Grinch / How the Grinch Stole Christmas (2000/104/USA/Německo/Rodinný, Fantasy, Komedie, Muzikál) 58% -Blu-ray-

04.11.2022 04:04
JEDNOU VĚTOU
„Jim Carrey jako zelený skřet, který neměl rád Vánoce, ve filmové verzi slavné pohádky."

OBSAH
Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. Jedné chladné noci přistál ve svém parapleštníčku na prahu dvou dobromyslných sester, Růži a Kláry. Ujaly se ho s láskou, přestože už od první chvíle tušily, že se od ostatních kdosických mrňat liší. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc nazelenalé, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni, vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu ,a co je ještě horší, i výčitky svědomí. Ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. Tehdy se kurážná Cindy Lou rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky. Dopadne to sice všechno úplně jinak, než si ta malá představovala, protože Grinch je pořádný svéráz a k tomu ještě se srdcem o dvě čísla menší. Teprve, když zjistil, že Vánoce nelze ukrást, protože je nelze ani koupit, doroste mu do běžné, kdovíčí velikosti... Příběh Grinche, který nerozlučně patří k americkým vánocům, je útlá knížka, kterou její autor Theodor S. Geisel sám ilustroval. Záhy po prvním vydání v roce 1937 se stala bestsellerem a tak ji filmaři již dvakrát vtiskli podobu kresleného snímku. Tohle je její první celovečerní filmové spracování.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Netuším, jestli takhle nějak vypadá Grinch ve starém, rozuměj originálním, kabátě, ale řekl bych, že podobně jako u Willow (ke které taktéž složil hudbu Howardův takřka dvorní skladatel James Horner) je u Carreyho Grinche pohádkotvorný rukopis Rona Howarda jasně znatelný. Je to prostě tak trochu jiná pohádka. Smysl Vánoc, jak úžasné...jestli na tohle potřebujete televizní vzor, jde to s váma hodně z kopce;) Ale ideové pozadí je vedlejší – důležitější je lehce úchylná grafická stylizace (v případě dlouhých nosů, králičích zubů a účesů, u hlavní hrdinky Cindy Lou trochu víc než lehce úchylné, ale co, alespoň mají pedofilové po celém světě po A.I. další lukrativní předmět zájmu:)) a tomu odpovídající lehce úchylný projev Jima Carreyho, který bohužel boduje jen těmi několika vtípky pro dospělé (viz „Zelený nebereš, co? Ty rasisto!!!“:)), jinak vykrádá postavy, které už hrál – Hádankáře z Batmana Navždy a Masku z Masky;). Výsledek? Osud jiné legendární amerikanische pohádky – Petra Pana. Bezpochyby zajímavá, ale pro nás ne zrovna pochopitelná, nemá nám co nabídnout...ale děti k tomu klidně usadit můžete, nejspíš se jim to bude líbit (a nejen kvůli postupující amerikanizaci našich Vánoc), i když riskujete, že vaše ratolesti začnou žebrat o takové megadárečky jako viděly v Grinchovi:) Ještě bych se pozastavil nad dabingem vypravěče – nic proti panu Svěrákovi, ale jsem jediný komu připadalo, že jeho hlas je do příběhu akusticky zasazený naprosto divně?? (Gemini) 3*

Jim Carrey se snaží jak může a postava Grinche s ním roste, ale film jako takový nedává takový prostor jak by bylo příhodno. Průměrná komedie pro děti o "tom, který jim chce zkazit vánoce protože je nesnáší". Možná se na první shlédnutí pobavíte, ale pravděpodobně na film zapomenete hned po titulcích. (Djkoma) 3*

Nebýt Jima Carreye, tak tu Ron Howard spláče nad výdělkem. Nebýt Jima, nebyl by Grinch tak zábavný, jakým ve skutečnosti je. Zábavný je ale akorát tak na tři hvězdičky, protože Kdovíci tu byli tak strašně protivní, že jsem Grinchovi spíš přál, aby ho duch Vánoc nepřesvědčil o dobru a veselí...což si trošku protiřečí u podobně laděného filmu. (Malarkey) 3*

