Epicentrum / Epicenter (2000/98/USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Katastrofický) 27% -Originál-

04.11.2022 04:03
JEDNOU VĚTOU
„Není pomoci, není úniku. Síly matky přírody propukly, ona ale musí dotáhnout svůj případ do konce!"

OBSAH
Policistka Amanda vyšetřuje obchodní machinace. Zatčení celé skupiny překazí nečekané zemětřesení a Amanda přiněm zachrání pouze jednoho zločince, ze kterého se tak stane korunní svědek proti šéfovi celé organizace. Svědek Nick se tak stal nebezpečným pro zločince, kteří mají kontakty i v policii, která jeho ochranu svěřila Amandě.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nic hroznýho jak nasvědčuje zdejší hodnocení. Ucházející béčko od devadesátkovýho producentskýho dua Pepin, Merhi. takovej béčkovej akčnák lehce říznutej katastrofickým filmem. A proč by ne po technický stránce to není nic co by nějakou super laciností bilo do očí a řekněme si na rovinu, že poctivý kaskadérský výkony a mechanický efekty v podobných starších béčkách vypadají o dost líp než například ty děsně levný digitální triky jaký dnes používá třeba Asylum nebo SyFy. No prostě to ušlo, nemám s tím větší problém.50% (Wacoslav1) 1*

Na odpad to není ani náhodou. Je to sice směska několika jiných filmů, ale děj je celkem v pohodě a akční scény dobře zmáknutý - automobilová otřískávačka na začátku je velice zdatně natočená a pozdější zemětřepání náhodou taky, i když triky jsou trochu staromódně naivní. Ale aspoň žádné trapné CGi! No a v neposlední řadě ta rumunka, co hraje rusku, má pěkný kozy i hezkou upravenou píču. Pro mě za dvě a klidně se na to někdy kouknu znova. Odpad tomu může dát jen někdo, kdo nikdy neviděl Kameňák. (Stejšn) 2*

Kvalitou to nejdřív vypadalo na osmdesátkovou projekci, ale to ani náhodou a celkově je film klasickým příkladem, jak se nemá točit akční film. Jelikož mě slušně rozchechtala akční "bojová" scéna ve vyhlídkové restauraci před zemětřesením, podle toho vypadá hodnocení. Pak se to sice trošku zlepšilo, ale v episcénách jsem jim nevěřila ani cihlu. Jedno je jisté, i kdyby Sly točil ještě v devadesáti, všem podobným veledílům, s klidem Itala nakope prdel. (Roman.Ticka) 2*

VELKÁ RECENZE
High-tech zloděj a rafinovaný podvodník Nick Constantine ukradl pro ruskou mafii v přísně střežené laboratoři čip obsahující kompletní dokumentaci k přísně tajné vojenské technologii. FBI však o krádeži ví a vyšle speciální agentku Amandu Foster, která je nejen velmi schopná, ale také krásná, aby Nickovu transakci s mafiány monitorovala a řídila zatčení celé skupiny. Zatčení však nejde hladce podle plánu a změní se v dlouhou přestřelku a automobilovou honičku, jejímž výsledkem je jen částečný úspěch, když se Amandě podaří zatknout Nicka.
Jejím úkolem je nyní Nicka dopravit do federálního vězení v Los Angeles a když se lupič rozhodne výměnou za svobodu proti mafii svědčit, také ho chránit před pokusy mafie nepohodlného svědka umlčet. Ačkoli stojí každý z nich na opačné straně zákona, jsou k sobě přitahováni nečekanou silou. Vzájemné okouzlení však není jedinou věcí, která situaci nečekaně komplikuje.
Během noci je totiž město Los Angeles zasaženo masivním zemětřesením a Amanda a Nick se musí spojit, aby se společnými silami dokázali dostat zpustošenými ulicemi města a současně unikli nejen naštvané mafii, která chce ukradený čip, nemilosrdným vrahům najatým na jejich likvidaci, ale také zkorumpovanými policisty, kteří pracují pro mafii a jsou odhodláni udělat cokoli, aby pravda nevyšla najevo. Navíc mafie unesla Amandinu dceru, aby agentku donutila vydat nepohodlného svědka do jejích rukou. Amanda je odhodlána dceru zachránit za každou a cenu a Nick, který zdá se, ve skutečnosti není zase tak špatný chlapík, se rozhodne jí v jejím riskantním pokusu o záchranu dcery pomoci.
Všechno bouchá, lítá vzduchem, přijde zemětřesení jaké nikdo nepamatuje,padají mrakodrapy, umírají lidé a jiní se zachraňují. Hrdinové bojují,padouši se je snaží všemožně zabít. A tak se se střílí a střílí. Nejlepší scéna, kdy uprostřed rozpadající se budovy se neustále probíhá přestřelka mezi padouchy a hrdiny je fakt zábavná. Také musí bouchat automobily a helikoptéry,aby to mělo grády. Do toho lehce milostný příběh o ničem, jako vždy. Člověk má dojem, že se režisér z těch výbuchů a stříleček asi pomátl. Pokud budete čekat jako já po celý film, zda se vím to nezdá a není to jen sen či hloupý žert, můžete vydržet do konce.

