Drákula (seriál) /Dracula (Drama / Horor, USA, (2013–2014), 7 h 10 min (Minutáž: 43 min)) 66%

03.11.2022 20:13
JEDNOU VĚTOU
„Znovuzrození legendy. Nejnovější zpracování příběhů hraběte Draculy podle románu Brama Stokera přináší temnou a brutálně mrazivou atmosféru."

OBSAH
Píše se rok 1896 a Drákula přijíždí do viktoriánského Londýna v přestrojení za Alexandera Graysona – pohledného a charismatického amerického průmyslníka, který o sobě prohlašuje, že chce do viktoriánské společnosti přinést trochu vědy. Ve skutečnosti se spojil se svým úhlavním nepřítelem, Van Helsingem, aby se brutálně pomstil starému společenství jménem Řád draka, které před více než 400 lety zabilo jeho milovanou ženu Ilonu. Grayson ale nepředpokládal, že se setká s krásnou studentkou medicíny Minou Murray, která je podivuhodně podobná Iloně. Osud narušil Drákulovy pečlivé plány a Grayson bude muset bojovat s pokušením smrtelníků. Po dlouhých staletích, která strávil s pevným odhodláním k odplatě, se teď Drákula přesvědčí, jestli ještě pořád dokáže milovat.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Má to atmosféru, charismatického Jonathana Rhyse Meyerse v titulní roli a navrch Thomase Kretschmanna jako Van Helsinga. Tahle verze doznala hodně velkých změn oproti předloze, což ale nemusí být na škodu, přece jen už je to notoricky známý příběh, takže nějaké to ozvláštnění může být ku prospěchu. Nezbývá než to brát s rezervou a nechat se bavit. Pilot - 70% V dalších dílech se toho sice hodně dělo, ale zejména ke konci řady už se žel seriál topil ve vodách klišé a nic překvapivého nenabídl. 1. série - 60% / Poznámka: Seriál byl po první řadě zrušen. (KevSpa) 3*

10/10 To jste měli říct hned, že Lucy je zamilovaná do Miny. Ale taky, že je to wild wild victorian west. Už dlouho jsem se tak nebabrala s takhle krátkým seriálem, ale přeci jenom to byla poslední verze Stokerovského mýtu a lesbická Lucy slibovala velmi fajnové zápletky. takže jsem tomu chtěla dát šanci za každou cenu. Nicméně konec dobrý, celá kohorta hlavních postav byla povražděna, takže ač by mohla být virtuální druhá série minimálně atraktivní v linii "lesbická upírská Lucy se mstí na Draculovi a Míně", ale všechno ostatní by se muselo vymyslet znovu od nuly a nějaký trapný zahořklý Jonathan by to rozhodně neutáhl. Takže celkově to byla velmi zajímavá zkušenost, ale netruchlím. A sám Dracula už má nyní novou oblíbenou tvář, v nejnovějším filmu je jím Luke Evans. (NinadeL) 2*

Novodobý Drákula v podání Jonathana Rhys Meyerse je tu. Děj se odehrává na konci 19. století v Londýně. Van Helsing ho po 400 letech probouzí ze záhrobí a společně se mstí řádu Draka, který z něj udělal upíra. Van Helsingovi zase zabil rodinu. Meyers se pro tu roli celkem hodí. Van Helsing není žádný bouchač, ale pouhý vědec. Černý Renfield mi tam moc nesedí. Kromě zničení řádu se Drákula snaží získat svou znovuzrozenou lásku Ilonu. Ale řád neničí pouze fyzicky, ale i ekonomicky. On jako Alexander Grayson vlastní geomagnetickou společnost a skrze jí ničí řád Draka, který profituje z fosilních paliv. A aby se dostal ke své lásce Mině, najímá si do služeb jejího snoubence Jonathana Harkera. Finále je vskutku perfektní :) Ale konec je trochu otevřený. Seriál byl bohužel ukončen... "Proč Graysona nikdy nevidíme přes den?..." (Kothy) 4*

