Domov šedých motýlů / Tummien perhosten koti (2008/102/Finsko/Drama) 77% -Origínál DVD-

03.11.2022 20:13
JEDNOU VĚTOU
„Zapomeň na minulost, najdi svou budoucnost..."

OBSAH
Zapomeň na minulost, najdi svou budoucnost. Hlavním hrdinou příběhu je čtrnáctiletý Juhani, který je pronásledován traumatickými zážitky z dětství. Po šesti letech stěhování mezi pěstounskými rodinami skončil v chlapeckém dětském domově na malém ostrově. Celé místo se řídí striktními pravidly nelítostného ředitele Olavi Harjuly. Jedinými obyvateli ostrova je osm chlapců, ředitel se ženou a dvěma dcerami a hospodyně Tyyne. Tato izolovaná komunita představuje svět sám pro sebe. Film Domov šedých motýlů staví diváka před mnoho zajímavých a tíživých otázek. Jak dlouho musí člověk platit za své chyby? Kdy může sám sobě odpustit a osvobodit se? A může vůbec? (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Všecko je moc pěkný. Ještě aby ne. Je to skandinávskej film. Takže příběh bomba, kupodivu i hudba bomba, což mě překvapilo, herci bomba, ta depresivní atmoška je taky bomba. I když to je u nich klasika, ale prostě ten film na pět hvězd necejtim. Nevim proč...koukám na to, baví mě to, ale uplně odvařenej z toho prostě nejsem jak bych si sám představoval. I tak to ale stálo za to. Příběh je totiž dost zvláštní a originální a když se do něj člověk zakouká, tak to pak se všema pekelně prožije. (Malarkey) 4*

Seveřané a jejich klasické drama z chlapeckých dětských ústavů, jenže oproti konkurenci mi tohle přišlo nejslabší. Král z Ostrova Bastoy je rozhodně nepřekonaný. Víceméně bych se podepsal pod Morholtův komentář, zdejší ústav není až tak děsivé místo, ze kterého by chtěl každý utéct a se šikanou se zde taky hodně šetřilo. Tyhle filmy mají být drsné, nepříjemné a atmosféricky hutné a to jsem zde hodně postrádal. Na jedno zhlédnutí to jde, ale Seveřané se už několikrát vytasili s žánrově podobnými a drsnějšími filmy. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí***. 6/10. (EvilPhoEniX) 3*

Před zhlédnutím jsem čekal něco ve stylu švédského filmu Ondskan a zpočátku tomu také mnohé nasvědčovalo. Pak se však něco změnilo a ze silného dramatu se stal "pouze" nevšední příběh o dospívání jednoho chlapce ozvláštněný působivými flashbacky do traumatizující minulosti, krásnou hudbou a kamerou, uzavřený symbolickým, ale ne příliš dechvyrážejícím koncem. Hodnotím slabšími 4*, zajímavý finský kousek. (Sarkastic) 4*

VELKÁ RECENZE
DVD Edice ve mě už při letmém pohledu vzbuzuje nepříjemné pocity a dojem, že kvalitní filmy ve své nabídce nemá snad už z principu, ale Domov šedých motýlů patří k těm několika málo světlým momentům v jejich produkci. Jde o psychologické drama, které se odehrává v uzavřené komunitě dětského domova na malém ostrůvku, kam jsou posíláni problematičtí chlapci nezvladatelní v pěstounských rodinách.
Film se vyznačuje seversky chladnou, syrovou náladou, kterou zvýrazňuje dobře zvolená hudba a především kamera zachycující ponurou krajinu se schátralou budovou vzbuzující už dopředu pocit beznaděje, smutku a odříkání. Barvy jsou laděné do šeda a hnědi,světlých tónů je stejně málo jako lásky mezi členy komunity. Kladem snímku jsou herecké výkony i režie.
Jen ty flashbacky z dětství Juhaniho jsou trošku zmatené, i režisér a scénárista si se svým divákem hrají a příčiny Juhaniho traumat a dnešních postojů si až do konce nechávají pro sebe. Celkový dojem: 75 %. Nejde sice o nějaký přelomový kousek, film na konci postrádá katarzi, ale rozhodně stojí za vidění a ve srovnání s ním vychází drtivá většina české produkce výrazně hůř.