VELKÁ RECENZE
Vánoční pohádka Grinch (2000) je v tuto roční dobu ještě poměrně neaktuální. Jim Carrey v převleku chlupatého, zeleného, sádelnatého a nesnášeného žoku lidského masa však ukazuje, že Vánoce nejsou jenom o dárcích, a je dobré si to uvědomit, dokud je čas.
Grinch je odstrčený „Kdovík“, který žil v „Kdosicích“, ale protože se mu ostatní smáli a on to snášel špatně, odstěhoval se. Žije sám na kopci za městem, tam, kam přímo z odpadkového koše cestuje potrubím haraburdí všeho druhu. Grinch si na druhou stranu nemůže stěžovat, dostává spousty nahnilého jídla úplně grátis. Může se svým psem vegetit v jeskyni a celé dny se nezávazně bavit tím, jak všechny nenávidí.
Tyto Vánoce jsou však něčím jiné. Malá holčička Cindy řeší jeden problém. Zdá se jí, jako by byly Vánoce jenom o dárcích. Celé město nakupuje ve velkém, utrácí, předhání se ve výzdobě, obchody praskají ve švech a Cindy je z toho smutno. Proč zrovna takhle? Proč spolu všichni jenom prostě nezpívají koledy a netancují?
Místní starosta je každoroční „Smíchmajstr“. Právě uprostřed Cindina bádání si dělá přede všemi legraci z Grinche a jeho zatrpklé, ošklivé a zlé povahy. Když tu se Cindy staví před ostatní a navrhuje, aby se Grinch stal letošním Smíchmajstrem… když jsou ty Vánoce. Plánování malé Cindy je dokonalé. Hned poté jde do Grinchova kutlochu s pozvánkou v ruce a nenechá se Grinchem za žádnou cenu vyděsit.
Grinch ve svém volném čase, a že ho nemá zrovna málo, přemýšlí jen o tom, co se děje za zdmi jeho skrýše. Jak je mu každý odporný, jak nesnáší příšerné zvyky Kdovíků… ale do komediální pohádky se hodí i tak, protože má své zvláštní libůstky. Umí se radovat z toho, jak se mu opět zmenšilo srdce, jak vyděsil malou holku, jak Kdovíkům pokazí Vánoce a budou nešťastní. Není to jenom nekňuba, co sedí utrápeně někde v koutě a užírá se. Vlastně to taky dělá, ale přitom vymýšlí skvělé plány, jak ostatním radost pokazit. Své úspěchy si umí patřičně užít a radovat se z nich.
Jeden z těch plánů přichází na řadu hned poté, co se mu jako úřadujícímu Smíchmajstrovi opět něco nepovede. Starosta si z něj opět udělá přede všemi legraci a Grinch za to podpálí vánoční stromek na náměstí. Aby toho nebylo málo, rozhodne se přes noc okrást všechny rodiny o dárečky… v převleku za Santa Clause.
Přemýšlivé Cindy i Grinchovi se však druhý den ráno ukazuje, že Vánoce nejsou bez dárků zdaleka zničené, dokud mají Kdovíci jeden druhého. Zvonivý zpěv Kdovíků doléhá až na Grinchův kopec a tomu nové zjištění zvětšuje srdce. Vypadá to jako epileptický záchvat, ale jakmile to končí, Grinch už dokáže plakat a radovat se ze štěstí druhých.
Z historie máme dochovánu celou řadu tradic, při kterých se obdarováváme a působíme dojmem dobrého mezilidského soužití. Mezi námi je také spousta jedinců, kteří mezilidské soužití a obdarovávání upřímně nenávidí. Pohádka o Grinchovi a malé Cindy říká, že i bez dárků a možná i tradic je něco jako radostné soužití Kdovíků možné. Nicméně dokud nedokážeme vyplnit onu mezeru, která po zmizení dárků nastane, neměli bychom se o to ani pokoušet.

