Enola Holmesová / Enola Holmes (2020/123/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní) 60%

04.11.2022 04:03
JEDNOU VĚTOU
„Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku."
 
OBSAH
Enola (Millie Bobby Brown) žije se svojí matkou v panství rodiny Holmesových sama. Její starší bratři Mycroft (Sam Claflin) a Sherlock (Henry Cavill) domov už dávno opustili a žijí svůj vlastní život. V den jejích 16. narozenin ovšem jejich matka bez jediného slova uprostřed noci a beze stopy zmizí. Záhada jejího zmizení tak přivede dohromady celou rodinu. Každý má ovšem poněkud jiné plány...   

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Odkud se vlastně vzala ta Enola? Skoro mi přijde, jako kdyby to byla zbraň současných feministek a odpověď na to, že každý Sherlock má svojí Enolu. Krásně na to reaguje jedna epizoda Červeného trpaslíka která udělala z Williama Shakespeara Wilmu Shakespearovou. A to už je vtip starší snad více jak dvacet let. Navíc škoda, kdyby tady ten film byl aspoň sranda. Není. Millie je určitě skvělá, hodně si tu roli užívá. Ještě aby ne, když si ji ve svých šestnácti letech zafinancovala coby snad nejmladší producentka Hollywoodu současnosti. To sarkastické mluvení do kamery si ale mohla přeci jen odpustit. Po shlédnutí filmu jsem ale nedokázal přijít na to, o čem film vlastně vůbec byl. Takže ve výsledku očekávání nepokořeno a Netflix si u mě dělá další zářez na pažbě zklamání. (Malarkey) 2*

Millie je tu fakt skvělá, bez ironie. Její bezprostřední herecký výkon a k tomu příjemně utlumený, šarmantní Henry Cavill coby Sherlock spolu s netflixácky nezvykle drahou výpravou jsou jedinými klady téhle podívané. Jinak ale tuto chtěně uvědomělou, do ksichtu řvoucí politicky korektní báchorku nebrat. A to nemám vůbec nic proti ženskému hnutí za rovnoprávnost, rozhodně ne, ale tady to je až příliš „vymknuté z kloubů“, a kdykoliv se v 19.století ženy perou jako muži, nebo se chtějí prát jako muži, přijde mi to dost pitomé a odtržené od reality, jaká tehdy byla. Ve výsledku je to jen takový – dnes tak módní – politický statement dnešních hollywoodských studií. (Lima) 2*

Neskutečně opatrný film, který se tak moc bojí, aby se mladší diváci náhodou neztratili, že vysvětluje úplně všechno do kamery. Doslova. Je to víc monolog hlavní hrdinky směrem k publiku než skutečný film, což je dost možná věrným odrazem knižní předlohy, ale ve filmovém zpracování to působí jako neschopnost vyprávět obrazem. Millie Bobby Brown do té role dává všechno, ale ta role nedává všechno Millie. Ještě víc to platí u Cavilla, který nemá vůbec žádnou možnost, jak si postavu Holmese přivlastnit, nebo v ní alespoň vyniknout. Hezky to vypadá, o tom žádná, tempo film docela má, ale chybí tomu (vzhledem k látce) potřebná rafinovanost (ať už dějová nebo vypravěčská) a aby to bylo jedno, musela by být režie podstatně nápaditější. Ok pilot seriálu, jako dvě hodiny dlouhý celovečerák - ač má stejné ambice - těžký průměr. 50% (Tom Hardy) 2*

