Formula 51 / The 51st State (2001/87/USA, Kanada, Velká Británie/Akční, Komedie, Krimi, Thriller) 72% -Originál DVD-

07.11.2022 18:35
JEDNOU VĚTOU
„Poslední kšeft nemusí být vždy rutina..."

OBSAH
Elmo McElroy (Samuel L. Jackson) příjíždí do Anglie ve skotské sukni, aby zde prodal svou novou drogu na způsob extáze. Na letišti potká ortodoxního fanouška Liverpoolu Felixe DeSouzu (Robert Carlyle), který svou oddanost svému fotbalového týmu prokáže tak, že den před zápasem Liverpool - Manchester vběhne do hospody nacpané fanoušky Manchesteru a nechá jim tam kouřící dýmovnici. Potom poznáváme profesionální vražedkyni a také ex-přítelkyni Felixe Dakotu Philips s krycím jménem Dawn (Emily Mortimer), která je najatá na vraždu McElroye. Ještě se do filmu připlete skupina nácků, kterou si McElroy několikrát výborně a vtipně "ošéfí", a zkorumpovaný detektiv Virgil Kane a tato akční komedie se rozjíždí na plné obátky. (liuk)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Skvělej akční, dneska už takřka oldschool, biják s celou řadou střelených postaviček, na které byste v aktuálních filmech těžko narazili. Samuel L. coby chemik, tvůrce nové drogy, je jedna z těch normálnějších. Když si ho ale na letišti vyzvedne Robert Carlyle, kterej celou cestu do doupěte kecá o Manchesteru, aby pak následně vtrhnul v dresu do hospody plné liverpoolských fanoušků, tak Vám dojde, že to jsou přesně ty nekorektní filmy, se kterými jsem si prošel dětství. Stejně tak, jako když se na scéně objeví další psychopat – Rhys Ifans – který jak kdyby vyskočil z pařby z klubu Amnesia coby DJ Paul Bulva. Formula 51 na mě působila jako takový svěží náraz amerických Dannyho parťáků s britským Guyem Ritchiem. (Malarkey) 4*

Nevyhntelný konflikt, který vznikne při vzájemném postavení Američana s Britem proti sobě, je pro základní námět k filmu jako dělaný. Scénář, stejně jako u podobných filmů, není tím nejdůležitějším. Všechna odpovědnost je uložena na režisérova bedra a herce. Narozdíl od těžkopádného crossoveru Freddy vs. Jason se režisér Ronny Yu postavil k filmu mnohem pohodověji. Vtipů na téma zmíněné na začátku je zde habaděj. Ale na prstech jedné ruky by se daly spočítat ty, které Yu korunoval pointou mnohonásobně zábavnější než celý předchozí obsah. To bohužel sráží film do průměru, ze kterého se nevyseká ani pomocí sympatického děje a parádních herců (Samuel L. Jackson společně se svým nahým zadkem je poražen neutuchající smrští nadávek Roberta Carlyla). Duševní prázdnota a nevyužitost námětu pak ale spíš naštve, než zamrzí. (Isherwood) 3*

No, pro mě je to jedna z lepších krimikomedií, který Američani natočili. V některých ohledech i mnohem lepší, než třeba Podfu(c)k, i když na Sbal prachy a vypadni to pravděpodobně nemá. Nesouhlasím s několika dalšími, že humor tady je těžkej, nepříliš zábavnej a film neodsejpá a že je to klišoidní nuda. Klišé tam samozřejmě jsou, a v této chvíli si nějak nemůžu vybavit jedinej film, kde by nebylo nějaký klišé (ať už v rámci žánru, nebo filmové tvorby obecně). Rychlé slovní přestřelky Elma a Felixe jsou někdy opravdu pěkný, některý hlášky jsou fakt nezapomenutelný: Řek sem, aby ses o něj postaral, a ne aby ses o něj postaral. Šedesátý léta skončily. atd. A toho auťáku je fakt škoda. Člověk by taky neřekl, že felixe hraje ten samý člověk, jako Hitlera. Prostě hodně dobrá akční komedie, která zabaví a o nic jinýho ani u tohohle žánru nikdy nešlo. A to že je trochu lineárnější? No co, tak se může člověk nechat unášet jízdou a nepřemýšlet, jak se to vlastně všechno vyvrbí. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
-