O FILMU
Vánoce jsou, jak všichni víme, ten nejšťastnější a nejnádhernější svátek v roce. Čas oslav a čas her. Zazvoní zvonek, rozdávají se s láskou zabalené dárky, rodiny si užívají marnotratných oslav, prostě krásný svátek, kdy každý slaví a chová se láskyplně ke svým blízkým.
Tedy... skoro každý.
Vysoko na hoře Trumpeta (na sever od města) je jeden takový jeskynní skřet, zírající nemile na Kdovíky a Kdovinky z Kdosic, co oslavují Vánoce jako nikdo jiný. To on, s výrazem pohybujícím se od pokrčení obočím až po mračení se veliké, přes zlý škleb až po žárovku rozsvícenou nad hlavou, oznamující, že dostal hrůzný nápad... nádherně odporný. A on rozhodně není žádný neškodný uplakánek. Tohle je hanebný, zlotřilý, škodolibý, ničemný, slizký, ďábelský, šeredný, neposlušný, náladový, nelaskavý, sprostý, netolerantní, naprosto nepoučitelný, lží prorostlý a ne moc hezký Grinch! A tenhle Grinch už má dost těch nechutných dobráčků a dobrotivců.
Proč je Grinch takový... grinchovatý? Nikdo neví, dokonce ani jeho osamělý společník, nekonečně depresivní pes Max. Může to být proto, že jeho hlava není taková akorát, že jeho boty nejsou přesně na míru, nebo protože je jeho srdce tak malé. Ale ať je to cokoliv, jedno je jasné, Vánoce jsou tady a Grinch je chce ukrást!
Nadčasová klasická tvorba Dr. Seusse (pseudonym Theodora S. Geisela) těšila čtenáře mladé i velké od roku 1957, aby nakonec přišla na plátno s Jimem Carreyem jako Grinchem, v režii Rona Howarda, v produkci Briana Grazera od společností Imagine Entertainment a Universal Pictures.
Spolupráce Carreyho a Howarda nabízí jednoho z nejvšestranějších světových herců a režiséra, jehož šňůra finančních i uměleckých úspěchů může být překonána pouze několika jinými. Carrey a Howard se setkali i v roce 1996, aby vytvořili obrovský hit Lhář, Lhář (Liar, Liar), který vydělal přes 300 miliónů dolarů.
Speciální efekty (masky) stvořil držitel pěti Oscarů Rick Baker (Zamilovaný profesor 2), který navrhl celkový vzhled Grinche i obyvatel Kdosic. Mezi další členy týmu patří (někteří jsou s režisérem Howardem už desátým rokem) Don Peterman (Kokon), střihači Dan Hanley a Michael Hill (držitelé ceny Akademie za Apollo 13), návrhářka kostýmů Rita Ryack (EdTv, Kasino), zvukař David MacMillian (Oscar za Apollo 13), supervizor vizuálních efektů Kevin Mack (Oscar za Jak přicházejí sny) a výkonný producent a pomocný režisér Todd Hallowell, jehož spolupráce s Howardem se datuje do roku 1978 a Grand Theft Auto.
Grinch je znechucen Kdovíky i Kdovinkami a jejich naprostým nedostatkem kontroly nad oslavováním. Proto se převleče do kostýmu Santa Klause, aby navštívil Kdosice a přinesl jim svoji speciální vánoční nadílku. Během svého "náletu" se setká s malou Cindy , osamocenou mezi ostatními, kvůli svým "vánočním" pochybnostem. Myslí si, že všichni jsou zbláznění nakupováním a hlučnými přípravami, ale nepřemýšlí o skutečném smyslu Vánoc. Její otec, popletený poštmistr Lou (Bill Irwin), jí v tom moc vstříc nevyjde a maminka (Molly Shannon) je zcela pohlcena svým úkolem porazit Marthu May Kdovíkterou (Christine Baranski) v Kdosické soutěži o nejhezčí světelnou výzdobu.
Cindy se proto rozhodne vzít celou věc do vlastních rukou a snaží se o Grinchovi zjistit úplně všechno: kdo je, proč nemá rád Vánoce a proč je považován za tolik opovrženíhodného. Její nevinné otázky převrátí Kdosice vzhůru nohama, protože samotné vyslovení jeho jména je starostníkem - prvním mužem v Kdosicích (Jeffrey Tambor) - považováno za rouhavé, nevánoční chování.
Film Grinch byl téměř celý natáčen v lokacích Universal Studios - v jedenácti studiích, včetně studia 12 o rozloze 30 000 čtverečních stop! Vesnice byla vystavena na základě obecné představy (řízené Michaelem Corenblithem), jak by si spisovatel Geisel ono místo představoval. Celá vesnice je ve středověkém duchu, jako série zvláštních slaměných domečků. Na náměstí uprostřed trčí přes dvacet metrů vysoký vánoční stromek a okolo něj se tlačí všechny domky. Při pohledu shora by vám jistě neuniknul fakt, že cihly se ve spirále odtáčejí od vánočního stromku, nenápadně ukazující na pravý střed vesmíru místních obyvatel. Budovy byly navrženy tak, aby budily dojem dávné Kdosické historie, tak jako vesnice v Evropě odrážející století obývání. "To co jsem se NESNAŽIL vybudovat," říká Corenblith: "Byla nějaká kopie veselé vesnice Santa Klause, nastrčená na scéně." Proto je tu množství stylů, odkazujících na měnící se vkus Kdovíků. Celá scéna byla vyzdobena 8 000 ornamenty a více než sedmi kilometry elektrického drátu s 52 000 vánočních světýlek.
Ve většině knih Dr. Seusse je znát jeho slabost pro geniálního Španělského architekta Antonia Gaudiho, ale i pro Marokánskou a Islámskou architekturu. Městská radnice je v neoklasickém antickém stylu se zvířaty podle Seusse, hlídajícími vchod (odkaz na newyorskou Veřejnou Knihovnu). Místní obchodní dům obsahuje tvary starých pařížských krámků ve stylu secese, potraviny mají arabský vzhled a pošta je čistokrevný Gaudí. Vzhled Grinchovy jeskyně ponejvíce připomíná Karlovarské jeskyně v Novém Mexiku. Zajímavostí je, že exteriéry Kdovíkovských domů jsou umístěny mezi domem z Psycha a laboratoří z Jurského parku.

