Bratři / Brothers (2009/105/USA/Drama, Válečný, Thriller) 77%

31.10.2022 19:07
JEDNOU VĚTOU
„Válka není nic příjemného, návrat domů ale může být ještě horší."

OBSAH
Příběhem rodiny, kterou čeká tragédie, bolest a ostrý souboj dvou bratrů. Starší z bratrů Sam (Tobey Maguire), je sestřelen při misi v Afgánistánu. Jeho okouzlující žena (Natalie Portman) najde oporu v manželovu bratrovi (Jake Gyllenhaal). Nečekané idyle udělá konec návrat Sama, který sice přežil, ale změnil se k nepoznání... Z kliďase a slušňáka udělalo mučení v zajetí, agresivního uzavřeného podivína, trpícího záchvaty paranoie a děsícího vlastní děti. Bratrský střet je nevyhnutelný. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Přemejšlím zdali dát tři nebo čtyři hvězdičky. Jednou to změním ze tří na čtyř a při psaní komentáře to zase sundám. Ten film špatný není, ale je to jedna z těch normálních událostí, co si Američani způsobujou i když to moc dobře věděj. A stejně si to způsobujou. Tobey Maguire vypadal jak dement, ušatej dement a vůbec mu to neslušelo. Jenže jakmile se film začal zásadně hrotit, tak mu ten účes perfektně seknul. zato Jake Gyllenhaal byl zarostlej od začátku filmu až do konce, a udělal jsem si o něm obrázek, jako o solidním nezávislym frajerovi. Bratři nakonec ale skončili tak, jak jsem to nečekal. Film je totiž podle dánské knihy a vím, jak seveřani se se životem neserou. Tady to možná odflákli Amíci, ale ten konec šíleně rychle utnuli. zajímavý ten film je, plný solidních hereckých výkonů. Krom toho scény z Blízkého východu byly natočeny hodně dobře, ale co z toho mám, když ve většině času sleduju, jak se bouří srdce někomu jinému někde uplně jinde. Ale to je holt život. (Malarkey) 3*

A po návratu domů z Afghánistánu začíná vojákově duši operace Trvalá nesvoboda.. Klasicky vystavěné melodrama o traumatech války, jejich dopadech na rodinu, bratrské lásce a stupních otcovské hrdosti. Směrem od dánského originálu a Homérovy Odysey nebyl důvod utíkat, obzvláště když máte hvězdnou hereckou sestavu. Přirozená N.Portman, temnou stránku probouzející Spiderman, který mě děsil, aniž by mi prasknul nafukovací balónek či mrkáček Jake, který si hraje to svoje už od doby, kdy na něho spadl letecký motor. Něco přinesli i Sam Shepard a dětské představitelky a všichni měli podíl na uvěřitelnosti ať už pod povrchem bublajících, či naopak tryskajících emocí. Sheridan tradičně nezapomněl propašovat U2 a musím říct, že při scéně u krbu měla balada „Bad“ své zvláštní kouzlo.. (Gilmour93) 4*

