Flintstoneovi / The Flintstones (1994/91/USA/Rodinný, Komedie, Fantasy) 57%

07.11.2022 18:35
JEDNOU VĚTOU
„Věřte nevěřte, všechno je kamenné.“

OBSAH
Kdysi dávno v městečku Bedrock žil Fred Pazourek se svou ženou Vilmou, dcerou jménem Oblázek a přítulným domácím dinosaurem Dinem. Pracoval s brontojeřábem v lomu firmy Slate & Co., přátelil se s Bertem Štěrkem a mezi obyvateli městečka byl oblíben, protože díky němu zvítězil místní kuželkářský tým v důležité soutěži. To všechno se ovšem mělo změnit. Fred půjčil Bertovi a jeho ženě Betty peníze na adopci a k Pazourkovým přijela jeho tchyně Pearl, která se nikdy netajila přesvědčením, že Vilma se mohla vdát lépe. Fred se rozhodne, že tchyni ukáže, a s pomocí Berta, který zamění obálky s výsledky písemných testů, se stane novým viceprezidentem firmy. Netuší, že jeho proradný šéf Cliff Vandecrave na něj chystá podraz. Dostane kancelář s diktaptákem a sekretářkou Sharon Stoneovou, Cliffovou milenkou. Šéf mu dá peníze, aby mohl začít žít na vysoké noze, a po čase také spoustu desek k podpisu, které Fred přes varování diktaptáka podepíše, aniž by je četl. Netuší, že Cliff, který hodlá zavést novou automatickou výrobní linku na výrobu rodinných domků, tak dosáhl propuštění všech dělníků. Televize z celé aféry viní Freda Pazourka, a když ho dopadnou nezaměstnaní dělníci, chystají se ho lynčovat. Naštěstí je tu Vilma a Betty, které přijdou na nápad, jak Freda zachránit a odhalit pravdu. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
John Goodman perfektně zapadne do své role a celkové jsou postavy velmi podobně obsazené. Moc nechápu, proč se třeba Kyle McLachlan pustil do takovéhle taškařice, ale asi měl své důvody stejně jako začínající Hally Berry. Bohužel se víc pobavím u kreslené varianty, protože umí být více vtipná a celkově svět dinosaurů mi sedí více v kreslené podobě než tady v podobě dekorací. (Djkoma) 2*

Mám doma mazlivého Dina, poněkud obstarožního Diktaptáka, živý drtič odpadků, posílám vzkazy na kamenných deskách, mám v jeskyni zaparkovaný válcomobil o výkonu jedné volské síly, sprchuje mne chobotnatec a nemohu vystát svou tchýni. Mohu tedy nemít rád pobyt v Bedrocku? Nemohu, protože se tam cítím skvěle a hraje mi k tomu má nejoblíbenější párty kapela B-52´s. Jednu hvězdu však musím ubrat za to, že se mi při psaní komentáře dvakrát zaseknul můj nejnovější stoneputer a tak s nadějí v očích vyhlížím nástup doby bronzové. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Na seriál to pochopitelně nemá, ale myslím že tahle živá verze nedopadla nijak katastrofálně. Vtipných momentů je tu poměrně dost, herci jsou zvolení znamenitě a hlavně to nenudí. Bohužel tu jsou i trapné momenty, které mi nedovolují hodnotit lépe. Na hodinu a půl je to přesto do vtipu docela dobře vyvážené. PS:Během závěrečných titulků můžeme slyšet, že během natáčení nebyl zraněn žádný dinosaurus. Nevěděl jsem, že filmy se točily už před 60 miliony lety :-) (Rocky62) 3*