DABING
V českém znění: Zora Bösserlová - Traci Lords (agentka Amanda Foster), Jiří Balcárek - Gary Daniels (Nick Constantine), Zdeněk Junák - Jeff Fahey (agent FBI Moore), Jana Musilová - Daniela Nane (Tanya Semenov), Ilja Kreslík - Constantin Cotimanis (Dimitrij), Kateřina Horáčková - Katie Stuart (Robyn Foster), Pavel Vacek - Andrew Francis (Brad), Jiří Tomek - Henry Beckman (Pat), Tomáš Sagher - Trevor White (Ivan Semenov), Aleš Jarý - Barry W. Levy (Stephen), Josef Jurásek - Mark Holden (Grant), Karel Mišurec - Colin Lawrence (řidič), Jan Grygar - Hiro Kanagawa (agent Ted + Titulky), Přemysl Přichystal - Michael Rogers (agent Willie), Petr Jančařík - Mark Gibbon (hlídač Stuart), Radka Přibyslavská a další
Zvuk: Michal Zatloukal
Produkce: Eva Stožická
Překlad: Martina Nikodýmová
Dialogy: Lubomíra Sonková
Režie: Bohumil Martinák
Vyrobilo: Studio Dimas v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.2.2002 (video premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.9.2010 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Richard Pepin (Režie), Andrei Boncea (Produkce), Michael Derbas (Produkce), Ion Ionescu (Produkce), Alex Wilkinson (Hudba), Richard Leiterman (Kamera), Howard Flaer (Střih), Paul G. Volk (Střih), Blair Law (Casting), Vladislav Fyodorov (Scénografie), Michele Lyle (Kostýmy), Iuliana Slotea (Kostýmy), Janina Sarbu Stefan (Kostýmy), Jeremy Grody (Zvuk), Elissa B. Frittaion (Masky), Gregg McBride (Scénář), Traci Lords (Herec), Gary Daniels (Herec), Jeff Fahey (Herec), Daniela Nane (Herec), Katie Stuart (Herec), Constantin Draganescu (Herec), Constantin Cotimanis (Herec), Ovidiu Niculescu (Herec), Rob Lee (Herec), Andrew Francis (Herec), Henry Beckman (Herec), Claudiu Istodor (Herec), Mihai Niculescu (Herec), Bogdan Voda (Herec), Cristian Iacob (Herec), Gabriel Andronache (Herec), Hiro Kanagawa (Herec), Colin Lawrence (Herec), Michael Rogers (Herec), Mark Gibbon (Herec)
 
2000/98/USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Katastrofický
 
Zajímavost k filmu
- Některé záběry zemětřesení a jejich následků pochází z filmu Big One: The Great Los Angeles Earthquake (1990).
 
Odkazy
-