Vinnetou / Vinnetou I (1963/97/Západní Německo, Jugoslávie, Itálie/Western, Dobrodružný) 80% -Blu-ray-

31.10.2022 20:38
JEDNOU VĚTOU
„První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda."

OBSAH
Rozlehlou prérií amerického Západu duní výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánského kmene Apačů Mescallerů se staví dráha pro "železného oře". Porušením smlouvy s indiány chce dobrodruh Santer ušetřit peníze, které do stavby železnice vložila společnost Great Western. Neváhá se spojit s Kiowy, odvěkými nepřáteli Apačů. Cestu mu však zkříží mladý inženýr, přezdívaný Old Shatterhand, který byl vyslán, aby dohlédnul na dodržení původních plánů. Není však již příliš pozdě?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Karel May se díky Vinnetouovi stal věčným spisovatem (alespoň v Německu a u nás), přestože jeho všechny slavné romány včetně Vinnetoua jsou psány takřka jako podle kopíráku. Vlastně jde vždy o jedno: Old Shatterhand (ve skutečnosti ne příliš skromná pseudo-autobiografie samotného Karla Maye) se seznamuje s nějakým slavným bílým zálesákem (Sam Hawkins, Old Death, Old Firehand, Sans-Ear, Old Surehand, apod.) a řeší problémy s vůči Apačům nepřátelským kmenem (Kiowové, Komanči, Siouxové) samozřejmě za pomoci svého rudého bratra. Toto pochopitelně do filmové verze příliš převést nešlo, a tak bylo zvoleno jiné paradigma, a to zlá banda bělochů, většinou pod vedením ďábelsky vyhlížejícího černovlasého Maria Adorfa (mimochodem v osobním životě velký přítel Piera Briceho), která je postupně "masakrována" Old Shatterhandem, hodnými indiány či vojáky. A jak se ukázalo funguje to na jedničku! (Pohrobek) 5*

Než se tvůrci vrhli na Poklad na Stříbrném jezeře, nikdo z nich netušil, jaký kasovní úspěch bude následovat a jaký fenomén vlastně nechají vzniknout. Jakmile celé Německo propadlo Vinnetouismu, bylo potřeba westernovou kaši něčím nastavit, aby nikdy nedošla a zbylo pro všechny. Proto vznikl film Vinnetou jedna až kdoví kolik. V tomto díle se vydáme na počátek a uzříme vznik pevného pouta mezi Vinnetouem a jeho bílým bratrem Old Shatterhandem (film se tak nějak i drží knižní předlohy, alespoň v osnově). Jedná se o kvalitní film v rámci mayovek a tehdejší produkce. S následujícími díly to šlo z kopce. Zcela předpokládaně. (Segrestor) 5*