VELKÁ RECENZE
Po Downeym a Cumberbatchovi je tu Millie Bobby Brown. Ta se představuje jako Enola, mladší sestra Sherlocka a Mycrofta Holmese. Jedná se o originálně vytvořenou novou postavu, která v původních Sherlockovských příbězích nevystupuje a ani neexistuje. Celý příběh se totiž inspiruje stejnojmennou knižní sérií Nancy Springer, která si vlastně vytvořila takový fanfiction ze světa Sherlocka Holmese. Vlastně jde o něco podobného, jako jsou nové knihy o Herculu Poirotovi z pera Sophie Hannah, nebo, když to přeženeme, například trilogie Padesát odstínu inspirovaná Stmíváním.
A i když Enola v Sherlockovském univerzu poměrně funguje, tak nutnost její přítomnosti je poněkud pochybná. Člověk si říká, zda je taková postava vůbec potřeba, Sherlock Holmes má přeci jen obrovské množství charakterů a zápletek, které mají mnohem větší potenciál, Enola se vedle toho zdá spíše jako splnění něčího dívčího teenagerovského snu.
Což trochu vyplývá i z celého příběhu, který je v určitých momentech příliš idealistický a dětsky naivní (například v tom, jak fyzicky zdatná je hlavní hrdinka). Celá zápletka pak odstartuje tím, že jednoho dne záhadně zmizí matka Holmesová. A jelikož její slavní bratři jí nejsou příliš nápomocní, rozhodne se Enola vzít věci do vlastních rukou. Na své cestě potkává nové komplice a dostává se jí pod ruku ještě jedna záhada.
 Zdroj: https://www.cervenykoberec.cz/134224/recenze-enola-holmes-nabizi-silne-obsazeni-avsak-trochu-chaoticky-a-bezpredmetny-pribeh/
Příběh, i když po většinu času dost zajímavý, však chaoticky a těkavě skáče z jedné myšlenky do druhé, což kazí jeho celkový dojem. Nehledě pak na to, že centrální zápletku (tedy tu se zmizelou matku), se, ve zhruba druhé třetině, rozhodne zahodit stranou a věnuje se náhle jinému problému. Ono by to zas až tak nevadilo a působilo to vlastně jako poměrně dobré odvrácení očekávání, ale celkové rozhřešení záhady a finále je bohužel takové nijaké a plytké. Nepomáhá tomu pak ani neustálá narace titulní protagonistky, která má být sympatická svým odbouráváním tzv. čtvrté stěny, se po nějaké době stane trochu iritující.
S tím souvisí i herecké obsazení. V titulní roli se objevuje Millie Bobby Brown (Stranger Things), která podává solidní výkon, avšak chvílemi se až příliš snaží. Vlivem toho je její přednes trochu přehnaný a nepomáhá mu ani nepovedená a překarikovaná snaha o viktoriánský anglický přízvuk. Naopak velmi příjemný dojem za sebou zanechává Henry Cavill (Zaklínač, Muž z oceli) coby Sherlock Holmes. Cavill představuje opět o něco odlišnější verzi slavného detektiva z 221B Baker Street. Dobrou oporu mu pak je i Sam Claflin (S láskou, Rosie, Než jsem tě poznala) jako Mycroft Holmes. Ten je velice výrazný a odvádí dobrou práci.
Za vyzdvihnutí pak určitě stojí i zvuková stránka filmu, která se velmi povedla. Tvůrci používají hravé přechody ze scény do scény, jako když například plynule prolnou křik jedné z osob do pískotu vlaku. Navíc zaujme i samotný hudební doprovod, který dotváří atmosféru a hraje si s jejím vyzněním. Za tímto soundtrackem stojí Daniel Pemberton, který pracoval například na oscarovém animáku Spider-Man: Paralelní světy. Za zmínku stojí například utlumený tikot při jedné napjaté přestřelce ke konci snímku, který jí dodává tu správnou tenzi. A nejen to, Pembertonovy skladby též povedeně navozují prostředí viktoriánské Anglie a vyzdvihují scény, ve kterých zaznívají.
Viktoriánská éra je pak také skvěle zdůrazněna veškerými rekvizitami, kostýmy, make-upem i lokacemi, na kterých se odehrává. Tvůrci si dali záležet na nejmenších detailech, z čehož je vidět, že z toho hlediska do snímku vložili opravdu vše. Je zkrátka znát, že šlo o velkoprodukční projekt Netflixu, a to se odrazilo na výsledku.
Enola Holmes je kvalitní podívaná, o tom není pochybu. Od kvalitního hereckého ansámblu, přes povedený soundtrack až po propracovanou výpravu, tvůrci, v čele s režisérem Harry Bradbeerem, zkrátka neponechali nic náhodě. Kde však snímek pokulhává, je příběh. Ten sice zaujme a nabídne poutavou detektivní zápletku. Ta je však ke své škodě příliš rozvlečená a poněkud chaoticky vyřešená. I přes to však Enola Holmes nabídne příjemnou zábavu a divák se u ní nebude nudit.