Skvělé herecké výkony, o tom to vlastně všechno je. Zkušený Jim Sheridan se narozdíl od autorky originální verze Susanne Bier jednoznačně rozhodl pro plynulý a ortodoxně melodramatický styl – Bratři jsou řemeslně vychytaní a dotažení, dokáží přesně zasahovat první signální, ale po po jejich shlédnutí zůstává podivná prázdnota. Ten film pod popově načinčanou fasádou totiž neskrývá nic než jakýsi opatrný pacifismus a jednoduchou psychologii. Hudba U2 se k něm hodí pěkně. Všechna ta učesanost a decentní morální apely je totiž snadno zaměnitelná s ideovou nevyhraněností. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Americký remake evropského nebo jiného filmu to nebude mít nikdy jednoduché. Ačkoliv tvůrci nové verze mnohdy pracují v lepších podmínkách, dostanou k dispozici vyšší rozpočty a často se mohou spolehnout na to, že budou před kamerou prohánět dobré herce, jen málokdy se podaří natočit něco, co by bylo lepší než originál. A Bratři bohužel nejsou výjimkou.
Původní dánský film dokázal na karlovarském filmovém festivalu před pár lety vyvolat hotové pozdvižení. Bez nadsázky se dá říct, že režisérka Susanne Bier dokázala natočit něco, u čeho se i chlap rozbrečel a nemusel se za to stydět. Konec konců recenze kolegy Shushiky a hodnocení jeho i ostatních členů redakce MovieZone naznačuje, že tohle drama se nám opravdu hodně líbilo. A i když se dostalo po nějaké době i do normální distribuce, běžný divák si k němu z logických důvodů cestu nenašel. Holt dánské filmy bez hvězd, jež běží jen v malém počtu kopií a bez jakékoliv reklamy, to budou mít vždycky těžké.
Loňská zámořská předělávka by ale mohla oslovit o dost více lidí a popravdě – většině se bude nejspíš líbit. Jim Sherridan i jeho hvězdy totiž odvedli dobrou práci. Režisér filmů jako Moje levá noha nebo Ve jménu otce ví, jak pomalu vyprávět komorní příběh a jak vést herce k tomu, aby u závěrečných titulků bylo v sále nadprůměrné množství spokojených platících diváků. Děj nových Bratrů je stejný jako ten původní a režisér rozehrává velmi osobní a psychologicky slušně propracovanou story o tom, co se stane, když je mladý voják zajatý v Afghánistánu, jeho žena je mylně informována o jeho smrti a oporou se jí stane švagr, jenž před nedávnem vylezl z vězení (a důvěru v jeho schopnosti a charakter nemají ani jeho vlastní rodiče). A co se přihodí, když se všechny tři postavy opět setkají...
Problém je ale v tom, že člověk tak nějak podvědomě cítí, že režisér pouze klouže po povrchu a jen v několika scénách se mu podaří dostat se hrdinům pořádně pod kůži. Oslava narozenin na konci filmu je důkazem toho, že Sheridan dokáže s pomocí kamery, hereckých výkonů a pečlivě budovaného napětí vytvořit scénu, při níž člověka mrazí v zádech a bojí se toho, co bude následovat v příštích minutách. Bojí se toho nevyřčeného napětí mezi hlavními hrdiny. Bohužel podobných scén je ve filmu žalostně málo a i když je evidentní, že se tvůrci v některých momentech pokouší o vypjatější scény, většinou je výsledek opačný. Například konfrontace „zlobivého“ bratra s otcem působí až příliš schematicky a mnohdy skoro až směšně, stejně jako většina záběrů z afghánského zajetí.
Pochvalu si ale zaslouží obsazení. Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal a Natalie Portman jsou vynikající herci a jejich charisma táhne Bratry dopředu i v těch slabších chvilkách. Osobně jsem měl sice mnohdy pocit, že film by potřeboval v hlavních rolích herce, kteří by byli o pár let starší, i přesto všichni tři odvedli prvotřídní práci. Jen je škoda, že až příliš jednoduše podaný děj jim občas hází klacky pod nohy.
O Bratrech se ještě před několika měsíci mluvilo jako o filmu s oscarovými ambicemi, dnes ale víme, že na předávání těchto cen se nikdo z tvůrců neobjeví a popravdě to není ani velké překvapení. Původním Bratrům nesahá nová verze navzdory některým svým neoddiskutovatelným kvalitám ani po kolena. Na to je bohužel příliš americká, doslovná a povrchní.
Susanne Bier byla ve svém filmu na hrdiny i na diváky mnohem drsnější a dokázala si s jejich emocemi pohrávat tak, jak chtěla. Možná, že za to mohla špinavější kamera a absence „hezkých lidí z Hollywoodu,“ především to však bylo zásluhou toho, že tvůrci nechtěli vyměknout. U nových Bratrů je vidět, že byli točeni pro Hollywood a pro diváky, kteří by sílu původního filmu buď neocenili, nebo nepochopili. Proti emocionálnímu masakru, jenž před nás před šesti lety naservírovala Susanne Bier, je tohle jen čajíček.
Noví Bratři jsou ale i tak v zásadě fajn. Kdo originál nezná, dostane aspoň kvalitativně uspokojivou light verzi originálu a potvrzení, že hollywoodský přístup některé filmy a látky jednoduše vylepšit nemůže. Neumí to, a hlavně evidentně nechce. Mohlo to ale dopadnout mnohem hůř, takže buďme rádi za Tobeyho, Natalii, Jakea i Jima, kteří se evidentně snažili a dělali, co mohli. Lepší remake by byl popravdě malý zázrak.

