě volby Roberta Hosseina byla situace snazší. Producent Francis Cosne, který jej znal z předchozí spolupráce na Láska na polštáři (1962) jej chtěl do té role za každou cenu získat.
- Konkurzu na hlavní úlohu se zúčastnily také Jane Fonda, Brigitte Bardot a Catherine Deneuve. V úvahu dále připadaly Mireille Darc, Genevieve Grad nebo Annette Stroyberg.
- V první knize je Angelice sedmnáct a hraběti de Peyrac třicet let. Při natáčení prvního filmu však bylo Michele Mercier dvacet pět a Robertovi Hosseinovi třicet sedm let.
- Michele Mercier si pro roli Angeliky musela odbarvit své černé vlasy.
 
Odkazy