Ocenění:
Jussi palkinto
2009 - Dome Karukoski (Režie)
2009 - Pertti Sveholm (Vedlejší herec)
2009 - Harri Ylönen (Střih)
2009 - Dome Karukoski (Cena diváků)
2009 - Markus Selin (Nejlepší film) (nominace)
2009 - Kristiina Halttu (Vedlejší herečka) (nominace)
2009 - Pini Hellstedt (Kamera) (nominace)
2009 - Panu Aaltio (Hudba) (nominace)
2009 - Jyrki Rahkonen (Zvuk) (nominace)
2009 - Pirjo Rossi (Výprava) (nominace)
2009 - Elina Kolehmainen (Kostýmy) (nominace)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.2.2009 (Portland International Film Festival)
Premiéra Finsko: 11.1.2008 Nordisk Film Fin.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.9.2009 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - € 1 600 000
 
Tvůrci a herci
Dome Karukoski (Režie), Markus Selin (Produkce), Panu Aaltio (Hudba), Pini Hellstedt (Kamera), Harri Ylönen (Střih), Tutsa Huuhka (Casting), Pia Pesonen (Casting), Pirjo Rossi (Scénografie), Elina Kolehmainen (Kostýmy), Tiina Wilén (Kostýmy), Jyrki Rahkonen (Zvuk), Mari Vaalasranta (Masky), Marko Leino, Dome Karukoski (Scénář), Leena Lander (kniha) (Předloha), Niilo Syväoja (Herec), Tommi Korpela (Herec), Kristiina Halttu (Herec), Kati Outinen (Herec), Pertti Sveholm (Herec), Matleena Kuusniemi (Herec), Eero Milonoff (Herec), Marjut Maristo (Herec), Roope Karisto (Herec), Ville Saksela (Herec), Niko Vakkuri (Herec), Iiro Panula (Herec), Henri Huttunen (Herec), Heikki Nousiainen (Herec), Matti Onnismaa (Herec), Asko Sahlman (Herec), Samu Uutela (Herec), Edit Viljamaa (Herec), Kiira Sivonen (Herec), Kirsti Valve (Herec), Dome Karukoski (Herec), Jorma Sairanen (Herec), Timo Mann (Herec), John Ahlgren (Herec), Jukka Tirronen (Herec), Tommy Johansson (Herec), Antti Tillanen (Herec), Pekka Simula (Herec), Raimo Kallonen (Herec), Ari Leskinen (Herec), Ari Valmunen (Herec), Saku Kirstilä (Herec), Joel Olander (Herec), Jari Peltonen (Herec), Johanna Penttinen (Herec), Markku Jokinen (Herec), Marjatta Jokinen (Herec), Kalervo Koskinen (Herec), Pirkko Koskinen (Herec), Kalevi Nerg (Herec), Merja Nerg (Herec), Mika Karttunen (Herec), Otto Hildén (Herec), Riina Sipiläinen (Herec)
 
2008/102/Finsko/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Dome Karukoski nabídl jednu z rolí Mikko Neuvonenovi, který musel odmítnout, protože byl v době natáčení v Anglii.
- V letech 2008 a 2009 byl film na 5 filmových festivalech a přehlídkách ve Finsku, Portugalsku a Anglii nominován celkem ve 14 kategoriích, 6 z nominací proměnil ve vítězství.
- Film je adaptací stejnojmenného románu finské autorky Leeny Lander z roku 1991.
- Natáčanie prebiehalo v okolí fínskeho mesta Turku.
 
Odkazy