Četník ze Saint Tropez / Gendarme de St. Tropez, Le (1964/95/Francie, Itálie/Komedie, Krimi) 86% -Originál DVD-

31.10.2022 20:44
JEDNOU VĚTOU
„Takového strážce zákona by potřebovalo každé město! Louis de Funes vždy ve střehu!“

OBSAH
Nezapomenutelný Louis De Funes v nezapomenutelné četnické sérii. Energický, ale poněkud chaotický strážce zákona přichází ze zapomenuté vesnice v horách přímo na francouzskou Riviéru, aby tu zjednal pořádek! Bláznivin legendárního četníka Cruchota si můžete užít i ve volných pokračováních Četník v New Yorku, Četník se žení, Četník ve výslužbě, Četník a mimozemšťané a Četník a četnice.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příjemná komedie, u níž se nelze nesmát nahlas. Nové zhlédnutí po letech mě potěšilo, ten film v podstatě nestárne a i po letech sálá bezstarostnou letní atmosférou francouzské Riviéry. Prostinký příběh je zpracován divácky vděčným způsobem a Louis de Funes byl vážně skvělý komik. Jeho herecká kreace je tak bez debat hlavní devizou tohoto notoricky známého snímku, který dost možná znají všichni v podstatě nazpaměť, mě nevyjímaje. Osobně mě tak jen může mrzet, že se mi nikdy nepodařilo vidět tento film v původním znění - ten kult kolem Filipovského dabingu mi je protivný, dabing z duše nesnáším, šmahem bych ho zakázal a zde ho nuceně trpím. Vzato kolem a kolem, na plný počet to určitě není, ale 4 hvězdy jsou myslím zcela oprávněné. (Vančura) 4*

V 70. letech patřily "četnické" komedie k tomu nejlepšímu, co se u nás promítalo. Dneska už je jejich humor trochu vybledlý a ohraný, ale přesto ještě dokážou pobavit další diváky z mladších generací. Já se u nich spíše jen shovívavě usmívám, i když se přiznám, že dabing F.Filipovského je stále nakažlivý. (Radyo) 3*

Nejživější, energií nejnabytější a nejnebezpečnější Louis De Funes, jakého znám. Prvních, řekněme pět, zhlédnutí nám nezbývá, než se popadat za břicha,a poté, když už známe všechny geniální scénky nazpaměť, musíme stále více obdivovat skutečně smrtící výkon, jakého se tady menší, podsaditý, četníček s vysokým čelem dopustil. Jako by toho nebylo málo, je osazenstvo místní četnické stanice složeno naprosto nepřekonatelně, kdy Funemu zdatně sekundují Michel Galabru a Jean Lefebvre, kteří všichni dohromady umí zatočit se všemi neplechy páchajícími neřády, nudisty a ostatními zločinci tak, jak si zasluhují. Snad jen ta představa "plážového" života francouzské nové mládeže časem trochu vyčpěla. (Pohrobek) 4*