Knižní předloha a následné filmové zpracování Vinnetoua mají naprosto rozdílnou poetiku. Karl May byl natolik zdatný vypravěč s neuvěřitelnou invencí a strhujícím popisem, že film těchto kvalit nedosahuje ani omylem. V jedné jediné věci je film lepší než Mayovo dílo, a sice ve výběru dvou hlavních představitelů. V knize nemají až takové charisma, ale nezapomenutelný Pierre Brice jako Vinnetou a Lex Barker jako Old Shatterhand jim ho vtiskli. Film sám o sobě hodnotím jako lehce nadprůměrný, s několika skvělými scénami, ale také velmi vlažný ve vztahu k nepřekonatelné literární předloze, která působí mnohem opravdověji, než poněkud naivně zpracované dobrodružství dvou pokrevních bratrů. Slabší výprava, kýčovitě monumentální hudba, vynikající dabing a jugoslávské exteriéry snad ani nebrat. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Děj filmu byl oproti knižní předloze poměrně výrazně pozměněn a zjednodušen a celý příběh je zde převyprávěn pouze rámcově, nejvýraznější rozdíl je na konci filmu, kdy vraha Santera Apačové usmrtí.
Do USA přijíždí mladý německý inženýr-zeměměřič Karl (Charles-Šarlí) a to proto, aby prováděl stavební dozor a aby dohlédl na zeměměřičské práce nutné pro další výstavbu texaské pacifické železnice a následně i na její vlastní výstavbu. Železnice však vede indiánským územím obývaným Apači z kmene Mescalero. Odjíždí proto se zásobovací kolonou přímo do stavebního tábora, kde jsou ubytováni stavební dělníci.
Bandita Santer společně se svými druhy touží po zlatě Apačů, vezme do zajetí jednoho mladého Indiána, kterého mučí rozžhaveným železem. Chce aby mu Indián prozradil, kde se indiánské zlato skrývá, nicméně jeden z kumpánů mladého Indiána ve vzteku zastřelí. Santer poté přemluví náčelníka kmene Kiowů Tanguu, aby zásobovací kolonu, která směřuje do stavebního tábora, se svým indiánským kmenem přepadl. Tu však chrání Sam Hawkens a společně se svými loveckými druhy Dickem Stonem a Willem Parkerem. Přepad se Kiowům nezdaří také proto, že mladý inženýr prokáže neobyčejnou statečnost a odvahu při řešení situace – vyhodí do povětří vůz vezoucí na stavbu střelný prach.
Apačové z kmene Mescalero mají mezi sebou bílého učitele Klekí-petru, který je původem Evropan, shodou okolností také Němec. Apače učí nejen číst a psát, ale vede je i k mírovému soužití s bílými americkými novousedlíky a přistěhovalci. Mladý inženýr zjistí, že původní plány na výstavbu železnice byly bez jeho vědomí pozměněny a že trať má vést jiným směrem, než bylo předem naplánováno, což Apače výrazně poškozuje. Vypraví se proto za stavbyvedoucím Bancroftem do blízkého městečka. Bacrofta najde úplně opilého, navíc bandita Santer Bancroftovi vyhrožuje zabitím. Bandité mladého inženýra napadnou, on se však s nimi bije pěstí a drtí je svými přesně cílenými údery na bradu. Nakonec jej ale bandité přece jen přemohou, nicméně v poslední chvíli ho zahrání Sam Hawkens se svými druhy.
Po návratu do tábora přichází Apačové vyjednávat. Mladý syn vrchního náčelníka Inču-čuny Vinnetou a bílý otec Klekí-petra se dostaví do stavebního tábora a chtějí dojednat mír mezi Apači a bílými muži a projednat návrat stavby železnice k původnímu plánu. Mladý inženýr je Indiánům představen jako Old Shatterhand ("drtící ruka"), což je lovecká přezdívka, kterou mu dal Sam Hawkens po souboji v městečku. Jejich vzájemné vyjednávání však skončí tragédií, mírumilovný Klekí-petra je Santerem zastřelen a Vinnetou je zajat a předán nepřátelskému kmeni Kiowů. Old Shatterhand se v noci tajně vydá sám do tábora Kiowů Vinnetoua zachránit. Připlíží se nepozorován ke stromu, kde je Vinnetou uvázaný a přeřízne, sám nikým nezpozorován, Vinnetouova pouta. Na památku si vezme Vinnetouův náhrdelník zhotovený ze zubů amerického šedého medvěda grizzly.
Další souboj s bandity čeká stavební dělníky vedené Old Shatterhandem v městečku, kde propukne jejich lítý boj s bandity o místní salon. Při něm je velmi těžce zraněn stavbyvedoucí Bancroft. Salon se podaří dělníkům oblehnout, ale ne dobýt. Bandité se před přesilou snaží uprchnout nepozorovaně podzemní štolou, kterou zde narychlo kopou. Stavební dělníci vedení mladým inženýrem se pokusí salon zničit pomocí parní lokomotivy, kterou najedou do budovy salonu. Bandité jejich úmysl zjistí včas a stačí se před lokomotivou ukrýt do své nově vybudované podzemní štoly. Propukne prudký boj mezi bandity a dělníky, nicméně jejich vítězství zhatí nečekaný bojový nájezd velké skupiny Indiánů Mescalero z kmene Apačů, kteří se zde chtějí pomstít za zákeřnou vraždu svého milovaného a uctívaného bílého učitele Klekí-Petry. Propukne vřava a zmatek, mnoho mužů je zabito, malá část banditů v čele se Santerem však uprchne. Old Shatterhand se zde v přímém osobním souboji muže proti muži utká s Vinnetouem. Vinnetou tento jejich vzájemný souboj vyhraje, bodne při něm svého zachránce Old Shatterhanda nožem do krku a velmi těžce jej poraní, jeho zkrvavený kabát pak zůstane v městečku.
Sam Hawkens se svými druhy je také zajat a odvlečen společně se polomrtvým Old Shatterhandem do Apačského puebla nacházejícím se na břehu řeky Rio Pecos. Old Shatterhand se zde poprvé setkává s mladou a krásnou indiánskou dívkou Nšo-či, která je zde jakousi "indiánskou princeznou", neboť jde o Vinnetouovu sestru a dceru nejvyššího náčelníka Apačů Inču-čuny. Nšo-či (v překladu "Krásný den") se o Old Shatterhanda stará, pečuje o něj a po několik týdnů usiluje o jeho brzké uzdravení. Oba mladí lidé k sobě cítí vzájemné sympatie, která postupně přerostou ve vzájemnou lásku. Old Shatterhand se snaží Vinnetoua neustále přesvědčit, že je jeho přítelem, ale ten mu nevěří, jediný kdo Old Shatterhanovi věří je Nšo-či. Ta se nechá přesvědčit, aby se sama vypravila do městečka pro zkrvavený Old Sahtterhandův kabát, který ukrývá jasný důkaz o tom, kdo byl Vinnetouův zachránce – jeho náhrdelník s medvědími zuby.
Mezitím však nadejde den, kdy má být Old Shatterhand umučen společně se svými druhy u mučednického kůlu. Indiánská rada starších však rozhodne, že místo mučení dojde ke spravedlivému souboji muže proti muži. Old Shatterhand bude s handicapem bojovat přímo s nejvyšším náčelníkem Inču-čunou. Old Shatterhand svým důvtipem a silnou pěstí v tomto boji Inču-čunu přemůže ale nezabije, pouze jej omráčí. Vyhraný boj a živý Inču-čuna způsobí, že Vinnetouův názor na Old Shatterhanda se rychle změní. Jeho údiv a přátelství však dovrší úspěšný brzký návrat Nšo-či, která přiváží z městečka zkrvavený kabát s Vinnetouovým náhrdelníkem, který poskytne důkaz o tom, kdo Vinnetoua zachránil ze spárů nepřátelských Kiowů. Oba mladí muži, se rychle spřátelí a na důkaz svých citů slavnostně uzavřou pokrevní bratrství. Všichni si pak společně užívají přátelství a indiánské pohostinnosti, Vinnetou Old Shatterhanda po několik týdnů učí různým indiánským znalostem a dovednostem.
Nšo-či, která je do Old Shatterhanda zamilovaná a touží se stát jeho ženou, se chce vzdělávat po vzoru bílých žen. Proto se všichni společně vypraví do hor pro apačské zlato, které má posloužit k tomu, aby bylo možno její budoucí vzdělání zaplatit. Old Shatterhand však po zlatu nijak netouží a do jeho naleziště proto odchází pouze náčelník Apačů Inču-čuna společně se svými dvěma dětmi, se synem Vinnetouem a s dcerou Nšo-či. Ve skalách je však napadlou zbylí Santerovi bandité, kteří touží po zlatě. V tuhém boji je zabit jak náčelník Inču-čuna tak i jeho dcera Nšo-či. Old Shatterhand však instinktivně tuší zradu a zaslechne vzdálené výstřely. Spěchá proto společně s ostatními apačskými bojovníky Vinnetouovi na pomoc aby jej jediného zachránil. Vrah Santer se svými druhy je zde ihned poté zabit a tím i potrestán (zde na rozdíl od knižní předlohy). Nejvyšší náčelník Apačů Vinnetou a jeho bílý pokrevní bratr Old Shatterhand zůstali na světě se svým zármutkem sami.