Ocenění:
Academy Awards
2001 - Makeup
2001 - Výprava (nominace)
2001 - Kostýmy (nominace)

Golden Globes
2001 - Jim Carrey (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

BAFTA
2001 - Masky

Razzies
2000 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)
2000 - Jeffrey Price, Peter S. Seaman (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Boris Rösner – Jim Carrey (Grinch), Martina Holomčíková – Taylor Momsen (Cindy Kdovínová), Jiří Plachý – Jeffrey Tambor (Starostník), Miriam Chytilová – Christine Baranski (Marta Kdovíjaká), Luděk Čtvrtlík – Bill Irwin (Ludva Kdovín), Sylva Sequensová – Molly Shannon (Blažena Kdovínová), Zdeněk Svěrák – Anthony Hopkins (vypravěč), Jan Kalous - T. J. Thyne (Stu Kdovín), Jan Dolanský - Jeremy Howard (Drew Kdovín), Dalimil Klapka - Rance Howard (správce času), Marek Libert - Clint Howard (Kdobris), Jaroslava Obermaierová - Rachel Winfree (Růža), René Slováčková, Andrea Elsnerová, Martin Zahálka, Radka Stupková, Jaroslav Kaňkovský, Oldřich Kříž a další
Christmas, Why Can't I Find You? - Zpívá: Martina Holomčíková
You're a Mean One, Mr. Grinch - Zpívá: Boris Rösner
Welcome Christmas - Zpívá: Martina Holomčíková, Boris Rösner a Pěvecký sbor pod vedením Aleny Rychetské
Christmas in Whoville - Zpívá: Pěvecký sbor pod vedením Aleny Rychetské
How I Love Who-liday Shopping - Zpívá: Pěvecký sbor pod vedením Aleny Rychetské
Who-bilation - Zpívá: Pěvecký sbor pod vedením Aleny Rychetské
Come, Come All Ye Whos - Zpívá: Pěvecký sbor pod vedením Aleny Rychetské
Happy Who-lidays - Zpívá: Pěvecký sbor pod vedením Aleny Rychetské
Překlad: Petr Putna
Hudební režie: Zoltán Liška
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Martin Jílek
Výsledný mix: Twickenham Film Studios, Londýn
Režie českého znění: Alice Hurychová
Vyrobila: LS Production dabing 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.12.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 17.11.2000 Universal Pictures US
Premiéra Německo: 23.11.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.11.2001 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.11.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 2 929 104
Tržby celkem - $ 345 141 403
Návštěvnost v ČR 40 942
Náklady (Rozpočet) - $ 123 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra Rona Howarda
• Stylové dekorace
• Škola Kdovíků
• Masky a kostýmy
• Vizuální efekty
• Videoklip: Faith Hill "Where are you Christmas?"
• Vynechané scény
• Nepovedené záběry
• Ze zákulisí natáčení