VELKÁ RECENZE
Strážmistr Ludovic Cruchot [Kryšo] slouží v malé horské vesničce v Alpách. Do práce je zapálený a rád by byl převelen. Jednoho dne se jeho přání opravdu vyplňuje a je převelen do turistického letoviska Saint-Tropez. Spolu s ním přijede i jeho dcera Nicole. Již cestou na strážnici rozdá mnoho pokut a jeho nadřízený rotmistr Gerber [Žerber] z toho není zrovna nadšený, mj. proto, že dal pokutu i starostovi města. Z Cruchota nemají radost ani jeho podřízení, na které je jako pes. Rozruch udělá i Cruchotova dcera Nicole, když místní mládeži napovídá, že její otec je pan Ferguson, bohatý majitel jachty. Nicole se účastní radovánek místní mládeže. Při návratu z jedné akce spolu s kamarádem si vypůjčí Fergusonovo auto zaparkované u jachty, ale při vyjížďce zapadnou do příkopu. Nicole požádá o pomoc svého otce. Vše se zamotává, když v autě objeví ukradený obraz a je pozvaný rodiči přítele Nicole na jejich párty a musí se vydávat za Fergusona a akce se zároveň účastní jeho nadřízený. Cruchota při návratu auta zadrží Fergusonovi lidé, ale mládež s Nicole jej zachraňují a zloději končí za mřížemi.
Jedinečný Louis De Funes v nezapomenutelné četnické sérii. Energický, ale poněkud chaotický strážce zákona přichází ze zapomenuté vesnice v horách přímo na francouzskou Riviéru, aby tu zjednal pořádek! Tady řeší nejen policejní případy, ale potýká se i se svou dcerou, která se snaží udělat dojem na své nové přátele. Namluví jim, že její otec je milionář s jachtou v přístavu. Příběh se zamotá, když se zjistí, že původní majitelé jachty nejsou ti, za které se vydávají.
Četník ze Saint Tropez (ve francouzském originále Le Gendarme de Saint-Tropez) je francouzsko-italská filmová komedie režiséra Jeana Giraulta z roku 1964. Jedná se o první díl ze série filmů o francouzských četnících v hlavní roli s Louisem de Funesem.

O FILMU
Když Richard Balducci pracoval na scénáři o Saint-Tropez a prozkoumával tuto oblast, byl mu z kabrioletu ukraden fotoaparát, když se kochal výhledem na Grimaud. Jde si stěžovat na malou četnickou stanici v Saint-Tropez, Place Blanqui 2, ale četník je překvapen, že to někdo udělal v době oběda. Četník mu bezelstně vysvětlí, že zloděje zná, ale že ho četníci před několika dny přehlédli a že teď nemohou nic dělat. Richard Balducci se rozčílí a slíbí mírnému četníkovi, že takovou bezohlednou brigádu proslaví. Jelikož byl tiskovým mluvčím filmů Jeana Giraulta Pouic-Pouic a Faites sauter la banque! s Louisem de Funesem v hlavní roli, svěřuje se mu se svým neštěstím a ten považuje nápad na film o četnické stanici v Saint-Tropez za vynikající. Balducci napsal první synopsi, která již obsahovala hon na nudisty, krádež Rembrandta a „faunu“ přístavu. De Funes si rychle představí protiklad mezi velmi „služebně orientovaným“, atrabilním a úslužným poddůstojníkem a důstojníkem, který se chová mnohem elegantněji. Aktér přidává rozhodující detail: ten druhý bude nadřazen tomu prvnímu.
Zpočátku se Giraultovi nepodařilo přesvědčit producenty, kteří se zdráhali z opačných důvodů: Bourvil, který byl četníkem ve filmu Le Roi Pandore (1949), byl neúspěšný, Jean Richard, hrdina filmu Le Gendarme de Champignol (1959), byl úspěch, který se podle nich pravděpodobně nebude opakovat. Navíc se domnívali, že Louis de Funes není pro banku přijatelný, a požádali Giraulta, aby nabídl hlavní roli Darrymu Cowlovi nebo Francisi Blanchovi, kteří nabídku odmítli. Girault nakonec požadoval hlavní roli pro svého přítele Louise a získal ji od Gérarda Beytouta a jeho společníka Reného Pigneresa, šéfa společnosti Société Nouvelle de Cinématographie (SNC), kteří souhlasili s produkcí filmu, ale za malý rozpočet.
Film definitivně odstartoval kariéru hlavního herce Louise de Funese. Zpočátku měl praporčíka Gerbera hrát Pierre Mondy. Mondy byl zaneprázdněn divadelní hrou a film nestihl natočit. Nahradil ho Michel Galabru. Ten rád vypráví anekdotu o šprtech: když byl v roce 1963 se svou ženou na dovolené v hotelu de la Ponche v Saint-Tropez, zaslechl z balkonu svého pokoje rozhovor na terase mezi producenty filmu, kteří chtěli v castingu s de Funesem jen šprty, aby jim v tomto nízkorozpočtovém filmu příliš nezaplatili. V Paříži se Galabru dozvěděl, že se s ním počítá na casting. Souhlasil s natočením tohoto „potravinového“ filmu za honorář 6000 franků (asi 8635 eur v roce 2020), zatímco Louis de Funes dostal desetkrát více.
Vedle Louise de Funese hráli herci, kteří se již osvědčili: Guy Grosso, Michel Modo, Jean Lefebvre a Christian Marin, kteří hráli již v Pouic-Pouic.
Natáčení začalo 5. června 1964 v Saint-Tropez. Interiérové záběry četnictva byly pořízeny v ateliérech Victorine v Nice, ale většina filmu byla natočena v exteriérech, protože Jean Girault následoval trend nastolený režiséry nové vlny.
Úvodní černobílá sekvence, kdy je Cruchot prostým četníkem, je natočena v obci Belvédere v Alpes-Maritimes.