DABING
V českém znění: Stanislav Fišer - Pierre Brice (Vinnetou), Vladimír Ráž - Lex Barker (Old Shatterhand), Josef Beyvl - Ralf Wolter (Sam Hawkens), Jana Drbohlavová - Marie Versini (Nšo-či), Josef Větrovec - Mario Adorf (Frederick Santer), Karel Beníško - Walter Barnes (Bill Jones), Vladimír Hrubý - Chris Howland (Lord Tuff-Tuff), Alena Vránová - Dunja Rajter (Belle), Jiří Adamíra - (prolog) + Tomislav Erak (Tangua), Antonín Zíb - Hrvoje Svob (Kleki-Petra), Oldřich Lukeš - Mavid Popovic (Inču-čuna), Čestmír Řanda - Niksa Stefanini (Bullock), Miroslav Homola - Branko Špoljar (Bancroft), František Holar - Antun Nalis (barman Hicks), Oldřich Musil - Vladimir Krstulovič (Harvey), Božena Böhmová - Ana Kranjceč (Úplněk, indiánská žena), Václav Kaňkovský - Stipe Delič (dělník), Josef Šulc - Ilija Ivezić (Joaquin), Josef Koza (pošťák), Josef Vinklář (předák), Pavel Spálený (kočí Bradford) a další
Zvuk: Milan Bor
Střih: Alois Vobora
Výroba: Miroslava Šmídová
České dialogy: Dr.Rudolf Vodička
Režie českého znění: Ludvík Žáček
Vyrobilo: Studio pro úpravu zahraničních filmů 1965