VELKÁ RECENZE
Zatímco jsme v Čechách volili své poslanecké zástupce, na druhé straně světa se televize NBC pokoušela oživit hraběte Drákulu. Za použití postav románu Brama Stokera vyrobili vlastní dějovou koncepci a příběh o východoevropském upírovi pojali, inu kapku po svém. V ulicích Londýna, jen pár let do začátku dvacátého století, se setkáváme s Drákulou, vydávajícím se za Alexandera Graysona, amerického vynálezce, zabývajícího se výrobou alternativních energetických zdrojů. Na svém honosném večírku potkává mladou studentku medicíny Minu Murray, dle všech vodítek reinkarnaci jeho někdejší upálené manželky. Její přítel Jonathan Harker není právník, nýbrž novinář, a doktor Van Helsing je z nějakého bizarního důvodu člověk, který Drákulu přivedl zpátky k životu. Nuž, citová investice.
Pilotní epizoda „The Blood is the Life“ touží divákovi představit co nejvíce postav, byť mnohdy jen v několikavteřinových a více méně nepodstatných scénách. Takto je nám vykreslena třeba postava lady Jane, blondýny se dvěma meči a nesporným kill-billovským charismatem, jejíchž pár sekund na scéně působí velmi podivně. Pilotní díl totiž až příliš často balancuje na pomezí regulérního upírského hororu a fantasy temnoty, v níž si budou libovat hlavně teenageři. A zatímco úvod pilotu sliboval zajímavé téma steampunku a honosných večírků anglické vrchní kasty, scénář příliš brzy zabředne do příliš vážných dialogů o Řádu draka a detailních záběrů na špičaté Drákulovy zuby.
Takže ne. Dracula nebude temnou a drsnou variací na Stokerův román. Autoři spoléhají, že si uděláme obrázek o postavách na základě jednoho dialogu a direktivně oznamují, že první je moudrý učitel, druhá je krásná šprtka a třetí je blondýna s velkými prsy a sexuálním apetitem. A celé se to tváří příšerně vážně, a to včetně tváře Jonathana Rhyse Meyerse, který celých čtyřicet minut jen afektovaně kroutí hlavou a snaží se příliš nemrkat. A se svojí postavou ihned spáchá několik vražd na veřejných prostranstvích, to aby se ho diváci doopravdy báli. Výsledný efekt je samozřejmě opačný. Zdejší Drákula je upír bez nadhledu, snažící se okouzlit intelektuálními monology. A my bychom od stého prvního upíra na televizních obrazovkách chtěli něco víc.
Úvodní tři čtvrtě hodinka nakousla mnoho dějových zákrut, a přesto jsme od ní odešli s prázdnými myšlenkami. I když, ne tak docela. Zaujalo nás, že Brit Meyers hraje Drákulu, který se v Anglii vydává za Američana a své kouzlo měla i flashbacková scéna, v níž tentýž herec předvádí zoufalý jekot, snad naučený z rejstříku emocí Nicolase Cage. Nesmějeme se ovšem herci, nýbrž ploché roli, v níž může prodávat pouze svůj přirozený démonický vzhled. Není nemožné, že se z Draculy nakonec vyklube zábavná látka. Pokud se ale tak stane, půjde spíš o zábavné akční guilty-pleasure, nežli o řízné hororové drama. Pilot je totiž velmi podprůměrný a nezbývá než věřit ve schopnosti autora Daniela Knaufa, což není nikdo jiný, než tvůrce skvostného Carnivale.