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 1.85:1
česky DTS Digital Surround 5.1 / anglicky DTS-HD Master Audio 5.1 / maďarsky DTS Digital Surround 5.1 / polský komentář DTS Digital Surround 5.1 / portugalsky (Brazílie) DTS Digital Surround 5.1 / rusky DTS Digital Surround 5.1 / thajsky DTS Digital Surround 5.1 / turecky DTS Digital Surround 5.1
české, anglické pro neslyšící, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, indonéské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, polské, portugalské (Brazílie), rumunské, ruské, řecké, slovinské, thajské, turecké, ukrajinské
 
Tvůrci a herci
Ron Howard (Režie), Brian Grazer (Produkce), Ron Howard (Produkce), James Horner (Hudba), Donald Peterman (Kamera), Daniel P. Hanley (Střih), Mike Hill (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Michael Corenblith (Scénografie), Rita Ryack (Kostýmy), Peter S. Seaman (Scénář), Jeffrey Price (Scénář), Dr. Seuss (kniha) (Předloha), Jim Carrey (Herec), Taylor Momsen (Herec), Jeffrey Tambor (Herec), Christine Baranski (Herec), Bill Irwin (Herec), Molly Shannon (Herec), Josh Ryan Evans (Herec), Clint Howard (Herec), Mindy Sterling (Herec), Jim Meskimen (Herec), Landry Allbright (Herec), Michaela Gallo (Herec), Steve Kehela (Herec), Jeremy Howard (Herec), T.J. Thyne (Herec), Gavin Grazer (Herec), Q'Orianka Kilcher (Herec), Ron Howard (Herec), Tommy Karlsen (Herec), Frank Welker (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Bryce Dallas Howard (Herec), Deep Roy (Herec), Verne Troyer (Herec), David Costabile (Herec), Rick Baker (Herec), Bonnie Morgan (Herec), Rachel Winfree (Herec), Rance Howard (Herec), Caroline Williams (Herec)
 
2000/104/USA/Německo/Rodinný, Fantasy, Komedie, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Během natáčení musel být make-up Jimu Carreymu nanesen 100krát.
- Jim Carrey v roce 2014 v The Graham Norton Show (od r. 2007) uvedl: "Nosit ten make-up bylo jako být každý den pohřben zaživa."
- Grinch měl být černo-bílý. Na původních ilustracích v knize "How the Grinch stole Christmas" od Dr. Seusse je totiž černobílý s prvky rudé. Filmaři uvažovali, že barvy zachovají, ale pak usoudili, že by na filmovém plátně taková kombinace nemusela fungovat. Nakonec je tedy Grinch zelený, podle ohavné barvy aut, která se tehdy půjčovala ve Washingtonu-Baltimore a animátor Chuck Jones ji nenáviděl. Pro skřeta, který nemá rád Vánoce, mu připadala akorát.
- Maskovanie Jima Carreyho na Grincha trvalo každý deň nakrúcania až 3 hodiny. Aby to Jim vydržal, bol nútený sa naučiť od špeciálnych vojenských jednotiek techniky na zvládanie stresu.
- Grinchův oblek je vyroben z chlupů yaka obarvených na zeleno.
- Ron Howard se ve filmu objeví jako muž na náměstí.
- Jim Carrey většinu času nosil žluté kontaktní čočky. Časem to pro něj ale začalo být tak nesnesitelné, že mu oči musely být dobarveny dodatečně v postprodukci.
- Anthony Hopkins namluvil svou roli během jediného dne.
- Pro potřeby filmu bylo vyrobeno 443 kusů oblečení.
- V jednu chvíli bylo na place až 45 maskérů.
- Pro roli Grinche byla zvažována jména jako Eddie Murphy nebo Jack Nicholson.
- Na post režiséra byl zvažován Tim Burton.
 
Odkazy