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.3.1965
Premiéra USA: 1.3.1965
Premiéra Západní Německo: 11.12.1963 Constantin Film DE
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 13.12.2007 (DVD) Levné knihy
Poprvé na DVD: 12.10.2006 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: 18.5.2016 Magic Box

POSTAVY
Vinnetou – Pierre Brice (v českém znění Stanislav Fišer)
Old Shatterhand – Lex Barker (v českém znění Vladimír Ráž)
Nšo-či – Marie Versini (v českém znění Jana Drbohlavová)
Inču-čuna – Mavid Popovic (v českém znění Oldřich Lukeš)
Sam Hawkens – Ralf Wolter (v českém znění Josef Beyvl)
Santer – Mario Adorf (v českém znění Josef Větrovec)
Klekí-petra – Hrvoje Svob (v českém znění Antonín Zíb)
Tangua – Tomoslav Erak (v českém znění Jiří Adamíra)
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky DTS-HD Master 2.0
ne

FILMY V SÉRII
Poklad na Stříbrném jezeře (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/082/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1962
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1963
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Shatterhand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0061/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Hugo Fregonese, Hrají: Lex Barker, Guy Madison

Mezi supy (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1964
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Rudý gentleman (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Petrolejový princ (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0041/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Harald Philipp, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Old Surehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0021/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Poslední výstřel (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0031/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1965
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou a míšenka Apanači (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/072/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1966
Režie: Harald Philipp, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Firehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/03/
(Vinnetou a Old Firehand)
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1966
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Rod Cameron, Pierre Brice

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0081/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1968
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Žut (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

V říši Stříbrného lva (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Divokým Kurdistánem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd4/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Pyramida boha slunce (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd3/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray

Poklad Aztéků (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd2/
Dobrodružný / Western, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray
 
TV SÉRIE
Vinnetou se vrací (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vinnetou-se-vraci-tv-film-winnetous-ruckkehr-1998-171-nemecko-western-9/
Německo, Western, 1998
Režie: Marijan David Vajda, Hrají: Pierre Brice, Candice Daly

NOVÁ SÉRIE
Vinnetou - Vinnetou: Nový svět gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a232/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a231/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Poslední bitva gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a233/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Nik Xhelilaj, Wotan Wilke Möhring
 
Tvůrci a herci
Harald Reinl (Režie), Horst Wendlandt (Produkce), Martin Böttcher (Hudba), Ernst W. Kalinke (Kamera), Hermann Haller (Střih), - (Casting), Vladimir Tadej (Scénografie), - (Kostýmy), Harald G. Petersson (Scénář), Karl May (kniha) (Předloha), Lex Barker (Herec), Pierre Brice (Herec), Marie Versini (Herec), Mario Adorf (Herec), Walter Barnes (Herec), Chris Howland (Herec), Ralf Wolter (Herec), Gojko Mitić (Herec), Arnold Marquis (Herec), Karl Dall (Herec), Branko Špoljar (Herec), Hrvoje Svob (Herec), Milivoje Popovic-Mavid (Herec), Sime Jagarinac (Herec), Ilija Ivezic (Herec), Antun Nalis (Herec), Eddi Arent (Herec), Dunja Rajter (Herec)
 