OBSAH EPIZOD
1.série (2013)
DÍL 1: Krev znamená život (The Blood is the Life) - Alexander Grayson, americký byznysmen, si přijíždí do Londýna pro svou pomstu. Není to totiž jen obyčejný podnikatel, nýbrž upír Drákula plný tajemství, na nějž byla před mnoha lety uvalena kletba
DÍL 2: Závan síry (A Whiff of Sulfur) - Grayson se více sbližuje s Lady Jayne a to i přes to, že ví, že patří k Řádu Draka. Dále pomáhá Mině, kterou čeká velká výzve ve škole. Van Helsing pokračuje ve výrobě slunečního séra, díky němuž by Grayson mohl spatřit denní světlo.
DÍL 3: Kupčení s osudem (Goblin Merchant Men) - Grayson se snaží zjistit, zda Lady Jayne pracuje pro Řád draka jako lovec upírů. Lucy léčí Minino zlomené srdce absintem, romantikou a vírem bohémského Londýna. Grayson intrikuje proti lordu Laurentovi a získá mu nové nepřátele.
DÍL 4: Rozbřesk věčné noci (From Darkness to Light) - Lucy nadšeně plánuje zásnubní večírek pro Minu a Harkera, aby skryla zlomené srdce. Grayson se nečekaně shledává s dávným přítelem. Toto setkání přinese další komplikace do jeho pomsty vedené s Van Helsingem. Mezitím Van Hlesing dosáhne průlomu ve své snaze umožnit Graysonovi pobyt na slunci.
DÍL 5: Ďáblův valčík (The Devil's Waltz) - Harker zjišťuje, že General Shaw není ani zdaleka tím hrdinou, za kterého se vydává ve společnosti. První pokus Van Helsinga se slunečním sérem dopadne katastrofálně. Agenti Lorda Davenporta unesou a mučí Renfielda. Zásnubní večírek Miny a Harkera je ve znamení zrady, stačí totiž jediný tanec Miny a Graysona aby to otřáslo jejich vztahem.
DÍL 6: O netvorech a lidech (Of Monsters and Men) - Browning chce všem dokázat, že to Grayson je upírem, který sužuje Londýn. Uspořádá zasedání představenstva venku na slunci. Grayson a Van Helsing se snaží získat poslední komponentu pro jejich bezdrátovou elektrickou technologii. Mezitím Mina a Harker dovršují svou lásku, aniž by tušili, že Lord Davenport plánuje zničit to, co Grayson miluje nejvíce…
DÍL 7: Sluha dvou pánů (Servant to Two Masters) - Grayson představuje Londýnskému publiku svůj nový elektrický generátor. Demonstrace generátoru však nebude probíhat tak, jak si Grayson představoval, protože Řád má v plánu ji sabotovat.
DÍL 8: Přijď zemřít (Come to Die) - Grayson a Van Helsing se po zrušení jejich veřejné demostrace pohádají. Van Helsing se snaží urychlit pomstu proti Browningovi a jeho rodině. Mezitím zjišťuje Lady Jane, že legendární Drákula je v Londýně. Harker zjistí, že byl Graysonovi za blázna a zakazuje Mině, aby se s ním vídala. Mina je napadena muži Lorda Davenporta. Jakmile Harker zjistí, že za útokem stojí Davenport, zareaguje vražděním…
DÍL 9: Čtyři růže (Four Roses) - Zatímco se Mina zotavuje z útoku, Harker se přidává k Řádu Draka. Grayson podnikne první krok k vyhlášení války Řádu Draka. Věci se začínají pomalu vysvětlovat. Browning je zoufalý a snaží se najít své děti. Lady Jane se připravuje na upíří hon. Lucy se přiznává ke své zradě Mině, což vede ke zničení jejich přátelství. S chaosem, který je všude kolem se Grayson rozhodne svěřit se Mině se svými city.
DÍL 10: Budiž světlo (Let There Be Light) - Graysonova demonstrace nové techonologie se posouvá dopředu s katastrofickými důsledky. Lucy se připojí k zástupu nemrtvých, Van Helsing plánuje strašlivou pomstu Mr. Browningovi. Lady Jane a její lovec se snaží Londýn zbavit všech upírů, vše končí vrcholnou bitvou mezi Lady Jane a Graysonem. Mina odhaluje důvod Graysonovi lásky k ní.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3. 8. 2014
Premiéra USA: 25.10.2013
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.11.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Dracula gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/drakula-dracula/
Horor / Romantický, USA, 1992
Režie: Francis Ford Coppola, Hrají: Gary Oldman, Winona Ryder

Drákula: Neznámá legenda gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0104/
Fantasy / Drama, USA / Japonsko, 2014
Režie: Gary Shore, Hrají: Luke Evans, Dominic Cooper

FILMY V SÉRII /Patrick Lussier/
Dracula 2000 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/dracula-2000-dracula-2000/
USA, Horor / Thriller, 2000
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Jonny Lee Miller, Justine Waddell

Dracula II: Vzkříšení (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/dracula-2-vzkriseni-video-film-dracula-ii-ascension-2003-81-usa-horor-35/
USA, Horor, 2003
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Brande Roderick, Jason London

Dracula III: Odkaz gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/01-original-dvd1/
USA, Horor, 2005
Režie: Patrick Lussier, Hrají: Jason Scott Lee, Jason London

SERIÁLY V SÉRII
Drákula (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/02-original-dvd2/
USA, Drama / Horor, 2013
Režie: Andy Goddard, Steve Shill, Hrají: Jonathan Rhys Meyers, Ben Miles
 
