Ellie Parkerová / Ellie Parker (2005/95/USA/Komedie) 52% -Originál DVD-

04.11.2022 04:04
JEDNOU VĚTOU
„Přicházejí, aby dobyli Hollywood."

OBSAH
Hollywood a slunná Kalifornie dodnes zůstávají snem mnoha začínajících herců a hereček, kteří právě sem přijíždějí dobýt svět zábavy a stát se filmovou hvězdou. Snímek Ellie Parkerová velmi realisticky a pravdivě zobrazuje osudy jednoho z adeptů herectví, kteří jsou ochotni pro naplnění svého snu učinit téměř cokoli. Film pobaví, ale také ukáže, že úspěch několika šťastných je vykoupen bezútěšným snažením mnoha jiných. Naomi Wattsová dokázala podat postavu Ellie Parkerové nejen s velkou dávkou realističnosti, ale i s komickou nadsázkou. (Febiofest)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dlouho jsem neviděl takhle příšerně na koleni natočenej film. Naomi Watts sice ukázala, že umí bejt úplně obyčejná, ale to, co převedla tady, to hraničilo až s anti-filmovostí. Nejnapínavější scéna tohodle filmu je určitě ta, kde Naomi sedí na záchodě. (Malarkey) 1*

Scott Coffey nikdy nebude nějak zajímavým filmařem, jeho nezávislé pojetí může někoho až vytáčet. Vytyčil si za cíl „realisticky“ ukázat, jak dnes vypadají nekonečné pohovory, vyčkávání na telefonát a podbízení se filmovým producentům. Za prchavým hollywoodským snem pospíchá Naomi Watts, která své postavě dodává komickou nadsázku, cynismus a hlavně se nebojí být nedokonalá. Chodník slávy na Hollywood Boulevard a Vine Street je zatraceně vzdálený, několik „pravdivých“ momentů se k nám přesto dostává. Ultralaciný kus vznikající na koleni, Keanu Reeves na obalech jen jako vábnička na diváky a skvostná Watts, která by už neměla jíst zmrzlinu.  (castor) 3*

Dnešní lekci na téma Jak chutná neúspěch uvádí Naomi Watts. Je možné být šťastný A současně být herec? Nezávislý snímek z loňského Febia téhle otázce neuhýbá a vypráví až dokumentárním způsobem o strastech jedné bezvýznamné herečky v jednom dni jejího života. Maluje obrazy ze života hmyzu, který přežívá se šváby po oprýskaných obydlích, odkud toužebně pokukuje po chodníku slávy a roli v jakémkoli podřadném filmu s dobrým cateringem. 70%  (Nathalie) 4*

VELKÁ RECENZE
Miluju ujeté filmy, miluju filmy, které zachycují běžný život obyčejných lidí a miluju Naomi Watts. Právě z těchto tří důvodů by bylo nefér frnknout nejvyšší počet hvězdiček a básnit právě o dokonalé Naomi (to ale budu i tak). Ellie Parker asi nezaujme každého. Lépe řečeno nezaujme téměř nikoho. Ale pokud někdy nadáváte jako já, na neuvěřitelně trapné výkony herců v béčkových hororech, tak po shlédnutí tohoto snímku už nebudete. Krásná sonda do života budoucích hereckých hvězd (sama Naomi takhle nějak opravdu začínala), u které se čas od času od srdce zasmějete.
Snímek je točený dokumentárním stylem a ono se opravdu o jakýsi dokument jedná. Dokument o neúspěšné mladé herečce snažící se prorazit. A snažící se přežít ve městě splněných snů. I přesto, že stopáž má jen hoďku a půl, bude se vám to zdát strašně dlouhé, dialogy vám budou připadat vařené z vody a kamera se bude třepat víc než koala v iglu. Ale dohromady to funguje.
Drží to fantastická Naomi Watts (já vás varoval...) a ještě fantastičtější hudba (písničková). Možná nejlepší, jakou jsem kdy ve filmu slyšel. Naprosto dokonale sedne k jednotlivým předělům. Pokaždé se skvěle trefí do nálady. Tohle je film pro čtenáře Bukowského a fanoušky Naomi Watts. Pro ostatní asi neztravitelné. Tři a půl. (numi)

Ocenění:
Sundance FF
2005 - Scott Coffey (Velká cena poroty za nejlepší hraný film) (nominace)

DABING
V českém znění: Jitka Ježková - Naomi Watts (Ellie), Jolana Smyčková - Rebecca Rigg (Sam), Michal Holán - Mark Pellegrino (Justin), Jan Maxián - Scott Coffey (Chris), Petr Oliva - Chevy Chase (Dennis Swartzbaum), Nikola Votočková, Libor Terš, Ladislav Cigánek, Radek Kuchař, Zuzana Skalická, Jiří Čapka, Martin Stránský, Petra Jindrová, Bohdan Tůma, René Slováčková, Jana Páleníčková, Kateřina Velebová, Daniel Dítě (titulky) a další.
Překlad: Jan Zenáhlík
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Kot, Libuše Witzová
Dialogy: Markéta Kautská
Režie: Daniel Dítě
Vyrobilo: Studio Audiotech pro Cet 21 s.r.o. 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 21.1.2005 (Sundance Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.8.2012 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 45 726
Náklady (Rozpočet) - $ 4 000 000
 
Tvůrci a herci
Scott Coffey (Režie), Scott Coffey (Produkce), Naomi Watts (Produkce), BC Smith (Hudba), Scott Coffey (Kamera), Blair Mastbaum (Kamera), Matt Chesse (Střih), Catherine Hollander (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Jai Bourgeois (Zvuk), Peter Cole (Zvuk), Bruce Nyznik (Zvuk), Marti D. Humphrey  (Zvuk), - (Masky), Scott Coffey (Scénář), Naomi Watts (Herec), Chevy Chase (Herec), Scott Coffey (Herec), Keanu Reeves (Herec), Mark Pellegrino (Herec), Samantha Shelton (Herec), Brian McCardie (Herec), Robert Mailhouse (Herec), Kate Garwood (Herec), Bret Domrose (Herec), Viktorija Smirnova (Herec), Jennifer Syme (Herec), Robbi Chong (Herec),
 
2005/95/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Toto je hlavná filmová verzia 16 minútovej krátkometrážnej snímky Ellie Parker, ktorú tiež režíroval Scott Coffey s Naomi Watts v hlavnej úlohe.
- Naomi Watts a Scott Coffey robili ďalšie zábery počas celých piatich rokov. Divák staršie zábery od novších krásne rozozná podľa dĺžky vlasov hlavnej herečky.
- Keď Ellie (Naomi Watts) prechádza chodbou do kancelárie k Dennisovi, prejde okolo filmového plagátu k filmu Mulholland Drive, v ktorom hrali ako Naomi Watts, tak aj Scott Coffey.
- Scott Coffey a Naomi Watts sa po prvý krát stretli pri natáčaní filmu Tank Girl.
- Naomi Watts natočila scény k tomuto filmu v prestávkach pri natáčaní Kruhu 2.
 
Odkazy