Ocenění:
Golden Globes
2010 - Tobey Maguire (Nejlepší herec - drama)
2010 - Bono (Nejlepší originální píseň)

The Saturn Awards
2010 - Nejlepší akční/dobrodružný film
2010 - Tobey Maguire (Nejlepší herec)
2010 - Natalie Portman (Nejlepší herečka)
2010 - Bailee Madison (Nejlepší mladistvý herecký výkon)

DABING
V českém znění: Martin Písařík - Jake Gyllenhaal (Tommy Cahill), Andrea Elsnerová - Natalie Portman (Grace Cahillová), Jan Maxián - Tobey Maguire (Sam Cahill), Vladimír Brabec - Sam Shepard (Hank Cahill), Petra Jindrová - Mare Winningham (Elsie Cahillová), Filip Švarc - Patrick Flueger (Joe Willis), Bohdan Tůma - Ethan Suplee (Sweeney), Nikola Votočková - Jenny Wade (Tina), Martin Sobotka - Clifton Collins Jr. (Major Cavazos), Hana Krtičková - Carey Mulligan (Cassie Willisová), Adéla Kopřivová, Michaela Tvrdíková, Petr Lněnička, Vladimír Kudla, Martin Stránský a další
Překlad: Blanka Vojířová
Zvuk: Miloš Vrána
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.02.2010 H.C.E.
Premiéra USA: 4.12.2009 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.7.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 225 456
Tržby celkem - $ 43 318 349
Návštěvnost v ČR 1 760
Náklady (Rozpočet) - $ 26 000 000
 
Tvůrci a herci
Jim Sheridan (Režie), Michael De Luca (Produkce), Ryan Kavanaugh (Produkce), Sigurjon Sighvatsson (Produkce), Thomas Newman (Hudba), Frederick Elmes (Kamera), Jay Cassidy (Střih), Avy Kaufman (Casting), Tony Fanning (Scénografie), Durinda Wood (Kostýmy), Skip Lievsay (Zvuk), Doug Hemphill (Zvuk), Michelle Vittone (Masky), David Benioff (Scénář), Anders Thomas Jensen (původní scénář), Jake Gyllenhaal (Herec), Natalie Portman (Herec), Tobey Maguire (Herec), Sam Shepard (Herec), Mare Winningham (Herec), Bailee Madison (Herec), Taylor Geare (Herec), Patrick John Flueger (Herec), Clifton Collins Jr. (Herec), Carey Mulligan (Herec), Navid Negahban (Herec), Ethan Suplee (Herec), Arron Shiver (Herec), Jenny Wade (Herec), Jeremiah Bitsui (Herec), Luce Rains (Herec), J. Nathan Simmons (Herec), Chad Brummett (Herec), Kevin Wiggins (Herec), Chris Gouchoe (Herec), Omid Abtahi (Herec), Yousuf Azami (Herec), T-Pain (Herec), Eric Steinig (Herec), Bill Allen (Herec), Jason E. Hill (Herec), Z. Ray Wakeman (Herec), David Manzanares (Herec),
 
2009/105/USA/Drama, Válečný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jake Gyllenhaal se během natáčení dozvěděl o smrti svého blízkého přítele Heatha Ledgera. Ihned z natáčení odjel a vrátil se scény dokončit až o dva dny později.
- Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. Teplota, která zde přesahovala 35°C, dělala všem velké problémy.
- Film vznikal v době, kdy v Hollywoodu naplno vypukla stávka scénáristů.
- Kvůli své roli musel Tobey Maguire výrazně zhubnout. Během pěti týdnů shodil přibližně devět kilo a dostal se při výšce 175 cm až na váhu 65 kg.
- Snímka Brothers získala dve nominácie na Zlatý Glóbus: Tobey Maguire bol nominovaný za Najlepší herecký výkon a pieseň U2 "Winter" za Najlepšiu pôvodnú pieseň vo filme.
- Tobey Maguire a Jake Gyllenhaal hrajú vo filme bratov. Maguire skoro zrušil účasť v druhom Spider-Manovi kvôli zraneniam chrbta a práve Gyllenhaal bol herec, ktorému mala s najväčšou pravdepodobnosťou rola pripadnúť.
- Carey Mulligan sa na festivale Sundance zmienila, že rolu dostala po poslaní svojej nahrávky do Ameriky. Keď dokončili jej scény, bolo okolo 3:00 ráno a väčšinu scén improvizovala. Vraj si to celé dosť užívala.
 
Odkazy