Tvůrci a herci
Andy Goddard (Režie), Steve Shill (Režie), Brian Kelly (Režie), Irene Burns (Produkce), Christopher Hall (Produkce), Steve Clark-Hall (Produkce), Jonathan Rhys Meyers (Produkce), Trevor Morris (Hudba),  Chris Seager (Kamera), Ousama Rawi (Kamera), Paul Knight (Střih), Xavier Russell (Střih), Jason Krasucki (Střih), Suzanne Smith (Casting), Rob Harris (Scénografie), Annie Symons (Kostýmy), Matt Davies (Zvuk), Tracey Wells (Masky), Cole Haddon (Scénář), Jonathan Rhys Meyers (Herec), Ben Miles (Herec), Nonso Anozie (Herec), Jessica De Gouw (Herec), Oliver Jackson-Cohen (Herec), Thomas Kretschmann (Herec), Katie McGrath (Herec), Victoria Smurfit (Herec), Matt Barber (Herec), Iván Kamarás (Herec), Alastair Mackenzie (Herec), Tim Bentinck (Herec), Tom Reed (Herec), Alec Newman (Herec), Robert Bathurst (Herec), Tamer Hassan (Herec), Stephen Walters (Herec), Andrew Paul (Herec), Miklós Bányai (Herec), Yusra Warsama (Herec), Rupert Holliday-Evans (Herec), Virag Bárány (Herec), Declan Hannigan (Herec), Anthony Howell (Herec), Chaton Anderson (Herec), Joseph May (Herec)
 
2004/165/USA/Drama, Thriller, Katastrofický
 
Zajímavost k filmu
- Rád Draka, proti ktorému vystupuje Dracula v seriáli, je vytvorený podľa skutočného rádu Draka s tým rozdielom, že reálna historická osobnosť Vlad III. Dracula bol v skutočnosti členom tohto rádu.
- Iniciály hlavnej postavy Alexandera Graysona (Jonathan Rhys Meyers) sú AG. Táto dvojica znakov sa používa pre chemické označenie striebra, ktoré je pre upírov nebezpečné.
- Při práci se sešlo pět režisérů, každý natočil dva díly.
- Seriál vznikl v Londýně a Budapešti.
- Rád draka, niekedy označovaný aj ako Uhorský rytiersky dračí rád (Ordo equestris Draconis Hungariae), skutočné existoval. Založil ho uhorský kráľ Žigmund Luxemburský 12. decembra 1408. Po jeho smrti stratil na vážnosti. Za úlohu mal chrániť kresťanskú Európu proti Turkom alebo proti náboženským povstaniam. Nikdy sa nedostal na územie Britských ostrovov, jeho pôsobisko bolo Uhorsko a jeho okolité krajiny.
- Vlad III., Vlad Tepes také zvaný jako Dracula, byl valašský kníže žijící v letech 1431-1476. Pro svou krutost byl lidmi nazýván také jako napichovač, neboť své protivníky narážel na kůly. Podobu upíra mu dal až v roce 1897 irský spisovatel Bram Stoker v románu "Dracula", jenž se stal nejznámější hororovou legendou.
- V originálním příběhu podle Brama Stokera nebyl Jonathan Harker (Oliver Jackson-Cohen) novinář, ale právní koncipient, později majitel právní firmy, Mina Murray byla učitelka a Renfield (Nonso Anozie) chovanec Carfaxkého blázince. V knize také nebyl Van Helsinga spolčený s Dráculou a ani ho nevysvobodil, jak je tomu v seriálu, naopak stáli proti sobě.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jonathan Rhys Meyers, Ben Miles, Nonso Anozie, Jessica De Gouw, Oliver Jackson-Cohen, Thomas Kretschmann, Katie McGrath, Victoria Smurfit, Matt Barber, Iván Kamarás, Alastair Mackenzie, Tim Bentinck, Tom Reed, Alec Newman, Robert Bathurst, Tamer Hassan, Stephen Walters, Andrew Paul, Miklós Bányai, Yusra Warsama, Rupert Holliday-Evans, Virág Bárány, Declan Hannigan, Anthony Howell, Chaton Anderson, Joseph May, Nicholas Blane, Christopher Hunter, Oliver Stark, Harry Peacock, Melanie Liburd, Kornelia Horvath, Michael Nardone, Lewis Rainer, Caroline Boulton, Lívia Hábermann, Thomas Doherty, Jemma Redgrave, Mike Kelly, Anthony Calf, Dénes Bernáth, Lukács Bicskey, Péter Linka, Andrew Lee Potts, Peter Woodward, James Cartwright, Neve McIntosh, Zsolt Viczei, Richard Dempsey, Szilvia Pintér, Nóra Hőrich, Justin Salinger, Mihály Hajagos, Ágnes Bánfalvy, Louise Delamere, Máté Haumann, Ákos Inotay, Simon Dutton, Jack Fox, Hal Fowler