DABING
V českém znění: František Filipovský - Louis de Funes (strážmistr Cruchot), Alena Procházková - Genevieve Grad (Nicole Cruchotová), Soběslav Sejk - Michel Galabru (velitel Gerber), Karel Houska - Claude Piéplu (Boisselier), Dalimil Klapka - Christian Marin (Merlot), Luděk Kopřiva - Jean Lefebvre (Fougasse), Vlastimil Hašek - Guy Grosso (Tricard), Jiří Vala - Michel Modo (Berlicot), Eduard Dubský - Giuseppe Porelli (Harper, šéf gangsterů), Karolina Slunéčková - Nicole Vervil (paní Gerberová), Vladimír Hrubý - Jean Droze (Lucas), Jana Drbohlavová - France Rumily (sestra Klotilda)[/obsazeni], Stanislav Fišer - Daniel Cauchy (Richard Chadwick), Viktor Preiss - Franck Vilcour (Kryštof Boisselier), František Němec - Patrice Laffont (Jean-Luc), Jan Bartoš - Gabriele Tinti (řidič gangsterů), Marie Marešová - Maria Pacôme (Madam Leroyová), Otto Šimánek (kněz), Ladislav Krečmer - Jean Panisse (majitel bistra), Božena Böhmová (prodavačka ryb), Jan Pohan - Maurice Jacquin Jr. (Harperův komplic), Milan Mach - Raoul Saint-Yves (Bishop), Oldřich Janovský (naštvaný řidič č.2), Ferdinand Krůta (pytlák - na začátku filmu), Ivana Vondrovicová - Sylvie Bréal (Jessica), Jiří Smutný - Henri Arius (rybář), Jaroslav Satoranský - Jean-Pierre Bertrand (Eddie), Josef Svátek - Fernand Sardou (rolník s traktorem), Ladislav Vičar - Jean Girault* (obchodník s oděvy), Jarmila Krulišová - Madeleine Delavaivre (Boisselierová), Nina Waszmuthová - Martine de Breteuil (vévodkyně d'Armantiere), Hynek Němec (pošťák), Josef Šulc (nudista), a další.
Zvuk: Hanuš Silvera
Střih: Josef Barták
České dialogy: Eva Bezděková
Režie českého znění: Věra Barešová
Vyrobilo: Studio pro úpravu zahraničních filmů, 1967

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 9.9.1964 SND
                            1.8.2018 Unzéro Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.10.2009 DVD Hit
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - FRF 7 809 517

FILMY V SÉRII
Četník ze Saint Tropez (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/008-original-dvd/
Komedie / Krimi, Francie / Itálie, 1964
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Genevieve Grad

Četník v New Yorku (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1965
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru

Četník se žení (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1968
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Claude Gensac

Četník ve výslužbě (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/007-original-dvd/
Komedie, Francie / Itálie, 1970
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Jean Lefebvre