VELKÁ RECENZE
Příběh se odehrává v malém městečku Bedrocku, kde žijí ve stejné ulici, v domech vedle sebe dvě rodiny - Flintstoneovi (Fred Flintstone, manželka Vilma Flintstoneová, jejich dcera Pebbles a mazlíček Dino) a Rubbleovi (Barney Rubble a manželka Betty). Oba muži, nejlepší kamarádi, pracují jako těžaři v místním kamenolomu Slate & Co. Rubbleovi trápí, že na rozdíl od jejich přátel, kteří mají dceru, oni ne a ne přivést na svět dítě vlastní, obrátí se tedy na sociální ústav se žádostí o adopci potomka, ústav ovšem požaduje, aby Rubbleovi zaplatili adopční poplatek. Rodina peníze nemá, ale po dítěti také touží a proto se Fred Barneymu nabídne, že částku uhradí za ně. To udělá, jenže bez vědomí manželky Vilmy, která se dalšího dne vydá do prodejny „elektroniky“ pro nový drtič odpadu. Chce zaplatit platební kartou, jenže se od obsluhy dozví, že je transakce zamítnuta s tím, že na účtu je nedostatek prostředků. Odpoledne, když se manžel vrátí domu z práce se ho Vilma zeptá, kam peníze zmizeli, později se od něho dozví, že je daroval Rubbleovím na jejich adopci. Následně Flintstoneovi doprovodí své nejlepší přátele, kteří jim ještě při cestě stále slibují, že jim jejich dar vrátí, na sídlo ústavu, kde sociální pracovnice předá Rubbleovím jejich nové syna - Bam Bama.
Mezitím v důlní společnosti je novým místopředsedou společnosti jmenován Cliff Vandercave, který si za svou sekretářku zvolí atraktivní Sharon Stoneovou. Spolu vymyslí komplot, ve kterém zpronevěří ve firmě veškeré peníze a následně spolu utečou do ciziny. Jejich plán je vystaven na postavě, která peníze zpronevěří za ně a následně bude veškerá vina svedena na něj, zatímco Vandercave a Stoneová s penězi utečou pryč. Pro účely nalezení takové osoby zorganizují inteligenční zkoušku mezi těžaři. Barney vyplní zkoušky s nejlepším výsledkem, Fred pak s nejhorším. Protože však chce Barney oplatit svému kamarádovi jeho pomoc s adopcí, rozhodne se téměř nevyplněný formulář Freda vyměnit se svým. Vandercave pak Freda se zdánlivě nejlepším výsledkem ve zkoušce jmenuje ředitelem pro oddělení průmyslové těžby. Dostane vlastní kancelář s plnou výbavou a diktafonem, dále pak Stoneovou jako jeho osobní asistentku. Na příkaz Vandercava pak udělí svému kamarádovi Barneymu výpověď za neschopnost - „jeho“ formulář měl nejhorší výsledek. Fred to svému kamarádovi udělat nechce, jenže dostane ultimátum, pokud výpověď nepodepíše, dostane ji Barney i s Fredem dohromady.
Fred, kterému je líto, že Barney - živitel Rubbleovích rodiny - přišel o práci a metaforicky řečeno skončil na dlažbě, začne finančně svému kamarádovi pomáhat, později ho z finančních důvodů nastěhuje i s rodinou do svého domu. Jeho stále stoupající finanční ohodnocení v práci však způsobí, že se Fred s Vilmou stanou namyšlenými a na úkor Rubbleových si začnou užívat luxusu. Zatímco se tedy Vilma například opaluje, Barney seká trávu na zahradě. Mezitím na schůzi předsednictva dolu přednese Fred návrh na to, aby těžaři v dole obdrželi dovolenou. Vandercave, který chce vyzkoušet, jestli Fred udělá na slovo vše, co mu se Stoneovou řeknou, přinese do kanceláře Fredovi několik výpovědí pro zaměstnance dolu. Pod domněnkou, že se jedná o schválení dovolených je Fred podepíše, jenže své přátele z dolu tím pádem připraví o práci. Napětí mezi oběma rodinami naroste do takové míry, že dojde ke společné hádce v restauraci, kde Barney začal pracovat jako obsluha. Před hádkou se totiž ze právě vysílaných televizní zpráv Barney dozví do demonstraci pořádané před dolem, právě kvůli výpovědím podepsaným Fredem, během hádky Barney přizná i výměnu obou formulářů zkoušky. Hned téhož dne se Rubbleovi od Flintstoneových stěhují, Vilma s dcerou se pak ve smutku ze ztráty přátel z Fredovi viny stěhuje k matce Perle. Freda tak nechají všichni samotného.
Fred se rozhodne celou situaci, kterou Vandercave způsobil oznámit generálnímu řediteli společnosti, panu Slateovi, jenže Vandercave situaci otočí proti Fredovi a na policii podává trestní oznámení na Freda za zpronevěru peněz. Fred se velmi brzy stává pronásledovaným jak policií, tak propuštěnými zaměstnanci.
Když později Vilma zhlédne v televizi seriál natočený podle zkreslené reality, ve kterém herec ztvárňující Freda zpronevěřuje peníze těžařské společnosti, uvědomí si, že by to Fred neudělal a spolu s Betty se vloupají do bývalé Fredovi kanceláře, odkud ukradnou diktafon se záměrem očistit Fredovo jméno, krádeže diktafonu si však z okna své kanceláře všimne i Vandercave a Stoneová. Mezitím se Fred připlete do jeskyně mezi propuštěné zaměstnance společnosti, kteří jsou nyní bezdomovci, jeho identita je však odhalena a začne být lynčován. Nakonec je na náměstí pověšen a zaměstnanci ho chtějí oběsit, v tu chvíli však na náměstí přijede i Barney s prodejní dodávkou na zmrzlinu a řekne, že nebýt jeho, tak by se Fred do své situace nedostal. Na místo očekávaného propuštění Freda je však pověšen i Barney. Na náměstí později přijíždí i jejich manželky s diktafonem, který nakonec přehraje veškeré rozhovory z Fredovi kanceláře a v očích zaměstnanců očistí Fredovo jméno.
Potom, co se obě rodiny vrátí k Flintstoneovým domů, naleznou dům převrácený vzhůru nohama, Fredovu tchyni a mazlíčka Dina svázané a děti zmizelé. Nakonec naleznou lístek, podle kterého vymění Vandercave děti za diktafon. V dole naleznou Barney a Fred Vandercave a obrovský stroj na výrobu panelových bytových bloků. Oba muži Vandercavovi diktafon předají, ovšem Vandercave stroj i přesto spustí a ten po kolejové dráze vyveze vozíkem svázané děti přímo do mechanismu výroby. Muži nakonec stroj zničí v zájmu záchrany životů jejich dětí, mezitím přijíždějí do dolu policisté, manželky i generální ředitel. Vandercave se snaží utéct, jenže ho zasype směs trosek ze stroje. Z Vandercava se stane socha a Slate, ohromený z látky, kterou omylem Fred a Barney ze stroje vyrobili, ji pojmenuje cement a oznámí konec doby kamenné. Všichni původní zaměstnanci, včetně Barneyho a Freda jsou přijati zpět a Fredovi je nabídnuta pozice ředitele cementové sekce společnosti, Fred si ovšem vzpomene, co všechno jeho povýšení způsobilo jeho rodině a přátelům předtím a pozici odmítne.

