Femme Fatale / Femme Fatale (2002/114/Francie, Švýcarsko/Krimi, Mysteriózní, Thriller) 66% - Originál DVD-

07.11.2022 18:35
JEDNOU VĚTOU
„Smyslná podvodnice hraje vabank."

OBSAH
Ve snímku Femme Fatale najdeme v hojné míře všechno to, co Briana De Palmu ve filmu vždy zajímalo: násilí i zradu, důmyslnou loupež, pečlivě odstupňované napětí i neuvěřitelnou náhodu, rafinovanou zápletku, změnu identity, inspiraci filmem noir, krásné ženy, pochopitelně sex a past na diváka. Režisér sám napsal scénář a jako zanícený frankofil umístil děj do Cannes a do Paříže (kde ostatně žije). Snímek sám vyžaduje od diváka soustředění a pozornost, zvláště proto, že si tvůrce dovolil poněkud překvapivé hrátky s časem. – Pod pojmem osudová žena se v De Palmově snímku skrývá chladně krásná, důsledně vypočítavá, vyzývavě svůdná a delikátně krutá Laura. Žena si přivlastnila cenný lup a teď se schovává před komplici. Díky neuvěřitelné náhodě se jí podaří změnit identitu, ale stačí jeden zvědavý fotograf (Antonio Banderas) a vše se obrátí vniveč. Laura musí v zájmu záchrany vlastního života opět jednat a záleží pouze na ní, stane-li se pro ležérního paparazza opravdu osudovou. – Scénář je snůškou schválností a zápletky občas vzbuzují až úsměv. Jeho plytkost nemůže zastřít ani samozřejmé profesionální zpracování. - Za zmínku stojí úvodní sekvence z Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Ačkoliv tam snímek Východ–Západ ve skutečnosti uveden nebyl, scéně z jeho fiktivního uvedení dodává přesvědčivost jak přítomný režisér, tak představitelka hlavní role Sandrine Bonnaireová. Během dlouhé sekvence loupeže zní ve zvukové stopě osobitá transpozice Ravelova Bolera. A záměrně je také citován klasický Wilderův snímek Pojistka smrti.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Fakt nevím, co si mám o tom myslet. De Palma je pořád režisér-hračička, ale tentokrát se pokusil i o scenář a připadá mi, že když ho psal, musel být permanenetně zkouřenej. Zápletka je hodně ujetá, ale celý film není nic proti závěrečným deseti minutám, kdy se to celý zvrtne a zároveň propojí v bizarní dějový veletoč. Mám pocit, že si De Palma udělal z diváků prdel. Nad výsledkem lze jenom kroutit hlavou a uznat, že takový úlet rozhodně stojí za vidění. A pokud byste nesdíleli můj názor, ještě je tu Rebecca, která má nohy dlouhý jak tejden před výplatou a režisér rozhodně jejími vnady nešetřil. (Lima) 2*

Když se na to člověk dívá s odstupem času, prostě nedokáže leccos strávit. Ale na druhou stranu sebou rád nechává manipulovat, rád nechává lomcovat pravidly, rád sleduje, jak se z oběti stává lovec. Sic je úvodní loupež oblečku s diamanty zatraceně sexy, stejně tak je komicky pitomoučká. Obávám se, že záměr to nebyl. Následuje překombinované povídání o identitě, osudu i snech. Snít můžeme i o pár minutách v přítomnosti Rebeccy Romijn, která je nehorázně atraktivní a kameraman Thierry Arbogast ukazuje rafinovaně jen střípky jejích předností. Do jejího plánu nakonec skočí i paparazzi Antonio Banderas, jednou chápající ochránce, jindy skvostný gay, aby i on několikrát naletěl. Brian De Palma zase jednou dostává z herců to nejlepší, s oblibou se vrací k motivu voyeurství, podstrkuje divákům falešné stopy i audiovizuální hříčky a celkově je dráždivě zábavný. Někomu to sedne, jinému méně. (castor) 3*

Opravdu ubíjející film, který mě zklamal v každém ohledu a nudil jak to jen šlo. Kdyby tam nehrála Rebecca asi by se tam nedalo na nic dívat. Tentokrát se Brian De Palma do mého srdce netrefil, ale spíše se snažil o mou smrt. Uf naštěstí se mu to nepovedlo :-). Čím starší De Palma je tím horší, či spíše tím podivnějši, filmy tvoří. Ne, že by si dědula nemohl ke konci své tvorby trochu extravagantně zaexperimentovat, ale všeho moc škodí a jméno režiséra, jednoho herce a jedné modelky film neudělá. A kdo vidí v tomto filmu 5* geniální mistrovské dílo ... Ten už asi taky má problémy s věkem (Djkoma) 2*