Četník a mimozemšťané (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004-original-dvd/
Komedie / Sci-Fi, Francie, 1979
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru

Četník a četnice (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd/
Komedie / Krimi, Francie, 1982
Režie: Jean Girault, Hrají: Louis de Funes, Michel Galabru
 
Tvůrci a herci
Jean Girault (Režie), Gérard Beytout (Produkce), René Pignieres (Produkce), Raymond Lefevre (Hudba), Marc Fossard (Kamera), Marc Fossard (Střih), Jean Feyte (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Bernard Bourgoin (Zvuk), Jacques Gallois (Zvuk), Anatole Paris (Masky), Jean Girault (Scénář), Louis de Funes (Herec), Genevieve Grad (Herec), Michel Galabru (Herec), Jean Lefebvre (Herec), France Rumilly (Herec), Daniel Cauchy (Herec), Christian Marin (Herec), Gabriele Tinti (Herec), Maria Pacôme (Herec), Nicole Vervil (Herec), Fernand Sardou (Herec), Guy Grosso (Herec), Michel Modo (Herec), Claude Piéplu (Herec), Jean Droze (Herec), Patrice Laffont (Herec), Giuseppe Porelli (Herec), Paul Bisciglia (Herec), Jean Panisse (Herec), André Badin (Herec), Martine de Breteuil (Herec), Sacha Briquet (Herec), Henri Arius (Herec), Pierre Barouh (Herec)
 
1964/95/Francie, Itálie/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Písničku z filmu Douliou Douliou Saint-Tropez skutečně zpívá Genevieve Grad, představitelka Nicole. Ve stejném roce ji přezpívala québecká zpěvačka Jenny Rock a v roce 2011 ji předělal francouzsko-švýcarský DJ Quentin Mosimann.
- Když Louis de Funes slyšel hlas svého českého dabéra Františka Filipovského, prohlásil, že by takový hlas chtěl mít.
- Filmovanie prebiehalo v juhofrancúzskom mestečku Saint Tropez. Scény zo žandárskej stanice sa nakrúcali na Place Blanqui a zábery z nábrežia na Quai Jean Jaures 7. Prístav, kde kotví jachta Olnico, ktorú má prenajatú američan (Giuseppe Porelle), sa nachádza v Saint Tropez a menuje Quai Suffren. Okrem iného sa natáčelo tiež v ateliéroch Riviera v Nice.
- V úvodní scéně chytá Cruchot (Louis De Funes) pytláky. Sám Funes si mazaného pytláka, který měl problém se zákonem, zahrál ve filmu Nevídáno neslýcháno (1958).
- V době natáčení této slavné filmové série o četnících nebylo žádným tajemstvím, že herec vedlejších rolí Jean Lefebvre, představitel četníka Luciena Fougasse, otevřeně nesnášel hlavní hvězdu Louise de Funése, prý z důvodu jeho hvězdných manýrů.
- Četnická stanice, kde se natáčelo, se v šedesátých letech stala turisty nejvíce fotografovaným objektem v letovisku Saint Tropez. Za tuto popularitu vděčí slavné filmové sérii.
- Role strážmistra Cruchota byla původně nabídnuta tehdy velice populárním komikům Darrylu Cowlovi a Francisu Blanchovi. Oba odmítli a tak režisér Jean Girault mohl obsadit svého přítele, tehdy ještě neznámého, Louise de Funese.
- Do role velitele Gerbera byl původně obsazen Pierre Mondy. Ten však na poslední chvíli odřekl, a tak padla volba na Michela Galabra.
- Scénárista Richard Balducci se rozhodl napsat příběh o roztržitém strážmistru Cruchotovi poté, co mu na dovolené v Saint Tropez ukradli kameru a on tak zažil komické setkání s pravými četníky...
- Film ve Francii navštívilo téměř 8 miliónů diváků, což je z hlediska návštěvnosti po Velkém flámu a Smolaři třetí nejúspěšnější snímek.
 
Odkazy