DABING
V českém znění: Anežka Saicová - Millie Bobby Brown (Enola Holmesová), David Štěpán - Louis Partridge (Tewkesbury), Vojtěch Dyk - Henry Cavill (Sherlock Holmes), Petr Lněnička - Sam Claflin (Mycroft Holmes), Hana Ševčíková - Helena Bonham Carter (Eudoria Holmesová), Irena Hrubá - Claire Rushbrook (paní Laneová), Jaroslava Brousková - Fiona Shaw (slečna Harrisonová), Adéla Kubačáková - Hattie Morahan (lady Tewkesburyová), Ladislav Cigánek - David Bamber (sir Whimbrel), Dana Syslová - Frances de la Tour (Babička), Marek Holý - Burn Gorman (Linthorn), Petra Tišnovská - Ellie Haddington (slečna Gregoryová), Zuzana Ďurdinová - Susan Wokoma (Edith), Ludvík Král - Adeel Akhtar (Lestrade), Denisa Škodová - Sofia Stavrinou (malá Enola Holmesová), Jakub Saic - David Kirkbride (agitátor), Michaela Dinhová - Gaby French (švadlena), Robin Pařík - Connor Catchpole (zahradník), Radek Škvor - Anthony Aje (prodavač novin u sněmovny Lordů), Kristýna Škodová, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Pavlína Kročová
Překlad: Barbora Vrbová
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk: Filip Mošner, Roman Čadek
Výsledný mix: Filip Mošner
Dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobilo studio LS Productions - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.9.2020 Netflix
Premiéra USA: 23.9.2020 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
Premiéra na VOD: 23.9.2020 Netflix
 
FILMY V SÉRII
Enola Holmesová gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/015/
USA, Drama / Krimi, 2020
Režie: Harry Bradbeer, Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill

Enola Holmesová 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/040/
USA, Drama / Krimi, 2022
Režie: Harry Bradbeer, Hrají: Millie Bobby Brown, Henry Cavill
 
Tvůrci a herci
Harry Bradbeer (Režie), Millie Bobby Brown (Producent), Paige Brown (Producent), Alex Garcia (Producent), Ali Mendes (Produkce), Mary Parent (Producent), Daniel Pemberton (Hudba), Giles Nuttgens (Kamera), Adam Bosman (Střih), Jina Jay (Casting), Michael Carlin (Scénografie), Consolata Boyle (Kostýmy), Nina Hartstone (Zvuk), Eilam Hoffman (Zvuk), - (Masky), Jack Thorne (Scénář), Millie Bobby Brown (Hrají), Henry Cavill (Hrají), Sam Claflin (Hrají), Helena Bonham Carter (Hrají), Fiona Shaw (Hrají), Burn Gorman (Hrají), Frances de la Tour (Hrají), Adeel Akhtar (Hrají), Susan Wokoma (Hrají), Rebecca Hanssen (Hrají), Hattie Morahan (Hrají), David Bamber (Hrají), Claire Rushbrook (Hrají), Paul Copley (Hrají), Alex Kelly (Hrají), Connor Catchpole (Hrají), Sarah Flind (Hrají), Neil Bell (Hrají), Louis Partridge (Hrají)
 
2020/123/USA/Drama, Krimi, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Díky novinám můžeme zjistit, že se snímek odehrává v roce 1884.
- V knihách Arthura Conana Doyla, který postavu Sherlocka Holmese a jeho příběhy vytvořil, se neobjevuje žádná zmínka o jeho mladší sestře Enole.
- Hlavní herečka Millie Bobby Brown přiznala, že při natáčení filmu se musela znovu učit britský přízvuk, přestože je Britka. Důvodem je její předchozí pětileté natáčení seriálu Stranger Things (od r. 2016), kde mluví výhradně americkým přízvukem.
- Chvíli po vydání plakátu k filmu si fanoušci nemohli nevšimnout jedné významné chyby. V pravé části, vedle Big Benu, je zobrazena budova zvaná Portcullis House, která byla uvedena do provozu v roce 1992, přičemž film se odehrává v 19. století. Na přebalu k soundtracku filmu již tato budova byla tvůrci odstraněna. (Muffino)
- V pouhých 15 letech (v době natáčení) Millie Bobby Brown (Enola) film i sama produkovala spolu se svou starší sestrou, Paige Brown.
 
Odkazy