VELKÁ RECENZE
Laura (Rebecca Romijn) je mrcha. Příběh začíná na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 2001, kde smrtelně krásná, ale také všeho schopná "femme fatale" odvážně uloupí drahocenný šperk a vypálí rybník svým komplicům. Poté odjíždí do Ameriky a v letadle se seznámí s úspěšným podnikatelem Wattsem (Peter Coyote) a s ním si užívá anonymity v cizině. Po sedmi letech je podnikatel pověřen prací ambasadora ve Francii, takže jeho žena Laura se po odvážné loupeži vrací zpět do Francie s novou identitou. Bývalý paparazzi Nicholas (Antonio Banderas) Lauru neustále pronásleduje a pokouší se odhalit ji takovou, jaká je. Vyfotí ji pro jeden z velkých týdenních skandálních časopisů, a její bývalí komplicové po čase stráveném ve vězení po ní jdou. Laura je ohrožena na životě, ale jako ztělesněný ďábel se umí bránit všemi prostředky.
Režisér Brian De Palma záměrně sáhl po klasické femme fatale tak časté ve filmech z let čtyřicátých a padesátých, a přizpůsobil ji současnému příběhu. Film Femme Fatale má jedinečnou pařížskou vůni, to proto, že režisér žil několik měsíců v Paříži a město si oblíbil. Antonio Banderas nezklamal v roli Nicholase, který je odrazem Lauřina ducha a obav. Jejíma očima ho vidíme jako nebezpečného jedince oblečeného do černého. Vpravdě ďábelskou podívanou předvedla Rebecca Romijn-Stamos (X Men) jako Laura, která používá svou krásu a sexualitu jako zbraň k získání toho, co chce. A daří se. V malé, zato výživné roli ambasadora Wattse se ukázal Peter CoyoteDe Palma umí.Velmi podivný rozporuplný a zamotaný film těžící především z režisérova umu a dvou hereckých hvězd.Banderase a slečny Stamos, která je fakt pěkná.Jinak co k filmu dodat?Jak vidím POMO tu hodnotí vysoko a jeho slová asi mají něco do sebe.Možná jsme to nikdo nepochopili.Ten film má svoje kouzlo, má svoje osobité podání a zamotaný příběh.Po prvních (dost dobrých) patnácti minutách si říkáte, že to bude standartní tuctový thriller, jenže na konci je to všechno jinak.Jde jen o to jestli jsme na takovýhle vývoj příběhu ochotní přistoupit nebo ne.Když ano, určitě musí být zážitek z filmu stoprocentní.Jestli ne, tak dopadne tak nějak neslaně nemastně.Viz výsledné hodnocení filmu 65 procent mluví samo za sebe.Jedno je jisté.Abych tenhle film plně pochopil a pronikl do jeho tajů, budu ho muset vidět ještě minimálně jednou.A podívám se na něj mile rád.Už jen kvůli Rebecce Romijn-Stamos.
Femme Fatale je francouzský kriminální thriller ve stylu neo-noir z roku 2002 režírovaný Brianem De Palmou. Hlavní role ztvárnili Rebecca Romijn jako femme fatale a Antonio Banderas v postavě soukromého fotografa. Film byl promítán mimo soutěž na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2002, na němž také začíná dějová zápletka krádeží diamantů.

DABING
V českém znění: René Slováčková - Rebecca Romijn (Laure / Lily), Aleš Procházka - Antonio Banderas (Nicolas Bardo), Martin Kolár - Peter Coyote (Watts), Ladislav Cigánek - Gregg Henry (Shiff), Miloslav Študent, Bohdan Tůma, Ivana Měřičková, Lucie Svobodová, Jaroslav Horák, Roman Hájek, Hana Krtičková, Pavel Vondrák, Marek Libert, Radovan Vaculík, Lukáš Jurek, Michal Michálek (titulky) a další.
Překlad: Marie Nováková
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy a režie: Michal Jan Michálek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.4.2003
Premiéra USA: 4.12.2002 (Hollywood, California) (premiere)
Premiéra Francie: 30.4.2002
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.10.2003 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.4.2008 Blesk
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 706 806
Tržby celkem - $ 16 800 000
Návštěvnost v ČR 7 310
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Brian De Palma (Scénář), Tarak Ben Ammar (Produkce), Marina Gefter (Produkce), Ryuichi Sakamoto (Hudba), Thierry Arbogast (Kamera), Bill Pankow (Střih), Kerry Barden (Casting), Billy Hopkins (Casting), Suzanne Smith (Casting), Anne Pritchard (Scénografie), Olivier Bériot (Kostýmy), Laurent Quaglio (Zvuk), Nena Smarz (Masky), Brian De Palma (Scénář), Rebecca Romijn (Herec), Antonio Banderas (Herec), Peter Coyote (Herec), Eriq Ebouaney (Herec), Edouard Montoute (Herec), Thierry Frémont (Herec), Gregg Henry (Herec), Jo Prestia (Herec), David Belle (Herec), Françoise Michaud (Herec), Sandrine Bonnaire (Herec), Régis Wargnier (Herec), John Stamos (Herec), Rie Rasmussen (Herec), Alain Figlarz (Herec), Valérie Maës (Herec), Eva Darlan (Herec), Jean-Marie Frin (Herec), Jean-Marc Minéo (Herec), Daniel Milgram (Herec)
 
2002/114/Francie, Švýcarsko/Krimi, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film, na který se na začátku Laura (Rebecca Romijn) dívá, nese název Pojistka smrti (1944), což je film-noir, ve kterém také figuruje žena v roli femme fatale.
- Původně měla být v hlavní ženské roli Uma Thurman, ale natáčení zrušila, protože přišla do jiného stavu.
- Úvod filmu se měl odehrávat na festivalu v Cannes v roce 2001, i když je zde promítána premiéra filmu "East-West", který měl ale premiéru o dva roky dříve. Režisér filmu Régis Wargnier a hvězda filmu Sandrine Bonnaire hrají ve filmu sami sebe.
- Lilly si kupuje letenku u fiktivní společnosti Quinta Airlines. Jedním z producentů filmu byla firma Quinta Communications.
- Hadí kostým z diamantů byl navržen a vytvořen zpěvačkou a herečkou Elli Medeiros, která v době natáčení chodila s De Palmou.
- Brian De Palma nemohl najít pravou dívku, která by hrála Veronicu. Rebecca Romijn-Stamos doporučila svoji kamarádku, dánskou modelku Rie Easmussen. Tu pak režisér potkal a obsadil, mimo jiné také proto, že se mu líbila její chůze.
- Melanie Griffith přesvědčila svého manžela Antonia Banderase, aby roli přijal, i když není hlavní. Udělala to kvůli Brianovi De Palma, který jí pomohl na začátku její kariéry.
 
Odkazy