Ocenění:
The Saturn Awards
1995 - Nejlepší fantasy (nominace)
1995 - Rosie O'Donnell (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1995 - Halle Berry (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1995 - Rosanna Norton (Nejlepší kostýmy) (nominace)

Golden Raspberry Awards (Razzies)
1994 - Rosie O'Donnell (Nejhorší herečka ve vedlejší roli)
1994 - Jim Jennewein, Steven E. de Souza, Tom S. Parker (Nejhorší scénář)
1994 - Elizabeth Taylor (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1994 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)

DABING
1.DABING (Kino, VHS, DVD)
V českém znění: Radan Rusev - John Goodman (Fred Flintstone), Olga Želenská - Elizabeth Perkins (Wilma Flintstone), Tomáš Juřička - Rick Moranis (Barney Rubble), Dana Morávková - Rosie O'Donnell (Betty Rubble), Alexej Pyško - Kyle MacLachlan (Cliff Vandercave), Miroslava Pleštilová - Halle Berry (Miss Stone), Milena Dvorská - Elizabeth Taylor (Pearl Slaghoople), Dalimil Klapka - Harvey Korman (diktapták) + Dann Florek (pan Slate), Jana Andresíková - Sheryl Lee Ralph (paní z adopční agentury), Bohumil Švarc ml. - Hlynur Sigur?sson, Marinó Sigur?sson, Elizabeth Daily (Bamm-Bamm Rubble), Zbyšek Pantůček, Ladislav Mrkvička, Karel Heřmánek, Petr Pospíchal
Překlad: Jakub Sitár
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Antonín Kravka
Mix zvuku: Ivo Špalj
Dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobila: LS Productions v AK Studiu pro Lucernafilm 1994