1963/97/Západní Německo, Jugoslávie, Itálie/Western, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Anglická verze filmu byla oproti německé výrazně zkrácena. Zkráceny byly především scény Sama Hawkense (Ralf Wolter), ve kterých napodobuje komika Bennyho Hilla. Scény s fotografem Jeffersonem Tuff-Tuffem (Chris Howland) byly pro svou dětinskost kompletně vystřiženy.
- Když se projedete po chorvatské řece, okolo které se natáčelo, uvidíte vybetonované kostky ve skalách, kde stály kamery.
- Napriek tomu, že Pierre Brice (Winnetou) pred natáčaním nevedel jazdiť na koni, sa v priebehu natáčania stal skvelým jazdcom.
- Hneď prvá scéna bola poznamenaná trapasom. Brice ešte nevedel nemecky a na povel režiséra "bitte ton" sa vyrútil pred kameru, pretože si myslel, že počul "Winnetou". Kolegovia si ho potom dlho doberali a na každý povel "bitte ton" ho posielali na scénu "choď Pierre, volajú ťa..."
- Pierre Brice pristupoval k svojmu obsadeniu spočiatku dosť váhavo, dielo Karla Maya vôbec nepoznal, nevedel jazdiť na koni a zdalo sa mu, že Winnetou má v scenári málo textu.
- Vinnetou je smyšlená postava, jehož předlohou však byl skutečný apačský náčelník Cochise, žijící v letech 1805-1874, který se stejně jako jeho filmový obraz přátelil s bělochy a s jedním z nich, s armádním stopařem Tomem Jeffordsem, ho pojilo hluboké přátelství, podobné vztahu Vinnetoua (Pierre Brice) s Old Shatterhandem (Lex Barker).
- Marie Versini měla knihy Karla Maye ráda už v dětství a jako malá si prý hrávala právě na sestru Vinnetoua.
- Komickou vložku měl opět obstarat herec Eddi Arent coby lord Castlepool, ale odmítl hrát kvůli velkému výskytu štírů v oblasti natáčení a tak byla tato postava nahrazena reportérem Tuff Tuffem v podání Chrise Howlanda.
- Slavná scéna Santerova (Mario Adorf) střílení bizonů je vystřižena ze staršího westernu Poslední lov. Tato scéna byla také použita ve filmech Vinnetou - Poslední výstřel (1965) a Old Surehand (1965).
- Natáčení slavné scény uzavírání pokrevního bratrstva připadalo oběma protagonistům legrační a pokaždé, když se měli podívat do očí a říci "bratře", dali se do smíchu.
- Kaskadér Vinnetoua, Šimun Jagerineč, si zahrál i řadového indiána.
- Herci přespávali v hotelech v Zábřehu, kaskadéři a dabléři přenocovávali na place v horách, kvůli koním.
- Pierra Brice nahradil v záběrech na koni jugoslávský kaskadér Šimun Jagarineč.
- Natáčelo se 70 dnů - od 1. července do 10. září 1963.
- Premiéra se konala 11. prosince 1963 v mnichovském Mathäser-Filmpalastu.
- Snímek se může pyšnit oceněními jako: predikát wertvoll (hodnotný), Zlaté plátno za více než tři miliony návštěvníků v průběhu 12 měsíců a cenu Bambi za obchodně nejúspěšnější film roku 1964.
- Producent Wendlandt se pro natočení filmu rozhodl už několik dnů po premiéře snímku Poklad na Stříbrném jezeře.
- První scénou Marie Versini byla hned její filmová smrt v náruči milovaného Old Shatterhanda.
- Jelikož režisér Reinl odmítal jakékoliv triky nebo dvojníka, zkusil si Mario Adorf na vlastní kůži povolání kaskadérů. Jako Santer visel nad kráterem v Tulove Grede, připoután ke skále ocelovým lanem.
- Snímek je svou stopáží 101 min 26 s na páté příčce v délce zfilmovaných Mayovek.
 
Odkazy