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Elmo McElroy), Jiří Dvořák - Robert Carlyle (Felix DeSouza), Jitka Ježková - Emily Mortimer (Dakota Parker), Pavel Šrom - Meat Loaf (Ještěr), Jakub Saic - Rhys Ifans (Iki), Jiří Hromada, Libor Terš, Zbyšek Horák, Bohdan Tůma, Jan Szymik, Bohuslav Kalva, Milan Slepička, Jaroslav Horák, Radka Malá, Jana Hermachová, Zuzana Schulzová, Petra Tišnovská, Michal Holán, Filip Jančík (titulky)
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Jan Šléška, Miloš Sommer
Produkce: Milena Čapková
Dialogy: Jitka Tošilová
Režie českého znění: Filip Jančík
Vyrobilo: Studio Soundwave pro Hollywod Classic Entertainment 2009

2.DABING (AMC)
V českém znění: Tomáš Juřička - Samuel L. Jackson (Elmo McElroy), Zdeněk Mahdal - Robert Carlyle (Felix DeSouza), Martin Zahálka - Meat Loaf (Ještěr)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 18.10.2002 Sony Pictures
Premiéra Kanada: 18.10.2002 Alliance Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:  20.4.2009 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 20.4.2009 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 14 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 27 000 000
 
Tvůrci a herci
Ronny Yu (Režie), Jonathan Debin (Produkce), Andras Hamori (Produkce), Malcolm Kohll (Produkce), David Pupkewitz (Produkce), Caspar Kedros (Hudba), Darius Kedros (Hudba), Hang-Sang Poon (Kamera), David Wu (Střih), Nina Gold (Casting), Alan MacDonald (Scénografie), Kate Carin (Kostýmy), David McCallum (Zvuk), Allan A. Apone (Masky), Stel Pavlou (Scénář), Samuel L. Jackson (Herec), Robert Carlyle (Herec), Emily Mortimer (Herec), Meat Loaf (Herec), Barbara Barnes (Herec), Mac McDonald (Herec), Sean Pertwee (Herec), Rhys Ifans (Herec), Anna Keaveney (Herec), Ricky Tomlinson (Herec), Paul Barber (Herec), Robert Fyfe (Herec), Stel Pavlou (Herec), Stephen Walters (Herec), Ade (Herec), Christopher Hunter (Herec), Angus MacInnes (Herec), Nigel Whitmey (Herec), Paul T. Murray (Herec), David Webber (Herec), Michael Starke (Herec), Ryan Kruger (Herec), Paul Broughton (Herec), Junix Inocian (Herec), Matt Routledge (Herec), Jake Abraham (Herec)
 
2001/87/USA, Kanada, Velká Británie/Akční, Komedie, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se také v anglickém Liverpoolu a Manchesteru, a také v Mexiku.
- Felixe DeSouzu (Robert Carlyle) nosí celý film červený dres týmu FC Liverpool s číslem 9 a jménem Fowler. Fotbalový hráč Robbie Fowler patří mezi nejlepší střelce Premier League; za FC Liverpool vstřelil 128 gólů. Za tento tým hrál v letech 1993-2001 a 2006-2007.
- Při fotbalovém zápase na konci filmu, můžeme na hřišti v dresu Liverpoolu spatřit hráče s číslem 5 a 18, v té době nikdo taková čísla dresu neměl. Teprve o rok později převzal číslo pět Milan Baroš.
- V roce 2001, ve kterém se děj filmu odehrává, vyhrál Liverpool domácí duel s Manchesterem United. V té době v Liverpoolu hráli i dva čeští hráči (Vladimír Šmicer a Patrik Berger), avšak ani teoreticky bychom je nemohli vidět hrát, protože do duelu s MU nenastoupil ani jeden z nich.
- Do role Elma McElroye byl původně navržen Laurence Fishburne.
- Film je založen na historii města Liverpool a na obchodu z otroky. Je však dějově převeden na obchod z drogami.
- Režiséra Ronny Yua doporučil Samuel L. Jackson.
- Zpěváka Meat Loafa navrhl do role Lizarda producent Andras Hámori.
- Natáčení probíhalo převážně v americkém Los Angeles a na zámku Cholmondeley v anglickém Cheshire.
- Slovo "fuck" ve filmu zazní 180krát, což je 1,93krát za 1 minutu.
 
Odkazy