2.DABING (Nova)
V českém znění: Jaromír Meduna - John Goodman (Fred Flintstone), Helena Dytrtová[/herec] (Wilma Flintstone), [daber]Tomáš Juřička - Rick Moranis (Barney Rubble), Petra Hanžlíková - Rosie O'Donnell (Betty Rubble), Zdeněk Mahdal - Kyle MacLachlan (Cliff Vandercave), Jitka Ježková - Halle Berry (Miss Stone), Alena Vránová - Elizabeth Taylor (Pearl Slaghoople), Gustav Bubník - Harvey Korman (diktapták), Jaroslav Kaňkovský - Dann Florek (pan Slate), Andrea Bubníková, Radek Škvor - Hlynur Sigur?sson, Marinó Sigur?sson, Elizabeth Daily (Bamm-Bamm Rubble), Antonín Navrátil (titulky), Jiří Valšuba, Miloslav Študent - Bradford Bryson (předák) + (více rolí), Vladimír Čech - Jonathan Winters (vyhozený zaměstnanec), Lucie Kožinová, Zuzana Schulzová - Sheryl Lee Ralph (paní z adopční agentury), Martin Kolár, Jakub Saic, Ladislav Novák, Bohdan Tůma
Překlad: Gisela Kubrichtová
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Ivana Prejdová, Veronika Dvořáková
Dialogy a režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: CET 21 spol. s r.o. ve společnosti Produkce a.s. 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.8.1994 Lucernafilm
Premiéra USA: 27.5.1994 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.12.2000 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.6.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 874 101
Tržby celkem - $ 341 631 208
Návštěvnost v ČR 281 894
Náklady (Rozpočet) - $ 46 000 000

FILMY V SÉRII
Flintstoneovi gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/029/
USA, Rodinný / Komedie, 1994
Režie: Brian Levant, Hrají: John Goodman, Elizabeth Perkins

Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/028/
USA, Rodinný / Komedie, 2000
Režie: Brian Levant, Hrají: Mark Addy, Stephen Baldwin
 
Tvůrci a herci
Brian Levant (Režie), Bruce Cohen (Produkce), David Newman (Hudba), Dean Cundey (Kamera), Kent Beyda (Střih), Nancy Nayor (Casting), William Sandell (Scenografie), Rosemary Brandenburg (Scénografie), Rosanna Norton (Kostýmy), Mark A. Mangini (Zvuk), Cynthia Barr (Masky), William Howard (Masky), Mary Burton (Masky), David Abbott (Masky), Mark Coulier (Masky), Steven E. de Souza (Scénář), Tom S. Parker (Scénář), Jim Jennewein (Scénář), John Goodman (Herec), Elizabeth Perkins (Herec), Rick Moranis (Herec), Rosie O'Donnell (Herec), Kyle MacLachlan (Herec), Halle Berry (Herec), Elizabeth Taylor (Herec), Dann Florek (Herec), Richard Moll (Herec), Irwin Keyes (Herec), Jonathan Winters (Herec), Harvey Korman (Herec), Jack O'Halloran (Herec), Sheryl Lee Ralph (Herec), Laraine Newman (Herec), Alan Blumenfeld (Herec), Jay Leno (Herec), Sam Raimi (Herec), Joseph Barbera (Herec), William Hanna (Herec), Mel Blanc (Herec), Dean Cundey (Herec), Monica Lee Bellais (Herec), Troy Christian (Herec), Rod McCary (Herec), Becky Thyre (Herec), Jean Vander Pyl (Herec), Janice Kent (Herec), Charles Sinclair (Herec)
 
1994/91/USA/Rodinný, Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Celosvětová premiéra proběhla 23. května 1994 v New Yorku.
- Natáčelo se od 17. května do 20. srpna 1993 v Kalifornii a Utahu.
- Poslední kino film Elizabeth Taylor.
- Pro roli Betty Rublové byla původně zvažována Janine Turner.
- Když přijde Fred pozdě na schůzi, nazve ho pan Slate "Flagstonem". Pilotní díl původního seriálu se jmenoval "Flagstonovi".
- Jeden z důvodů, proč byl na pozici režiséra dosazen Brian Levant, byl ten, že je oddaný fanda seriálu a navíc vlastní velkou sbírku flintstoneovských předmětů.
- I když se herečka Rosie O'Donnell nepodobá Betty Rublové, roli nakonec dostala kvůli perfektnímu smíchu, který zněl jako od Betty.
- Sharon Stone měla původně hrát slečnu Stone. Nakonec od role upustila, protože měla závazky k jinému filmu, Specialistovi.
- Na scénáři k filmu se včetně hlavního týmu podílelo celkem 35 lidí. Za svůj výtvor získali Zlatou malinu za nejhorší scénář.
- Film vznikol na motívy rovnomenného animovaného seriálu Flintstonovci (1960) a snažil sa dôsledne zachovať realitu originálu vrátane rekvizít, akými sú osvojené dinosaury či rôzne praveké potvory vo funkciách domácich pomocníkov (prasosaurus ako odpadkový kôš, dinosaurus - vysávač, dikafták či brontožeriav).
 
Odkazy